23/10/2023

24 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η διατήρηση των μνημονιακών μέτρων clawback και rebate ισοπεδώνει και αφανίζει οικονομικά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης και αν. Τομεάρχη Υγείας Οζγκιούρ Φερχάτ, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φέρνουν στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα του κλάδου των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών που συνεχίζουν να αφανίζονται οικονομικά, λόγω των ληστρικών μνημονιακών μέτρων «clawback» και «rebate» που παραμένουν εν ισχύ.

Αποτελεί μεγίστη κοροϊδία η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την πορεία της οικονομίας και την «κατάκτηση» επενδυτικής βαθμίδας, την ώρα που ένας ολόκληρος επιστημονικός κλάδος - στήριγμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνεχίζει να στενάζει κάτω από απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά μέτρα που επιβλήθηκαν ως έκτακτα το 2013. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, είναι υποχρεωμένοι λόγω των μέτρων «claw back» και «rebate» να χρηματοδοτούν από την τσέπη τους τις παροχές του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών τα άδικα αυτά μέτρα έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ το ασφυκτικό μίγμα επιστροφών των ποσών (claw back) των προηγούμενων χρόνων και παρακράτησης 20% του φόρου, καθιστά τις εισπράξεις πολλών μηδενικές!

Στην ερώτησή τους οι 24 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρονται στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας που έχει αναγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για την Τετάρτη 25/10 και απευθύνουν στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη τα ερωτήματα:

- αν προτίθεται να επανεξετάσει ή να καταργήσει τα επιβεβλημένα από τη μνημονιακή επιτήρηση μέτρα του «clawback» και του «rebate»

και

- αν προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κατ΄ έτος.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Η διατήρηση των μνημονιακών μέτρων clawback και rebate ισοπεδώνει και αφανίζει οικονομικά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές

Τα άδικα μνημονιακά μέτρα επιστροφών (rebate και clawback) που επιβλήθηκαν το 2013 ως έκτακτα, παραμένουν, καθιστώντας τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, εν μέσω μιας περιόδου γενικής ακρίβειας, αντιμέτωπο με προβλήματα βιωσιμότητας.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αναφέρει πως τα απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα έχουν στοιχίσει στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 πάνω από 180.000.000 €, ως απώλεια εισοδήματος από τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Ειδικότερα, το 2013 επιβλήθηκε δραματική μείωση της τιμής αποζημίωσης της συνεδρίας φυσικοθεραπείας από 20 σε 15 ευρώ. Εκτός αυτού, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου για κάθε κατηγορία παροχής του ΕΟΠΥΥ, την κάθε υπέρβαση του, την πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές, επιστρέφοντας το ποσό της “υπέρβασης”. Δηλαδή, στην παραπομπή από γιατρούς περισσότερων ασφαλισμένων για φυσικοθεραπεία, οι φυσικοθεραπευτές “τιμωρούνται” με οριζόντια ποσοστιαία επιστροφή των ποσών που εισπράττουν κατά 20%, 30% ή και 40%, επειδή προσέφεραν περισσότερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους (!). Η αρχικά συμφωνημένη τιμή συνεδρίας των 15 ευρώ μετά τις επιστροφές, καταλήγει σε πραγματική αποζημίωση των 5 ευρώ, εργαζόμενοι στην ουσία 2,3 ή και 4 μήνες το χρόνο ΔΩΡΕΑΝ (!).

Με την ετήσια πραγματική δαπάνη φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένα παραπεμπτικά και μη αμφισβητούμενα στοιχεία, να ανέρχεται στα 108.000.000 € και την προσδιορισμένη ως επιτρεπτή από τον ΕΟΠΥΥ να ανέρχεται στα 77.700.000 €, οι φυσικοθεραπευτές αναγκάζονται να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ ετησίως 30.000.000 € (!).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ φυσικοθεραπευτές καταβάλλουν ήδη μηνιαίες δόσεις για το clawback του 2018-2019, στις οποίες θα προστεθούν δόσεις για την επιστροφή clawback του 2020, του 2021 και του 2022 και με δεδομένη την παρακράτηση του 20% του φόρου, στην εκκαθάριση για τη μηνιαία υποβολή, μπορεί να μην εισπράξουν τίποτα (!).

Υπηρεσίες, όπως η φυσικοθεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι πλέον χορηγούμενες σε τεράστια γκάμα παθήσεων, που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις ασθενειών να συνταγογραφούνται εφόρου ζωής. Το Υπουργείο Υγείας όμως συνεχίζει να μην αυξάνει τον κλειστό προϋπολογισμό για τη φυσικοθεραπεία, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των καλύψεων για τις παθήσεις, να τις πληρώνουν οι φυσικοθεραπευτές μέσω των ληστρικών μέτρων rebate και clawback.

Με αφορμή τον κυβερνητικό εμπαιγμό και την αδιαφορία στήριξης του κλάδου των φυσικοθεραπευτών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προβαίνει σε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση (https://www.psf.org.gr/psf-news-8421.htm) ζητώντας την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει οικονομικά φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που, ενώ προσφέρουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες υγείας, κινδυνεύουν με ολική «κατάρρευση»

Επειδή η φυσικοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά κοινωνικό αγαθό, που σε όλες τις προηγμένες χώρες του δυτικού κόσμου και στις χώρες της Ε.Ε. προσφέρεται στους πολίτες σε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών

Επειδή οι φυσικοθεραπευτές χρήζει να αντιμετωπίζονται ως επιστήμονες

Επειδή με την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας απαξιώνεται και οδηγείται στον οικονομικό αφανισμό το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει ή να καταργήσει τα επιβεβλημένα από τη μνημονιακή επιτήρηση μέτρα του clawback και του rebate;

2. Προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως προκύπτουν κατ’ έτος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φερχάτ Οζγκιούρ