13/03/2007

Επίκαιρη ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα των κινητοποιήσεων της νεολαίας

Βαθύτατη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης των κινητοποιήσεων της νέας γενιάς και ειδικά των φοιτητών και φοιτητριών καθώς και των πανεπιστημιακών που εδώ και 10 μήνες αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των πανεπιστημίων και το δικαίωμά τους στη γνώση. Η χρήση βίας, με ξυλοδαρμούς ειρηνικών διαδηλωτών, η μαζική και ανεξέλεγκτη χρήση χημικών, η παραβίαση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων φοιτητών που συνελήφθησαν από «τυχαίο δείγμα» των διαδηλωτών αποτελούν την συνήθη πρακτική της αστυνομίας, ενώ συνεχής είναι και η προσπάθεια κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης με την αξιοποίηση της  απερίφραστα καταδικαστέας δράσης  ομάδων βίας να κατασυκοφαντηθούν η νεολαία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όλο το πανεπιστημιακό κίνημα και να στοχοποιηθούν φορείς και  κόμματα ως υποκινητές και ως λειτουργούντες με «έκνομους» τρόπους

Δεδομένου ότι η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει το νέο νόμο-πλαίσιο ερχόμενη σε αντίθεση με την συντριπτική θέληση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και η αντιμετώπιση των ειρηνικών διαδηλωτών με βίαιο τρόπο υπηρετεί την στρατηγική της κλιμάκωσης της έντασης, που δημιουργεί πλέον σοβαρούς  και ποικίλους κινδύνους

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

1. Θα προχωρήσει στην μη εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια  που ψηφίστηκε μόνο από το κόμμα της ΝΔ προκειμένου να υπάρξει μια αντιμετώπιση των θεμάτων Παιδείας με νέους όρους και σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα;

2. Θα σταματήσει, κρυπτόμενη πίσω από  πράξεις ομάδων  βίας, να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και κατασταλτικά μέτρα τις ειρηνικές διαδηλώσεις των φοιτητών, και να συκοφαντεί το πανεπιστημιακό κίνημα και τα κόμματα που υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο;