ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/02/2022

Γ. Πούλου: Σταματήστε την επίθεση στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στη ΛΑΡΚΟ και την ΕΑΒ, στους αγρότες, στους υγειονομικούς! - βίντεο

Γ. Πούλου: Σταματήστε την επίθεση στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στη ΛΑΡΚΟ και την ΕΑΒ, στους αγρότες, στους υγειονομικούς! - βίντεο



Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις κ.α.», η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώτα Πούλου, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα νομοθετικό συνονθύλευμα που προσβάλλει την αρχή της καλής νομοθέτησης, απαξιώνει ακόμη περισσότερο το «επιτελικό κράτος» και προκαλεί αντιδράσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάζει τους συνταξιούχους να επιστρέψουν, μέσω εξοντωτικής φορολογίας, το μεγαλύτερο μέρος των αναδρομικών που έλαβαν με δικαστικές αποφάσεις, παριστάνοντας μάλιστα ότι τους «διευκολύνει» με τη ρύθμιση των 48 δόσεων, ενώ στην πραγματικότητα τους επιβαρύνει με «τοκογλυφικό» ετήσιο επιτόκιο 6%.

Επιπλέον, αφού απαξίωσε μεθοδικά τη ΛΑΡΚΟ, της βάζει τώρα λουκέτο, ξεπουλά στα «ημέτερα» ιδιωτικά συμφέροντα την πλούσια μεταλλευτική της προίκα, καταδικάζει στην ανεργία περίπου 1.500 εργαζόμενους και επαγγελματίες που συνδέονται εργολαβικά με την επιχείρηση, και διώχνει 300 οικογένειες από τα σπίτια τους. Η εξέλιξη αυτή δείχνει, μάλιστα, το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζει και για την ΕΑΒ…

Τέλος, με την παράταση της δυνατότητας μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η κυβέρνηση ομολογεί την «ψηφιακή» της αποτυχία, αφού έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες αιτήσεις στις ΔΟΥ και τα κτηματολογικά γραφεία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κρύψει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και τη δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ, που θα ευνοήσει όμως μόνο τις μεγάλες ιδιοκτησίες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των ημετέρων μεγάλων συμφερόντων. Δεν αφουγκράζεται την κοινωνία, δεν βλέπει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της Καβάλας, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους υγειονομικούς που βρίσκονται στους δρόμους. Δεν απολογείται για τους 24.330 νεκρούς της πανδημίας, την εκατόμβη των θανάτων κάθε μέρα!

Είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πρέπει να φύγει το συντομότερο!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο Πρωθυπουργός της επιτελικής αποτυχίας σε όλα πλέον τα επίπεδα, από την πανδημία και την ακρίβεια μέχρι και τις φυσικές καταστροφές, απέδειξε ότι είναι και Πρωθυπουργός του επιτελικού ψεύδους, αφού δεν έχει ηθικό πρόβλημα να κρατά στην Κυβέρνηση, Υπουργούς με αδιευκρίνιστα ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους λογαριασμούς τους και απομακρύνει Υπουργούς σαν τον κ. Λιβανό, ο οποίος βέβαια πανηγυρίζει δημόσια για τα κομματικά εκλογικά κατορθώματα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα επιβραβεύει και τοποθετεί στη θέση του τον κ. Γεωργαντά, ο οποίος κατευθύνει τα κομματικά στελέχη στην αξιοποίηση των εξυπηρετήσεων του πελατειακού του συστήματος. Αυτή είναι η διαχρονική αλήθεια της ελληνικής Δεξιάς, που αντιλαμβάνεται το δημόσιο χρήμα ως μέσο εξαγοράς ψήφων και μικροκομματικής υποστήριξης, όπως ακριβώς έγινε το 2007 στην Ηλεία.

Η Κυβέρνηση λοιπόν, που επιβραβεύει το ψεύδος και τιμωρεί την αλήθεια, μας καλεί σήμερα να ψηφίσουμε ένα νομοθετικό συνονθύλευμα που προσβάλλει την αρχή της καλής νομοθέτησης και τσαλακώνει ακόμη περισσότερο το ήδη απαξιωμένο θεσμικό πλαίσιο του επιτελικού κράτους. Αυτού βέβαια που εμπνεύστηκε και έστησε ο κ. Γεραπετρίτης πριν ξεκινήσει να συνδιαλέγεται συστηματικά με παράγοντες του «πέτσινου» τηλεοπτικού και μιντιακού περιθωρίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στο παρόν νομοσχέδιο εντοπίζουμε μεν κάποιες εποικοδομητικές ρυθμίσεις που ζητά η κοινωνία και επιβάλλει η κοινή λογική, οι οποίες όμως συνυπάρχουν με καταστροφικές ρυθμίσεις που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί όπως θα δούμε στη συνέχεια οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των συνταξιούχων από την κυβέρνηση της μηδενικής ενσυναίσθησης μετατρέπεται με το παρόν νομοσχέδιο σε ανοικτή πρόκληση.

Από την πρώτη στιγμή, κύριοι Υπουργοί που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το 2020 ως αντισυνταγματικές τις περικοπές που το κόμμα σας έκανε στις επικουρικές το 2012, γιατί είναι γνωστό πως ειδικεύεστε διαχρονικά στις περικοπές, αναζητούσατε τρόπους για να περιορίσετε τη ζημιά. Γιατί ως ζημία αντιλαμβάνεστε εσείς την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας σε βάρος ενός εκατομμυρίου εκατό χιλιάδων συνταξιούχων συμπολιτών μας.

Προσπαθήσατε λοιπόν με νομικά τεχνάσματα να δεσμεύσετε τους συνταξιούχους να μην διεκδικήσουν περισσότερα και στη συνέχεια πετσοκόψατε τα αναδρομικά τους με περικοπές πάνω στις περικοπές, αφού εξαιρέσατε επικουρικές συντάξεις και επιδόματα αδείας και εορτών και επιπλέον τα φορολογήσατε. Αναγκάζετε τους συνταξιούχους να επιστρέψουν μέσω εξοντωτικής φορολογίας το 1/3 των αναδρομικών τα οποία έλαβαν μετά από δικαστικές αποφάσεις, με πενταετή καθυστέρηση και μάλιστα χωρίς το νόμιμο τόκο 6% ανά έτος, δηλαδή 30% συνολικά. Και μετά από όλα αυτά έρχεστε με θράσος να πουλήσετε δήθεν εκδούλεψη, παριστάνοντας ότι τους διευκολύνετε κιόλας με τη ρύθμιση των σαράντα οκτώ δόσεων στο άρθρο 3 του παρόντος, με τοκογλυφικό ετήσιο επιτόκιο του 6%, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν επιβάρυνση 24% σε βάθος τετραετίας.

Μήπως πρέπει να σας πουν και ευχαριστώ για την καταλήστευση;

Αν προσθέσουμε λοιπόν στο 30% των τόκων που δεν καταβλήθηκε μαζί με τα αναδρομικά το 33% της πρόσθετης φορολόγησης, αλλά και το 24% της έντονης επιβάρυνσης των σαράντα οκτώ δόσεων φαίνεται ότι τα αναδρομικά κάνουν φτερά στην κυριολεξία. Όσα το Συμβούλιο της Επικρατείας σας ανάγκασε να δώσετε, βρήκατε τελικά τον τρόπο να τα πάρετε πίσω. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ασταμάτητες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και στα φάρμακα εξανεμίζουν ό,τι απέμεινε από το εισόδημα τους.

Μήπως δεν γνωρίζετε ότι οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας στηρίζουν με τις πενιχρές συντάξεις τους ολόκληρα νοικοκυριά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους που είναι εγκλωβισμένα στην ανεργία; Το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά αδιαφορείτε εντελώς.

Η επίθεσή σας όμως στην κοινωνία συνεχίζεται στο άρθρο 6 του παρόντος με το λουκέτο σε μια εμβληματική μεταλλευτική επιχείρηση της χώρας μας, τη ΛΑΡΚΟ, η οποία για δεκαετίες συνεισέφερε τα μέγιστα στην εθνική οικονομία. Αφού πρώτα λοιπόν απαξιώσατε μεθοδικά μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό και απαγορευτικό πλαίσιο που αποθάρρυνε ακόμα και ιδιώτες επενδυτές να έρθουν για να την κρατήσουν σε λειτουργία, αποφασίσατε τώρα να δώσετε τη χαριστική βολή, να κλείσετε την επιχείρηση, να ξεπουλήσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα την πλούσια μεταλλευτική της προίκα και ταυτόχρονα να εγκαταλείψετε χωρίς δουλειά περίπου χίλιους πεντακόσιους εργαζόμενους και επαγγελματίες που συνδέονται εργολαβικά με την επιχείρηση, αλλά και να εκδιώξετε τριακόσιες οικογένειες από τα σπίτια που με δικά τους έξοδα, κύριοι Υπουργοί, συντηρούν εδώ και χρόνια.

Φαίνεται ότι περισσότερες και καλύτερες δουλειές υπάρχουν μόνο για τα ημέτερα συμφέροντα, αλλά όχι για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ.

Και βέβαια αδιαφορείτε εντελώς για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο της επιχείρησης στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, ολόκληρης της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Κοζάνης.

Σε αυτές τις καταστροφικές και ανάλγητες πολιτικές σας θα βρείτε απέναντι σύσσωμη την κοινωνία που τραβά μια κόκκινη γραμμή, που διεκδικεί τη διατήρηση της παραγωγικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και την αποτροπή της εκδίωξης των τριακοσίων οικογενειών από τα σπίτια τους.

Το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ δείχνει το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζετε και για μια άλλη στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, την ΕΑΒ, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ο Υπουργός Αναπτύξεως πέρασε στον αντιαναπτυξιακό νόμο του τροπολογία-δωράκι για ημέτερους, στους οποίους σκοπεύει να παραδώσει την ΕΑΒ, συρρικνώνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο και προσλαμβάνοντας δήθεν αναπτυξιακούς συμβούλους που θα αναλάβουν εργολαβικά το ξεπούλημά της σταδιακά. Οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι είναι σε επιφυλακή, περιμένουν τα σχέδια σας και θα σας απαντήσουν ανάλογα.

Επιστρέφοντας όμως στο παρόν νομοσχέδιο θα κλείσω με ένα ερώτημα για το άρθρο 7 το οποίο προβλέπει παράταση έως και 31 Μαρτίου 2020 της δυνατότητας να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου για να πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις ή συστάσεις δικαιωμάτων σε ακίνητα.

Η πρόβλεψη μάς βρίσκει θετικούς ασφαλώς, αφού δεν δημιουργούνται εμπόδια στις μεταβιβάσεις. Όμως, τι κρύβεται πίσω από αυτή τη ρύθμιση; Η αποτυχία της δήθεν ψηφιακής σας επανάστασης, αφού έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες αιτήσεις στις ΔΟΥ και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν βεβαίως να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι μεταβιβάσεις;

Επικοινωνιακά παρουσιάζετε πάντοτε τις αδυναμίες σας ως πρόθεση βοήθειας των συμπολιτών, η γνωστή επικοινωνιακή σας καραμέλα, η μετατόπιση της ευθύνης στους άλλους και στο «οι πολίτες φταίνε». Βέβαια, πέρα από τις αδυναμίες απόκρισης του συστήματος που επιβάλλει αυτή την παράταση, κυρίως κρύβετε επιμελώς και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που επιβάλλετε και που θα επιβαρύνει κατά 20% το 60% των περιοχών της χώρας μας και που ισχύει βέβαια από τον Γενάρη του 2022, όπως όλοι γνωρίζουμε.

Έρχεστε και ανακοινώνετε πανηγυρικά, δια μέσω του Πρωθυπουργού, ο οποίος βεβαίως εμφανίζεται μόνο για τις καλές ειδήσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, εξαπατώντας για μια ακόμα φορά τους πολίτες. Οι δήθεν μειώσεις δεν αφορούν τα επτά εκατομμύρια των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά μόλις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες μεγάλους και πολύ μεγάλους ιδιοκτήτες με περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ. Μειώσατε δηλαδή τον ΕΝΦΙΑ για τις περιουσίες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, αφαιρώντας από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 25 εκατομμυρίων, ενώ καταργήσατε τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ στερώντας άλλα 390 εκατομμύρια από τα δημόσια έσοδα. Αντίθετα, όσοι έχουν ιδιοκτησία έως 100.000 ευρώ θα δουν μειώσεις μεσοσταθμικά μόνο 30 έως 50 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι πολύ μεγάλες περιουσίες θα γλιτώσουν πολύ μεγάλα ποσά.

Έτσι διαχειρίζεστε τα έσοδα του κράτους. Πρόκειται για έσοδα τα οποία χαρίζετε για μια ακόμα φορά στους λίγους, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στο κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Πρόκειται για έσοδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μη φορολόγηση των αναδρομικών, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Όμως, αρνείστε να υιοθετήσετε τέτοια μέτρα στα οποία αναφέρονται οι σχετικές τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σταθερά προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των ημετέρων μεγάλων συμφερόντων. Δεν αφουγκράζεται την κοινωνία, δεν βλέπει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, της COSCO, της Καβάλας, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους υγειονομικούς που βρίσκονται στους δρόμους. Δεν απολογείται για τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους τριάντα νεκρούς της πανδημίας, την κανονικότητα της εκατόμβης των θανάτων κάθε μέρα. Είναι μια Κυβέρνηση επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πρέπει να φύγει το συντομότερο.

Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ