ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/10/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία των κατοίκων Πλαγιαρίου και Τριλόφου

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία των κατοίκων Πλαγιαρίου και Τριλόφου



Ερώτηση για την ταλαιπωρία και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται καθημερινά οι 15.000 κάτοικοι των οικισμών Τριλόφου και Πλαγιαρίου Δήμου Θέρμης, αλλά και πληθώρα επαγγελματιών και επισκεπτών της περιοχής, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θέρμης και τα εποπτεύοντα Υπουργεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εδώ και δυόμιση χρόνια, κατέθεσαν εννέα (9) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προς τους Υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών, Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου.

Αφορμή για την ερώτηση των Βουλευτών αποτελεί η πολύμηνη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση είκοσι εννέα (29) μηνών στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της συνδετήριας γέφυρας μεταξύ των δύο οικισμών. Η αδιαφορία και η αδυναμία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της κόστισε έναν ολόκληρο χρόνο στην αποκατάσταση της γέφυρας. Η αποτυχία της επιλεχθείσας διαχείρισης εκ μέρους του Δήμου Θέρμης είχε ως συνέπεια άλλο ενάμιση (1,5) χρόνο καθυστέρηση, ενώ η απουσία της κυβέρνησης της ΝΔ είναι παροιμιώδης, παρότι ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε προσωπικά από το δήμαρχο Θέρμης για το μεγάλο αυτό πρόβλημα στην επίσκεψη του στο δημαρχείο Θέρμης, τον Ιούνιο του 2022, αλλά δεν υπήρξε καμία στήριξη και παρέμβαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο.

Η μεν ΠΚΜ, ένα χρόνο μετά την καταστροφή, δήλωσε την αδυναμία της να υλοποιήσει το έργο, παρά την σημασία της γέφυρας για την περιοχή και την ήδη μεγάλη καθυστέρηση, ο δε Δήμος Θέρμης που ανέλαβε την κατασκευή του έργου στη συνέχεια προχώρησε σε διαδικασίες ανάθεσης του έργου με πλημμέλειες, που κατέληξαν το Ελεγκτικό Συνέδριο να ακυρώσει τη διαδικασία και την έναρξη του έργου.

Στο μεταξύ, οι μαθητές και οι επαγγελματίες που ζουν στην περιοχή είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αγροτικούς δρόμους πρόχειρα στρωμένους και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο τρίτος χειμώνας καθημερινής ταλαιπωρίας για αυτούς.

Στην ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ερωτούν τα αρμόδια Υπουργεία τι έχουν πράξει για το θέμα, ποιες είναι οι ευθύνες για την καθυστέρηση, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η σύνδεση σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, γιατί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της, ποιες είναι οι συνθήκες ασφάλειας στις μετακινήσεις στην περιοχή και κυρίως πότε θα αποκατασταθεί η σύνδεση των δύο οικισμών και τι θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί για αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
1. Υποδομών και Μεταφορών
2. Εσωτερικών
3. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
4. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ανευθυνότητα και ανεπάρκεια των αρμοδίων ταλαιπωρούν τους κατοίκους των οικισμών Τριλόφου και Πλαγιαρίου Δήμου Θέρμης»

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι 15.000 κάτοικοι των οικισμών Τριλόφου και Πλαγιαρίου, Δημοτικής Ενότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης, αφού η γέφυρα που συνέδεε τους δύο οικισμούς, καταστράφηκε μετά από ισχυρή βροχόπτωση στις 21 Μαΐου 2020, δίχως να έχει γίνει το παραμικρό για την αποκατάστασή της, μέχρι και σήμερα, 29 μήνες μετά.
Πριν από είκοσι εννέα (29) μήνες, κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης, συνέβη καθίζηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της γέφυρας που ήταν η μοναδική απευθείας σύνδεση των δύο οικισμών. Επομένως οι κάτοικοι ελλείψει παρακαμπτηρίων οδών αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κάποιους αγροτικούς δρόμους της διανομής, μικρού πλάτους, οι οποίοι ασφαλτοστρώθηκαν πρόχειρα (κάποιοι μάλιστα δύο φορές), που είναι ακατάλληλοι για τόσο μεγάλη κυκλοφορία και βαρέως τύπου οχήματα, χωρίς ορατότητα σε κάποια σημεία και επικίνδυνες στροφές, χωρίς οδοσήμανση και διαγραμμίσεις που έχουν ήδη υποστεί βλάβες στο πρόχειρο οδόστρωμα.
H περιοχή της Δ.Ε. Μίκρας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 24-05-2022 με Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ με Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (109497/16-10-2020) εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των έργων αποκατάστασης καταστροφών από τη θεομηνία της 21ης Μαΐου 2020, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Η αρμόδια και έχουσα την τεχνική επάρκεια για την αποκατάσταση της γέφυρας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος (Μάιος 2021) για να διαπιστώσει ότι έχει φόρτο εργασίας και αδυναμία υλοποίησης του έργου. Παρότι αδιανόητη η επίκληση φόρτους εργασίας για την αποκατάσταση της μοναδικής οδικής σύνδεσης δύο κωμοπόλεων 15.000 κατοίκων, τον περασμένο Μάιο, με μεγάλη καθυστέρηση, υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της ΠΚΜ και του Δήμου Θέρμης, προκειμένου η ευθύνη όλων των διαδικασιών, μελετών και εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση του δρόμου να περάσει στον οικείο Δήμο και να γίνει πιο γρήγορα ως έργο άμεσης προτεραιότητας, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου.
Ο Δήμος Θέρμης, στις αρχές του 2022 αποφάσισε την υλοποίηση του έργου με τίτλο “ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΜΙΚΡΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ” δαπάνης 3.907.488, ευρώ (με Φ.Π.Α) προσφεύγοντας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης δίχως προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης.
Μάλιστα, τον Μάιο 2022 δίχως να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.), από τη μεριά του Δήμου Θέρμης είχαν διατυπωθεί ανεδαφικές δηλώσεις ενημέρωσης προς τους κατοίκους ότι τον Ιούνιο θα υπογράφονταν η σύμβαση του αναδόχου ο οποίος θα ξεκινούσε τις εργασίες.
Σημειώνεται ότι το αρμόδιο κλιμάκιο του Ε.Σ. συνεδρίασε στις 22 Αυγούστου 2022 και από την υπ’ αριθ. 715/2022 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκύπτει ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θέρμης και της αναδόχου εταιρείας, καθώς μη νομίμως προχώρησε σε διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση, ενώ έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Μάλιστα, η πρακτική αυτή εκ μέρους του Δήμου, αναδεικνύεται ως πλημμέλεια, αφού η διενέργεια επισπευσμένης ανοικτής διαδικασίας προσδίδει διαφάνεια και τήρηση των αρχών ανταγωνισμού στην ανάθεση του έργου, σε αντίθεση με την προσφυγή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης που εφαρμόζεται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Ως συνέπεια των ανωτέρω, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, αποφασίστηκε η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση για την τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, με εκτίμηση της διαδικασίας του διαγωνισμού στους τέσσερις (4) μήνες και της εκτέλεσης του έργου στους δώδεκα (12) μήνες.
Είναι προφανές ότι για την περίπτωση της συνδετήριας γέφυρας των οικισμών Τριλόφου Πλαγιαρίου έχουν ήδη περάσει 29 μήνες και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Από την καθυστέρηση και την αναποτελεσματικότητα Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου Θέρμης οι μόνοι χαμένοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής και οι επαγγελματίες. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι μεταξύ των δύο οικισμών τις καθημερινές οφείλουν να κινούνται και εκατοντάδες μαθητές.
Η απαξίωση αυτής της περιοχής προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά εφόσον σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπήρξε φροντίδα για να ολοκληρωθούν έργα πρόσβασης μετά από φυσικές καταστροφές, αλλά στην περίπτωση του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου δεν υπάρχει καμία πρόοδος, μόνο αποτυχίες, παρότι ο Δήμαρχος Θέρμης ενημέρωσε για το θέμα της γέφυρας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον Ιούνιο του 2022 και βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα.
Επειδή, η ανεπάρκεια, οι λανθασμένες επιλογές και η ολιγωρία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θέρμης είναι οι αιτίες της ταλαιπωρίας των κατοίκων εδώ και 2,5 χρόνια περίπου
Επειδή, με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του αναγκαίου έργου της γέφυρας, υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η τοπική οικονομία και η ασφάλεια στις μετακινήσεις
Επειδή, οι ευθύνες για την πλήρη αποτυχία και ανεπάρκεια ανήκουν στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον οικείο Δήμο Θέρμης

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει ως κυβέρνηση για την αποκατάσταση της γέφυρας Τριλόφου - Πλαγιαρίου;
2. Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να λυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους 15.000 κατοίκους των δύο οικισμών, εδώ και 29 μήνες;
3. Ως εποπτεύοντα Υπουργεία και έχοντας την ευθύνη των χρηματοδοτήσεων, παρακολουθούν τη διαχείρισή τους από τους εποπτευόμενους φορείς (Περιφέρεια και Δήμο); Υπάρχουν ευθύνες για τη στασιμότητα του έργου και τη μη επιτυχή κατάληξη των επιλογών μέχρι σήμερα;
4. Είναι δυνατό και σύνηθες να διατυπώνεται η αιτιολογία του φόρτου εργασίας από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες ώστε να μην αναλάβουν την εκτέλεση του έργου, ενώ υπάρχει διακοπή της μοναδικής σύνδεσης δύο κωμοπόλεων 15.000 κατοίκων;
5. Για ποιο λόγο η αποκατάσταση του έργου για 29 μήνες δεν έχει προχωρήσει σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που υπήρξαν φυσικές καταστροφές; Ποιες επιλογές απαιτούνταν και ποιες απαιτούνται τώρα για να διασφαλιστεί η κατασκευή του έργου;
6. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του έργου και ποια η δέσμευση για την τοπική κοινωνία για την ημερομηνία πλήρους και ασφαλούς επαναλειτουργίας της γέφυρας;
7. Ποια μέτρα ασφάλειας θα ληφθούν για τις μετακινήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αγροτικούς δρόμους μικρού πλάτους, χωρίς ορατότητα και με ακατάλληλο οδόστρωμα;
8. Μπορεί η περιοχή να ξαναμπεί-ανανεωθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με άρθρο 25 του Ν. 4662/2020, δεδομένου ότι το έργο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αμανατίδης Γιάννης
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Καφαντάρη Χαρά
Νοτοπούλου Κατερίνα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χαρίτσης Αλέξης

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ