ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/01/2024

Σ. Φάμελλος: Η κατάθεση αιφνιδιαστικής τροπολογίας -παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία- αποδεικνύει ότι η ΝΔ όχι απλά δεν θέλει την συναίνεση, αλλά την υπονομεύει

Σ. Φάμελλος: Η κατάθεση αιφνιδιαστικής τροπολογίας -παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία- αποδεικνύει ότι η ΝΔ όχι απλά δεν θέλει την συναίνεση, αλλά την υπονομεύει



Δευτερολογία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου επί του νομοσχεδίου για την Επιστολική Ψήφο

.

«Οφείλω να απαντήσω συγκεκριμένα σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε η κ. Κεραμέως, για να είναι ενημερωμένη και η Βουλή αλλά και η κοινωνία.

Ερώτημα 1ο : Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη διαβούλευσης εφόσον είχαμε συναντηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου για ενημέρωση επί του νομοσχεδίου;

Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, η κυρία Υπουργός ήρθε μετά από μια συνέντευξη τύπου να μας παρουσιάσει με δική της πρόταση, το σχέδιο νόμου που δεν το είχαμε ακόμα σε κείμενο. Είχαμε λοιπόν την δυνατότητα και την επάρκεια από εκείνη τη συνάντηση να καταθέσουμε ερωτήματα: για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, όσον αφορά τα θέματα της αμεσότητας και της μυστικότητας. Για τις τεχνικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και όλο αυτό το πήγαινε-έλα με τα κούριερ σε όλο τον κόσμο. Για τα δυσπρόσιτα χωριά και το κλείσιμο των ταχυδρομείων. Σας θέσαμε όλα τα ζητήματα τα οποία και σήμερα είναι στην επικαιρότητα. Σας τα θέσαμε μάλιστα χωρίς να έχουμε δει το σχέδιο νόμου. Και εσείς τι κάνατε; Κωφεύσατε. Βγάλατε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, χωρίς να λάβετε τίποτα υπόψη σας. Άρα δεν κάνετε διάλογο, κυρία Κεραμέως. Τον καθρέφτη κοιτάτε και μιλάτε. Το ζήτημα είναι ακούτε; Και ορθώς είπαμε ότι δεν κάνατε ουσιαστική διαβούλευση. Δεν ακούσατε τίποτα και κάνατε την διαβούλευση του OpeGov.gr την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, χωρίς καμία συζήτηση με ανεξάρτητες αρχές, με δικαστικούς, με επιστήμονες, με τη διανόηση, με την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Καμία. Αυτό είναι διαβούλευση; Όχι. Το ξεκαθαρίζω, κύριε Πρόεδρε: Η Κυβέρνηση επέλεξε το εκλογικό σύστημα που τη συμφέρει για τις ευρωεκλογές, και στη συνέχεια υποβίβασε τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου της επιστολικής ψήφου μόνο και μόνο για τα κομματικά της συμφέροντα. Αυτό είναι κατάντια, είναι κατήφορος και δεν παίρνουμε πίσω την κριτική μας. Καμία συναίνεση. Η χθεσινή δε κατάθεση τροπολογίας για ένα θέμα που απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία 200 Βουλευτών με αιφνιδιαστικό τρόπο, αποδεικνύει ότι όχι απλά δεν θέλετε την συναίνεση, αλλά την υπονομεύετε. Υπονομεύσατε τη συναίνεση και με τη χθεσινή προσπάθειά σας, γιατί δεν θέλετε να υπάρξει συναίνεση. Για να πηγαίνετε μετά στους απόδημους και να λέτε ότι μόνο εσείς προτείνετε κάτι για λογαριασμό τους. Δεν θα σας περάσει όμως στους απόδημους, για αυτό πλέον έχετε πολύ πανικό στις αντιδράσεις σας, το βλέπουμε.


Ερώτημα 2ο : Να προσμετράται ή όχι η ψήφος των αποδήμων;

Κυρία Κεραμέως, όπως γνωρίζουμε από τη διαβούλευση, απόδημοι θέλουν και να έχουν εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού και να εκλέγουν απευθείας τους αντιπροσώπους τους και να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Αυτό λοιπόν προτείνει η τροπολογία μας. Ρωτήστε τους απόδημους αν το δέχονται ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα αφήστε τα. Οτιδήποτε έχουν προτείνει οι απόδημοι είναι μέσα στην τροπολογία μας. Τα υπόλοιπα είναι κόλπα. Και ξέρετε γιατί είναι κόλπα και γιατί μιλάτε εσείς μιλάτε μόνο για την προσμέτρηση; Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει, κυρία Κεραμέως, είναι το εκλογικό ποσοστό. Δηλαδή δεν ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, δεν ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και του εκλέγειν των αποδήμων, αλλά πώς θα πάρει η ίδια ψήφους. Τα «ψηφαλάκια». Γι’ αυτό τα κάνει όλα. Είναι ξεκάθαρο. Το ότι εσείς έχετε μόνο μία ψηφοθηρική ανάγνωση είναι ξεκάθαρο. Και αυτό είναι κατάντια.

Ερώτημα 3ο: Μας λέτε ότι δεν έκανε παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο η Αρχή και οΠρόεδρος της Αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μα εγώ σας άκουσα, κυρία Κεραμέως, στην εναρκτήρια τοποθέτησή σας χθες στην ολομέλεια, λίγο πριν ρίξετε τη «νάρκη» για την τροπολογία, που είπατε ότι φέρνετε νομοτεχνικές διορθώσεις για να επιφέρετε τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις επισημάνσεις στην επιτροπή του Προέδρου της Αρχής Προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Το παραδεχτήκατε και η ίδια και τώρα μου λέτε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα; Γιατί τότε κάνετε τροποποίηση από το αρχικό κείμενο στα θέματα προσωπικών δεδομένων;

Ερώτημα 4ο : Υποστηρίζετε ότι δεν είναι πρόβλημα να καταθέσετε στο νομοσχέδιο των ευρωεκλογών μία τροπολογία για τις βουλευτικές εκλογές.

Μα δεν είναι μόνο το πρόβλημα ότι ο τίτλος και το θέμα του νομοσχεδίου είναι για άλλο ζήτημα από την τροπολογία. Κυρία Κεραμέως, δεν απαντήσατε ούτε στη δική μας επισήμανση, ότι στο άρθρο 6 λέτε ρητά ότι σε περίπτωση διενέργειας την ίδια μέρα βουλευτικών και ευρωεκλογών, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου. Εκ των προτέρων εσείς λέτε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις εθνικές εκλογές. Και μετά μας λέτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με μία τροπολογία για τις εθνικές εκλογές, όταν έχετε άρθρο στο νομοσχέδιο που λέει ότι οι ρυθμίσεις της επιστολικής ψήφου δεν εφαρμόζονται όταν ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές γίνονται ταυτόχρονα; Μα δεν έχετε κάνει νομοτεχνική προσαρμογή, της τροπολογίας με τα άρθρα του νομοσχεδίου, και σας το έχουμε επισημάνει.

Ερώτημα 5ο και βασικό: Πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είπε επί της αρχής «ναι» και άλλαξε (σε μία ώρα) θέση.

Ας το ξεκαθαρίσουμε, γιατί ούτε μας ακούσατε, ούτε μετρήσατε σωστά τις ώρες. Η κ. Πούλου, η εισηγήτριά μας, ξεκινώντας η τρίτη επιτροπή συζήτησης του νομοσχεδίου την προηγούμενη Τετάρτη, είπε ότι εμείς είμαστε θετικοί επί της αρχής της επιστολικής ψήφου, αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα και επιφυλάξεις και θα συνεχίσω να σας τα θέτουμε μέχρι το τέλος για να πάρουμε απαντήσεις. Στην τέταρτη επιτροπή, την Παρασκευή, σας κατέθεσε δέκα ρυθμίσεις σε τρεις τροπολογίες εγγράφως και είναι στα Πρακτικά της Βουλής. Το πήραν όλοι οι Βουλευτές, δεν μπορείτε να το κρύψετε. Και ερχόμαστε χθες στην αρχή της Ολομέλειας και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο κ. Ξανθόπουλος σας ρωτάει «θα κάνετε δεκτές τις παρατηρήσεις; Πείτε μας, κυρία Κεραμέως, διότι οι Βουλευτές πρέπει να ξέρουν πριν τοποθετηθούν». Άρα η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, δεν έκανε δεκτή καμία από τις τροποποιήσεις, διορθώσεις και βελτιώσεις που προτείναμε, γιατί κάναμε και προωθημένες προτάσεις, και βελτιώσαμε το ημιτελές με γραφειοκρατικά αλλά και δημοκρατικά προβλήματα νομοσχέδιο σας. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντική η επιστολική ψήφος και το δικαίωμα της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές από τις δικές σας επιδιώξεις. Υπερβήκαμε τις δικές σας αδυναμίες. Δεν υποκύπτουμε στα δικά σας ταπεινά κίνητρα. Έχουμε προσήλωση στα δημοκρατικά καθήκοντα. Για το λόγο αυτό στην πρωτολογίατης, η κ. Πούλου, είπε πολύ πριν εισαχθεί το θέμα της συνταγματικότητας, ότι έτσι όπως έχετε αφήσει το νομοσχέδιο έχει σοβαρά αντισυνταγματικά προβλήματα. Το θέσαμε χθες, πριν ανοίξει η κουβέντα για το θέμα αντισυνταγματικότητας. Άρα και ο κ. Ξανθόπουλος και η κ. Πούλου πριν γίνει η συζήτηση για την ένσταση, έθεσαν πρώτοι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τα σοβαρά προβλήματα που είχαμε θέσει και στις επιτροπές, των σοβαρών ελλειμμάτων του νομοσχεδίου σας. Έχουμε απόλυτη συνέπεια.

Και σας είπα, εμείς υπερβήκαμε την επιφύλαξη που έχουμε για τα δικά σας κίνητρα. Εσείς εξακολουθείτε να είστε προσηλωμένοι σε ταπεινά ψηφοθηρικά κομματικά κίνητρα. Προσβάλλετε την πολιτική διαδικασία, προσβάλλετε τη δημοκρατία και συνεχίζετε να το κάνετε αυτό .

Ερώτημα 6ο: Γιατί να υπάρχουν διακρίσεις στην επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού της χώρας;

Κυρία Κεραμέως, υπάρχει το Σύνταγμα, δεν ξέρω αν σας λέει τίποτα αυτή η λέξη. Έτσι κι αλλιώς το έχετε κάνει κουρελόχαρτο από τις υποκλοπές μέχρι τις Ανεξάρτητες Αρχές. Δεν σας ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς ούτε το Σύνταγμα ούτε η δικαιοσύνη. Εδώ τα βάλετε μέχρι και με τους επιστήμονες, τιμωρώντας το Αστεροσκοπείογιατί δεν σας άρεσαν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Είναι ανήκουστα αυτά που ζούμε, είναι παραβίαση του βασικού ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το Σύνταγμα ρητά ορίζει ότι υπάρχει δυνατότητα για τη θετική κάμψη της επιστολικής για τους απόδημους, γιατί αναγνωρίζει την έκταση και τις αποστάσεις σε επίπεδο υφηλίου και την αδυναμία πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα. Δεν το προβλέπει για τις εθνικές εκλογές για τους εντός επικρατείας.

Εμείς λοιπόν λέμε το εξής. Τα ίδια δικαιώματα και στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαιπρέπει να έχουν Έλληνες και Ελληνίδες, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε, πρώτον, τροπολογία για το εκλέγεσθαι στους απόδημους. Εσείς δεν δέχεστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα σας βαρύνει αυτό. Και δεύτερον προτείναμε ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, εντός των συνταγματικών προβλέψεων για να διευκολύνεται η πρόσβαση σε όλη την Ελλάδα για όλους τους πολίτες, χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Ούτε αυτό το δέχεστε!

Εμείς λοιπόν είμαστε πιο μπροστά και έχουμε προτάσεις και λύσεις για να μην υπάρχουν διακρίσεις.

Και τέλος, Ερώτημα 7ο: Μας ρωτάτε για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα μιλήσει με τους απόδημους για τη στάση μας.

Είναι προφανές ότι έχετε αγωνία για τη συνομιλία μας με τους απόδημους, το έχουμε καταλάβει. Η τροπολογία σας δείχνει επίσης μια αγωνία, θέλετε να βρείτε κάτι να μας χρεώσετε, να μας εκθέσετε. Θέλω όμως να το ξεκαθαρίσω. Και ο Στέφανος Κασσελάκης και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα στους απόδημους ότι εμείς είμαστε εδώ. Αν θέλετε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση με τη διαδικασία της διαβούλευσης και της συναίνεσης που επιβάλλει το Σύνταγμα και για το εκλογικό σύστημα και για την ψήφο των αποδήμων και για τις εκλογικές περιφέρειες, είμαστε εδώ. Γιατί η δική μας μόνο πρόταση δίνει δικαίωμα εκλέγεσθαι στους απόδημους. Η δική σας πρόταση δεν το δίνει. Εμείς λοιπόν παρότι εσείς δεν είστε επαρκείς και δεν έχετε πολιτική βούληση συναίνεσης, δεχτήκαμε επί της αρχής την επιστολική ψήφο, για να βρούμε λύση για τους απόδημους και έχουμε κάνει τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που απαιτούνται. Εσείς είστε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των αποδήμων. Και ειλικρινά αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι θα απαντάτε τώρα τους απόδημους που δεν τους δίνετε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι;

Εμείς αποδείξαμε ότι παρότι είστε κακοπροαίρετοι, εμείς είμαστε καλοπροαίρετοι και συνεπείς και ανοίξαμε την κουβέντα για την επιστολική, ξέροντας ότι έχετε πολλά ελλείμματα στο νομοσχέδιο. Κάναμε υπέρβαση για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το δικαίωμα των πολιτών. Δυστυχώς εσείς δεν δώσατε απαντήσεις. Είστε σε μια κατηφόρα αντιδημοκρατική που δυστυχώς, δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας. Δεν σας προβληματίζει αλήθεια, να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και να συζητάει το Ευρωκοινοβούλιο συνέχεια για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Σε αυτό χρειάζεται να δώσετε μια απάντηση και όχι απλά να γυρίζετε την πλάτη.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ