21/01/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να δοθούν στοιχεία για τους θανάτους από Covid στη Θεσσαλία

Ερώτηση με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου κατέθεσαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Θεσσαλίας, μετά την κοινή Ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλίας με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής, αναφέροντας πως οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας βρίσκονται από άποψη αριθμού θανάτων από Covid στις 10 πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Οι Βουλευτές Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατ. Παπανάτσιου, Λάρισας Α. Βαγενά και Β. Κόκκαλης, Τρικάλων Σ. Παπαδόπουλος και Καρδίτσας Σπ. Λάππας ρώτησαν τον Υπουργό Υγείας αν έχει λάβει γνώση των δεδομένων που αποκαλύπτουν την ανησυχητική εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλία και πώς προτίθεται να παρέμβει, για την ανάσχεση της φονικής επέλαση της πανδημίας στην περιοχή.

Με βάση τους Ιατρικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λάρισας βρίσκεται στην 3η θέση πανελλαδικά σε αριθμό θανάτων Covid-19, ενώ οι Π.Ε. Μαγνησίας και Καρδίτσας βρίσκονται και αυτές στην πρώτη δεκάδα.

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, οι Ενώσεις ιατρών τοπικά και το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής χρειάζονται τα αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα, ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν τις αιτίες της επιδημιολογικής εικόνας και να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας στην περιοχή», ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος τονίζοντας ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, έχουν υποχρέωση να κοινοποιήσουν στους επιστήμονες της Θεσσαλίας αλλά και στην τοπική κοινωνία συγκεκριμένα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν μεταξύ άλλων τον αριθμό ασθενών που προσήλθαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων ως ύποπτα κρούσματα ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διασωληνώσεων ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία ή ΜΕΘ, τον αριθμό ασθενών που κατέληξαν ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό ασθενών που κατέληξαν στις ΜΕΘ, τον αριθμό ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ, τον αριθμό νοσηλευομένων με Covid ανά ημέρα συνολικά, αλλά και τον αριθμό διακομιδών στις ιδιωτικές κλινικές και στις ιδιωτικές ΜΕΘ, από κάθε Νοσοκομείο, ανά ημέρα και συνολικά, μετά τις κεντρικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η θνητότητα ασθενών από Covid στη Θεσσαλία δεν μπορεί να παραβλεπεται», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι Βουλευτές προχώρησαν και σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητώντας από Υπουργείο και ΥΠΕ να κοινοποιήσουν άμεσα τα συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν ανάγκη οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Έντονη ανησυχία προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για αυξημένη θνητότητα από Covid στη Θεσσαλία».

Με πρόσφατη ανακοίνωση οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής, αναφέροντας πως οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας βρίσκονται από άποψη αριθμού θανάτων από Covid μέσα στις 10 πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λάρισας βρίσκεται στην 3η θέση πανελλαδικά από άποψη αριθμού covid-19 θανάτων και οι Π.Ε. Μαγνησίας και Καρδίτσας βρίσκονται και αυτές στην πρώτη δεκάδα, συνθέτοντας μια εξαιρετικά δυσάρεστη υγειονομική εικόνα για την περιοχή.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, οι Ενώσεις ιατρών τοπικά και το εν γένει επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, χρειάζονται τα αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα, ώστε να μπορέσουν να αναλύσουν τις αιτίες της άσχημης αυτής επιδημιολογικής εικόνας αλλά και να ανακόψουν την φονική πορεία της πανδημίας στην περιοχή.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, θα πρέπει να κοινοποιήσουν στους επιστήμονες της Θεσσαλίας αλλά και στην τοπική κοινωνία συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τον αριθμό ασθενών που προσήλθαν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων ως ύποπτα κρούσματα ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό εισαγωγών ασθενών με covid ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διασωληνώσεων ανά ημέρα και συνολικά, τον αριθμό διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία ή ΜΕΘ.

Ακόμη, απαραίτητο να κοινοποιηθεί είναι ο αριθμός ασθενών που κατέληξαν ανά ημέρα και συνολικά, ο αριθμός ασθενών που κατέληξαν στις ΜΕΘ, ο αριθμός ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ, ο αριθμός νοσηλευομένων με covid ανά ημέρα συνολικά, ο αριθμός ασθενών μη covid που προσήλθαν στα ΤΕΠ και εισαγωγών, ανά ημέρα και συνολικά, κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας, αλλά και ο αριθμός τακτικών και έκτακτων χειρουργείων κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας.

Απαραίτητα για την ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας είναι σύμφωνα με τους Ιατρικούς Συλλόγους τέλος και ο αριθμός διακομιδών στις ιδιωτικές κλινικές και στις ιδιωτικές ΜΕΘ, από κάθε Νοσοκομείο, ανά ημέρα και συνολικά, μετά τις κεντρικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής αναφορικά με τη θνητότητα ασθενών, γεγονός που δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοείται.

Τα ακριβή αίτια της εν λόγω κατάστασης θα πρέπει να διαπιστωθούν, να εξεταστούν και να αναλυθούν, ώστε να γνωρίζει το ιατρικό δυναμικό αλλά και οι πολίτες τις ακριβείς αιτίες και να μπορέσει να ανασχεθεί το κύμα θνητότητας που σαρώνει την περιοχή.

Επειδή, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής από άποψη θανάτων Covid.
Επειδή, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στην πρώτη 10αδα πανελλαδικά σε θανάτους ασθενών Covid.
Επειδή, για την επιτήρηση της κατάστασης και την ανάλυση της η ιατρική κοινότητα χρειάζεται συγκεκριμένα δεδομένα.
Επειδή, Υπουργείο και ΥΠΕ οφείλουν να κοινοποιήσουν άμεσα τα δεδομένα αυτά τόσο στους επιστήμονες όσο και στην τοπική κοινωνία.
Επειδή, πρέπει επιτέλους να ανασχεθεί το θανατηφόρο κύμα της πανδημίας στη Θεσσαλία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει λάβει γνώση των δεδομένων που αποκαλύπτουν την εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη 10αδα πανελλαδικά σε θανάτους ασθενών από Covid;
2. Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε σε συνεργασία με την ΥΠΕ να ανασχεθεί άμεσα η θανατηφόρα επέλαση της πανδημίας στην περιοχή και να μην βιώνουν οι πολίτες της Θεσσαλίας μεγαλύτερη υγειονομική επισφάλεια;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Παρακαλούμε να κοινοποιηθούν άμεσα στην ιατρική κοινότητα της Θεσσαλίας αλλά και την τοπική κοινωνία τα συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα που έχουν ανάγκη οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ώστε να αναλύσουν εκτενώς την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή και να δράσουν αναλόγως για την ανάσχεσή της.
Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος