ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/12/2023

Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στην επιστήμη για να κρύψει τα ελλείμματά της

Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στην επιστήμη για να κρύψει τα ελλείμματά της



Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω, πρώτα από όλα, καταθέτοντας και τη δική μας σκέψη και τα περαστικά στο νεαρό αστυνομικό, ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συμπλοκών –δυστυχώς- σε αγώνα βόλεϊ και το λέω αυτό γιατί επεκτείνεται αυτό το κλίμα της βίας.

Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός, για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του. Πρέπει να ομολογήσω ότι μας έχει συγκλονίσει και ευχόμαστε να βγει νικητής ένας νέος άνθρωπος, αλλά αυτό το συμβάν πρέπει να μας προβληματίσει και πολιτικά, γιατί αυτός ο κύκλος του αίματος και της βίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και περνά πλέον σε ένα ακόμα άθλημα, όπως το βόλεϊ, παρά τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για περισσότερη ασφάλεια. Αυτό πρέπει να το πούμε και να μας δώσετε και απαντήσεις.

Μετά την άγρια δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο -αλλά είναι πάρα πολλά γεγονότα και ξέρετε και η Θεσσαλονίκη έχει πληγωθεί ιδιαίτερα από τα ίδια τραγικά γεγονότα, από τον Άλκη- λίγους μήνες μετά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στα θέματα της ασφάλειας και στο θέμα της βίας των γηπέδων.

Όμως, η επιλογή μας να παρέμβουμε σε αυτό το νομοσχέδιο δείχνει και την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στα ζητήματα της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας στην κλιματική κρίση, που εμείς επανειλημμένα έχουμε θέσει στην Ολομέλεια και έχουμε καλέσει τον Πρωθυπουργό σε ειδικές συζητήσεις.

Όμως, οφείλω να σας πω ότι ο λόγος για τον οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα για την επίθεση που η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης κάνει με αυτό το νομοσχέδιο στην επιστήμη αυτή καθ’ εαυτή. Είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο του ιστορικού Εθνικού Αστεροσκοπείου, που θεμελιώθηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια, το 1842 ήταν η θεμελίωσή του. Και ξέρετε για ποιον λόγο; Γιατί τα νούμερα των επιστημόνων αποκάλυψαν την τραγική ανεπάρκεια και τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης. Θεωρώ αδιανόητο να συζητάμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο κάτι τέτοιο. Θίγει έναν από τους πυλώνες της κοινωνίας μας.

Όμως, οφείλω, μιας και είναι πολύ νωπές ακόμα οι στιγμές, να σχολιάσω καταθέτοντας και εδώ στην Ολομέλεια δύο σχόλια, τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Γνωρίζετε -και δεν θα αλλάξουμε θέση- ότι εμείς στηρίζουμε σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Για ποιον λόγο; Γιατί στηρίζουμε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη. Αυτή είναι η εθνική γραμμή.

Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να εργαλειοποιήσουμε τα εθνικά θέματα επ’ ουδενί και σας το ξεκαθαρίζουμε ούτε να αφήσουμε χώρο μέσα στο κόμμα μας για να διαμορφώνονται αυτά τα απαράδεκτα παιχνίδια που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά, αμφισβητώντας ακόμα και την εθνική διπλωματική θέση. Όμως, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις.

Πρώτο θέμα: Ποιο είναι το περιεχόμενο της δέσμευσής μας σχετικά με τη διακήρυξη φιλίας; Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυθαίρετες ερμηνείες αυτής της δήλωσης φιλίας. Εμείς θέλουμε τη φιλία και την ειρήνη, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου, με κόκκινες γραμμές την άμυνα, τη μη αποστρατικοποίηση δηλαδή και τα θέματα της κυριαρχίας. Αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.

Δεύτερον, πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι δεν αρκεί η διακήρυξη φιλίας, όταν πρέπει να συζητήσουμε για τις πρόσθετες εγγυήσεις που απαιτούνται, παραδείγματος χάριν για την πιθανή προμήθεια των F-16 της Τουρκίας. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος -σας είχαμε προειδοποιήσει- να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά σε αυτό το «πήγαινε-έλα» που κάνει, στο «ζέστη-κρύο» στη διπλωματική της πολιτική. Ξέρετε, να είναι το καλό παιδί προς τους ξένους συμμάχους για να πάρει πρόσθετα οφέλη, με την επίκληση της ελληνικής φιλίας και συνεργασίας, αλλά και να συνεχίσει τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στη συνέχεια. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαριστεί.

Όπως επισης και η τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση: Με ποιο πλαίσιο θα συζητηθεί; Αυτά πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο.

Και επίσης, πρέπει να βάλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ένα θέμα για τα θέματα της Θράκης, για ένα εσωτερικό μας ζήτημα που αφορά Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν δίνουμε δικαίωμα σε κανέναν να παρέμβει σε αυτή τη συζήτηση. Εννοώ κανένα έξω αποτη χώρα. Γιατί; Γιατί, δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης το εργαλειοποίησε προεκλογικά. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο τότε, δεν βλέπουμε από τον κ. Μητσοτάκη την ίδια συνέπεια στη συνέχεια. Εμείς θέλουμε στα θέματα ισονομίας και δημοκρατίας της χώρας μας να είμαστε ξεκάθαροι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέφερε κάτι πάντως, περισσότερα ελλείμματα δημιούργησε.

Τώρα, όσον αφορά τα θέματα του νομοσχεδίου, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με τραγικές δοκιμασίες, φυσικές καταστροφές και τραγικά πλήγματα, θα περίμενα, κύριε Κικίλια, μία πρωτοβουλία μεταρρύθμισης από τη μεριά τη δική σας και του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και της επιστημονικής κοινότητας.

Δυστυχώς, το πάθημα δεν σας έγινε μάθημα, αλλά το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι το πάθημα είναι του ελληνικού λαού. Και αντί για μια μεταρρύθμιση, βλέπουμε να αλλάζετε χωρίς νόημα, αποσπασματικά έναν νόμο που τον φέρατε τότε το 2020 ως μεταρρύθμιση και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα.

Το πρώτο συμπέρασμα -το είπε ο εισηγητής μας ο κ. Κεδίκογλου- είναι ότι ασχολείστε λανθασμένα με τα θέματα καταστολής, ξεχνάτε τις διεθνείς προτάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη της πρόληψης. Και το βάρος κατά 45% -το είπε ο κ. Κεδίκογλου- πρέπει να είναι στην πρόληψη και μάλιστα, όταν εμείς αυτά τα ζητήματα και ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα έχουμε πει –δυστυχώς, λέω- και τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο εδώ. Δηλαδή, τώρα για ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει, που τις μεταρρυθμίσεις τις έχουμε ήδη καταθέσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, που είχατε εργαλεία από το 2018, 2019 στα χέρια σας, έρχεστε εδώ και μας φέρνετε μια πρόχειρη γραφή -δεν θέλω να πω πολύ βαριές κουβέντες- σε κάτι που οι ίδιοι δεν έχετε εφαρμόσει. Νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα.

Να το πω απλά: Ο κ. Κικίλιας παραδέχεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ.Μητσοτάκης έκαναν λάθος το 2020 και μας καλεί να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος, ενώ το πληρώσαμε με τραγικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Να το ξεκαθαρίσουμε: Η Πολιτική Προστασία είναι μια εθνική υπόθεση, δεν μπορεί να τη διαχειριζόμαστε με ανεπάρκεια. Κατ’ αρχήν, είναι δυνατόν να έρχεστε πάλι μία μέρα μετά τη διαβούλευση να καταθέτετε νομοσχέδιο και να θέλετε να περάσει μαζί με τον Προϋπολογισμό, μαζί με άλλα τρία νομοσχέδια; Υποτιμά το Κοινοβούλιο και υποτιμά και το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, για να μην πω της κλιματικής κρίσης. Υποτιμάτε την ανθεκτικότητα, έχετε αφήσει αθωράκιστη την ελληνική κοινωνία και το πλήρωσαν στον Έβρο, το πλήρωσαν στη Ρόδο, το πλήρωσαν στη Θεσσαλία, το πλήρωσαν στην Εύβοια, λίγα χρόνια πριν στη Βόρεια, Βορειοανατολική Αττική.

Να αποτυπωθεί επίσημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: Πληρώνουμε ακριβότερα ως κοινωνία και ως οικονομία τις επιπτώσεις της δικής σας πολιτικής, γιατί οι φυσικές καταστροφές, παρ’ ότι τα κλιματικά φαινόμενα τροποποιούνται, θα μπορούσαν να έχουν μικρότερο αποτύπωμα, γιατί υπήρχαν πολιτικές που παραδόθηκαν και εκ μέρους μας που θα έδιναν μικρότερο αποτύπωμα στην κοινωνία και στην οικονομία. Μπορούσαμε να έχουμε μικρότερες επιπτώσεις. Άρα, για τις επιπτώσεις και το δημοσιονομικό, αλλά κύρια το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα είστε υπεύθυνοι και είναι υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης πρώτα από όλα.

Ξεκάθαρα, λοιπόν: Αυτό δεν είναι εικόνα επιτελικού κράτους.

Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία έχουμε καταγγελίες ότι δεν έχει δοθεί η πρώτη αρωγή, ότι υπάρχει ακόμα προσωρινή στέγαση αστέγων σε δημόσιους χώρους, ότι δεν έχουν δοθεί οι χρηματοδοτήσεις στους δήμους για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις, ότι δεν υπάρχει απαλλαγή ακόμα από τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ότι υπάρχει θέμα με τα νεκρά ζώα, νομίζω ότι ήταν ένα ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ που έλεγε πρόσφατα για τέτοια ζητήματα.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτό είναι τραγικό, οι άνθρωποι έχουν αφεθεί μόνοι τους και μάλιστα, έχουν πληρώσει το κόστος ήδη από την τσέπη τους. Αυτό είναι τραγικό ζήτημα.

Έχετε υποτιμήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και επιτρέψτε μου, κύριε Κικίλια, θα σας δώσω τέσσερα παραδείγματα συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων. Έχουμε κουραστεί να τα λέμε, αλλά θα τα πούμε πολύ συγκεκριμένα.

Ζήτημα πρώτο: Στη δασική πολιτική παραλάβατε δασική στρατηγική, πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πρόταση και προγραμματισμό στελέχωσης δασικών Υπηρεσιών, χρηματοδότηση πρόληψης πυρκαγιών, φορείς προστατευόμενων περιοχών και πολιτική για τις δασικές Υπηρεσίες. Τα βάλατε στο ντουλάπι, δεν κάνατε τίποτα από το 2019 και μετά.

Δεύτερον, στις πλημμύρες παραλάβατε σχέδια διαχείρισης υδάτων, σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, προγραμματισμό και ένταξη σε χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων και Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Και αυτά στο ντουλάπι.

Τρίτον, στην κλιματική κρίση παραλάβατε νομοθετημένη στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση, νομοθετημένα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής, έναρξη μελετών για τα περιφερειακά σχέδια και τα βάλατε και αυτά στο ντουλάπι.

Και όσον αφορά για την Πολιτική Προστασία, παραλάβατε και την πρόταση νόμου για Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Και τα τέσσερα ήδη μεγάλα μεταρρυθμιστικά έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων. Και τι κάνατε; Κόψατε στη μέση την κλιματική πολιτική. Αδιανόητο! Το βασικό εργαλείο της επόμενης μέρας το κόψατε στη μέση.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα γίνονται συχνότερα, οι επιπτώσεις είναι σφοδρότερες και αντί να ενσωματώνετε την πρόληψη, εσείς αφήνετε να μετράμε κόστος και σε καταστροφές και σε ανθρώπινες ζωές που πολλαπλασιάζεται.

Και είναι λάθος ο διαχωρισμός της κλιματικής πολιτικής, όταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει ο προγραμματισμός χωροταξίας, οι προστατευόμενες περιοχές, τα δάση, η πολεοδομία, η ενεργειακή πολιτική και εσείς έχετε πάρει την κλιματική κρίση και την έχετε πάει αλλού, χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς προσωπικό. Πόσες φορές να σας πούμε ότι είναι λάθος;

Ενοποίηση πολιτικών χρειάζεται, διότι η πρόληψη θέλει ενοποίηση, παραδείγματος χάριν στη δασική πολιτική, στα αντιπλημμυρικά έργα. Μα, αυτά τα σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εσείς τι κάνετε ακριβώς; Καλά, πέρα από το ότι δεν έχετε οργανόγραμμα και προσωπικό για να κάνετε κάτι. Γιατί ακόμα και αυτό το Υπουργείο προέκυψε ως επικοινωνιακό κάλυμμα για τη μεγάλη επίπτωση που είχαμε στην Εύβοια, στη Βορειοανατολική Αττική, στις πυρκαγιές του 2021. Για να καλύψετε ανεπάρκεια το κάνατε. Και ξέρετε πού πληρώνουμε το ότι δεν εμπιστευθήκατε τη γνώση και την επιστήμη; Στη Θεσσαλία είχατε από την επιστήμη την πρόγνωση των μετεωρολογικών δεδομένων και από τη διοίκηση τους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου.

Δηλαδή, ξέρατε πού θα πλημμυρίσει, αλλά επειδή δεν εμπιστευθήκατε ούτε τη γνώση ούτε τη θεσμική εμπειρία ούτε τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα βάλατε στο συρτάρι και δεν ενημερώσατε τον κόσμο για το πού θα πλημμυρίσει.

Εμείς έχουμε πει ότι από το 2016 η χώρα έχει στρατηγική για την κλιματική προσαρμογή. Το έχουμε πει. Τι έχουμε πει επίσης και πρέπει να το ξαναπούμε; Νομοθετήθηκε τότε να γίνουν τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε περιφέρεια θα έχει έναν σχεδιασμό για το πώς θα ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή, Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας, ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, χωροταξικός σχεδιασμός θα ακούνε τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης προσαρμογής, για να γίνει, για παράδειγμα, ο σχεδιασμός αγροτικής ανάπτυξης. Το έχετε κάνει; Όχι.

Άρα, η χώρα πηγαίνει χωρίς σχεδιασμό σε αυτή τη μεγάλη μάχη που δίνει με την κλιματική κρίση.

Να σας πω την αλήθεια, εμείς ήδη έχουμε καταθέσει την ανάγκη, κύριε Κικίλια, ότι πρέπει να υπάρχει και προσαρμογή στην εθνική στρατηγική, γιατί τη νομοθετήσαμε το 2016, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ήδη, τα φαινόμενα έχουν ξεπεράσει και την πρόβλεψη των κλιματικών μοντέλων. Εσείς ούτε καν αυτό δεν έχετε σκεφτεί, που θα ήταν τουλάχιστον μία προσπάθεια, διότι τότε ο σχεδιασμός που είχαμε παραδώσει είχε γίνει με πολύ σημαντικούς φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως, εδώ, το αποτέλεσμα που βλέπω, ξέρετε, είναι ότι αντί να κοιτάξετε μπροστά με τη γνώση της επιστήμης, δεν καταφέρατε ούτε να απορροφήσετε τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και εδώ βλέπω στο Λασίθι, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κορινθία, στη Θεσσαλονίκη, στο Ωραιόκαστρο. Αυτά βλέπουμε από τα χαρτιά και αυτά είναι τα νούμερα που μας δίνουν και οι Ευρωπαίοι. Άρα, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, εμείς τι μετράμε μόνο; Αποτυχίες, επιπτώσεις. Να θυμηθώ τον Ιανό, την Αττική Οδό; Όλα αυτά τα ζήσαμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό έχει ελλείμματα και στα όρια της δικής σας ανάγνωσης, κύριε Κικίλια. Η δική σας ανάγνωση θέλει ένα Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που να οριοθετείται γύρω από τις λειτουργίες της Πυροσβεστικής. Ωραία. Είναι δυνατόν ακόμα και η Πυροσβεστική να έχει τρεις χιλιάδες εξακόσια κενά με βάση το οργανόγραμμα που εσείς έχετε βγάλει σε προεδρικό διάταγμα;

Ακόμη και σε αυτό να μείνουμε, δηλαδή, το οποίο για εμάς είναι μικρό και περιορισμένο και θέλει ευρύτερη ανάγνωση, είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε στο Ταμείο Ανεργίας δύο χιλιάδες πεντακόσιους εποχικούς πυροσβέστες με γνώση, με αξιολόγηση, που μπήκαν με διαγωνισμό και τώρα πρακτικά να είναι στην ανεργία και στο Ταμείο Ανεργίας; Αδιανόητα πράγματα. Κι όμως, ούτε καν αυτό το θέμα δεν μπορείτε να λύσετε.

Και, προφανώς, εμείς θα πηγαίναμε και την κουβέντα πιο πέρα. Για παράδειγμα, στην επίσκεψη μας στη Ρόδο διαπιστώσαμε ότι η Ρόδος δεν έχει αντιπυρικό σχεδιασμό, δεν έχει αντιπυρικό σχέδιο.

Και ξέρετε ότι εδώ χρειαζόμαστε νέο επίπεδο στο Πυροσβεστικό Σώμα, δηλαδή να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες –μιλάμε για νέα κατάσταση- και όχι να έχουμε τη λογική να σβήσει η φωτιά στη θάλασσα που είχαμε στην Εύβοια. Και εδώ θυμάμαι ότι υπήρχαν και καταγγελίες του Περιφερειάρχη τότε ακόμα και για εντολές. Όμως, εμείς μιλάμε για αναβάθμιση. Δηλαδή, εμείς σας φέρνουμε μεταρρυθμιστικές προτάσεις οι οποίες είναι μέσα στην ευρωπαϊκή λογική και εσείς πηγαίνετε βήματα προς τα πίσω.

Αυτό που μας ανησυχεί στην περίπτωση των πυρκαγιών, για παράδειγμα, είναι ότι δεν ακούτε ούτε την επιστήμη. Αυτά τα λένε οι επιστήμονες επίσημα, οι δασολογικές σχολές.

Μιλώντας, όμως, για επιστήμη οφείλω να πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το θέμα του Αστεροσκοπείου που είναι, αν θέλετε, η αντιμετώπιση που έχετε εσείς απέναντι στην επιστήμη πλέον επίσημα. Το κάνετε με θεσμικό τρόπο.

Για να κρύψει η Κυβέρνηση τα ελλείμματά της, επιτίθεται στην επιστήμη. Επειδή τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι είναι ανεπαρκής όχι ο κ. Κικίλιας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Μητσοτάκης δίνει εντολή στον κ. Κικίλια να εκδικηθεί τους επιστήμονες. Δηλαδή, τους λέει «Επειδή δεν σας ακούσαμε…» –γιατί αυτό έγινε, δεν άκουσαν τους επιστήμονες που λέγανε τρεις μέρες πριν για τα μετεωρολογικά φαινόμενα- «…τώρα απλά δεν θα πούμε μια συγγνώμη και θα σας ακούμε, αλλά δεν θα μιλάτε».

Αυτό λέει το νομοσχέδιο. Θα τους βάλουν, λέει, μέσα στο Υπουργείο, αποκόπτοντάς τους από όλη την ερευνητική κοινότητα και από το ερευνητικό έργο. Και το είπε αυτό, νομίζω, ξεκάθαρα ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ. Για να μη λέτε, λέει, ότι δεν σας άκουσε κανείς, ελάτε μέσα στο Υπουργείο.

Μάλιστα. Σας ενοχλεί η αλήθεια, γιατί σας εκθέτει. Όμως, είναι μία αξία αυτή καθαυτή η επιστήμη και οφείλει να ενημερώνει την κοινωνία και να παράγει νέο ερευνητικό έργο. Και εσείς σήμερα έρχεστε και δημιουργείτε ένα πλήγμα στην έρευνα της χώρας πλέον, στην επιστήμη της χώρας, αποκόπτοντας, αποσπώντας ένα ιστορικό ερευνητικό κέντρο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Αντί να πείτε «συγγνώμη», λέτε στους επιστήμονες «Δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε και δεν μπορείτε να μιλάτε προς την κοινωνία».

Και, ξέρετε, εδώ το ίδιο ακούστηκε και από την ΕΜΥ. Δεν υπάρχει κάποιο πόρισμα, κάποιο διοικητικό, πολιτικό σχέδιο, για να μπορέσει να μεταφερθεί και η ΕΜΥ. Θεωρώ ότι αυτά που είδαμε στη διαβούλευση και ιδιαίτερα από την ακρόαση των φορέων, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, η Σύνοδος των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, οι σύλλογοι των εργαζομένων, οι ερευνητές της χώρας, όλη η επιστημονική και η ερευνητική κοινότητα μίλησε ξεκάθαρα κατά του άρθρου 19. Και τι είπε; Είπε ότι δεν εξυπηρετεί την έρευνα, αλλά αντίθετα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην έρευνα στη χώρα μας και έτσι υποβαθμίζεται η έρευνα, η επιστήμη και, δυστυχώς, η Ελλάδα.

Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και είναι θέμα πλέον που υπερβαίνει τα κόμματα. Είναι μια εθνική υπόθεση. Για να μην πω για τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί ότι ο στόχος δεν είναι η πολιτική προστασία, αλλά υπάρχει και ένα θέμα αλλαγής της διοίκησης. Δηλαδή, αν είναι δυνατόν! Πιο Δεξιά πεθαίνεις! Δηλαδή, είναι ακραίο αυτό το οποίο έχει συμβεί με τα σχέδιά σας!

Όμως, οφείλω να σας πω ότι η επιστολή του Προέδρου και Διευθυντή του Αστεροσκοπείου που έχει έρθει σε όλους εσάς, μας δημιουργεί έναν προβληματισμό τον οποίο εγώ οφείλω να τον καταθέσω. Μας λέει, λοιπόν, ότι το διακύβευμα είναι η εξαιρετική πορεία του Αστεροσκοπείου, μια πορεία που έχει επιτευχθεί μέσα από αντιξοότητες και επίπονη εργασία. Διαβάζω στο έγγραφο –και προφανώς νομίζω ότι υπάρχει σε όλους, αλλά εγώ θα το καταθέσω- ότι μιλάμε για ένα ερευνητικό κέντρο που το 85% των ερευνών είναι εκτός του αντικειμένου του Υπουργείου του κ. Κικίλια.

Όμως, εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι, κύριε Κικίλια και θέλω μία απάντηση. Λέει εδώ, λοιπόν, ότι το Αστεροσκοπείο συμμετέχει σε διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Τώρα, ειλικρινά, θέλω κάποιος να μου πει –ας το πει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχω πρόβλημα- πώς αυτό εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, όποιος και αν είναι Υπουργός. Πώς εντάσσεται ακριβώς και πώς θα διοικηθεί αυτό το έργο;

Διαβάζω για την πρωτιά του Αστεροσκοπείου «…σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους επίγειους ευρωπαϊκούς σταθμούς οπτικών-λέιζερ-τηλεπικοινωνιών, η καθοδήγηση της εθνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης του διαστήματος…». Αυτό θα μπει στα αντικείμενα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αυτό ακριβώς που διάβασα.

Για να μην πω για τα ερευνητικά κέντρα τα οποία έχει εδώ ή για το πρώτο βραβείο που πήρε το Αστεροσκοπείο στο «EIC Horizon Prize on Early Warning for Epidemics»! Αυτά θα μπουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου!

Το καταθέτω, κύριε Πρόεδρε, παρ’ ότι γνωρίζω ότι έχει σταλεί σε όλους τους Βουλευτές.

Υπάρχει, λοιπόν, μια τιμωρητική επιλογή της Κυβέρνησης. Λέει, λοιπόν, «Επειδή μιλάτε, εγώ θα σας φιμώσω». Όμως, υπάρχει κι ένα θέμα Συντάγματος. Στο άρθρο 16 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο ότι η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες και αποτελεί πολιτειακή υποχρέωση η ανάπτυξη και η προώθησή τους. Και αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνηση απέναντι στους επιστήμονες –ξεκάθαρα, νομίζω- είναι ότι είναι στο ίδιο σχέδιο με την επίθεση της Κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά και στην ίδια τη δικαιοσύνη της χώρας. Και δεν μιλάμε μόνο για τη δικαιοσύνη της χώρας, αλλά και για την υποβάθμιση της δικαιοσύνης η οποία αποδείχθηκε εδώ την προηγούμενη εβδομάδα με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, όταν αγνόησε, υποτίμησε και έθαψε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής Αρχής για τις κακουργηματικές ευθύνες του κ. Καραμανλή στη σύμβαση τηλεδιοίκησης των τρένων.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ξεκάθαρα επιτίθεται σε οτιδήποτε ελεύθερο και δημοκρατικό μιλάει στην Ελλάδα, έχει φωνή και αποτελεί το κράτος δικαίου. Επιτίθεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό, δυστυχώς, πρέπει να το επισημάνουμε.

Η έρευνα και οι επιστήμονες είναι αυτό το οποίο θα δώσει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, θα κρατήσει τους νέους εδώ, θα αναστείλει το «brain drain», θα μας δώσει νέα προϊόντα. Είναι απαράδεκτο η έρευνα της χώρας, αντί να πάει στο Υπουργείο Παιδείας που έπρεπε να πάει, να πηγαίνει στο Υπουργείο Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο κάνετε στην έρευνα και στην επιστήμη της χώρας μας. Για να μην πω και όλα αυτά τα οποία ακούστηκαν από την ΕΜΥ για τον κίνδυνο των πτήσεων. Πρέπει να τα δούμε. Θέλουμε μία απάντηση.

Εγώ, όμως, κύριε Κικίλια, θέλω να πω κάτι. Άκουσα –και νομίζω ότι πρέπει να το πάρετε πίσω- ότι είπατε για τους φορείς που ήρθαν στην ακρόαση φορέων ότι είναι αδιάβαστοι. Εγώ, λοιπόν, αναρωτιέμαι, για το εξής: Πέρα από την ευθεία υποτίμηση της έρευνας και της επιστήμης που κάνατε, τους αδιάβαστους θέλετε να πάρετε στο Υπουργείο για να σας πληροφορούν για την κλιματική κρίση; Αυτό τον διχασμό που έχετε, μάλλον πρέπει να τον επιλύσετε, γιατί βλέπετε ότι διαψεύδετε τον εαυτό σας. Μια λέτε ότι θέλετε τα στοιχεία και την πληροφορία και από την άλλη λέτε στους επιστήμονες ότι δεν διάβασαν καλά τον νόμο σας. Τι ακριβώς, λοιπόν, ισχύει;

Τα πράγματα, λοιπόν, μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαίτερα και ξέρετε γιατί; Κύριε Κικίλια, επειδή σας ξέρω και προσωπικά και σεβόμενος τη δεοντολογία του κοινοβουλευτικού διαλόγου, θέλω να σας πω κάτι. Αυτό το οποίο γίνεται, με τη δική σας τουλάχιστον ανάγνωση που έχω εγώ της πολιτικής προσωπικότητας, είναι απολύτως ασυμβίβαστο.

Αυτό το οποίο υλοποιεί σήμερα η Κυβέρνηση είναι ακροδεξιά πρακτική και πολιτική. Το να επιτίθεστε στην έρευνα, είναι ακροδεξιά πολιτική και πρακτική. Γινόταν πολύ τα προηγούμενα παλαιότερα χρόνια στη χώρα μας. Αυτό δεν ξέρω αν είναι βαρύ ή όχι, αλλά δεν αντιστοιχεί ούτε στην Ευρώπη ούτε στο κράτος-δικαίου ούτε στη δημοκρατία μας. Και αυτό το κάνετε και οφείλω να το πω αυτό ξεκάθαρα, γιατί υπάρχει μία ανάγνωση σχετικά με τη δική μας τοποθέτηση και τη δική μου παρουσία σήμερα εδώ.

Είπα ότι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το θέμα της συζήτησης, είναι γιατί για το κλίμα δεν κάνατε τίποτα και ταυτόχρονα επιτίθεστε στη δικαιοσύνη.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί και θα μπορούσε να επιλυθεί. Εγώ καλώ τον κ. Κικίλια με την αρμοδιότητα του Υπουργού να το κάνει.

Αποσύρετε το άρθρο 19. Εμείς εδώ είμαστε, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, έχουμε συναντήσει όλους τους φορείς που χρειάζεται. Γιατί εμείς θέλουμε να ενισχυθεί αυτή η έρευνα και αυτό το πεδίο και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε με τη δημιουργία ενός ακόμη οριζόντιου προβλήματος.

Θέλω να επισημάνω βέβαια και κλείνω με αυτό, ότι υπάρχει κι ένα ζήτημα στο άρθρο 30 που παρακάμπτει τη νομοθεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα έργα στα ρέματα. Οφείλω να σας πω ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία εδώ είναι πολύ προσεκτική. Λέει ότι μόνο για την αντιμετώπιση εκτάκτου συμβάντος μπορείς να παραβιάσεις την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όχι στα έργα πρόληψης. Το λέω αυτό -και ενημερώνω και τον κ. Κικίλια, αν δεν το γνωρίζει- ότι στην περιβαλλοντική πρακτική πολλές φορές με την επίκληση της πρόληψης, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε πολλούς υγροβιότοπους και ρέματα. Προσέξτε το αυτό, είναι περίεργο αυτό το οποίο πρέπει να κάνετε.

Χρειάζεται μια άλλη, λοιπόν, πολιτική για την πολιτική προστασία. Εμείς την έχουμε καταθέσει με μια εκτεταμένη διαβούλευση, με επιστημονική τεκμηρίωση και με επιστημονικούς και ανθρώπινους πόρους που αξιοποιήσαμε για την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί να έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά εμείς θέλουμε να υπερβούμε αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα συζήτησης με τον επιστημονικό κόσμο, το οποίο δεν το χρεώνω στον κ. Κικίλια. Ήταν ξεκάθαρο αυτό -το οποίο είπα προηγουμένως- νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως εδώ αφορά στο αν αντέχει ο κ. Μητσοτάκης να ακούει τους επιστήμονες.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ελάτε με μία νέα στρατηγική για την κλιματική κρίση, να συζητήσουμε για τη στρατηγική που έχουμε σαν χώρα. Πάμε σε δύσκολα μονοπάτια και θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν προβλήματα, γιατί η κλιματική κρίση θα μεγεθύνει τις ανισότητες, αλλά όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει ανισότητα και στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Αν σας ενδιαφέρει αυτό, που εκτιμώ ότι σε ένα βαθμό σας ενδιαφέρει, ελάτε να συζητήσουμε λίγο για την κλιματική στρατηγική όχι, όμως, με τέτοιες προχειροδουλειές, να συζητήσουμε σοβαρά.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαι υποχρεωμένος, θα κάνω δύο πολύ μικρές αναφορές σε δυο θέματα της επικαιρότητας.

Πρώτον, χθες το βράδυ κυκλοφόρησε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης ενός μεγάλου ποσοστού, 10%, των ελληνικών πετρελαίων ΕΛΠΕ. Έχει βγει στη δημοσιότητα, έκλεισε δεν έκλεισε το βιβλίο προσφορών, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πάντως τι ακριβώς έχει γίνει; Η Κυβέρνηση επέλεξε να χάσει η πολιτεία το δικαίωμα της καταστατικής μειοψηφίας στα ελληνικά πετρέλαια. Θυμίζω ότι είχαμε χάσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, με επιλογή της Κυβέρνησης. Θυμίζω ότι ήδη έχει ένα σοβαρό πρόβλημα η συμμετοχή της πολιτείας σε ένα φορέα ο οποίος έχει υπερκέρδη. Έχει τετραπλασιάσει για να μην πω πενταπλασιάσει το περιθώριο διύλισης εις βάρος της αγοράς και της κοινωνίας και τώρα έρχεται η χώρα -η πολιτεία, άρα η χώρα- να χάσει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας, που είναι σε πλήρη αντίθεση -το λέμε ξεκάθαρα- με τις ανάγκες και της αγοράς και της κοινωνίας, αλλά και τις γεωπολιτικές μας, αν θέλετε, ανάγκες. Γιατί έχουμε έναν φορέα, που τουλάχιστον, νομίζω σε άλλες έξι χώρες, έχει δραστηριότητα. Εδώ, λοιπόν, θέλω να το ξεκαθαρίσω, αυτή είναι μια επιλογή εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και θα κριθούμε όλοι αυτό.

Το ζήτημα είναι ότι σήμερα εν μέσω ενεργειακής κρίσης και στη διαδικασία της μετάβασης, χάνουμε ένα εργαλείο ακόμα, όπως έγινε και με τη ΔΕΗ και όπως κάνετε γενικότερα στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεις. Και προσέξτε, δεν έχουμε καμία μνημονιακή δέσμευση, καμία υποχρέωση αναδιάρθρωσης και είναι ένας φορέας ο οποίος δημιουργεί κέρδη. Ούτε δικαιολογία ζημιών έχετε να επικαλεστείτε.

Εδώ, λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, προφανώς και ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία, αλλά επίσης βάζουμε και ερώτημα, αν αυτό συνδέεται και με την ασυλία που πρόσφατα δώσατε στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει να απαντηθεί.

Τέλος, επειδή σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, επισκέπτεται σήμερα τη ΛΑΡΚΟ, θέλω να συνδέσω το θέμα της επιστήμης με τα θέματα του ενεργειακού φορέα που είναι τα ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ, όπου μιλάμε για εθνικό πάλι πλούτο που είναι πάρα πολύ σημαντικός και συνδέεται με εργασία.

Τι έχουμε, λοιπόν, εδώ; Έχουμε μια κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ για την οποία ευθύνεται και η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά, όχι μόνο μετά το 2019, γιατί κάποιοι άλλοι την υποθήκευσαν νωρίτερα, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους εργαζόμενους έξω από την παραγωγή στην ανεργία, στην έξωση κι από τα σπίτια τους, να πω την αλήθεια, γιατί υπάρχει αυτός ο κίνδυνος στην περιοχή.

Εμείς είχαμε θέσει ως κόκκινη γραμμή τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την προστασία της εργασίας. Και μου κάνει εντύπωση ότι ενώ η Κυβέρνηση έδινε συνέχεια παρατάσεις, έστω για να συντηρήσει το θέμα της εργασίας που είχαμε εμείς επισήμανε στον κ. Χατζηδάκη τότε ότι ήταν λάθος, τώρα είχαμε σοβαρό θέμα γιατί εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία, η οποία λύνει τουλάχιστον το θέμα αυτό και η Κυβέρνηση έχει κωφεύσει.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να πούμε ότι τουλάχιστον σε αυτό, επειδή αποτέλεσε και δέσμευση και του Στέφανου του Κασσελάκη, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά απέναντι στους εργαζόμενους, πήραμε μια πρωτοβουλία με τροπολογία. Δεν παίρνουμε απάντηση. Ξέρω ότι ο κ. Κικίλιας δεν μπορεί να μου δώσει απάντηση σε αυτό το θέμα. Εμείς οφείλουμε να το καταθέσουμε λόγω της συγκυρίας και επειδή καταθέσαμε τροπολογία αυτή τη βδομάδα, δεν υπάρχει απάντηση από την Κυβέρνηση.

Άρα, κυρίες κύριοι Βουλευτές, νομίζω ότι κλείνω τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου λέγοντας το εξής: Με την εργασία τα βάζει η Κυβέρνηση, με την επιστήμη τα βάζει η Κυβέρνηση, με τον σχεδιασμό και τα εθνικά συμφέροντα στην ενέργεια τα βάζει η Κυβέρνηση, με ποιον δεν τα βάζει η Κυβέρνηση τελικά;

Δεν τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα! Με το 41% -λέει-που πήραμε, μπορούμε να εξυπηρετούμε όποια συμφέροντα θέλουμε, προσθέτω εγώ. Άρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση λέει το εξής: Ότι με το 41% -γιατί το 41% το άκουσα και αυτό βάζω μόνο στο στόμα σας- μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Λέτε ότι ισχύει. Ωραία! Εγώ, όμως, θέλω να σας πω το εξής.

Ψέματα δεν είναι, αλλά ψέματα δεν είναι, επίσης, ούτε οι φυσικές καταστροφές που έζησε η Ελλάδα το καλοκαίρι ούτε οι φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ούτε τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη στη Θεσσαλία.

Ξέρετε τι δεν είναι, επίσης, ψέμα; Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών. Εκεί 41% είχατε; Εκεί εγώ είδα όμως ότι ο συγγενής του κ. Μητσοτάκη και με ένα τεράστιο ποσοστό στον πρώτο γύρο τελικά ηττήθηκε.

Μόλις άνοιξε μία χαραμάδα, η κοινωνία έψαξε οδό διαφυγής και ανατροπής. Το ίδιο και στη Θεσσαλία, το ίδιο ήταν στη Θεσσαλονίκη και λέω προς όλο τον προοδευτικό χώρο ότι όταν υπάρχουν χαραμάδες, η κοινωνία ψάχνει τρόπο να διαφύγει το συντομότερο και να ανατρέψει τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, πολλές χαραμάδες και μία από τις χαραμάδες πρέπει να είναι της κλιματικής ανθεκτικότητας. Γιατί με εσάς φαίνεται ότι ούτε ασφάλεια ούτε επιβίωση υπάρχει και είναι πολύ σοβαρό το θέμα και γι’ αυτό το βάζουμε στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ