09/05/2007

Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΠΕΧΩΔΕ

Δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου αναφέρουν ότι ωρολογιακή βόμβα για τη δημοσία υγεία αποτελούν τα νοσοκομειακά απόβλητα μεγάλων υγειονομικών μονάδων στον Πειραιά. Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα κλιμακίων της νομαρχίας από τις αυτοψίες που διενήργησαν στα νοσοκομεία Τζάνειο, Γενικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμονας» και Αντικαρκινικό «Μεταξά», καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan και «Ιασις».

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές και επαρκή εξοπλισμό για τη διαχείριση και αποθήκευση των μολυσματικών αποβλήτων, οι εργαζόμενοι δεν φέρουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία όλων. Στα περισσότερα νοσοκομεία τα απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά με τα απόβλητα αστικού χαρακτήρα, ενώ για τη μεταφορά τους  συχνά χρησιμοποιούνται ανελκυστήρες ασθενών.

Τις τεράστιες συνέπειες που έχει για τη δημόσια  υγεία, την υγεία ασθενών και εργαζομένων η παραχώρηση σε εργολάβους κρίσιμων τομέων των νοσοκομείων, όπως της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων και η αντικατάσταση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού με συμβασιούχους, έρχεται να αναδείξει ο πρόσφατος έλεγχος της νομαρχίας Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι που ήταν επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων δεν έφεραν τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για τη μεταφορά των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων και των αποβλήτων αστικού χαρακτήρα από τους χώρους παραγωγής έως τον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, χρησιμοποιήθηκε ανελκυστήρας ασθενών..

Επιπλέον, στο METΡOΠOΛITAN, η σύμβαση μεταφοράς και αποτέφρωσης μολυσματικών αποβλήτων μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της κλινικής έχει λήξει από 13.7.2005, στο δε  ΙΑΣΙΣ ο Εσωτερικός Κανονισμός Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων δεν έχει εγκριθεί, ενώ η μεταφορά προς αποτέφρωση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων γίνεται κατά μέσο όρο ανά 7 μέρες.

Τα δημοσιεύματα έρχονται να αναδείξουν για άλλη μία φορά το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, αφού η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε υλοποίηση της απόφασης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 2001/118/ΕΚ της 16.1.2001, και της Η.Π. 37591/2031 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες». Αφού δεν υπάρχουν οργανωμένοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης για τα αστικού χαρακτήρα-οικιακά απόβλητα και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις. Αφού το κόστος μεταφοράς και η αποτέφρωση των αποβλήτων στον αποτεφρωτήρα του ΕΣΔΚΝΑ είναι 2 e το κιλό, κόστος πολλαπλάσιο από αυτό των αστικών απορριμμάτων. Αυτό το κόστος βέβαια μπορεί να μειωθεί αν το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων αποφασίσει να διαχειρισθεί   σωστά τα απορρίμματα και να λειτουργήσει ο αποτεφρωτήρας στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, δηλ.30 τόνους τη μέρα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε:

•    Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της απόφασης της Ε. Ε. 2001/118/ΕΚ της 16.1.2001 και της Η. Π. 37591/2031 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων;

•    Να δημιουργηθούν στη χώρα μας ΧΥΤΑ και ΧΥΤΕΑ για τη σωστή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, και όχι μόνο;

•    Να αξιοποιηθεί στο μέγιστο της απόδοσης του ο αποτεφρωτήρας Λιοσίων του ΕΣΔΚΝΑ, που κατασκευάσθηκε ακριβώς για τη σωστή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων;

•    Ποιος ο τρόπος διαχείρισης της τέφρας του αποτεφρωτήρα;

•    -Τι μέτρα προστασίας παίρνονται για τους εργαζόμενους, ποια μέσα ατομικής προστασίας τους διατίθενται και αν τους έχουν γίνει οι κατάλληλοι εμβολιασμοί.

•    -Έχουν  καταρτισθεί σχέδια διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων από τις νοσοκομειακές μονάδες, πόσα και πως υλοποιούνται;

•    -Να κατατεθούν τα σχέδια διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων που έχουν καταρτισθεί μέχρι σήμερα.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ