ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/08/2007

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ζάππειο Μέγαρο



photo

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Θα αναφερθώ σε δέκα σημεία.

Το πρώτο είναι ότι πολλοί πολίτες παρακολουθούν αμήχανα και άλλοι ενοχλημένα τις πολιτικές συζητήσεις και ενδεχομένως και τη σημερινή συνέντευξη που θα δώσουμε εμείς. Το κατανοούμε αυτό και νομίζουμε ότι έχουν δίκιο. Θεωρούμε ότι οι εκλογές με τον τρόπο που προκηρύχθηκαν, με την σπουδή που έγιναν, προκάλεσαν ενόχληση, στην αρχή γιατί παρενέβαιναν στις διακοπές των οικογενειών ή αποδιάρθρωναν τις τουριστικές αγορές που υπολόγιζαν στο τέλος του Αυγούστου και στο μήνα Σεπτέμβρη. Το πρόβλημα όμως εκατονταπλασιάστηκε με τις πυρκαγιές.

Κατανοούμε τους πολίτες. Θέλουμε να πούμε όμως ότι αυτές τις εκλογές τις αποφάσισε η Ν.Δ. Όχι παίρνοντας υπ΄όψη ότι είμαστε σε τουριστική ή σε περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας λόγω πυρκαγιών, αλλά στη βάση των δημοσκοπήσεων.

Αυτές τις εκλογές τις ήθελε όλο το καλοκαίρι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, περιοδεύοντας σε διάφορα σημεία της χώρας μας και ζητώντας «εκλογές εδώ και τώρα».

Θέλουμε να πούμε ότι υπήρχε ένας προάγγελος αρνητικός γι αυτές τις εκλογές όταν έβγαινε ο Πρωθυπουργός και τις ανήγγειλε με φόντο μια φλεγόμενη Πεντέλη.

Έχουν ευθύνες για το ότι γίνονται τώρα και σε τέτοιες συνθήκες. Το Σύνταγμα όμως δεν επιτρέπει αναβολή τους, γιατί θα άνοιγε τις δυνατότητες για ενδεχόμενες εκτροπές από τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Πρέπει να προχωρήσουμε. Και μ΄ αυτή την έννοια, όσο κι αν είναι πικρά τα συναισθήματα κι όσο κι αν είναι σφιγμένη η καρδιά, όπως είναι η δικιά μας καρδιά αυτές τις μέρες, πρέπει να κάνουμε έναν πολιτικό διάλογο σε βάθος.

Το δεύτερο είναι ότι πολλοί πολίτες -και ακούγεται και από το στόμα δημοσιογράφων στα τηλεοπτικά ΜΜΕ - λένε, εντάξει, πάμε για τις εκλογές, όχι όμως για τις πυρκαγιές.

Τα ζητήματα που μπαίνουν στο διάλογο καθορίζονται από την ίδια τη ζωή. Για τι να συζητήσουμε πάλι; Να συνεχίσουμε να συζητάμε για τον κ. Πρινιωτάκη, για τον κ. Παπαμαρκάκη, για τον κ. Κουρή, για τον κ. Παπακωνσταντίνου και για τον κ. Τσιτουρίδη; Για όλα αυτά τα οποία ήταν στο επίκέντρο των συζητήσεων, με την ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων;

Θέλω να το πω αυτό. Ενώ αναγνωρίζω τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που παίξανε τα τηλεοπτικά ΜΜΕ τις ώρες των πυρκαγιών, υποκαθιστώντας έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, έχουν την ίδια στιγμή πολύ μεγάλες ευθύνες, διότι καθορίζανε την ημερήσια διάταξη, την μονοθεματικότητα της πολιτικής ζωής μέσα σ΄όλη την άνοιξη και την αρχή του καλοκαιριού, με βάση τις επιθυμίες των μεγάλων κομμάτων.

Και μ αυτή την έννοια, ενώ εμείς προσπαθούσαμε να βάζουμε ζητήματα, το δημόσιο Πανεπιστήμιο παλιά, το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, τα θέματα των συντάξεων και των μισθών, ακούγαμε συνεχώς ένα διάλογο για το ποιος είναι πιο διεφθαρμένος. Επί 3,5 χρόνια η πολιτική ζωή για τα δύο κόμματα, είτε αφορούσε στην απογραφή, είτε αφορούσε στο καρτέλ του γάλακτος, είτε αφορούσε στο θέμα των ομολόγων, εξαντλούνταν στο ποιος από τους δύο έχει τα πιο διεφθαρμένα στελέχη.

Θέλω να θυμίσω σε όσους μας ακούνε ότι εμείς σηκώσαμε τον τόνο. Προσπαθήσαμε στη Βουλή, στους δρόμους, παντού, να φέρουμε τα οικολογικά ζητήματα. Το κάναμε κι αυτό με οξύτητα. Είχαμε χρησιμοποιήσει την έκφραση ότι ο Πρωθυπουργός φερόταν ως «νονός» σε μια κινηματογραφική ταινία, όταν, ενώ καιγόταν ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, προτιμούσε να μιλάει για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν παρουσιαζόταν στις ερωτήσεις που επανειλημμένα του έκανε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στη Βουλή.

Κάποιοι φίλοι από τη Ν.Δ., καλόπιστοι, πολιτισμένοι άνθρωποι, είχαν ενοχληθεί. Προσπαθούσαμε όμως μ΄ αυτόν τον τρόπο να χτυπήσουμε την καμπάνα του συναγερμού. Να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη. Να πούμε, κοιτάξτε, προσέξτε τι λέμε. Είμαστε στην εποχή του θερμοκηπίου, είμαστε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, περνάμε ένα χρόνο με μεγάλη λειψυδρία, με υψηλές θερμοκρασίες, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να δούμε τη διαχείριση του νερού, να προστατεύσουμε τα δάση μας.

Το τρίτο. Γι αυτό ακριβώς, μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες, που ο πολιτικός διάλογος μπορεί να ενοχλεί και να φαίνεται και σαν προσβολή σε όσους πλήγηκαν και σ΄ όσους κλαίνε τα αγαπημένα πρόσωπα, τις οικογένειές τους, εμείς στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμετέχουμε με το μέτωπο ψηλά. Μιλήσαμε από πριν γι αυτό που μιλάνε σήμερα όλοι.

Σας δείχνω αυτό το φυλλάδιο. Είναι μαύρο χρώμα. Όχι λόγω της πυρκαγιάς που έγινε στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, στην Πελοπόννησο κ.λπ. Κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2007, μέσα στην μεγάλη ένταση των ομολόγων. Γιατί είπαμε ότι εμείς, αυτό το μικρό κόμμα, το μικρότερο κόμμα της Βουλής, με τους 6 βουλευτές, θέλουμε, αυτή την καμπάνια που θα κάνουμε, να είναι για ένα θέμα που θεωρούμε κρίσιμο. Είναι μαύρο, γιατί ξέραμε, ακούγαμε τι έλεγε η διεθνής κοινότητα, τι έλεγε ο ΟΗΕ, τι έλεγαν οι διεθνείς συναντήσεις, τι έλεγαν οι επιστήμονες της Ε.Ε.. γι αυτά τα ζητήματα.

Γι αυτό, όταν στις τηλεοπτικές συζητήσεις, ανάμεσα στους έξι που παρουσιάζονται, βλέπετε τους εκπροσώπους μας -μπορεί να είναι εύγλωττοι ή όχι, μπορεί να είναι συμπαθείς ή όχι, μπορεί να είναι πειστικοί ή όχι- πρέπει να ξέρετε ότι είναι όμως όλοι εκπρόσωποι μιας πολιτικής δύναμης, μιας συνεργασίας, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που μίλησε για τις πυρκαγιές πριν από τις πυρκαγιές.

Έχουμε τους βουλευτές με τις περισσότερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στα θέματα του περιβάλλοντος. Έχουμε συμμετοχή στα κινήματα για τα ζητήματα του περιβάλλοντος με ακραία μέσα. Ο Δήμαρχος ο Χρ. Κορτζίδης στο Ελληνικό, που στήριξαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και άλλες ευρύτερες δυνάμεις, αναγκάστηκε να κάνει 25 μέρες απεργία πείνας, προκειμένου να σπάσει αυτό το τείχος που εμποδίζει τις οικογένειες και τους ζητάει 5 ? προκειμένου να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα, δηλαδή την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον αιγιαλό.

Και να πω και κάτι άλλο. Το λέω και τώρα. Το λέω δύο βδομάδες πριν τις εκλογές. Δεν διστάζουμε να προτείνουμε μέτρα τα οποία τα θεωρούμε ουσιαστικά για το περιβάλλον και τα οποία φαίνονται αντιδημοφιλή.

  • Θέλουμε αποθάρρυνση των ΙΧ και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Θέλουμε διάλυση των οικοπεδικών συνεταιρισμών, που πολλές φορές είναι η εστία του κακού και βρίσκονται και πίσω από εμπρηστικές απόπειρες.
  • Θέλουμε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.
  • Και όχι μόνο αυτό. Μέσα στην προεκλογική περίοδο, μια περίοδο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης, προτείναμε δέκα σημεία στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να ανταποκριθούμε σ΄ αυτό που θέλει μία κοινωνία. Θέλει μία δέσμευση όλων των κομμάτων.

Μερικά ζητήματα που πρέπει να υπάρξουν να είμαστε σίγουροι ότι ό,τι κι αν γίνει στις 17 Σεπτέμβρη, θα έχουμε κάτι που θα μας οδηγήσει μπροστά.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός ήταν απών, ακόμα κι αυτή τη στιγμή. Η Γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά. Κι από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τόσο πάθος ζητάει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

Το τέταρτο. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τις μεγάλες ευθύνες. Τις μεγάλες ευθύνες της Ν.Δ. που διαχειρίστηκε αυτή την κρίση. Τα ερωτήματα δεν απαντιόνται. Είναι δυνατόν ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις συνθήκες κι όλα αυτά τα συμφέροντα που δημιουργούν τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, να έχει επικεφαλής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο προΐσταται αυτών των υπηρεσιών, τον κ. Πολύδωρα που ασχολούταν με τα στελέχη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αντί να ασχοληθεί με τους πυροσβεστικούς κρουνούς, τα καναντέρ και τους δασοφύλακες, οι οποίοι παραμένουν συμβασιούχοι και με ιματισμό ο οποίος είναι εύφλεκτος; Είναι δυνατόν ένας Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, και ένα κόμμα, η Ν.Δ., να προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 24, όταν βλέπουμε τα συμφέροντα να ετοιμάζονται να πνίξουν τα δάση; Και να φέρνουν πριν τις εκλογές, δυο-τρεις μήνες -το απέσυραν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, τροπολογία για νομιμοποίηση των δασικών αυθαιρέτων; Είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύουν έτσι; Να φτιάχνουν την οικολογική αστυνομία -όπως ονομάσανε την αγροφυλακή- όπου ο αγροφύλακας θα χρειάζεται λεωφορείο και ποτιστήρι για να πάει να σβήσει την πυρκαγιά;

Είναι στα άκρα οι ευθύνες της Ν.Δ. Και συνεχίζονται και σήμερα. Ποτέ ίσως τις τελευταίες δεκαετίες δεν έγινε τέτοια επιχείρηση εξαγοράς ψηφοφόρων, όπως γίνεται σήμερα.

Αν είχε στοιχειώδη εντιμότητα η Ν.Δ., επειδή υπάρχουν κατεπείγοντα μέτρα -κι εμείς ζητάμε κι άλλα ουσιαστικά μέτρα, όπως την απαλλαγή, την απελευθέρωση από τους δανεισμούς των κερδοφόρων τραπεζών ή ένα κρατικό σχεδιασμό για την ανοικοδόμηση- αν είχε μια στοιχειώδη εντιμότητα μια τέτοια κυβέρνηση, αντί να δημαγωγεί και να εξαγοράζει και να μας γυρίζει στις εποχές του Δεληγιάννη, θα έπρεπε να συγκαλέσει όλα τα κόμματα, μια επιτροπή όλων των κομμάτων, να συμφωνήσουν σ΄ένα κοινό πρόγραμμα. Γι αυτό είχαμε κάποτε τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Και δεν τις έχουμε τώρα γιατί, υποτίθεται, ότι υπάρχει μια ωριμότητα. Δεν υπάρχει αυτή η ωριμότητα στη Ν.Δ.

Και ποτέ δεν έγινε τόσο βρώμικο παιχνίδι με τις εκλογές. Μ΄ όλες αυτές τις επινοήσεις σχετικά με οργανωμένα σχέδια πανελλαδικά, που ακούστηκαν με διαφορετικό περιεχόμενο και από το ΚΚΕ και από τη Δημοκρατική Αναγέννηση και από το ΛΑΟΣ. Θυμίζει άρωμα του 1961 η προσπάθειά τους με τέτοια μέσα να επηρεάσουν τις εκλογές. Απλώς δεν θα έχουν το αποτέλεσμα του 1961.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, χτες το βράδυ μας παίρνουν και καταγγέλλουν -για να δει κανείς το βασίλειο της αυθαιρεσίας το οποίο επικρατεί- ότι στο Μαρκόπουλο, στο γνωστό νταμάρι του Μαρκόπουλου, όπου υπάρχουν διοικητικές αποφάσεις, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, υπάρχουν δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην λειτουργεί αυτό το νταμάρι, χθες το βράδυ στις 9.30 έγινε, στο νταμάρι αυτό, μεγάλη έκρηξη.

Πέμπτο. Μεγάλες ευθύνες όμως συμμερίζεται και το ΠΑΣΟΚ. Και πώς τις συμμερίζεται; Το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Τις συμμερίζεται γιατί, ενώ κυβέρνησε δεκαετίες, έχει δημιουργήσει το βασίλειο των αυθαιρέτων, έχει αφήσει μια χώρα η οποία δεν έχει δασικούς χάρτες και δασολόγιο, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο το έχουν, αλλά το έχουν εδώ και 100 χρόνια πολλές απ΄ αυτές. Και κυρίως γιατί αφήνουν τρεις νόμους, οι οποίοι δεσμεύουν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στήριξης των δασών.

Το νόμο 2612 του 1998, ο οποίος αποσυντονίζει την Πυροσβεστική από τη Δασική Υπηρεσία και την Αυτοδιοίκηση και είναι στη βάση και της σημερινής τραγικής ανικανότητας που είδαμε.

Το νόμο 3208 του 2003, ο οποίος αμφισβητεί τους δασικούς χάρτες, αυτούς ακόμη που έγιναν, και δίνει τη δυνατότητα σε διαφόρους να εγείρουν αξιώσεις σε βάρος δασών του δημοσίου. Και επανειλημμένα αυτός ο νόμος του ΠΑΣΟΚ έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και το νόμο 3139 του 2003, που δείχνει και την μεγάλη επιλογή, δείχνει το μεγάλο δίλημμα: κερδοσκοπία ή περιβάλλον; Είναι ο νόμος αυτός ο οποίος παραδίδει 60 και πλέον στρέμματα στο Καζίνο από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, τα οποία και εξαιρέθηκαν από τη Ν.Δ. στην αναδάσωση.

Έκτο. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι αυτό το σύστημα του δικομματισμού έχει φτάσει στα όριά του. Μόνο αρνητικά μπορεί να φέρει για την Ελλάδα. Παραλαμβάνουν χάος και δίνουν μεγαλύτερο χάρος. Παραλαμβάνουν φτώχεια και δημιουργούν μεγαλύτερη φτώχεια. Παραλαμβάνουν κέρδη των μεγάλων και δίνουν μεγαλύτερα κέρδη.

Αλλά δεν είναι μόνο το σύστημα του δικομματισμού. Είναι και βαθύτερα, στη λειτουργία ενός άγριου καπιταλισμού, όπου οι δυνάμεις της αγοράς μπορούν να κυριαρχούν χωρίς δεσμεύσεις. Είναι αυτή που οδηγεί εμάς στις πυρκαγιές. Είναι αυτή που οδήγησε τις ΗΠΑ, μια από τις πλουσιότερες ίσως χώρες του κόσμου, ίσως την πλουσιότερη, την πιο δυνατή, την υπερδύναμη, στη φοβερή καταστροφή της Ν. Ορλεάνης, χωρίς κι εκεί να υπάρξει κανένας κρατικός μηχανισμός.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μπουν άλλες προτεραιότητες. Να τα ξαναδούμε όλα σε βάθος, έξω απ΄ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο του άγριου καπιταλισμού, το οποίο μας πνίγει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη γη ως real estate, ως πηγή μόνο κερδοσκοπίας, ως οικόπεδα των οποίων θα ανέβει η αξία ή ως δάση τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η Ν.Δ. μ΄ ένα σχέδιο-γίγαντα για τις νότιες παραλίες της Κρήτης να εγκατασταθεί ένα λιμάνι-μαμούθ και να καταστραφεί όλη η κληρονομιά και όλες οι τουριστικές και αγροτικές δυνατότητες αυτής της περιοχής. Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με ένα κράτος το οποίο αγοράζει F-16 και δεν μπορεί να αγοράσει καναντέρ. Δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του Προϋπολογισμού μας για αγορά εξοπλισμών από τους φίλους του κ. Μπους και με το μικρότερο ποσοστό του Προϋπολογισμού για Παιδεία, για περιβάλλον, για κοινωνική προστασία.

Έβδομο. Αυτό ακριβώς το θέμα των προτεραιοτήτων το είδαμε αυτά τα 3, 5 χρόνια. Το είδαμε στο κοινωνικό κράτος, όπου μια χώρα η οποία δεν είναι φτωχή, είναι μια χώρα άδικη και είναι μια χώρα καθυστερημένη, όπου βλέπουμε τους μισούς συνταξιούχους να έχουν κάτω από 500 ? και βλέπουμε στην Ελλάδα να αναδύεται μια γενιά των 300 και 400 ?, μια γενιά με προσωρινή και όχι ασφαλή εργασίας. Το είδαμε στην υπόθεση του δημόσιου Πανεπιστημίου και στο μεγάλο ζήτημα του άρθρου 16, όπου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου. Το είδαμε στην υπόθεση του ΟΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των τραπεζών, όπου απαλλοτριώνονται όλα τα εργαλεία μιας συλλογικότητας, μιας δημόσιας πολιτικής χάριν της κερδοσκοπίας.

Το όγδοο. Μέσα σ΄ αυτό το καμένο τοπίο και μέσα σ΄ αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, πρέπει να βρούμε τους σπόρους και πρέπει να βρούμε τα μικρά βλαστάρια, τα οποία γλίτωσαν τη φωτιά. Και υπάρχουν αυτοί οι σπόροι. Είναι μια νεολαία η οποία αντιστάθηκε. Δεν είναι φυτά. Δεν είναι συντηρητικοί. Δεν είναι καριερίστες. Δεν είναι ατομιστές, όπως τους μαθαίνουν με κάθε τρόπο. Είναι μια νεολαία με συλλογικότητα, με δράση, με αποφασιστικότητα, με ανησυχίες, με όραμα, με δυνατότητες αμφισβήτησης.

Την είδαμε και χθες με τους bloggers. Φορούσανε τα μαύρα Από μια άποψη ήταν μια κηδεία, μια κηδεία του περιβάλλοντος της Ελλάδας. Αλλά από την άλλη άποψη ήταν μια γέννηση. Κάτι καινούργιο γεννιέται. Οι πολίτες αφυπνίζονται. Οι νέοι άνθρωποι αφυπνίζονται. Αναζητούν τις συλλογικότητες. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες παγκόσμια γεννήθηκε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες γεννιούνται νέα κινήματα μέσα στη χώρα μας, που θέλουν να παρέμβουν, που καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί μονάχα η ψήφος. Χρειάζεται να είσαι ενεργός πολίτης. Το είδαμε αυτό κατά κύριο λόγο με το άρθρο 16, μ΄ αυτές τις στρατιές των νέων ανθρώπων, των εκπαιδευτικών, των δασκάλων. Όλοι μαζί, αγόρια, κορίτσια, χέρι με χέρι, επί ένα χρόνο, παρά την ψυχική, την πολιτική, τη σωματική βία που ασκούνταν απέναντί τους. Ένας χρόνος, ένας αγώνας που άντεξε και έφερε αποτελέσματα. Γιατί ο άλλος μεγάλος σπόρος είναι ότι φέρνουν αποτελέσματα αυτοί οι αγώνες. Οδήγησε στο καλάθι των αχρήστων τη συνταγματική αναθεώρηση της Ν.Δ. και με το άρθρο 16 και με το άρθρο 24 και το 117 για τα δάση.

Και είμαστε περήφανοι ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί, ξαναλέω, εμείς, η μικρή πολιτική δύναμη των 6 βουλευτών, ήμασταν οι μεγάλοι αντίπαλοι. Ενάντια σ΄ εμάς σήκωνε τη φωνή η Γιαννάκου, ο Πολύδωρας, οι άλλοι υπουργοί της Ν.Δ. Εμάς απέφευγε με την απουσία του ο κ. Καραμανλής, γιατί είπαμε ότι θα κάνουμε μια αντιπολίτευση ουσίας, μαζί με τους πολίτες και δίπλα στους πολίτες.

Ένατο. Ζούμε το κύκνειο άσμα του δικομματισμού. Είναι κύκνειος θρήνος. Δεν το θέλαμε έτσι. Δεν θέλαμε αυτά τα πειστήρια. Θέλαμε να είμαστε λιγότεροι πειστικοί. Δεν θέλαμε να δείξουμε αυτή την καμένη γη, για να πούμε ότι αυτή η φάση για την πολιτική ζωή της χώρας μας, αυτό το τέλμα έχει τελειώσει και δεν έχει να μας δώσει τίποτα στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως φτάσαμε εκεί. Και νομίζω ότι πάμε σε εκλογές που για πρώτη φορά ο πολίτης σε τόσο μεγάλο βαθμό, όχι απλώς θα αρνηθεί την ψήφο σ΄ αυτά τα δύο κόμματα, αλλά θα αρνηθεί και αυτό το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας. Τις αγωνίες, τα ερωτήματα, τις μικρές συζητήσεις, την ειλικρίνεια που βγαίνει μέσα από το πένθος, δεν μπορεί να την αποδώσει καμία δημοσκόπηση. Είναι μια μεγάλη διεργασία η οποία γίνεται και πιστεύω ότι θα φέρει ελπίδα στη χώρα μας.

Δέκατο. Γιατί χρειάζεται η ελπίδα. Πρέπει να τιμωρηθούν οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση. Αποφασιστικά. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται ελπίδα και χρειάζεται διέξοδος. Από μια άποψη ζούμε μια περίοδο σαν την δεκαετία του ΄80 στη Γερμανία, όταν τότε ήταν η όξινη βροχή, η οποία κατέστρεφε τους φοβερούς και εκτεταμένους γερμανικούς δρυμούς, δεν άφηνε δέντρο και δέντρο. Σʼ εμάς, μια μεσογειακή χώρα είναι οι πυρκαγιές. Και τότε, μέσα από τη μήτρα της Αριστεράς προέκυψε το μεγάλο περιβαλλοντικό κίνημα, το οποίο με τον ριζοσπαστισμό που είχε, με τους αγώνες, με τη δυνατότητα να έχει επαφή μ΄ όλα αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας, όπως είναι οι bloggers και οι άλλοι, κατάφερε ένα κίνημα και μια δύναμη της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει την πιο προωθημένη οικολογική νομοθεσία σε όλο τον κόσμο.

Αυτός είναι ο στόχος όλων των δυνάμεων, σ΄ αυτό το πρωτοφανές εγχείρημα συνεργασίας μέσα στα πλαίσια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πλατύτατες δυνάμεις. Η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, το ΔΗΚΚΙ, οι Ενεργοί Πολίτες, η Οικολογική Παρέμβαση, ο Συνασπισμός, οι ανένταχτοι, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, όλες αυτές οι δυνάμεις, αυτό θέλουμε να δώσουμε. Στόχους για μπροστά, στόχους που μπορούμε να πετύχουμε, ανεξάρτητα από το σχήμα το πολιτικό το οποίο διαμορφώνεται. Θέλουμε να τιμωρήσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη, ελπίδα, διέξοδο. Και καλούμε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, αλλά πρώτα απ΄ όλα τη νέα γενιά. Ελάτε μαζί μας, τώρα, και μετά τις εκλογές για να αλλάξουμε το τοπίο.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γ.Σιδέρης (ρ/σ SKY) Είπατε ότι είναι το κύκνειο άσμα του δικομματισμού. Είναι γεγονός και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κόμματα φθίνουν. Φταίνε βέβαια οι πυρκαγιές αλλά και ο διάχυτος λαϊκισμός που εξομοιώνει τα δύο κόμματα ακόμα και στο επίπεδο της διαχειριστικής ικανότητας. Προβάλλει λοιπόν το ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εσείς οι θιασώτες της απλής αναλογικής άρα και των συνεργασιών, τι θα κάνετε αν δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση; Θα συμπράξετε με κάποιο από τα δυο κόμματα για να κυβερνηθεί η χώρα;

-Δεν χρειάζεται να έχουμε κανέναν φόβο πρώτα από όλα για ανίσχυρες κυβερνήσεις. Αυτό που είδαμε είναι ότι ισχυρές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις με μεγάλες πλειοψηφίες μας έδωσαν τη φτώχια, μας έδωσαν τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, μας έδωσαν τα ομόλογα και μας έδωσαν μια πυρπολημένη Ελλάδα χειρότερα και από τον Ιμπραήμ. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε και αντίθετα να ελπίζουμε από την αδυναμία αυτοδυναμίας ενός από τα δύο κ όμματα τα οποία παραδοσιακά διεκδικούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μπαίνουμε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο και ότι αυτό το τοπίο δεν θα το δούμε με τους όρους του σήμερα. Θα το δούμε με τους όρους του αύριο. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έξω από τα πλαίσια του προγράμματός του. Και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ διότι έχουμε βρεθεί στην άλλη όχθη και με τους δύο. Στα ζητήματα των νόμων που σας ανέφερα για την προστασία του περιβάλλοντος, στα ζητήματα της ανοχής, της αυθαιρεσίας και των εμπρηστικών συμφερόντων, στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στο θέμα του αν η εργασία των νέων θα είναι ασφαλισμένη ή ανασφάλιστη, στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων που είναι εργαλεία για την ανάπτυξη, στο αν θα παραμείνει στην Ελλάδα αυτό το σύμβολο κυριαρχίας των ΗΠΑ, η αμερικάνικη βάση στη Σούδα και ο κίνδυνος περιπλοκής σε περιπέτειες. Εμείς θα έχουμε το πρόγραμμά μας και πιστεύουμε όπως στις μεγάλες στιγμές ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και σε περίπτωση ισχυρής υποστήριξης στο οικολογικό, κοινωνικό μήνυμα της Αριστεράς για την οποία καλούμε, θα έχουμε μια ανασύνταξη όλου του πολιτικού σκηνικού το οποίο δεν θα μπορεί να συγκριθεί με το σημερινό. Θα περάσουμε σε μια άλλη φάση και πρέπει να περάσουμε γρήγορα.

Α.Παπαδόπουλος(ΑΥΓΗ) Σχετικά με τις πυρκαγιές είπατε χθες ότι η κυβέρνηση είναι στο πάρα πέντε να χρησιμοποιήσει ακόμα και προβοκάτσια. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο επʼ αυτού;

-Νομίζω ότι οι σημερινές εφημερίδες έχουν τίτλο κεντρικό αυτό το ενδεχόμενο. Είδαμε να κατασκευάζονται φωτογραφίες εμπρηστών. Όχι ότι δεν υπάρχουν εμπρηστές, είδαμε να κατασκευάζονται φωτογραφίες εμπρηστών. Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι κατασκευάζονται μετανάστες ένοχοι. Έχουμε μπει σε μια πολύ άσχημη πορεία. Καλέσαμε και χθες την κυβέρνηση να κάνει μια στροφή όχι 90 μοιρών , αλλά 180 μοιρών. Όλα όσα λέγονται και υπονοούνται για ένα πανελλαδικά οργανωμένο σχέδιο, όλα όσα υπονοούνται για τούρκους, για αλβανούς, για εβραίους, για Εξάρχεια, αποσταθεροποιούν τη χώρα και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση. Και θέλουμε να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα έπρεπε τουλάχιστον μια κυβέρνηση σε μια τέτοια κρίση να αναλάβει τις ευθύνες της και είναι θα έλεγα εκκωφαντική η επιπολαιότητά της και η ανευθυνότητά της όταν αναζητά τους αίτιους των πυρκαγιών πάλι στη νεολαία. Όταν τα ίδια μέσα που χρησιμοποίησε ενάντια στο μεγάλο κίνημα για το άρθρο 16 τα χρησιμοποιεί και σήμερα για να καλύψει τις ευθύνες της ενάντια στο μεγάλο κίνημα για το περιβάλλον, ότι τι κάνετε, είναι πίσω οι κουκουλοφόροι, είναι οι παρυφές των κουκουλοφόρων, είναι όσοι βρίσκονται παραδίπλα, είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είπαμε και χθες ως εδώ και πιστεύω ότι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν.

Θ.Ρουμπάνης (ΕΛ/ΠΙΑ) Ούτως ή άλλως την 17η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση/. Με ποιες προϋποθέσεις ή με τη διασφάλιση ποιών κατευθύνσεων θα συμμετείχατε ή τουλάχιστον θα στηρίζατε μια κυβέρνηση διότι δεν είναι δυνατόν μετά από εκλογές να μην έχουμε μια κυβέρνηση.

-κ. Ρουμπάνη σκεφθείτε να είχατε κάνει αυτό το ερώτημα πριν τις εκλογές του 1977 στον Ανδρέα Παπανδρέου. Νομίζω ότι τότε η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική, διότι η απάντηση που ζητείτε αντίστοιχα, ήταν να αναγκαστούμε να συνεργαστούμε με την ΕΔΗΚ. Και μια εξέλιξη αν θέλετε στην πολιτική ζωή της χώρας μας η οποία έδωσε ελπίδες σε πάρα πολύ κόσμο τότε, ελπίδες που σε μεγάλο βαθμό διαψεύστηκαν, δεν θα υπήρχε διότι όπως και να το κάνουμε τότε η παρουσία του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μια τομή στο πολιτικό σκηνικό που υπήρχε. Η απάντησή μου λοιπόν είναι κάπως έτσι. Όχι, δεν πρόκειται να αποτελέσουμε στήριγμα πολιτικών τις οποίες καταδικάζουμε. Κανείς από μας δεν θα είχε το κουράγιο να εμφανιστεί όχι στην τηλεόραση αλλά να κυκλοφορήσει στο δρόμο και θα πήγαινε τη νύχτα να ψωνίσει από κάποιο μπακάλικο όταν εμείς που ήμασταν οι πρωταγωνιστές του κινήματος για το άρθρο 16 σε πολιτικό επίπεδο, εμείς που θέσαμε το οικολογικό ζήτημα με τέτοια ένταση θα ερχόμαστε να στηρίξουμε δυνάμεις που έχουν δημιουργήσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Αντίθετα πιστεύουμε βαθιά ότι έλαχε από τις εξελίξεις σε μια τέτοια ενωτική δύναμη όπως είναι αυτή τα Ριζοσπαστικής Αριστεράς που νομίζω ίσως το πνεύμα της εκφράζεται με τους τίτλους μιας συνιστώσας μας όπως είναι η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, αυτή η ενότητα δράσης, αυτή η μεγάλη συνάντηση που έχουμε πιστεύουμε ότι θα είναι ο καταλύτης και ο προάγγελος των μεγάλων εξελίξεων που θα έρθουν. Γιατί αν δείτε αυτό το χώρο εδωπέρα, είναι ένας χώρος ενωτικός, είναι ένας χώρος από δυνάμεις από την ιστορική αριστερά, από τη ριζοσπαστική αριστερά, από την ανανεωτική αριστερά, εμπλουτίστηκε με δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης όπως είναι το ΔΗΚΚΙ, εμπλουτίστηκε με δυνάμεις καθαρά οικολογικής δράσης όπως η Οικολογική Παρέμβαση και γι αυτό καλούμε τους πολίτες να φύγουν όχι μόνο από το δικομματισμό αλλά να φύγουν κι από τους συλλογισμούς που δημιουργεί ο δικομματισμός και να δούμε όπως σε άλλες περιόδους της πολιτικής ζωής της χώρας μας, όπως στις περιόδους μετά την πολιτική αλλαγή ότι μπορεί να κάνουμε μια τομή και ότι είμαστε έτοιμοι εμείς να υπηρετήσουμε αυτή την τομή.

Κ.Αττίας (ΑΛΤΕΡ) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα πιστεύει ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές. Δείχνουν ʽένα κάθισμα των μεγάλων κομμάτων, κάποια ενίσχυση των μικρών κομμάτων και μια σημαντική ενίσχυση της γενικότερης απαξίωσης των πολιτών προς όλο το πολιτικό σύστημα. Φαίνεται ότι επηρεάζουν οι πυρκαγιές και κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης και κατά τη διάρκεια της πρόληψης, για την οποία έχετε βγάλει και φυλλάδιο, αλλά και για την αντιμετώπιση της επόμενης μέρας. Κι επειδή αναφερθήκατε στην εξαγορά των ψήφων, εσείς πώς θα λειτουργούσατε.

-Με τρομάζετε με την ερώτησή σας. Γιατί αυτό που μου λέτε είναι ότι θα είναι μοιραίο να καίγεται η Ελλάδα και να γίνει τελικά ψησταριά η Ελλάδα. Δεν είναι αναγκαίο. Εάν αυτά τα μέτρα που προτείνουμε εμείς δηλαδή το ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τις αμφισβητήσεις του δασικού πλούτου, ότι πρέπει να εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις των οικοπεδοφάγων στον Υμηττό, στην Πεντέλη κλπ. ότι πρέπει η ΔΕΗ αντί το μόνο ενδιαφέρον να είναι πώς θα πωληθεί να είναι μια δημόσια επιχείρηση η οποία θα προβλέπει και έγκαιρα θα κάνει τους καθαρισμούς των πυλώνων που είναι κι αυτά αιτίες πυρκαγιών, ότι θα πρέπει να εξαφανιστούν οι χωματερές μέσα από τα δάση, ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη, ότι θα πρέπει οι δασοπυροσβέστες αντί να πετιούνται στα καφενεία το χειμώνα με το επίδομα ανεργίας να δουλεύουν όλο το χρόνο για την πρόληψη. Ότι θα πρέπει η πυροσβεστική υπηρεσία να έχει καλυμμένο το προσωπικό της. Αν όλα αυτά που υποστηρίζουμε με επιμονή γίνουν και καίγεται πάλι η Ελλάδα, τότε δεν έχουμε τύχη, να φύγουμε. Δεν είναι έτσι. Δεν θα βρισκόμαστε στη θέση αυτής της κυβέρνησης, γιατί για να βρεθείς στη θέση αυτής της κυβέρνησης, πρέπει να κάνεις δύο πράγματα. Πρώτον να έχεις αποδεχθεί το δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον να έχεις μια πλήρη ανικανότητα να διαμορφώσεις έναν κρατικό μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει αυτές τις πυρκαγιές. Από κει και πέρα είπα και πριν είχαμε κάποτε υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Ξέρετε τι σημαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση; Σημαίνει ότι στη φάση των εκλογών παρότι υπάρχει η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί, έρχεται μια άλλη κυβέρνηση από μη πολιτικούς προκειμένου να διαχειρίζεται τη χώρα πηγαίνοντας προς τις εκλογές, για να μην υπάρχουνε επιρροές. Μετά τη Χούντα νιώσαμε όλοι ότι είμαστε πιο ώριμοι, ότι μπορούσε να σταθεί μια προεκλογική περίοδος χωρίς εκλογικίστικες και δημαγωγικές παρουσίες των κυβερνήσεων. Αυτό το βλέπουμε σήμερα να καταστρέφεται. Βλέπουμε επί ώρες τηλεοπτικούς μαραθώνιους του κ. Ρουσσόπουλου ο οποίος παίζει με τον πόνο του κόσμου. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε όλα τα κόμματα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όχι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά οι οικονομικοί υπεύθυνοι, οι βουλευτές ή οι υπεύθυνοι των πολιτικών δυνάμεων που είχαν την ευθύνη της οικονομικής ή της κοινωνικής πολιτικής να συναντηθούν και να καθορίσουν τις θέσεις τους, όχι μόνο για να μη γίνει αυτός ο εκφυλισμός που έχει γίνει και που τον καταγγέλλουμε και μας κάνει και πονάμε, αλλά για να υπάρξουν και άλλα μέτρα. Εμείς προτείνουμε μια δέσμευση ότι με κρατική παρέμβαση θα κτιστούν τα χωριά που κάηκαν, όπως η κυπριακή δημοκρατία ανέλαβε να χτίσει εξαρχής την Αρτέμιδα, έτσι η ελληνική δημοκρατία πρέπει να αναλάβει όλο τον τόπο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αλλά δεν θα μπούμε σε αυτό τον πλειστηριασμό. Θέλω να προειδοποιήσω όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές από τις οποίες είναι και η πατρίδα της μάνας μου η Αμαλιάδα, και χάνονται οι παιδικές μνήμες για όλους μας, ότι παίζεται το ίδιο παιχνίδι με τις επιδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι επιδοτήσεις οι οποίες δινόντουσαν με αυτό΄ τον τρόπο που ξέρουμε πολλές φορές με πλαστά στοιχεία, οδήγησαν σε μια ευφορία και έχουν φέρει σήμερα σε μια καταστροφή την αγροτική οικονομία που έχασε την παραγωγική της ικανότητα. Σήμερα ενισχύσεις για 16 μέρες και μετά εγκατάλειψη, έλλειψη σχεδιασμού. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και το πιο ελπιδοφόρο είναι αυτό που είδαμε χθες στην Αθήνα. Ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει πίσω κι από τα λόγια της πολιτικής, πίσω και από τα λόγια της τηλεόρασης.

Χρ. Τσιγουρής (MEGA) Ποιο είναι το ποσοστό εκείνο το οποίο θα θεωρούσατε επιτυχία με το ΣΥΡΙΖΑ τις επερχόμενες εκλογές και δεύτερον καλείτε τον κόσμο να καταψηφίσει το δικομματισμό. Με δεδομένη την άρνησή σας να συμμετέχετε σε ένα κυβερνητικό σχήμα, τι ουσιαστικά ζητάτε, ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και ποιος θα προωθήσει ιδέες καινοτόμες σαν αυτές που αναφέρετε;

-Ζητάμε να μπουν οι ιδέες μας στην πολιτική ζωή, και στις σκέψεις των πολιτών πιο έντονα από ότι είχαν τεθεί μέχρι σήμερα. Και θέλω να σας πω ότι έχουμε πολλά πίσω μας. Έχουμε τρεισήμισι χρόνια όντας το μικρότερο κόμμα της βουλής που οι ιδέες μας συζητιούνται. Η ιδέα μας ότι δεν μπορεί μια πόλη 5 εκατομ. όπως είμαστε όλοι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, να είναι χτισμένοι γύρω-γύρω σαν τα τείχη στο Ισραήλ και να μην επιτρέπεται να πάμε στη θάλασσα. Η ιδέα μας ότι μπορεί να έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να είναι σε καλύτερα επίπεδα με τη σωστή χρηματοδότηση. Η ιδέα μας ότι μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ακούνε και να αναγνωρίζουν το κελάηδισμα των πουλιών όχι μόνο από τα κινητά τηλέφωνα αλλά μέσα από τα περιαστικά δάση και από τους δασικούς χώρους. Αυτό θέλουμε να κερδίσουμε. Κι αυτό φυσικά θέλουμε να εκφραστεί από έναν πολλαπλασιασμό των δυνάμεών μας. Δεν μας ενδιαφέρει η λογική που βάλατε εσείς σωστά από τη δική σας πλευρά, κι από τον τρόπο που σκέφτεστε, τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πνιγηρό αυτό μήνυμα το οποίο έρχεται από τη διακυβέρνηση αυτών των χώρων να αρχίσει να δίνει τη θέση του σε ένα άλλο τοπίο. Θέλουμε άλλο τοπίο. Θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο. Θέλουμε ένα τοπίο που μετά τις εκλογές τα ερωτηματικά που θα βάζετε θα είναι διαφορετικά από τα σημερινά.

Ν.Φίλης (ΑΥΓΗ) Ο κ. Στ. Μάνος, κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων της ΝΔ και μετά κορυφαίος συνεργαζόμενος του ΠΑΣΟΚ διετύπωσε χθες την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδυναμία, και ότι το φυσιολογικό πολιτικά στη χώρα μας είναι να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα που έτσι κι αλλιώς σε κορυφαία θέματα όπως είπε κι ο ίδιος συγκλίνουν και ταυτίζονται. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη, ότι δηλαδή και στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνθήκες Γερμανίας;

-Είμαι πολιτικά εντελώς αντίθετος με αυτή την άποψη, όχι γιατί δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, κι έχετε απόλυτο δίκιο. Έχουμε δει σε πάρα πολλές χώρες ότι αυτή η σύγκλιση που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, έντονη ανάμεσα σε δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς, οδηγεί τελικά στο επόμενο βήμα που είναι οι κοινές κυβερνήσεις και την έχουμε δει και στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες. Δεν τη θέλουμε εμείς αυτή τη λύση , δεν θα αγωνιστούμε και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τη συμβουλέψουμε. Διότι η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι οι κυβερνήσεις αυτές συνεργασίας του κατεστημένου λειτουργούν μέχρι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να επαναληφθούν με τον ίδιο τρόπο το παιχνίδι της εναλλαγής τους. Ξέρετε ότι είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία πριν από χρόνια, ακολούθησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας τύπου Γερμανίας, φτάνουμε σε μια εποχή κρίσης πάλι σε κυβερνήσεις συνεργασίας και συνεχίζεται αυτό το παιχνίδι. Όχι. Θέλουμε άλλο τοπίο. Πιστεύουμε ότι μια χώρα τόσο πιεσμένη χρειάζεται άλλη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Και πιστεύουμε ότι μια τέτοια χώρα χρειάζεται την ενωτική ριζοσπαστική αριστερά παρούσα δυναμικά με το πρόγραμμά της στις πολιτικές διεργασίες. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ακόμα και σε αυτό το μικρό διάστημα των εκλογών ήταν μια δύναμη απελευθερωτική. Μην ξεχνάτε ότι τώρα βρισκόμαστε μαζί με δυνάμεις που συνεργάζονταν με άλλες δυνάμεις, ήταν σε άλλους χώρους έχουν άλλες προελεύσεις κλπ. Αυτό που έγινε μέσα σε 15-20 μέρες και που είχε γίνει και προηγούμενα με την ίδια τη συγκρότησή του, θέλουμε να αποκτήσει μια καταλυτική δύναμη μετά τις εκλογές. Να γίνει ένας πόλος συσπείρωσης και απελευθέρωσης δυνάμεων ο οπο΄λιος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Σωτηριάδου (ΦΛΑΣ) Έχουμε ομοβροντία δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες και έχει αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου πολύ γλαφυρά. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που έχει εισπράξει το κόμμα σας τη δυσαρέσκεια και την οργή του κόσμου;

-Δεν θέλουμε να εισπράξουμε τίποτα από τη δυσαρέσκεια και την οργή του κόσμου. Απολύτως τίποτα. Πιστεύω ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας σήμερα και το ξέρει ο καθένας από τον περίγυρό του. Θα σας πω κάτι που μου είπε μια δήμαρχος των Νέων Στύρων και ο σύντροφος της όταν επισκέφθηκα τα Νέα Στύρα, ένα κομμάτι της Εύβοιας το οποίο φλέγονταν, απειλούνταν ζωές, κάηκαν σπίτια, ζήσανε ώρες και μέρες κάτω από την αγωνία του θανάτου. Και μου λένε αυτοί οι δύο άνθρωποι, ότι σ αυτές τις στιγμές νιώσαμε ότι αυτοαναιρούμαστε και μετά επαναπροσδιοριζόμαστε. Εγώ νομίζω ότι αυτό πρέπει να ισχύσει για όλους μας, και δεν εξαιρώ και μας. Πιστεύω ότι με ακόμη πιο δυναμικό τρόπο μπορούσαμε να είχαμε θέσει τα οικολογικά ζητήματα, με ακόμη μεγαλύτερη προκλητικότητα μέσα στη Βουλή , με ακόμη πιο οξεία γλώσσα, με ακόμη πιο ισχυρές κινήσεις μέσα στα κινήματα. Λοιπόν είναι μια εποχή που δεν πρέπει να απαγορεύσουμε στην κοινωνία να κάνει βαθιές διεργασίες πηγαίνοντας προς τις εκλογές, και να τις μετράμε με τα γραμμάρια της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Ας αφήσουμε τον κόσμο να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να δει πώς ζούμε σ αυτό τον αιώνα, να δει πώς στην Ελλάδα τώρα μπαίνοντας στον αιώνα του θερμοκηπίου έχουμε τέτοιες πυρκαγιές, τι θα γίνει μετά από 30 χρόνια που θα ανέβει 3 βαθμούς η θερμοκρασία. Έτσι το βλέπουμε και πιστεύουμε ότι σ αυτούς τους προβληματισμούς και τις αγωνίες συναντιόμαστε με περισσότερους από αυτούς που δείχνουν αυτές τις κολονίτσες των δημοσκοπήσεων.

Μ.Μαζαράκης (ρ/σ ΝΕΤ) Δεν απαντήσατε πριν στο ποιο θεωρείτε ικανοποιητικό ποσοστό εκλογικής επιτυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή σας πρόσφατα είχατε πει ότι δεν θα θεωρήσω εκλογική επιτυχία για τον Συνασπισμό ένα ποσοστό κάτω του 4%. Αν εκεί τοποθετείτε τον εκλογικό πήχη και όχι παραπάνω γιατί στις Σέρρες είπατε ότι μπορείτε να πάρετε 6%. Εάν λοιπόν θεωρήσουμε δεδομένη αυτή τη δήλωση που κάνατε και ο Συνασπισμός παρ ελπίδα εισπράξει ποσοστό κάτω του 4% και δεν κατορθώσετε να εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη θέση σας και ποιες θα είναι οι συνέπειες για το κόμμα;

-Μόνο φυλακή δε με βάλατε με όλα αυτά που μου είπατε, και ξέρετε, έχει έξω αστυνομικούς. Πριν παρουσιαστεί αυτή η κατάσταση, κατανοούμε ότι το ζητούμενο για μας είναι να έχουμε μια παρουσία αντίστοιχη με την πολιτική δύναμη που έχουμε. Ξέρετε πόσοι από σας και από τους θεατές που μας παρακολουθούν δεν έχουν ακούσει πολλές φορές πώς γίνεται ένα τόσο μικρό κόμμα να κάνει τόσο μεγάλη φασαρία, δηλαδή να έχει ένα τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος. Θα έλεγα ότι πριν τις πυρκαγιές είχε κατανοηθεί ότι η κοινοβουλευτική μας δύναμη πρέπει να εναρμονιστεί με τη φασαρία που κάνουμε, με το βάρος που έχουμε, με τη συμμετοχή μας στις εξελίξεις. Είμαστε μια πολιτική δύναμη 6 βουλευτών αλλά πολλαπλάσιας παρέμβασης και μέσα στο κοινοβούλιο και μέσα στην κοινωνία. Εγώ νομίζω ότι με την οικολογική καταστροφή, με το γεγονός ότι είμαστε η οικολογική κοινοβουλευτική δύναμη νομίζω ότι και εμείς το θέλουμε αλλά και οι πολίτες το κατανοούν για το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίζουμε πια στο πολιτικό σκηνικό.

Μ.Πολλάτος. Με αφορμή τη φιλολογία που αναπτύχθηκε περί ασύμμετρης απειλής είπατε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από το ΚΚΕ, από το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Υπαινίσεστε ότι η ΝΔ στοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού να μην απαντήσει στα ερωτήματα που επανειλημμένως του έχετε θέσει στη Βουλή, είπατε ότι συμπεριφέρεται ως νονός. Αναρωτιέμαι από τη στιγμή που σήμερα μας λέτε ότι επιχειρεί να εξαγοράσει ψήφους και ότι οδηγείται η χώρα σε βρώμικες εκλογές, εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε;

-Ήρθε η στιγμή να χαρακτηρίσουν τη ΝΔ με την ψήφο τους οι πολίτες και επίσης θα έλεγα και την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ΝΔ και όπου η αντιπολίτευσή της ήταν ποιανού παιδί είναι ο κ. Πρινιωτάκης και ο κ. Παπαμαρκάκης. Για το θέμα της ασύμμετρης απειλής προσφεύγουν στους κουκουλοφόρους και δείχνουν προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, δίπλα από τους κουκουλοφόρους, στις παρυφές, όπως έλεγε ένα στέλεχος της ΝΔ. Γιατί έχει σημασία όμως όλο αυτό; Γιατί πρέπει ν α δούμε τι έγινε για να πάρουμε και τις σωστές αποφάσεις για το τι θα κάνουμε. Υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο πανελλαδικά όπως ακούσαμε από το ΚΚΕ, το λΑΟΣ και τη Δημοκρατική Αναγέννηση. Τότε πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις κατασταλτικές δυνάμεις απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν αυτό το οργανωμένο σχέδιο. Αν είναι οι τούρκοι ή οι αλβανοί μετανάστες που υπονοεί το ΛΑΟΣ πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα F16, πρέπει να βάλουμε κάμερες μέσα στις τάξεις που είναι μαθητές αλβανοί. Αν είναι άλλοι να πάρουν αντίστοιχα μέτρα. Αυτό θα κάνουμε, ή θα δούμε ότι βρεθήκαμε μέσα σε μια περιβαλλοντική κρίση όπου εμπρηστές, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της απάρνησης του κοινωνικού χαρακτήρα και του χαρακτήρα πρόληψης, η κατάργηση του συστήματος πρόληψης, η έλλειψη ενός συστήματος για τα σκουπίδια που τα πετάει μέσα στα δάση, όλα αυτά μας κάνουν να πάρουμε άλλα μέτρα. Εμείς δεν θέλουμε F16.Θέλουμε πυροσβεστικές. Δεν θέλουμε κατανάλωση των χρημάτων του προϋπολογισμού μας στην αγορά εξοπλισμών. Θέλουμε εκπαίδευση, προσλήψεις πυροσβεστών, δασοπυροσβεστών κλπ. Έχει τεράστια σημασία αυτό το πράγμα. Γι αυτό σε μια από τις προτάσεις που κατέθεσα και δεν πήρα καμία απάντηση προς τους άλλους τρεις αρχηγούς, λέω άμεση μείωση κατά 25% των δαπανών για τους εξοπλισμούς προκειμένου να ενισχύσουμε όλο το σύστημα πολιτικής προστασίας, όχι μόνο για τις πυρκαγιές. Είμαστε 16 Σεπτέμβρη και όπως μιλήσαμε για τις πυρκαγιές μιλούσαμε τον Μάιο, λέμε τώρα πάρτε μέτρα για τις πλημμύρες. Δώστε κονδύλια για τις πλημμύρες, δημιουργείστε μηχανισμούς για τις πλημμύρες. Δεν είναι μόνο ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Είναι όλες αυτές οι τεράστιες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις οι οποίες κινδυνεύουν να διαβρωθούν και να μείνουν βράχοι.

Κ.Σαββόπουλος (ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ) Σας ανησυχεί η πιθανή είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή και το φαινόμενο Καρατζαφέρη γενικότερα;

-Σας μίλησα για όλα όσα μας ανησυχούν σε διάφορες ερωτήσεις. Εμείς θέλω να πω ότι δεν είμαστε υπέρ της πεντακομματικής βουλής, όπως λέγεται. Δεν θέλουμε εμείς να υπάρξουν στη βουλή πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα δημιουργούν ξενοφοβία και ρατσισμό. Δεν θέλουμε να μπει ακόμη περισσότερο μια ένεση με δηλητήριο απέναντι στις οικογένειες που είπα και πριν θα λένε, τι είναι αλβανοί στο σχολείο δίπλα με το παιδί μου, θα είναι ρουμάνοι, είναι ρώσοι, είναι μαύρο χρώμα; Δε θέλουμε. Και γι αυτό ενώ είναι κατανοητή η τάση ενίσχυσης γενικά των μικρών κομμάτων λόγω αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης στο δικομματισμό, έχει σημασία νομίζω και η επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις των άλλων κομμάτων.

Χρ.Κλειτσιώτη (ΝΕΤ). Ζητήσατε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών η οποία όμως δεν έγινε. Αφού όμως δεν συμφωνείτε πουθενά, τι νόημα έχει;

-Εμείς κατά αρχήν προτείναμε σημεία για να συμφωνήσουμε και δεν ισχύει αυτό το δεν συμφωνούμε πουθενά. Υπάρχει το διακομματικό πόρισμα της Βουλής του 1993. Τους καλούμε, ελάτε να συμφωνήσουμε σε αυτό, για την εφαρμογή του. Διότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με τον εαυτό τους του 1993, όταν κάτω από μια κρίση είχαμε πάει σε ένα ομόφωνο πόρισμα. Και αυτό λέμε εμείς και ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη της κοινωνίας. Όπως τότε το ομόφωνο πόρισμα στις σημερινές συνθήκες να πάρουμε μια σειρά τολμηρά μέτρα. Περιμένω απαντήσεις. Πιστεύω όμως ότι ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε στη θέληση της κοινωνίας να υπάρξουν σε μερικά κρίσιμα ζητήματα δεσμεύσεις όλου του πολιτικού κόσμου.

Μελιγγώνης (ΕΛ.ΤΥΠΟΣ) Στις δημοσκοπήσεις πράγματι φαίνεται ότι είναι κάπως πεσμένα τα ποσοστά του δικομματισμού, ωστόσο την ίδια ώρα δεν είναι αντίστοιχη η αύξηση των μικρών κομμάτων και θέλω να σας ρωτήσω δεδομένου ότι είναι μεγάλο το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, αν προβληματίζεστε ή αν φοβάστε ότι στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου ενδέχεται τελικά αυτός ο οποίος θα ανέβει πολύ θα είναι αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος δηλαδή η αποχή ας πούμε.

-Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γιατί πάμε στις εκλογές με μια κοινωνία που σκέφτεται. Σκέφτεται κι εκτιμούμε πάρα πολύ αυτούς που βρίσκονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Αυτούς που βγήκαν στο Σύνταγμα. Ένας σύντροφός μου μου έλεγε, πήγα χθες στο Σύνταγμα και δεν ήξερα κανέναν και χάρηκα εγώ γιατί συναντιόμαστε σε κάποιους κοινούς στόχους. Το λυπηρό και το πένθιμο είναι ότι γίνεται αυτό μέσα σε μια κατεστραμμένη Ελλάδα. Κι εμείς καλούμε για μια ακόμη φορά, να αλλάξουμε το τοπίο, να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο, να αλλάξουμε το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο ζούμε.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ