03/09/2007

Στη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε και στην ομιλία του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, ο επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, αναφέρθηκε στα ακόλουθα ζητήματα:

1.    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα μας και να εκμεταλλευτούν προεκλογικά τον πόνο και τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων, επιδίδονται σʼ έναν πλειστηριασμό παροχών και υποσχέσεων.

Η ΝΔ επιπλέον επιχειρεί ένα επικίνδυνο αποπροσανατολισμό της Κοινής Γνώμης. Μιλάει για ασύμμετρες απειλές και συνωμοσίες.

2.    Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα σαφείς προτάσεις για την άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι προτάσεις αυτές είναι ενταγμένες σε μια ριζικά διαφορετική λογική για την ανάπτυξη και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον. Σʼ ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης, ζωής.

3.    Επισήμανε επίσης ότι η ανικανότητα των κυβερνήσεων του δικομματισμού να πάρουν δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, αποτροπής και θεραπείας, οφείλεται κυρίως στην εξάρτησή τους από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους το περιβάλλον.

4.    Η επανίδρυση του κράτους που επαγγέλθηκε προεκλογικά η ΝΔ, αποδείχτηκε στην κυβερνητική της πράξη ότι είναι ένα σκληρό, αντιλαϊκό κράτος της Δεξιάς: Εχθρικό προς το περιβάλλον. Εχθρικό προς τους εργαζόμενους, το εισόδημα, τις δυνατότητες και τους όρους εργασίας τους, ένα κράτος που μεγαλώνει συνεχώς την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που προχωράει μεθοδικά σε ιδιωτικοποίηση νευραλγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνικής μας ζωής, (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παιδεία, Υγεία, περιβάλλον κ.λπ.), που κλιμακώνει επικίνδυνα τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον πελατειακό χαρακτήρα του κράτους, τη συναλλαγή, τη διαπλοκή και τη διαφθορά κ.λπ.

5.    Το ΠΑΣΟΚ σκόπιμα ξεχνάει το κυβερνητικό του παρελθόν, γιατί δεν θέλει να αναλάβει τις δικές του μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και γιατί άνοιξε στη ΝΔ το δρόμο προς την εξουσία  και τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της.

6.    Η πρόκληση σʼ αυτές τις εκλογές είναι να γίνουν αποφασιστικά βήματα για να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο. Και αυτό σημαίνει δυο κυρίως πράγματα:

α. Να ηττηθεί ο δικομματισμός.   Να αποδυναμωθούν και οι δύο εταίροι του δικομματικού συστήματος. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

β. Να ενισχυθούν σημαντικά οι δυνάμεις της ενωτικής, οικολογικής, κινηματικής Αριστεράς, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

7.   Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, στα  κινήματα και την παρουσία του στη Βουλή, έχει αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη αντίστασης και αμφισβήτησης και αποτελεί εγγύηση για μια νέα πορεία της Αριστεράς και της χώρας συνολικά.

8.  Θεωρούμε νομικά και πολιτικά απαράδεκτη την ενέργεια του Αρείου Πάγου να παρέμβει  στην εκλογική διαδικασία με αποκλεισμούς που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η απόφασή του να μην αναγράφεται το ΔΗΚΚΙ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σʼ αυτό το ζήτημα σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΗΚΚΙ θα αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά αυτή την πρόκληση.

9.    Οι δηλώσεις της Α. Παπαρήγα για το ΣΥΡΙΖΑ, («κοστούμι κυβερνητισμού», χαμένη ψήφος, εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ με ΛΑΟΣ κ.λπ.) αποτελούν εκρηκτικό μείγμα σταλινισμού με αυριανισμό.

Είναι γνωστό στους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους αριστερούς, ότι το κοστούμι της κυβερνητικής συνεργασίας με τις δυνάμεις του κατεστημένου, το φόρεσε το ΚΚΕ σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο. Φρόνιμο είναι, λοιπόν, να μην μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

10.    Ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ιδρυτική του Διακήρυξη το 2003 και στη Διακήρυξή του το 2007 και στη δράση του στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα και στη Βουλή,  έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής και εγγυάται και μετεκλογικά ότι δεν θα συνεργαστεί σε κυβερνήσεις με κανένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού. Τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Λόγω των ουσιαστικών διαφορών που έχει στα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα με αυτά τα κόμματα που υιοθετούν και υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και τις πολιτικές που την υλοποιούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει πολιτικά, αγωνιστικά  και από θέσεις αριστερής αντιπολίτευσης στη Βουλή, τα συμφέροντα των εργαζομένων, τις θέσεις των κοινωνικών κινημάτων, τη ριζικά διαφορετική λογική για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διανομή του πλούτου, τη δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα κ.λπ.