18/06/2007

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης: Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τα προβλήματα της Ανάπτυξης του τόπου

Κάθε επίσκεψη Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια έχει ειδική σημασία, ειδικά όταν πρόκειται για την Ελλάδα, όπου η περιφερειακή αντίληψη είναι σε ανεπάρκεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση χειραγωγημένη και το κεντρικό - συγκεντρωτικό κράτος πανίσχυρο.

Αφού λοιπόν το κεντρικό κράτος προγραμματίζει, σχεδιάζει, χρηματοδοτεί, ο πρωθυπουργός που το εκφράζει, καθορίζει και τις βασικές κατευθύνσεις στην Περιφέρεια και η παρουσία του και η τοποθέτησή του είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η κριτική της Αριστεράς δεν εστιάζεται μόνο σε αυτά που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πραγματοποιήθηκαν καλά ή κακά ή δεν υλοποιήθηκαν καθόλου. Εστιάζεται κυρίως στο αν έχει εξαγγείλει στρατηγικό σχέδιο που να λύνει προβλήματα της κοινωνίας στο σήμερα, να ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, με βιωσιμότητα, αειφορία και με κέντρο την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο από την κυβέρνηση για την Περιφέρεια και το Νομό μας. Πέρα από τη γενική εξαγγελία ότι ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία δεν εμφανίζονται οι προτεραιότητες, το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το κυριότερο πρόβλημα, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων δεν αναφέρεται καν. Αναφέρονται αποσπασματικά έργα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές) εδώ κι εκεί, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης δεν υπάρχει, ενώ το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει εμφανίσει σημεία του στο νησί.

Το Ενεργειακό «λύνεται» με μικρά και μεγάλα μπαλώματα, με καθυστερήσεις και πάντα με μαζούτ (είμαστε από τις πιο εξαρτημένες από το πετρέλαιο χώρες), χωρίς χρονοδιάγραμμα για τη χρήση του αερίου που θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιείται και φυσικά είναι όνειρο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το αεροδρόμιο του Καστελλίου - άμεση προτεραιότητα αφού το αεροδρόμιο Ηρακλείου βρίσκεται μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και του Τουρισμού και της τοπικής κοινωνίας – ξανά ξαναεξαγγέλθηκε χωρίς φυσικά χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που συγκεκριμενοποιήθηκε ήταν ότι θα γίνει με συγχρηματοδότηση (ΣΔΙΤ, το δόγμα του δόγματος για τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των δεξιών κυβερνήσεων). Το ΠΑΣΟΚ το σχεδίαζε για κάποια χρόνια και η ΝΔ το εξαγγέλει άλλα τρία χρόνια. (Οι δυνάμεις της αδράνειας που καταγγέλει ο πρωθυπουργός έχουν την ευθύνη ή η ίδια η κυβέρνηση;)

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας (ΒΟΑΚ) που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά στο Ηράκλειο πριν τρία χρόνια ότι θα επεκταθεί και ολοκληρωθεί δεν προχωρά ενώ και ο κάθετος άξονας για τη Μεσσαρά που έχει προχωρήσει μεταφέρεται από το Γ στο Δ ΚΠΣ.

Ο δρόμος Ηρακλείου - Βιάννου - Ιεράπετρας προχωρά στο Ηράκλειο - Βιάννος αλλά καθυστερεί στους κόμβους σύνδεσης και στο Βιάννος - Ιεράπετρα.

Η διαχείριση απορριμμάτων δεν αναφέρθηκε καν. Θα το συζητήσουμε … όταν θα έρθουν τα πρώτα πρόστιμα.

Τι δεν έγινε από τα υπεσχημένα:

1. Η μη ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων όταν μάλιστα είναι υπαρκτά τα πρώτα σημάδια του φαινομένου της ερημοποίησης.

2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, παρά τις διαβεβαιώσεις για την αποπεράτωση της επέκτασης, παραμένει κλειστό.

3. Η μη στήριξη των οικολογικών και βιολογικών καλλιεργειών.

4. Αγνοήθηκε ο φάκελος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης για την αναγνώριση του Κρητικού ελαιολάδου ως προϊόν ΠΟΠ Κρήτης και ΠΓΕ.

5. Η μη ολοκλήρωση του ελαιοκομικού μητρώου παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αυτό θα σημάνει αναστολή της ενιαίας ενίσχυσης.

6. Στο χώρο της Υγείας το έργο της Καρδιοχειρουργικής είναι ακόμα σχέδιο, ενώ δεν έγινε τίποτα για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

7. Τα 564 εκατομμύρια ευρώ του ΠΕΠ Κρήτης είναι ψίχουλα αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις μισές ανάγκες των μικρών και των μεσαίων έργων της Περιφέρειας, πόσο μάλλον των μεγάλων. Άρα οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των παραγόντων της κυβέρνησης στερούνται χρηματοδότησης άρα και ρεαλισμού.

Τι πρέπει να γίνει στην Περιφέρεια και στο νομό μας:

- Να «ξεφύγουμε» από τη λογική των έργων χωρίς πρόγραμμα. Τα δόγματα «τα έργα φέρνουν την Ανάπτυξη», «έργο ναʼ ναι κι ότι να ΄ναι» πρέπει να δώσουν τη θέση τους  σε φιλοσοφία και σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη. Να σταματήσουν να θεωρούνται τα μεγαλϊδεατικής σύλληψης και φαραωνικού μεγέθους έργα ως πανάκεια.

- Στο νησί μας έργα όπως  το «κλειστό χωριό» στο Τοπλού ή το διαμετακομιστικό λιμάνι-τέρας στο Νότο, ή τα 14 ή 16 προγραμματιζόμενα γκολφ ή η «σπορά» μαρίνων ακόμα και μέσα στις πόλεις (κόλπος Δερματά) δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη ξεχνώντας τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την αειφορία.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκτιμώντας ότι το Ηράκλειο και η Κρήτη έχουν ανάγκη άλλου τύπου Ανάπτυξης επειδή λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα, και λόγω του Τουρισμού έχουν ανάγκη την ήπια ανάπτυξη με οικολογική αντίληψη και με προστασία του περιβάλλοντος θα προβάλλει εναλλακτικές θέσεις.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ηρακλείου