31/03/2022

Συνάντηση του Αλ. Μεϊκόπουλου με υγειονομικούς του Νοσοκομείου Βόλου που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος συναντήθηκε με επιτροπή των 40 υγειονομικών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου που τελούν σε καθεστώς πολύμηνης αναστολής εργασίας λόγω μη εμβολιασμού τους για τον κορωνοϊό. Οι υγειονομικοί μετέφεραν στον Βουλευτή την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι με συνέπεια να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Οι υγειονομικοί συζήτησαν με το Βουλευτή για τα υγειονομικά δεδομένα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο και τη γενικότερη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Τόνισαν ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έβαλαν πλάτη και στήριξαν το ΕΣΥ με τα στοιχειώδη μέσα και το λειψό προσωπικό που υπήρχαν στα Νοσοκομεία.
Από τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και την αναγνώριση, μόνο στα λόγια, των ανθρώπων του ΕΣΥ, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναλγησία της Κυβέρνησης που ρίχνει όλο το ανάθεμα σε αυτούς, βιώνοντας σε καθημερινή βάση έναν οξύ κοινωνικό ρατσισμό. Οι υγειονομικοί ζητούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους με όρους που ισχύουν για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με εκτεταμένο testing, όπως συμβαίνει στην εκπαίδευση, στην αστυνομία και στους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου, για να προσφέρουν και να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους που την περίοδο αυτή επωμίζονται και τα δικά τους καθήκοντα.

«Το Υπουργείο Υγείας, και συνολικά η Κυβέρνηση, λειτουργούν με τρόπο εμμονικό. Εργαλειοποιούν τη δύσκολη υγειονομική πραγματικότητα και την στρατηγική επιλογή για μη ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα και ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό», ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Η γραμμή του τιμωρητισμού από την παράταση της αναστολής μέχρι το τέλος του χρόνου μέχρι την επαπειλούμενη οριστική απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας και δεν έχει αναλογικό χαρακτήρα σε σχέση με το προσδοκώμενο υγειονομικό όφελος. Σε μια περίοδο που τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, η κυβέρνηση κάνει επιλογές κοινωνικά άδικες και αυταρχικές επιδεινώνοντας το εργασιακό κλίμα στο ΕΣΥ, στερώντας Νοσοκομεία και Τμήματα αιχμής από έμπειρο προσωπικό και οδηγώντας συνανθρώπους μας στη φτώχεια και την ανεργία. Οι πληγές που έχουν ανοίξει σε ένα ούτως ή άλλως αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας δε θα επουλωθούν εύκολα».

«Η λύση είναι η άμεση επιστροφή των ανθρώπων αυτών στο ΕΣΥ με ενισχυμένους διαγνωστικούς ελέγχους και αυστηρά standards υγειονομικής ασφάλειας. Η πολιτική στήριξη του αιτήματος στην επιστροφή στην εργασία δε σημαίνει υιοθέτηση των θέσεων κατά του εμβολιασμού.  Άλλο, όμως, είναι να έχει προηγηθεί μια συζήτηση για ένα πλαίσιο έμμεσης «υποχρεωτικότητας», όπου τα θεσμικά όργανα των υγειονομικών δομών θα μπορούσαν να μετακινήσουν σε άλλες θέσεις, όχι αιχμής, όσους εργαζόμενους δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, και οι διαμόρφωση συνθηκών για να πειστούν να εμβολιαστούν, και άλλο να τους επιβάλλεται η βίαιη στέρηση μισθού και εργασίας» πρόσθεσε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού πράξη ατομικής προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν υπερασπιζόμαστε τον μη εμβολιασμό, αλλά το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Άλλωστε, η Δημόσια Υγεία είναι αδύνατο να προστατευθεί χωρίς κοινωνική συνοχή.