07/03/2023

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δασαρχείο Αιγάλεω

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Δασαρχείο Αιγάλεω». Την ερώτηση συνυπογράφουν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ερώτησή μας την 6846 της 8/8/2022 αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Αιγάλεω. Προβλήματα που αναφέρονται σε υποστελέχωση, σε ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε οικονομικές εκκρεμότητες σχετικά με αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού και επτά μήνες μετά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου (σχετική απάντηση στην ερώτηση 6846 της 8/8/2022) για ενίσχυση σε προσωπικό, η κατάσταση στο Δασαρχείο Αιγάλεω και τις άλλες δασικές υπηρεσίες επιδεινώνεται.

Συγκεκριμένα το προσωπικό, αντί να αυξηθεί, μειώνεται (ενδεικτικά 2 δασολόγοι λιγότεροι από το τέλος του 2022, λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας, σήμερα 2 έναντι 8 προ 15ετίας), συνεχίζεται η έλλειψη αναλώσιμων (μελάνια κλπ) και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί η υπερωριακή απασχόληση του 2022 και τα εκτός έδρας.

Σημειώνουμε δε, ότι τα 4 αυτοκίνητα του Δασαρχείου είναι σε ακινησία, ενώ μέσω χορηγιών, θα επισκευασθούν τα δύο.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω έχει υπό την εποπτεία του περί τα 650.000 στρέμματα (από Κορυδαλλό μέχρι Π. Γερμενό), αναφέρεται σε 11 Δήμους, ενώ ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το β’ εξάμηνο του 2022 τα εισερχόμενα αιτήματα στο Δασαρχείο ήταν 2145.

Δεκαετίες έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες,

Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της απαιτούν επαρκώς στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, ειδικά για εφαρμογή πολιτικών Πρόληψης και Αποκατάστασης, καθώς και σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό.

Το Δασαρχείο Αιγάλεω, αντί να ενισχύεται σε προσωπικό, αποδυναμώνεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

·Θα ενισχυθεί το Δασαρχείο Αιγάλεω και άλλες Δασικές Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και πότε θα προκηρυχθούν και ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, όπως έχει δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ;

·Θα πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του Δασαρχείου Αιγάλεω και άλλων Δασικών Υπηρεσιών την αντιπυρική περίοδο 2022, όσον αφορά στα εκτός έδρας και υπερωριακή απασχόληση;

·Θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Αιγάλεω ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του και να εκπληρώσει επαρκώς το σημαντικό έργο του;

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Δασαρχείο Αιγάλεω»
Με ΠΝΠ Αυγούστου 2021 (τεύχος Α 143/13.8.2021) οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες (που περιλαμβάνουν και τα Δασαρχεία), μεταφέρθηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ (Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων), ενώ σήμερα τα Δασαρχεία υπάγονται στη γεν. γραμματεία Δασών, που συστάθηκε με το ΠΔ 6 (ΦΕΚ 17/Α/4.2.22).
Με τη μεταφορά όμως στο ΥΠΕΝ οι δασικές υπηρεσίες αποκόπηκαν από την διοικητική οικονομική πληροφορική υποστήριξη, που είχαν από τις αρμόδιες Δ/νσεις της Αποκεντρωμένης, με προσωπικό που εξυπηρετούσε τη Δασική Υπηρεσία και δεν μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΝ (αντί αυτού, επιλέχθηκε εξωτερική τεχνική βοήθεια). Αυτό το γεγονός δυσκολεύει τη λειτουργία των περιφερειακών Δασικών υπηρεσιών των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής και βέβαια και του Δασαρχείου Αιγάλεω.
Υπενθυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο 2019, προγραμματίστηκε και εγκρίθηκε στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών με 500 στελέχη, με εγκεκριμένο σχεδιασμό και χρηματοδότηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (200 θέσεις μόνιμων Δασολόγων και Δασοπόνων) και του ΠΔΕ 2019 (300 θέσεις με τριετείς συμβάσεις) για την υλοποίηση της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών (ΦΕΚ 2863/Β/2019).
Σε ερώτησή μας την 6846 της 8/8/2022 αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δασαρχείο Αιγάλεω. Προβλήματα που αναφέρονται σε υπο- στελέχωση, σε ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε οικονομικές εκκρεμότητες σχετικά με αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού.
Επτά μήνες μετά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου (σχετική απάντηση στην ερώτηση 6846 της 8/8/2022) για ενίσχυση σε προσωπικό, η κατάσταση στο Δασαρχείο Αιγάλεω και τις άλλες δασικές υπηρεσίες επιδεινώνεται.
Συγκεκριμένα το προσωπικό, αντί να αυξηθεί, μειώνεται ( ενδεικτικά 2 δασολόγοι λιγότεροι από το τέλος του 2022, λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας, σήμερα 2 έναντι 8 προ 15ετίας), συνεχίζεται η έλλειψη αναλώσιμων (μελάνια κ.λ.π) και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί η υπερωριακή απασχόληση του 2022 και τα εκτός έδρας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δασαρχείο Αιγάλεω έχει υπό την εποπτεία του περί τα 650.000 στρέμματα (από Κορυδαλλό μέχρι Π. Γερμενό), αναφέρεται σε 11 Δήμους, ενώ ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το β εξάμηνο του 2022 τα εισερχόμενα αιτήματα στο Δασαρχείο ήταν 2145.
Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει είναι και η αδυναμία πλέον, πρόσβασης στη «Νομοτέλεια», εφαρμογή που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και τις νομοθετικές αλλαγές που συντελούνται, καθώς η πολυπλοκότητα των δασικών νόμων είναι δεδομένη, και η κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας που έγινε προ πενταετίας, έχει "κρεμάσει" .
Στην ίδια περίπου κατάσταση και οι άλλες Δασικές Υπηρεσίες. Τα παραπάνω προβλήματα μαζί με άλλα έχουν επισημάνει το ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΕΔΔΥ, η ΠΟΓΕΔΥ και άλλοι φορείς.
Δεδομένου ότι:
• Δεκαετίες έχουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες,
• Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της απαιτούν επαρκώς στελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, ειδικά για εφαρμογή πολιτικών Πρόληψης και Αποκατάστασης, καθώς και σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό,
• Το Δασαρχείο Αιγάλεω, αντί να ενισχύεται σε προσωπικό, αποδυναμώνεται,
• Υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρού προβλήματος ξήρανσης πεύκων στην περιοχή της Μάνδρας, διαχείρισης καμένων και μη εκτάσεων, γεγονός που απαιτεί προσωπικό, που δεν υπάρχει.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Θα ενισχυθεί το Δασαρχείο Αιγάλεω και άλλες Δασικές Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και πότε θα προκηρυχθούν και ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, όπως έχει δεσμευθεί η πολική ηγεσία του ΥΠΕΝ;
2. Θα πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι του Δασαρχείου Αιγάλεω και άλλων Δασικών Υπηρεσιών την αντιπυρική περίοδο 2022, όσον αφορά στα εκτός έδρας και υπερωριακή απασχόληση;
3. Θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση του Δασαρχείου Αιγάλεω ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες του και να εκπληρώσει επαρκώς το σημαντικό έργο του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα(Χαρά)