01/10/2022

Λ. Αβραμάκης: 12,1% ο πληθωρισμός (Eurostat) τον Σεπτέμβριο - Aνίκανη η κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει λύσεις

Συνεχίζεται για έναν ακόμα μήνα η εφιαλτική πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, που πάντα υπολείπεται των τιμών που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, το μήνα Σεπτέμβριο στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 12,1%.

Το αδιανόητο αυτό ποσοστό δεν εκπλήσσει κανέναν στη χώρα μας, αφού σχεδόν καθημερινές είναι οι ανατιμήσεις των προϊόντων.

Αυτό όμως που εξακολουθεί να εκπλήσσει είναι η παροιμιώδης πλέον αδράνεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ στο να προσπαθήσει έστω να περιορίσει αυτό το φαινόμενο.
Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται καθημερινά, ο τζίρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων καταρρέει, ενώ ο πολλαπλασιασμός του λειτουργικού κόστους περιορίζει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Με την αγαστή υποστήριξη της κυβέρνησης οι εταιρίες ρεύματος (παραγωγής και εμπορίας), οι εταιρίες του πετρελαίου και οι τράπεζες απορροφούν συστηματικά μεγάλο μέρος των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση πρακτικά επιδοτεί την ακρίβεια, επιτρέπει την αισχροκέρδεια στη λιανική τιμή ρεύματος, επιδοτώντας με δημόσιους πόρους την τελική τιμή ώστε να είναι εύπεπτος ο λογαριασμός του ρεύματος εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία και την ρευστότητα στις εταιρίες ενέργειας. Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών στα καύσιμα, ενώ οι τράπεζες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες χρεώσεις σε υπηρεσίες που προσφέρουν.

Είναι πλέον σαφές, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική ανάσχεσης των διαδοχικών κυμάτων ανατιμήσεων. Ισχυρίζεται υποκριτικά ότι περιμένει ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ενώ στην πραγματικότητα για πολλοστή φορά προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της, επιρρίπτοντας έμμεσα τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή δυσκαμψία.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι οι πολιτικές συγκέντρωσης το πλούτου στα χέρια λίγων βρίσκεται στο DNA του νεοφιλελευθερισμού και της ομάδας «αρίστων» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κάθε ημέρα που παραμένει η ΝΔ στην κυβέρνηση ο ελληνικός λαός θα γίνεται φτωχότερος ενώ μια ολιγαρχία ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και κομματικών golden boys θα αυξάνουν εντυπωσιακά τις τραπεζικές τους καταθέσεις και τη συνολική τους περιουσία.