12/12/2007

Ομιλία Φώτη Κουβέλη στη συζήτηση του ν/σ "Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και άλλες διατάξεις"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κύριος Κουβέλης για πέντε λεπτά.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θα μακρηγορήσω κύριε Πρόεδρε διότι αναμένουν και οι συνάδελφοι να ομιλήσουν.

Ήθελα απλώς να επισημάνω αυτά τα οποία υποστήριξα και στη Διαρκή Επιτροπή. Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού υπάρχει κυρωμένη από τη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αναφέρομαι στη βασική σύμβαση κύριε Πρόεδρε.

Διαπιστώνουμε όμως, διαπιστώσαμε μέσα στην διαδρομή των ετών ότι εκείνη η κύρια, η βασική σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ελάχιστα εφαρμόστηκε και πάρα πολλές φορές η εφαρμογή της απουσίασε σε κρίσιμα ζητήματα. Νέα παιδιά εργάζονται παρά τον νόμο, παιδιά αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση ενηλίκων, παιδιά σέρνονται στα κρατητήρια χωρίς τις δικονομικές εγγυήσεις και παιδιά απελαύνονται.

Γιατί τα λέω αυτά κύριε Πρόεδρε. Γιατί θέλω να υποστηρίξω για άλλη μια φορά ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο ήταν και είναι ικανό να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Θα σας έλεγα δε, ότι πέρα και ανεξάρτητα από τη βασική σύμβαση για τα δικαιώματα των παιδιών, η δική μας εθνική νομοθεσία παρέχει ένα εξαιρετικά επαρκές οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα που σήμερα συζητάμε σε σχέση με το προαιρετικό πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Απουσιάζουν όμως κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στοιχειώδεις υποδομές για την προστασία των παιδιών. Απουσιάζει συστηματικά το κράτος, η κρατική μέριμνα για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που προσδιορίζουν αρνητικά την κατάσταση των παιδιών.

Κύριε Πρόεδρε, η προσβολή των δικαιωμάτων των παιδιών δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Είναι και η αόρατη προσβολή, αυτή που δεν βλέπει το φως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της δημοσιότητας για λόγους κοινωνικού συντηρητισμού για λόγους άγνοιας και κυρίως για το λόγο ότι το ίδιο το κράτος με τους λειτουργούς του, με τους μηχανισμούς του, με τις υπηρεσίες του απουσιάζει δραματικά από την διαδικασία προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά και στη βάση ποιου προαιρετικού πρωτοκόλλου από την λεηλασία της ψυχής τους που υφίστανται από την λειτουργία των ΜΜΕ; Δεν έχουμε νομοθεσία; Προφανέστατα και έχουμε. Δεν έχουμε συντεταγμένη δικαιοσύνη; Επίσης προφανώς έχουμε. Αλλά, ποιος εισαγγελέας έχει επέμβει όπως έχει το δικαίωμα αυτεπάγγελτα, για να ελέγξει όλους εκείνους που βυσσοδομούν σε βάρος των παιδιών και βυσσοδομούν προφανώς με αποκλειστικό και μοναδικό κίνητρο το κέρδος, το χρήμα.

Βλέπετε όμως ότι οι εισαγγελείς δραστηριοποιούνται για να οδηγήσουν στην αυτόφωρη διαδικασία διαδηλωτές σε σχέση με περιστατικό που συνέβη λίγες ώρες πριν στη μεγάλη διαμαρτυρία και πορεία για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν σας ζητώ να παρέμβετε στον χώρο της δικαιοσύνης, δεν θέλω να παρέμβετε και να προσβάλετε την ανεξαρτησία της αλλά η Κυβέρνηση, εσείς προσβάλατε τη δικαιοσύνη όταν παρακάμψατε τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, όταν προσβάλατε την ίδια την δικαιοσύνη ενώπιον της οποίας εκκρεμεί -και αναφέρομαι στο Συμβούλιο της Επικρατείας- η απόφαση για τον έλεγχο της απόφασης της Αρχής Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Και μάλιστα, πότε γίνεται χρήση των καμερών; Πριν ακόμη νομοθετήσετε σύμφωνα με την τροπολογία την οποία φέρατε. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι λειαίνετε το δρόμο προσβολής των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών με τέτοιες διαδικασίες και τέτοιες μεθόδους, όταν το κράτος, η ίδια η Κυβέρνηση αρνείται να σεβαστεί αυτό που το Σύνταγμα λέει και εν προκειμένω για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ε, τότε τα όργανα του κράτους και οι διάφοροι εισαγγελείς, οχυρωμένοι πίσω από ψευδεπίγραφες νομικές διατάξεις ή οχυρωμένοι πίσω από επιφάσεις, δήθεν στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, παρανομούν και αυτοί, όταν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι έχουν πρωτίστως την υποχρέωση να σέβονται την υπαρκτή απόφαση της Αρχής Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ακόμη δεν έχει αμφισβητηθεί. Ισχύει και θα ισχύει μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οδεύετε σε κατήφορο αναφορικά με την υπόθεση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα, κύριε Υπουργέ, είναι ένα ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της λειτουργίας της δημοκρατίας. Αυτά που κάνετε δικαιολογημένα εγείρουν το ερώτημα: Πού αλλού θα πάτε; Προσωπικά δεδομένα τίθενται υπό επεξεργασία. Μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες γίνεται.

Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι, αν δεν υπάρξει, όχι μόνο θεσμική, πολιτική αντίσταση σε όλη αυτήν την κατάσταση, θα βρεθούμε κάποτε σε μία αόρατη -πλην υπαρκτή- αιχμαλωσία, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί και κατά τούτο φέρετε ακέραιη την ευθύνη, κύριε Υπουργέ, εσείς και η Κυβέρνηση.