ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/02/2023

Ν. Ηγουμενίδης σε Γκάγκα: ΜΑΤ και απαξίωση η πολιτική σας σε υγειονομικούς και δομές υγείας στο Ηράκλειο - βίντεο

Ν. Ηγουμενίδης σε Γκάγκα: ΜΑΤ και απαξίωση η πολιτική σας σε υγειονομικούς και δομές υγείας στο Ηράκλειο - βίντεο



«Δεν είχα ιδέα για την παρουσία των ΜΑΤ» - «Επαρκώς στελεχωμένα τα νοσοκομεία» οι απαντήσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Σκληρή κριτική στη στάση του Υπουργείου Υγείας άσκησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για τα θέματα υγείας του Νομού Ηρακλείου. «Πέρα από την απουσία απαντήσεων, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μια προσβλητική προς τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία το Υπουργείο κάλυψε. Κορύφωση αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η ίδια η επίσκεψή σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου προπομπός ήταν κλούβα των ΜΑΤ», όπως σημείωσε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, προσέθεσε: «Αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούν στο κάτω-κάτω της γραφής καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό μας, να τους αντιμετωπίζετε με έναν τέτοιο προκλητικό τρόπο. Η στάση σας μαρτυρά μια προκλητική απαξίωση, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα ισχυρίστηκε κατά την δική της τοποθέτηση πως η ίδια και το Υπουργείο δεν ζήτησε την παρουσία των ΜΑΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο ΠΑΓΝΗ και συγκεκριμένα όπως είπε: «Δεν έχω ιδέα γιατί ήταν εκεί τα ΜΑΤ, δεν ξέρει το νοσοκομείο, δεν ξέρει η υγειονομική περιφέρεια». Απέναντι σε αυτή την απάντηση της Αν. Υπουργού ο Νίκος Ηγουμενίδης παίροντας το λόγο κατά τη δευτερολογία του και σημειώνοντας και την παρουσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη στα έδρανα της Βουλής εκείνη την ώρα σημείωσε με νόημα: «Δεν είδατε ότι ήταν τα ΜΑΤ εκεί. Δίπλα σας είναι ο Υπουργός των ΜΑΤ. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα ΜΑΤ; Δεν το ξέρετε εσείς, δεν το ήξερε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν τους κάλεσε κανείς;», ρώτησε ο βουλευτής.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης τέθηκαν από τον Νίκο Ηγουμενίδη μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα που αφορούν συνολικά τα θέματα της υγείας στο Νομό Ηρακλείου, μεταξύ αυτών η ανάγκη να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές υγείας του Νομού με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, η δημιουργία νέων Πρωτοβάθμιων δομών υγείας και η στήριξη του ΕΚΑΒ και των μεγάλων νοσοκομείων.

«Περιφερειακά ιατρεία: Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ίδρυση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων στη Βαγιωνιά, τα Μάταλα και τις Στάβιες. Οι πολίτες του Ηρακλείου που μας ακούν ξέρουν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Τυμπακίου. Σας έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει ακόμη για το Περιφερειακό Ιατρείο του Κερατοκάμπου που επίσης υπολειτουργεί», είναι μερικά από τα θέματα που έθεσε ο βουλευτής, σημειώνοντας και την ανάγκη αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών στο κτήριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο και μέρους του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά.

Ενδεικτικό είναι πως σε όλα τα παραπάνω η Αναπληρώτρια Υπουργός δεν απάντησε ούτε σε ένα και δεν έκανε καμία αναφορά για καμία δομή του Νομού Ηρακλείου. Στάθηκε και στην πρωτολογία και στην δευτερολογία της μόνο σε ορισμένες θέσεις προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί, ενώ υποστήριξε πως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο) «είναι επαρκώς στελεχωμένα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης διαρκώς σε ερωτήσεις αναδεικνύοντας την ολοφάνερη απουσία απαντήσεων από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας: «Υπάρχουν για το ΕΚΑΒ συγκεκριμένοι, πέντε άτομα διασώστες που χρειάζονται σε κάθε κέντρο υγείας. Τι έχετε κάνει; Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται για να καλύπτουν το σύνολο των κέντρων και όλης της περιοχής της υπαίθρου, για να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες εικόνες μετακίνησης ασθενών προς τα νοσοκομεία στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου. Τι έχετε κάνει;», ρώτησε ο βουλευτής χωρίς να ακουστεί καμία απάντηση στην Αίθουσα της Ολομέλειας από την Αναπλ. Υπουργό.

 

Αναλυτικά η πρωτολογία από τα πρακτικά της βουλής

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, αναγκάζομαι να επανέλθω σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την υγεία στον Νομό Ηρακλείου, επειδή ουσιαστικά δεν έχουμε μέχρι σήμερα απαντήσεις.
Καταρχήν σε αυτό το διάστημα, πέρα από την απουσία απαντήσεων, θα έλεγα ότι υπάρχει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μια στάση η οποία μαρτυρά μια προκλητική, θα έλεγα, απαξίωση, εγκατάλειψη και αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτό εκφράστηκε, αν το θέλετε, και με την προσβλητική προς τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία το Υπουργείο κάλυψεꞏ κορύφωση, αν θέλετε, αυτής της συμπεριφοράς ήταν και η ίδια η επίσκεψή σας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου προπομπός ήταν κλούβα των ΜΑΤ.

Είναι αδιανόητο, κατά τη γνώμη μου, να επιχειρείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούν στο κάτω-κάτω της γραφής καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τον λαό μας, να τους αντιμετωπίζετε με έναν τέτοιο προκλητικό τρόπο.

Συνολικά στον Νομό Ηρακλείου θα έλεγα ότι υπάρχει μια τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τόσο στην ύπαιθρο, όπου μια σειρά ιατρεία είτε άρχισαν να υπολειτουργούν είτε δεν έχουν θεσπιστεί, παρά το ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, με βάση τον χάρτη υγείας της Κρήτης, όσο και στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου και του Γαζίου που καμία νέα δομή δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν έγινε.

Σας έχω θέσει επανειλημμένα το θέμα της αξιοποίησης των υπαρχουσών υποδομών. Αναφέρομαι στο κτήριο του ΙΚΑ στη Χερσόνησο και σε μέρος του κτηρίου του ΙΚΑ του Αγίου Μηνά. Και εσείς αντιλαμβάνεστε και οι συμπολίτες μας που παρακολουθούν μπορούν να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται τι ρωτάω. Δεν βλέπουμε καμία κίνηση από το Υπουργείο, γι’ αυτό και βεβαίως υπάρχει όλη αυτή η τραγική υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό και των νοσοκομείων.

Παρακολουθώντας την προηγούμενη συζήτηση στην ερώτηση από την προηγούμενη συνάδελφο, αναφερθήκατε, κυρία Υπουργέ, και στο παράδειγμα της Σουηδίας και δεν αμφισβητώ ούτε τους επιστημονικούς σας τίτλους ούτε τις γνώσεις σας. Πόσο τοις εκατό δίνει στην υγεία η Σουηδία από τον προϋπολογισμό της και πόσο δίνει η Ελλάδα; Αν θέλετε, να απαντήσετε.

Το ερώτημα είναι λοιπόν τι θα γίνει με την αντιμετώπιση των εργαζομένων καταρχήν και δεύτερον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο για την υλοποίηση αυτών των αναγκών για την υγεία στον Νομό Ηρακλείου, όπως προκύπτουν από την ίδια τη μελέτη του χάρτη υγείας.
Ευχαριστώ.

Η δευτερολογία από τα πρακτικά της βουλής

Το ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δουλεύει καλά με αυταπάρνηση έως αυτοθυσία, θα έλεγα, των στελεχών του το ξέρω γιατί αυτή ήταν η επαγγελματική μου ιδιότητα, γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είδατε ότι ήταν τα ΜΑΤ εκεί. Δίπλα σας είναι ο Υπουργός των ΜΑΤ. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Πώς βρέθηκαν εκεί τα ΜΑΤ; Δεν το ξέρετε εσείς, δεν το ήξερε η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, δεν τους κάλεσε κανείς. Πρωτοβουλία του αστυνομικού διοικητή του Ηρακλείου δηλαδή; Γιατί δεν ζητήσατε να απομακρυνθούν πριν πάτε στο νοσοκομείο;

Τέλος πάντων, τώρα εντάξει, δεν θα παίζουμε την κολοκυθιά. Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται ο καθένας την προσπάθεια ελέγχου από την πλευρά της Κυβέρνησης των αντιδράσεων των εργαζομένων, όταν δεν μπορείτε να τους ελέγξετε ή όταν βλέπετε ότι ουσιαστικά με την πολιτική σας όχι μόνο δεν λύνετε, αλλά επιδεινώνετε τα προβλήματα που έχουν.

Μιλήσατε για ενενήντα εννέα μόνιμους γιατρούς και σαράντα εννέα μόνιμους νοσηλευτές. Πόσες είναι οι ανάγκες; Πόσες εκατοντάδες νοσηλευτικού προσωπικού λείπουν από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο; Για εκατοντάδες μιλάμε. Πόσες λείπουν; Απαντήστε στον κόσμο που μας παρακολουθεί, στους εργαζόμενους του νοσοκομείου που μας παρακολουθούν, για μόνιμες προσλήψεις.

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Περιφερειακά ιατρεία: επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ίδρυση τριών νέων περιφερειακών ιατρείων στη Βαγιωνιά, τα Μάταλα και τις Στάβιες. Οι πολίτες του Ηρακλείου που μας ακούν ξέρουν. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει την ουσιαστική λειτουργία του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου του Τυμπακίου. Σας έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει ακόμη για το περιφερειακό ιατρείο του Κερατοκάμπου που επίσης υπολειτουργεί.

Υπάρχει αναφορά των κατοίκων της Γέργερης για τη στελέχωση του ιατρείου, το οποίο την τελευταία τριετία δεν έχει ουσιαστικά τους δύο γιατρούς οι οποίοι προβλέπονται. Ακόμα δεν μου έχει απαντήσει ούτε η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας τι κάνει γι’ αυτό; Και δεν είναι τυχαίο ότι ζητάει δύο γιατρούς, διότι ήταν με δύο γιατρούς αυτό το ιατρείο.

Να πάμε στα νοσοκομεία; Κατ’ αρχήν, για τις δομές και τις υποδομές για το ΙΚΑ της Χερσονήσου χρειάζεται μια συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Εργασίας. Για το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, το ίδιο. Τί κάνετε;

Έρχομαι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές, κυρία Υπουργέ, με έναν ακαδημαϊκό. Ακούω μεταξύ άλλων από τον Πρύτανη και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, που πρόσφατα συζητούσαμε τα προβλήματα ακριβώς και του Νοσοκομείου, ότι από τις άγονες θέσεις που προκηρύσσετε για το ΕΣΥ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, πολύ περισσότερο όταν έχουμε και το πρόβλημα να έχουμε πανεπιστημιακές κλινικές με έναν πανεπιστημιακό, οι μισές από αυτές πρέπει να προκηρυχθούν σαν πανεπιστημιακές. Διότι δεν είναι έκθεση ιδεών το brain drain.

Η επάνοδος των επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, πρέπει να γίνει με πολλούς τρόπους. Αντί, λοιπόν, να προκηρυχθεί μια θέση για Επιμελητή B΄ και κάποιος γιατρός που είναι στο εξωτερικό να γυρίσει σαν Επιμελητής Β΄, να προκηρυχθεί θέση πανεπιστημιακού για το Νοσοκομείο το συγκεκριμένο, που ενδεχομένως θα καλυφθεί.
Υπάρχουν για το ΕΚΑΒ συγκεκριμένοι, πέντε άτομα διασώστες που χρειάζονται σε κάθε κέντρο υγείας. Τι έχετε κάνει; Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται για να καλύπτουν το σύνολο των κέντρων και όλης της περιοχής της υπαίθρου, για να μην υπάρχουν οι απαράδεκτες εικόνες μετακίνησης ασθενών προς τα νοσοκομεία στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου. Τι έχετε κάνει;

Για την ψυχική υγεία δεν το κατάλαβα καθόλου αυτό που είπατε. Σχετικά με τις προτάσεις του φαρμακευτικού συλλόγου του Ηρακλείου, τι αντιμετωπίζετε;
Και βεβαίως, για να μη γίνουν αυτά οι εκθέσεις ιδεών ή απλά παράθεση ωραίων λόγων, η Ελλάδα δίνει κοντά στο 5% του ΑΕΠ για την υγεία και η Σουηδία δίνει 12%. Πηγαίνετέ το στο 6,5% ή στο 7%, που είναι ευρωπαϊκός μέσος όρος και αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ