ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/11/2021

Αλ. Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο

Αλ. Τσίπρας: Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο



Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ράδιο Παρατηρητής 94.0 της Θράκης και τη δημοσιογράφο Νατάσσα Βαφειάδου

Η κυβέρνηση με επιπόλαιη στρατηγική έδωσε μήνυμα χαλαρότητας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η αποτυχία στον εμβολιασμό οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη - δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες. Γιατροί σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα εισάγουν στις ΜΕΘ και αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Είχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, δύο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έκανε τίποτα. Για κάθε πολίτη που θα διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ και θα χάνει τη ζωή του, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε όλο αυτό το διάστημα υπευθυνότητα και αναγνώρισε την πολύ δύσκολη πραγματικότητα, δίνοντας την απαραίτητη συναίνεση -τη μέγιστη δυνατή- σε μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη κρίση.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ενδιαφέρεται μονάχα, την ώρα που όλοι εμείς μετράμε κρούσματα και θανάτους, να μετράει ψήφους.

Αντί να σκύψει πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες τους προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν υγειονομικούς και εθνικούς σαμποτέρ.

Αντί να επιδιώκει σε μια κρίσιμη στιγμή αγωνίας και φόβου την ενότητα της κοινωνίας και τη στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των ενόχων: Το διχασμό.

Αντί να συζητήσει, να ακούσει, έχει καταληφθεί από το επικίνδυνο αίσθημα της καταδίωξης. Αποδείχθηκε με το χθεσινό του διχαστικό παραλήρημα και την αλαζονική και αλλοπρόσαλλη στάση του ότι δεν διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία και στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης.

Ως εδώ, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο. Αν δεν μπορεί και δεν θέλει να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Έχει ευθύνες, οφείλει να τις αναλάβει, οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Αν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς.

Ευθύνες έχει η κυβέρνηση και στο ζήτημα της ακρίβειας. Ο κόσμος βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν με το ίδιο εισόδημα. Το να εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης κάθε δύο μήνες επιδοματικές ενισχύσεις, δείχνει την ανεπάρκεια και την προχειρότητα. Δεν μπορείς να μην κατανοείς το μέγεθος της κρίσης. Είναι ψίχουλα τα 9 ευρώ, που έγιναν 18 ευρώ και τώρα 30 ευρώ μπροστά σε αυξήσεις των 150 - 200 ευρώ. Δίνει ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο.

Δεν μπορεί πάλι να λέμε ότι φταίει η διεθνής ενεργειακή κρίση για όσα συμβαίνουν στο εισόδημα των νοικοκυριών, γιατί πάλι είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στην τιμή του ρεύματος. Η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί με κριτήριο το κοινωνικό όφελος και παίζει στον ανταγωνισμό για αύξηση της τιμής του ρεύματος αντί να τη συγκρατεί.

Ο κόσμος βλέπει τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από πριν μία δεκαετία. Εδώ και τρία χρόνια, μετά την αύξηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ύψους 11%, δεν έχει αυξηθεί ούτε 0,5%. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε αύξηση 2%, δηλαδή 50 λεπτά σε ημερήσια βάση. Πρόκειται για κοροϊδία.

Γιατί δεν προχωρά σε ριζικές τομές όπως αυτές που προτείναμε, όπως στην ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα; Γιατί δεν κάνει αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ; Γιατί δεν δίνει ουσιαστικές επιδοτήσεις και δεν παρεμβαίνει στην πηγή των ανατιμήσεων με τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να σπάσει το καρτέλ, αλλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια;

Και είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και λειτουργεί με απίστευτη προχειρότητα και μας φορτώνει με ψέματα.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Όπως σας ανέφερα και από την αρχή της εκπομπής, σήμερα έχουμε την πολύ μεγάλη χαρά και την τιμή μιας και δεν συνηθίζεται στα περιφερειακά μέσα να φιλοξενούμε πολιτικούς εκπροσώπους και δη αυτού του μεγέθους. Να έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Ο λόγος για τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην πόλη της Κομοτηνής και με στελέχη βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να πάμε όμως αμέσως να τον καλωσορίσουμε εκμεταλλευόμενοι πλήρως αυτή τη δυνατότητα η οποία μας δίνεται σήμερα να συζητήσουμε επί των ανοιχτών ζητημάτων της επικαιρότητας. Κύριε Πρόεδρε, καλή σας ημέρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλή σας ημέρα.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά που είστε σήμερα μαζί μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Χαίρομαι να συνομιλώ μαζί σας. Αύριο θα επισκεφτώ την περιοχή σας και πάντοτε είμαι ευτυχής να έχω τη δυνατότητα να ανταλλάξω σκέψεις και να συνομιλήσω με ανθρώπους που βρίσκονται στην Περιφέρεια.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Η ελληνική περιφέρεια άλλωστε εκπέμπει και τον παλμό, κ. Πρόεδρε. Θα αφήσω τα της αυριανής επίσκεψης τελευταίο ερώτημα στη σημερινή μας συζήτηση και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα ζητήματα της επικαιρότητας. Η πανδημία φυσικά αποτελεί το πρώτο εξ αυτών. Η Ροδόπη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήκει στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να πλήττεται.

Βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας. Μια πανδημία η οποία εξαρχής και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, εντός εισαγωγικών, πολλές φορές έχει δημιουργηθεί και στο δικό μας μυαλό, ως πολίτες θέλω να πω, αυτή η ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε προς το τέλος.

Η Κομοτηνή πριν από λίγες μέρες βγήκε 5η στον χάρτη του μεγαλύτερου επιδημιολογικού φορτίου την ώρα που ήταν από τις χαμηλότερες περιοχές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μας δείχνει ακριβώς το αντίθετο και τα ερωτήματα ξέρετε είναι πολλά. Το τι πάει λάθος, το τι θα μπορούσε να γίνει.

Κι επειδή, ξέρετε, οι πολίτες αυτές τις απαντήσεις είναι που επιζητούν και από εσάς ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ερώτημα κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με αυτό, μιας και βλέπουμε μια διαχείριση η οποία δεν είναι η αποτελεσματική σε κάθε περίπτωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ δε περισσότερο σε εγχώριο. Ποιες θα ήταν αυτές οι προτάσεις, αυτός ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς, θα αντιμετωπίζατε την πανδημία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν φτάσω στις προτάσεις όμως, να δούμε πού βρισκόμαστε κυρία Βαφειάδου.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Βεβαίως. Παρακαλώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και βρισκόμαστε σε μια πραγματικά εξαιρετικά δυσχερή θέση ως χώρα, διότι μπορεί μεν η πανδημία εδώ και δυο χρόνια να γνωρίζουμε ότι είναι πανδημία, δηλαδή ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται τους τελευταίους 3 μήνες ξανά δυστυχώς σε μια δυσχερέστατη θέση και στις χειρότερες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η Ελλάδα συναγωνίζεται στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μονάχα κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναγωνίζεται τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μόνο. Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλό και βεβαίως τα κρούσματα έχουν φτάσει ξανά σε δυσθεόρατα ύψη.

Άρα λοιπόν εδώ κάτι δεν πάει καλά. Και δεν είναι ότι ξεκίνησε χθες και έχουμε αιφνιδιαστεί. Είμαστε δυο χρόνια τώρα σε αυτή την πραγματικότητα.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Ανεβοκατεβαίνουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εδώ υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές, τεράστιες, εγκληματικές, θα έλεγα εγώ, ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας. Η επί μήνες κεντρικά σχεδιασμένη ρητορική της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδίως από τον Μάιο και μετά, ήταν ότι τελειώσαμε με την πανδημία.

Και ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι τελειώσαμε. Μας είπε και το καλοκαίρι του 2020 στη Σαντορίνη με τα ηλιοβασιλέματα, αλλά μετά ήρθε το δεύτερο και το τρίτο κύμα και μας είπε και το καλοκαίρι που μας πέρασε και μάλιστα με μια απόλυτη βεβαιότητα ότι όποιος εμβολιάζεται ξεμπέρδεψε.

Ονόμασε μάλιστα και τη διαδικασία του εμβολιασμού επιχείρηση «Ελευθερία». Τι μήνυμα έδωσε αυτή η στρατηγική; Η επιπόλαιη αυτή στρατηγική της κυβέρνησης στους πολίτες εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους; Ένα μήνυμα χαλαρότητας. Ένα μήνυμα ότι ξεμπερδέψαμε, ότι δεν έχουμε κανένα θέμα ότι μπορούμε να ζούμε όπως ζούσαμε πριν. Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Όμως ήταν το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή. Και, ταυτόχρονα, πρέπει να αναζητηθούν και πολύ σημαντικές ευθύνες στο γιατί δεν κατάφερε η χώρα μας να αποκτήσει κάποια σοβαρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, υπολείπεται πάνω από 10–15 μονάδες σε σχέση με άλλες ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό κατά την άποψή μου οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Η πιο σημαντική ασπίδα, το τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία είναι η εμπιστοσύνη. Δεν έχει εμπιστοσύνη, δεν εκπέμπει εμπιστοσύνη, δεν έχει αξιοπιστία η σημερινή κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπόρεσε να πείσει τους πολίτες.

Και να μην παραλείψω βεβαίως ότι δεν ενίσχυσε και δεν ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τούτη την ώρα που μιλάμε γιατροί σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας -και επισκέφτηκα προχθές και ένα νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού...

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Το Ιπποκράτειο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση για μια ακόμη φορά να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα εισάγουν στις κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Είχε δυο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ. Είχε δυο χρόνια να φτιάξει κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Είχε δυο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν έκανε τίποτα. Κάθε πολίτης που από εδώ και στο εξής θα χάνει τη ζωή του έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας, για κάθε πολίτη που θα χάνει τη ζωή του εκτός, που θα διασωληνώνεται εκτός, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο. Δεν θα είναι γενικά και αόριστα μια ευθύνη.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δώσατε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχαμε χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού και το κλείσιμο περιφερειακών ιατρείων για τη μεταφορά του προσωπικού, για την ενίσχυση των μονάδων υγείας των νοσοκομείων. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το είπατε όμως και στη Θεσσαλονίκη και σας ακούσαμε βεβαίως και στις τοποθετήσεις σας. Αν δεν μπορεί, είπατε, ο κ. Μητσοτάκης, τότε να αποχωρήσει. Είναι αυτή η λύση; Και θα επιμείνω και στο ερώτημα για τις προτάσεις, την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Βαφειάδου, δεν θα μασήσω τα λόγια μου, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, έδειξε όλο αυτό το διάστημα και υπευθυνότητα, αλλά και μια στάση αναγνώρισης της πολύ δύσκολης πραγματικότητας. Και έδωσε την απαραίτητη συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή που θα μπορούσε να δώσει -σε όριο υπερβολής, θα έλεγα- σε μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση.

Τη δείξαμε αυτή τη στάση την υπεύθυνη και τη συναινετική και τον Μάρτιο του 2020 και τον χειμώνα του 2021 και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Πόσες φορές εγώ έχω ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να συζητήσουμε και να βρούμε κοινούς τρόπους, κοινό υπουργό Υγείας, κοινής αποδοχής επιστημονική ομάδα για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται μονάχα, την ώρα που όλοι εμείς μετράμε κρούσματα και θανάτους, να μετράει ψήφους. Και τον άκουσα χθες αντί να σκύψει πάνω από τον ανθρώπινο πόνο και να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του, προσπαθεί να ανακαλύψει δήθεν υγειονομικούς και εθνικούς σαμποτέρ.

Αντί να επιδιώκει σε μια κρίσιμη στιγμή αγωνίας και φόβου την ενότητα της κοινωνίας και τη στοιχειώδη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, καταφεύγει στο τελευταίο καταφύγιο των ενόχων, στον διχασμό. Αντί να καταλάβει, να προσπαθήσει να καταλάβει, να συζητήσει, να ακούσει, να προβληματιστεί, έχει καταληφθεί από το επικίνδυνο αίσθημα της καταδίωξης.

Και αποδείχτηκε με την αλαζονική και αλλοπρόσαλλη στάση του στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ότι δεν διαθέτει στοιχειώδη ευαισθησία. Αποδείχτηκε με το διχαστικό του παραλήρημα χθες ότι δεν διαθέτει ούτε το στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης. Γι’ αυτό εγώ θα το επαναλάβω σήμερα αυτό που είπα προχθές. Ως εδώ. Οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο.

Εάν δεν μπορεί, εάν δεν θέλει, να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν αβοήθητοι και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ευθύνες και οφείλει να τις αναλάβει. Οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί, ας το αφήσει να τις πάρουμε εμείς.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Νομίζω ότι ήσασταν σαφής, κ. Πρόεδρε. Όλα αυτά βεβαίως και εν μέσω μιας ακόμα δυσκολότερης πραγματικότητας για τους πολίτες και όσον αφορά την καθημερινότητά τους. Προηγουμένως συνομιλούσαμε με εκπρόσωπο των σωματείων εδώ των τοπικών της εστίασης και του εμπορίου με αφορμή τα νέα μέτρα και πώς έχουν διαμορφώσει την καθημερινότητα. Εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, η απάντηση στην οποία μέχρι στιγμής είναι και οι προ ολίγων λεπτών ανακοινώσεις για την αύξηση των κονδυλίων για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος.

Μία ενεργειακή κρίση η οποία επιφέρει ανατιμήσεις που δημιουργούν μια δυσβάστακτη, αν μη τι άλλο, καθημερινότητα για τους πολίτες οι οποίοι νομίζω ότι έχουν φτάσει στο αμήν, επιτρέψτε μου την έκφραση. Εσείς μάλιστα καταθέσατε, είδαμε, και την προηγούμενη εβδομάδα, και το σχετικό αίτημα στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Και εκεί, ξέρετε, λίγα κατανοεί ο κόσμος ως προς τα αίτια και ακόμα λιγότερα βλέπει ως αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λίγα κατανοεί αλλά ο κόσμος είναι αυτός που βλέπει τους λογαριασμούς να φουσκώνουν και βλέπει το εισόδημά του να παραμένει σταθερό και να μην αυξάνεται και τον κατώτατο μισθό να παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν μια δεκαετία πριν. Εδώ και τρία χρόνια, από την αύξηση που κάναμε εμείς βγαίνοντας από τα μνημόνια, αύξηση 11%, δεν έχει αυξηθεί ούτε 0,5%. Και βλέπετε τον κ. Μητσοτάκη να εξαγγέλλει αύξηση για το ’22 της τάξης του 2%, μόλις. Μια κοροϊδία, δηλαδή, των 50 λεπτών σε ημερήσια βάση.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι εδώ δεν πολυπάει να λέμε ότι είναι η ενεργειακή κρίση που φταίει για τα όσα συμβαίνουν στο πορτοφόλι και στο εισόδημα των νοικοκυριών. Διότι ναι μεν η ενεργειακή κρίση κι εδώ είναι παγκόσμια, αλλά πάλι εδώ είμαστε πρωταθλητές ως χώρα. Και στην πανδημία πρωταθλητές σε θανάτους, και στην ενεργειακή κρίση πρωταθλητές στην τιμή του ρεύματος.

Τον Οκτώβρη η χώρα έκλεισε με την υψηλότερη τιμή στη χονδρική πώληση του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, πάνω από 200 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα λοιπόν, κι εδώ κάποια προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με τη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση, σε σχέση με το γεγονός ότι η ΔΕΗ σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια με κριτήριο το όφελος το κοινωνικό και παίζει και η ίδια σ’ αυτό τον ανταγωνισμό για την αύξηση της τιμής του ρεύματος, αντί να το συγκρατεί προς τα κάτω.

Σας θυμίζω ότι επί τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ρεύματος στον καταναλωτή. Επίσης, να σας πω ότι το να εξαγγέλλει κάθε δυο μήνες υποτίθεται ενισχύσεις επιδοματικές στο τιμολόγιο του ρεύματος ο πρωθυπουργός, δείχνει την ανεπάρκεια και την αδυναμία κατανόησης και την προχειρότητα. Επιτρέψτε μου, η «προχειρότητα» είναι η σωστή έκφραση.

Διότι δεν μπορεί να μην κατανοείς το μέγεθος της κρίσης. Και αυτά τα 9 ευρώ στην αρχή που τα έκανε 18 και τώρα τα κάνει 30, μπροστά σε αυξήσεις της τάξεως των 150, των 200, των 250 ευρώ στα νοικοκυριά ανάλογα με την κατανάλωση, είναι ψίχουλα. Και δεν θα τα καταλάβει καν ο καταναλωτής. Και δεν μιλάω για τις επιχειρήσεις, όταν μιλάμε για αυξήσεις, για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει, μιλάμε για αυξήσεις τον Δεκέμβρη, που θα είναι της τάξεως του 80% έως 150%.

Όταν μιλάμε λοιπόν για 120%, 130% αύξηση στο τιμολόγιο, αν μια επιχείρηση λοιπόν πλήρωνε ρεύμα 1.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.300. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που το εισόδημα ούτως ή άλλως μειώνεται διότι ζορίζεται, δεν υπάρχει ζήτηση και ο καταναλωτής δεν μπορεί να έχει την αγοραστική δύναμη που είχε παλαιότερα, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δεινή θέση το επόμενο διάστημα.

Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά, οι ενισχύσεις τύπου 9, 20, 30 ευρώ που δίνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ενισχύσεις οι οποίες είναι ασπιρίνη σ’ έναν βαριά άρρωστο. Και πραγματικά, θα έλεγα, ας εξηγήσει γιατί δεν προχωρά σε ριζικές τομές όπως αυτές που προτείναμε: τη ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, επί παραδείγματι, γιατί δεν προχωρά στην αύξηση του ανώτατου μισθού, επί παραδείγματι. Γιατί δεν δίνει ουσιαστικές επιδοτήσεις και γιατί δεν παρεμβαίνει στην πηγή των ανατιμήσεων με τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να σπάσει αυτό το καρτέλ και απλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια;

Εντέλει, νομίζω ότι το πιο κρίσιμο είναι να σταματήσει να μας κοροϊδεύει κιόλας. Διότι βγήκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, αν δεν κάνω λάθος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA την προηγούμενη εβδομάδα, και μας είπε ότι αν δεν έδινε αυτά τα 19 ευρώ θα ήταν 10 φορές μεγαλύτερος ο λογαριασμός. Είναι ντροπή να λέει τέτοια ασύστολα ψεύδη. Και είναι ανίκανος να αντιμετωπίσει την κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, και λειτουργεί με απίστευτη προχειρότητα, και μας φορτώνει με ψέματα.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Ασπιρίνη στον άρρωστο όπως είπατε κι εσείς, κ. Πρόεδρε. Θα μπορούσα να σας κάνω μια σειρά θεμάτων για ζητήματα πέραν αυτών που αφορούν όλη την Ελλάδα και τοπικού ενδιαφέροντος. Παρ` όλα αυτά, νομίζω ότι θα αναφερθείτε αναλυτικά και στην αυριανή κεντρική σας ομιλία. Θα ήθελα όμως το τελευταίο ερώτημα να έχει να κάνει ακριβώς μ’ αυτό, με τον σκοπό της επίσκεψης αυτής, της πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα και της δικής σας βεβαίως παρουσίας της συμβολικής την οποία θέλατε να δώσετε από μια περιοχή όπως η Θράκη.

Και βεβαίως πρόσω ολοταχώς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο δουλεύετε πυρετωδώς, είδαμε και τα πρώτα ονόματα αυτής της ομάδας, του think tank που συγκροτείτε, «υποβοηθητικά» στο έργο των στελεχών. Η συμβολική λοιπόν και ο σκοπός αυτής της επίσκεψης: τι θα ακούσουν αύριο οι πολίτες της Περιφέρειάς μας από σας, από το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα για μένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα στελέχη μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αξία να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες, να αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να επικοινωνούμε μαζί τους αδιαμεσολάβητα.

Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα των ολιγαρχών και των εξυπηρετήσεων και της διαπλοκής. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και να προπαγανδίζουμε και να λιβανίζουμε τις δικές μας προτάσεις όπως γίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα με την αξιοποίηση δημόσιου χρήματος από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη που πήρε τα χρήματα του ελληνικού λαού δήθεν για καμπάνια για την πανδημία, τη λίστα Πέτσα εννοώ τώρα, η πρόταση για Εξεταστική στην Παρασκευή στη Βουλή.

Εμείς λοιπόν αδιαμεσολάβητα επικοινωνούμε με τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Η πανδημία στο πρώτο της σκέλος, που δεν υπήρχε και το εμβόλιο και υπήρχαν μέτρα αποστασιοποίησης, μας στέρησε αυτή τη δυνατότητα, ήταν μεγάλο πλήγμα για μας και άρα τώρα ξεκινάμε μια ουσιαστική πορεία προς τον λαό. Μια πορεία ενημέρωσης, συζήτησης. Να αφουγκραστούμε τις αγωνίες και τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε αυτά τα αιτήματα σ’ έναν συγκροτημένο προγραμματικό λόγο.

Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα. Δεν θα αργήσει, κατά τη γνώμη μου, η ώρα που ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του θα τιμωρήσει αυτούς που του υποσχέθηκαν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια που εμείς κάναμε ενώ αυτοί είχαν φέρει τη χώρα στη χρεοκοπία, του υποσχέθηκαν ανάπτυξη, λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές κι έχουν φέρει μια τραγωδία.

Και το ζήτημα για μας είναι να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μονοπάτια ευημερίας, προόδου, ανασυγκρότησης παραγωγικής και οικονομικής. Δεν είναι εύκολη η υπόθεση. Χρειάζεται και η εμπειρία, χρειάζεται και η τεχνοκρατική ανάλυση γι` αυτό και αναφερθήκατε και σε σοβαρές προσωπικότητες που στελεχώνουν μια δεξαμενή σκέψης γύρω απ’ το γραφείο μου για να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Χρειάζεται όμως και η επαφή με την κοινωνία, η δημιουργία κινημάτων για τη διεκδίκηση αιτημάτων ώριμων της κοινωνίας, η γνώση των τοπικών προβλημάτων.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που θ’ ανέβω στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία, είχαμε κάνει και τα Περιφερειακά Προγραμματικά Συνέδρια όσο ήμαστε στη διακυβέρνηση, έχουμε μια πλούσια εμπειρία, έχουμε γνώση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε κάθε περιοχή.

Θα είναι λοιπόν χαρά μου αύριο να επικοινωνήσω και με τους αγρότες και με τους πολίτες της μειονότητας, και με επιστήμονες, με τον εμπορικό κόσμο, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους ανθρώπους της δημιουργίας στη Θράκη. Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, είναι βέβαιο ότι θα βγουν πολύ εποικοδομητικά συμπεράσματα.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η Θράκη και οι Θρακιώτες θα έχουν πολλά να σας πουν για να εμπλουτίσουν ακριβώς αυτό το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, ούτως ώστε να είστε έτοιμοι, όπως είπατε κι εσείς. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το χρόνο που μας αφιερώσατε σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω και να πω ότι το ραδιόφωνό σας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει μια πάρα πολύ σημαντική προσφορά στον τόπο, στην περιοχή. Είναι μια προοδευτική φωνή, και η εφημερίδα σας βεβαίως, όχι μόνο το ραδιόφωνο. Ήταν χαρά μου που είχα την ευκαιρία μέσα από τη συχνότητά σας ν’ απευθυνθώ στους πολίτες της Θράκης.

Ν. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ: Να είστε καλά, με το καλό να έρθετε κ. Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ