31/10/2007

Παραχώρηση έκτασης πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών σε ιδιώτες

Ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προχωρά στην παραχώρηση σε ιδιώτες μεγάλων εκτάσεων σε δέκα περιοχές σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα στις οποίες και 460 από τα 738 στρέμματα στην πρώην Αμερικάνικη Βάση των Γουρνών, έκταση η οποία καταγράφηκε ως Δημόσιο Ακίνητο το 1999. Σήμερα, λειτουργούν μέσα στο ακίνητο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ενυδρείο, σχολικές μονάδες (ΙΕΚ, Μουσικό Γυμνάσιο, Μουσικό Λύκειο, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, Λύκειο, Γυμνάσιο του Δήμου Γουβών, Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακός Σταθμός),  κατοικίες των αξιωματικών της 126 Πτέρυγας Μάχης και το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του Δήμου Γουβών. Σύμφωνα με το Σχέδιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα 460 στρέμματα του ακινήτου πρόκειται να αξιοποιηθούν από ιδιώτη επενδυτή για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου (καταστήματα, γραφεία, χώροι ψυχαγωγίας) και Πάρκου Αναψυχής (ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις ειδικού τουρισμού, κέντρα αναψυχής κ.α.).

Η ΚΕΔ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων, με την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευσή του, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ παράλληλα παρακάμπτει την αναπτυξιακή εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ» που έχει αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής και στην οποία μετέχουν η Νομαρχία Ηρακλείου, ο Δήμος Γουβών, της Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ).

Η ΚΕΔ είχε ενημερώσει τους αρμόδιους τοπικούς φορείς ότι θα προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση και συνεργασία προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Γιατί ενώ είχε αποδοθεί, μετά από τους αγώνες των κατοίκων και των φορέων του Νομού ο χώρος της πρώην Αμερικάνικης Βάσης των Γουρνών στην τοπική κοινωνία, τώρα η κυβέρνηση μέσω της  ΚΕΔ «ξεπουλά» τη δημόσια περιουσία με το πρόσχημα της «αξιοποίησης»;

2.    Γιατί δεν ενημερώθηκαν αρμοδίως οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία για τα σχέδια της κυβέρνησης;

3.    Προτίθεται η κυβέρνηση να σταματήσει το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες και να προχωρήσει σε συνεργασία με την αναπτυξιακή εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ» και τους φορείς της περιοχής στην αξιοποίηση της πρώην Βάσης Γουρνών για χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος