14/06/2007

Τα γερμανικά super markets φρενάρουν τις εξαγωγές ελληνικών σταφυλιών

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης

Μεγάλο πλήγμα για τις εξαγωγές μας, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η απόφαση μεγάλων αλυσίδων super markets της γερμανικής αγοράς, να επιβάλλουν αυστηρότερα όρια, από αυτά που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα σταφύλια.

Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι για να απορροφήσουν την παραγωγή, θα πρέπει να ανιχνεύουν μέχρι πέντε δραστικές ουσίες, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και το άθροισμα αυτών να μην υπερβαίνει το 80% των επιτρεπόμενων κοινοτικών ορίων.

Οι απαιτήσεις αυτές εκτός από αντιεπιστημονικές, καταστρατηγούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και αυτή του ανταγωνισμού, καθώς δεν φαίνεται να θέτουν τις ίδιες απαιτήσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια που εισάγονται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες.

Έχουν διοργανωθεί σε Καβάλα και Κορινθία ημερίδες όπου τέθηκαν τα προβλήματα και προτάθηκαν στους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ τρόποι δράσεις για λύση του προβλήματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κωφεύει.

Επειδή τα επιτραπέζια σταφύλια αποτελούν την κύρια καλλιέργεια για τους νομούς Καβάλας, Κορινθίας και την Κρήτη, με το μεγάλο μέρος της παραγωγής να κατευθύνεται στις ευρωπαϊκές αγορές,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε να μην υλοποιηθούν οι παράνομες και αντιεπιστημονικές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών super markets, ώστε να μην διαταραχθεί η καλή πορεία των εξαγωγών των επιτραπέζιων σταφυλιών και των οπωροκηπευτικών γενικότερα, αλλά και να διαφυλαχθεί το εισόδημα  του Έλληνα παραγωγού και η οικονομία των παραπάνω περιοχών.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη