07/05/2021

Ερώτηση Α. Μεϊκόπουλος: Πλήρης απουσία ελέγχου κατά την καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών ενώ πλήθος επιχειρήσεων της Μαγνησίας μένει εκτός ενισχύσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Πλήρης απουσία ελέγχου κατά την καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών ενώ πλήθος επιχειρήσεων της Μαγνησίας μένει εκτός ενισχύσεων

Η ανεπάρκεια ελέγχου εκ μέρους του κράτους κατά τη διαδικασία αιτήσεων και χρηματοδότησης των επιστρεπτέων προκαταβολών όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, οδήγησε στην καταστρατήγηση της διαδικασίας και των κριτηρίων από πολλές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας και τον τοπικό τύπο, υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων στη Μαγνησία, οι οποίες προχώρησαν σε αιφνίδια και παράνομη τροποποίηση των δηλώσεων και στοιχείων των επιχειρήσεών τους, ώστε να ενταχθούν ως δικαιούχοι και να λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Αυτά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία έχει μείνει εκτός από τους περισσότερους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών, δηλώνοντας πραγματικούς τζίρους και μη καταφεύγοντας σε καταστρατήγηση των διατάξεων και απάτες.
Ο αυστηρός έλεγχος κατά τη διαδικασία ένταξης και καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι απαραίτητη για τη δίκαιη κατανομή τους και η έλλειψη τέτοιου ελέγχου εδώ και 6 επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν δοθεί δικαιολογεί απόλυτα την έλλειψη εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στη διαδικασία και την ακόλουθη αγανάκτησή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στους κλάδους που πλήττονται από τη πανδημία κατά τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, με σαφή κριτήρια και αυστηρούς ελέγχους θα στήριζε αποτελεσματικά τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, εν αντιθέσει με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που συνιστούν ουσιαστικά δάνειο προς τις επιχειρήσεις, επιβαρύνοντάς τες με περαιτέρω οικονομικά βάρη μακροπρόθεσμα.
Επειδή, πολλές είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που ελλείψει του απαραίτητου ελέγχου καταστρατήγησαν τα κριτήρια και τη διαδικασία καταβολής των επιστρεπτέων ενισχύσεων από την αρχή της πανδημίας.
Επειδή, ταυτόχρονα πολλές μικρές και μεσαίες στη Μαγνησία έμειναν εκτός από τους περισσότερους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Επειδή, ο αυστηρός έλεγχος κατά τη διαδικασία ένταξης και καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι απαραίτητος για τη δίκαιη κατανομή τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεται να παρέμβει, έστω και τώρα μετά την καταβολή 6 κύκλων επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε να αυξήσει τον απαραίτητο έλεγχο κατά την ένταξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να αποφευχθούν τα φαινόμενα καταστρατήγησης της διαδικασίας;
2. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενισχύσει αποτελεσματικά το πλήθος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας, που έχουν μείνει εκτός από τους περισσότερους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών;
Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος