ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/09/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο του «ALPHA» (Γ.Κύρτσος-Κ.Μακρή)



- Θερμά συγχαρητήρια για το ποσοστό το οποίο πήρατε... Σας βγήκε και το προσωπικό στοίχημα, της εκλογής σας στο Ηράκλειο ...

Πρωί της Δευτέρας βγήκε αυτό, αλλά πάλι καλά...

- Γιατί βάλατε ένα τόσο τολμηρό στοίχημα; Συνήθως οι πολιτικοί κάνουν υπολογισμούς και πηγαίνουν μέχρι εκεί που δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι. Εσείς βάλατε ένα στοίχημα υπερβολικά φιλόδοξο θα έλεγα...

Γιατί χρειαζόταν μια διακινδύνευση για να κινηθεί ο Συνασπισμός, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να υπάρξει ένα περιβάλλον ότι δίνουμε μια ωραία μάχη, ότι δεν μας νοιάζουν οι καρέκλες. Και πιστεύω ότι είχε κι αυτό τη μικρή του συμβολή.

- Κερδίσατε το πρώτο στοίχημα, αλλά νομίζω ότι και οι δικοί σας ψηφοφόροι και όλοι οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι δεν είναι και το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι να διαχειριστείτε το ποσοστό σας.. Ποιος είναι ο στόχος σας από δω και πέρα...

Κατ΄ αρχήν, στη δήλωση που έκανα την Κυριακή το βράδυ είπα ότι καταλαβαίνουμε -και το λέω ειλικρινά αυτό- ότι είναι ψήφος υπό δοκιμή. Εάν δείτε τις νέες δυνάμεις που στηρίξανε και οδήγησαν σε ένα 70-75% αύξηση της εκλογικής μας δύναμης, είναι νέες ηλικίες -όπου πραγματικά είχαμε ένα μεγάλο ρεύμα- και είναι σε μεγάλο βαθμό εκλογείς που ψηφίζανε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ και, επίσης, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ένα πολύχρωμο σκηνικό που έρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, από άλλες αριστερές κινήσεις κλπ. Όλοι αυτοί μας θέτουν υπό δοκιμή, όχι μόνο για να διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό -γιατί εγώ πιστεύω -τώρα αν έχω αυταπάτες.. μπορεί- πιστεύω ότι ο λόγος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει ένα ευρύτερο ακροατήριο, για να παίξουμε έναν πολιτικό ρόλο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

- Βλέπουμε δυναμικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια φάση κρίσης. Αυτό τι προβλήματα σας δημιουργεί και τι ευκαιρίες σας προσφέρει...

Δεν θέλουμε να μπούμε εμείς στη λογική που μπήκαν στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ότι «δρυός πεσούσης ή δρυός πιπτούσης, πας ανήρ ξηλεύεται». Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μας αιφνιδιάζει.

Πριν από τις εκλογές για αρκετούς μήνες είχα πει ότι μπαίνουμε στη φάση του «κύκνειου άσματος» του δικομματισμού. Το πιστεύω. Μπορεί να είναι πιο αργή η πορεία απ΄ όσο ήθελα, αλλά το πιστεύω αυτό.

Αν δείτε κάποια φαινόμενα, δηλαδή στις μεγάλες πόλεις να διαμορφώνονται πρώτα οι τάσεις που θα επικρατήσουν σ΄ όλη τη χώρα, έχουμε τα δύο κόμματα να έχουν 70% περίπου. Έχουμε κρίση στην όλη κατεύθυνση και την ταυτότητα του ενός από τους δύο πόλους του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ. Μια κρίση η οποία έχει σχέση με την πορεία που ακολούθησε και προηγούμενα και κυρίως κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη και κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Παπανδρέου.

Και έχουμε ακόμα μια αφύπνιση της νέας γενιάς προς τα αριστερά.

Επομένως έχουμε νέα φαινόμενα, μέσα στα οποία εντάσσεται αυτή η κρίση του ΠΑΣΟΚ, η οποία δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη φάση δυνατοτήτων ανασύνταξης του όλου πολιτικού σκηνικού, έξω από το πλαίσιο του δικομματισμού.

Μεγάλο ρόλο, κατά τη γνώμη μου, θα παίξει η Αριστερά. Πιστεύω βαθιά ότι η Αριστερά έχει στηρίξει το δικομματισμό, με την έννοια ότι, ενώ κατά καιρούς βρέθηκε με μεγάλες δυνάμεις, δεν μπόρεσε να τις διαχειριστεί. Και ήταν δυνάμεις σε σχέσεις αλληλοαντιπαράθεσης, με συνέπεια να δίνει τη δυνατότητα σ΄ αυτό το σύστημα να ανασυντάσσεται.

Είναι προκλήσεις που αφορούν όλους μας.

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με έναν ενωτικό τρόπο, με έναν τρόπο εναλλακτικό, προγραμματικό και αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., ώστε να συμβάλουμε ώστε αυτές οι εξελίξεις να δημιουργήσουν μια καινούργια κατάσταση.

- Ασκήσατε δυναμική και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική αντιπολίτευση. Πολιτικό παρελθόν ο Β.Πολύδωρας, πολιτικό παρελθόν κυβερνητικό τουλάχιστον η κα Γιαννάκου. Ποια είναι η επόμενη μέρα για σας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το «διάλογο» με τους αστυνομικούς.

Κατ΄ αρχήν με τους αστυνομικούς, τουλάχιστον με την ηγεσία του συνδικάτου των αστυνομικών, είχαμε σε πολλά σημεία κοινές θέσεις. Είχαν διαφωνήσει κι αυτοί με όλη αυτή την κατάσταση που βλέπαμε.

Τώρα, εάν η μη παρουσία της κυρίας Γιαννάκου στο υπουργικό συμβούλιο σημαίνει ότι αλλάζει πολιτική σε σχέση με τα δημόσια Πανεπιστήμια η κυβέρνηση της Ν.Δ., θα το καλωσορίσουμε. Εάν αλλάζει απλώς τρόπο και μορφές μέσα από τις οποίες θα επιδιώξει να την προωθήσει, η σύγκρουση θα είναι μπροστά μας.

Το ίδιο θα έλεγα και για τον κ. Πολύδωρα. Εάν η μη παρουσία του κ. Πολύδωρα στο υπουργικό συμβούλιο σημαίνει ότι αυτές οι κάμερες, για παράδειγμα, ή αυτή η αγριότητα πολλές φορές στα αστυνομικά τμήματα ενάντια στους μετανάστες ή άλλους θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας, θα το χαιρετήσουμε. Εάν όμως σημαίνει ότι θα καλύπτεται πολιτικά με άλλο τρόπο, θα είμαστε σε σύγκρουση.

Φοβάμαι ότι συμβαίνει το δεύτερο κι εμείς είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις με τη Ν.Δ., εφ΄ όσον επιμείνει στην ίδια πολιτική. Εννοώ πολιτικές συγκρούσεις, αλλά συγκρούσεις που θα έχουν κι ένα κινηματικό χαρακτήρα.

- Ποιο είναι το σχόλιο που έχετε να κάνετε για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα....

Αυτό που βλέπει κανείς είναι κατ΄ αρχήν ότι παίρνει ένα προσωπικό χαρακτήρα. Δηλαδή ποιος θα είναι ο μάγος ο οποίος θα έχει τον μαγικό αυλό και θα ακολουθήσουν από πίσω οι οπαδοί σε μια επέλαση στα κρατικά γραφεία και τα υπουργικά συμβούλια και τις θέσεις των περιφερειακών οργανισμών. Δεν βλέπουμε μια πολιτική σύγκρουση, μια συζήτηση, παρότι πιστεύω ότι πραγματικά οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ συζητάνε πολύ, αναζητούν λύσεις. Γι αυτό μετακινήθηκαν πάρα πολλοί και προς τα αριστερά, γι αυτό μερικοί δίστασαν να μετακινηθούν, ενώ ήταν με το ένα πόδι στο να κάνουν αυτό το βήμα.

Δεν το βλέπω αυτό. Και νομίζω ότι και η εναλλακτική προς τη σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια ορίζεται και θέτει ως πολιτική εγγύηση είτε το πρόσωπο, είτε τις πολιτικές του κ. Σημίτη, που νομίζω ότι δεν προσφέρουν μια δυνατότητα να αλλάξει κάτι σημαντικά στην πολιτική ζωή της χώρας ή να παίξει συνολικά το ΠΑΣΟΚ ως κομματικός σχηματισμός έναν πολύ διαφορετικό ρόλο.

Με αυτή την έννοια νομίζω ότι αυτές οι διεργασίες που είδαμε δεν είναι τελευταίες . Έχουμε τη μετακίνηση οπαδών προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, αλλά προηγουμένως είχαμε συνάντηση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά στο άρθρο 16, είχαμε συνάντηση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ με το Κοινωνικό Φόρουμ σε μια σειρά αιτήματα.

Αυτό πιστεύω ότι θα συνεχιστεί μέχρις ότου φτάσουμε σε μια σύγκλιση ενός προωθημένου τμήματος του σοσιαλιστικού χώρου με την Αριστερά που εκφράζουμε εμείς. Δεν ξέρω αν θα έχει τη μορφή που πήρε στη Γερμανία με την Αριστερά, με τον Λαφονταίν κ.λπ., αλλά θα βρει την ανάλογη μορφή νομίζω και στη χώρα μας.

- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εσείς θέλετε να φέρετε το ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά σας, ενώ το φυσιολογικά θα ήταν το αντίστροφο. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο κόμμα από το δικό σας και θα μπορούσαν εκείνοι να σας φέρουν προς την πλευρά τους, να συναντηθείτε κάπου στη μέση. Δεν είπα ούτε να αφομοιωθείτε, ούτε τίποτα..... Αλλά αυτό που λέτε τώρα είναι ίσως και υπό το καθεστώς των γεγονότων.....

Αν δείτε και την προηγούμενη Βουλή -δεν θέλω τώρα να ευλογήσω τα δικά μας γένια- είχαμε ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με 117 βουλευτές, και είχαμε ένα κόμμα έξι βουλευτών, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και στα μεγάλα ζητήματα που ανοίχτηκαν, θέματα περιβάλλοντος, παιδείας, ατομικών δικαιωμάτων, ασφαλιστικού, πέρα από το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος, αυτή η μικρή δύναμη έπαιξε έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο. Ακόμα και στα θέματα του περιβάλλοντος τις τελευταίες ημέρες των εκλογών, όπου πραγματικά θα άξιζε στην τότε κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη αποδοκιμασία από τον ελληνικό λαό, το ΠΑΣΟΚ μπήκε απλώς σε μια αντιπαράθεση, «εσύ κάνεις πόλη, εγώ θα κάνω πανεπιστήμιο στην Αρχαία Ολυμπία, εσύ δίνεις 3000 ?, εγώ θα δώσω 3100 ?» κ.λπ.

Όταν το δούμε κάτω απ΄ αυτή την οπτική γωνία, δεν παίζει τόσο ρόλο το μέγεθος, όσο παίζει ρόλο η πολιτική πρωτοβουλία, η πολιτική αντίληψη, η διορατικότητα, η ανάδειξη των θεμάτων στα οποία υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για την κοινωνία και όπου εσύ προτείνεις κάτι διαφορετικό που είναι η κατεστημένη επιλογή.

- Πάντως ακόμα περισσότερο αύξησε τα ποσοστά του το ΚΚΕ.. Πώς το σχολιάζετε;

Το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του έχοντας μια πολιτική ενάντια στο δικομματισμό. Για μας, παρότι ξέρετε τις πολύ σοβαρές διαφορές που έχουμε, το γεγονός είναι ότι υπήρξε μια στροφή προς τα αριστερά. Αυτό που είχαμε στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτό που έγινε στο ΚΚΕ, αυτό που έγινε με τους Οικολόγους- που είναι ένα φαινόμενο κι αυτό, ότι μία πολιτική δύναμη, η οποία δεν πέρασε καν από την τηλεόραση, παίρνει 1 %- σημαίνει ότι υπάρχει ένα ρεύμα προς τα αριστερά,.

Εκεί είναι η ευθύνη της Αριστεράς κι εκεί μπαίνει ένα ζήτημα που έβαζε το ΚΚΕ με ανησυχία -δεν ξέρω αν το έβαζε με ειλικρίνεια- ότι κάποιος θα πάει να στηρίξει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν, η στήριξη που μπορεί να δώσει τώρα κανείς στο ΠΑΣΟΚ ή στο δικομματισμό είναι να αποδεχθεί την πολυδιάσπαση της Αριστεράς, την πολυδιάσπαση της εναλλακτικής λύσης.

Εμείς λέμε όχι. Πρέπει να κινηθεί ο χώρος της Αριστεράς σε μια κατεύθυνση κοινής δράσης, που θα δημιουργήσει ένα άλλο πολιτικό τοπίο. Νομίζω ότι αυτή η πρόκληση υπάρχει και για το ΚΚΕ. Ελπίζω να μην την απαντήσει και να μην την απαντάει με τον ίδιο τρόπο που την απαντούσε πριν τις εκλογές, γιατί τότε όντως θα είναι η βοήθεια την οποία χρειάζεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει μ΄ αυτόν τον τρόπο.

- Μιλάτε πολύ για το περιβάλλον... αλλά ποια πολιτική θα ακολουθήσετε; Δηλαδή βλέπουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πάνω-κάτω στην ίδια γραμμή... Ήδη μοιράζουν εκτάσεις στην καμένη Ζαχάρω για αξιοποίηση. Πώς σκέφτεστε εσείς να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;..

Το θέμα του περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί και στη συνείδηση των πολιτών ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Εμείς θα προσπαθήσουμε και μέσα στη Βουλή και μέσα από τις συσπειρώσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, των πολιτών να θέσουμε τα πράγματα σε άλλη κατεύθυνση.

Εμείς έχουμε μια μεγάλη εμπιστοσύνη στην κινηματική λογική. Μπορεί να φέρει αποτελέσματα, τα οποία δεν προβλέπονται από τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς των δυνάμεων. Το άρθρο 16 δεν θα περάσει λογικά από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα τολμήσει το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός κινήματος. Οι παραλίες ανοίξανε, τουλάχιστον στο Ελληνικό. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός κινήματος.

Μ΄ αυτή την έννοια, εμείς θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε, πρώτον, στην προβολή εναλλακτικών λύσεων και, δεύτερον, στην κινηματική στήριξη αυτών των εναλλακτικών λύσεων, ειδικά για τις πληγείσες περιοχές που χρειάζονται ένα σε βάθος και με έμπνευση και με προοπτική πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ