10/02/2021

Σ. Φάμελλος: Ζούμε μια άνευ προηγουμένου συκοφάντηση του ελληνικού πανεπιστημίου για να περάσει τα αυταρχικά της σχέδια η ΝΔ

«Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας και, αν και η κυβέρνηση αρνείται να δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, εμείς οφείλουμε να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των μέτρων προστασίας. Πρέπει λοιπόν όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει όμως και η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει όσα δεν έκανε στο πεδίο της υγείας και της οικονομίας στο πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γιατί τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει για την οικονομία, μέχρι τώρα, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα», τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «North Radio», στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» και τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Μωυσή και Ειρήνη Γκέλη.

Σημείωσε πως οι δηλώσεις του τέως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σ. Πέτσα, για «πεταμένα λεφτά» αναφερόμενος στην επίταξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προσβάλουν την ανθρώπινη ζωή και προστίθενται, δυστυχώς, στην ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ υπέρ της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και το ξεπούλημα «φιλέτων» της δημόσιας περιουσίας. «Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν ο κύριος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, έλεγε, από το βήμα της Βουλής, ότι θα σάς κάνω να ανατριχιάσετε προαναγγέλλοντας Συμπράξεις Ιδιωτικού Τομέα με τα Δημόσια νοσοκομεία. Αν και η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα, η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στο να μην ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με ΜΕΘ, εξοπλισμό και προσωπικό. Δε δίνει κίνητρα για να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις, όπως θα μπορούσε με την προκήρυξη μόνιμων και όχι επικουρικών θέσεων στο ΕΣΥ, για να λύσει διαχρονικά προβλήματα. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ αποτελούν το κίνητρο για να γυρίσουν οι επιστήμονες που έχουν φύγει από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε, υπό τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων, να κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ και να προγραμματίσει χιλιάδες επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που υπερκάλυπταν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε «παγώσει» εντελώς μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας», δήλωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που «παραφράστηκε», ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι η απάντηση "δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο" δόθηκε στην ερώτηση του δημοσιογράφου, Α. Σρόιτερ, "Υπάρχει ρίσκο;" και ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνωρίζοντας το ρίσκο και λόγω κορονοϊού, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να αποφευχθεί το ρίσκο, να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες. Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις απέναντι στο προκλητικό και αυταρχικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και μάλιστα φέτος που οι μαθητές έχουν τόσο ταλαιπωρηθεί από την πανδημία και ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία, κάτι που βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Πρόκειται επιπλέον για μία άνευ προηγουμένου κατασυκοφάντηση και διασυρμό των ελληνικών πανεπιστημίων που παρουσιάζονται ως άντρα ανομίας και βίας για να δικαιολογήσει η ΝΔ τις αυταρχικές της πολιτικές. Και ενώ υπήρχαν τα εργαλεία, ακόμα και πριν από την κατάργηση του ασύλου, ώστε να παρεμβαίνει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα. Τώρα όμως η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει στόχο να φοβίσει τη νεολαία, ακόμα και για τη συμμετοχή της σε συνελεύσεις. Για αυτό και εισάγονται και μέτρα ψηφιακού χαφιεδισμού. Η ΝΔ τα βάζει με τις ιδέες και τη νεολαία. Πώς γίνεται η νεολαία να μην αντιδρά;» αναρωτήθηκε κλείνοντας.