Χρήστος Γιαννούλης: «Η κυβέρνηση βλέπει αριθμούς, αλλά η κοινωνία βιώνει αδιέξοδα» || Ομιλία στην Ολομέλεια
| Χρ. Γιαννούλης

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τις εκπαιδευτικές ανισότητες, την ιδιωτική διαχείριση του χρέους και την αδυναμία της να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Γιαννούλης, μιλώντας στη Βουλή.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων, ο Χρήστος Γιαννούλης απέρριψε τις κυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστούν ως αποτέλεσμα μιμητισμού ή υποκινούμενης έντασης, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από τις αντιδράσεις υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και εύλογες αγωνίες.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, επικαλούμενος ενημέρωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τον Δήμο Αθηναίων για ελλείψεις που αφορούν το δίκτυο φυσικού αερίου και την πυροπροστασία, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών.
«Είναι αυτό που σας περιγράφω λόγος να κινητοποιηθούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ναι ή όχι;» διερωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αποδομήσει τις κινητοποιήσεις αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τις προκαλούν.
«Δεν μπορεί μια μικρή ομάδα να κερδίζει έναν σκασμό λεφτά και η πλειοψηφία να τα βγάζει δύσκολα πέρα»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέδεσε τις εκπαιδευτικές ανισότητες με το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι οι νέοι καλούνται να δώσουν έναν εξαντλητικό αγώνα για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ακόμη και για να βρουν κατοικία και να σπουδάσουν.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, τονίζοντας ότι οι ανισότητες διευρύνονται και ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά.
«Δεν πάει άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας απαντήσεις για την ανοχή σε ολιγοπωλιακές πρακτικές και για την αδυναμία ουσιαστικής προστασίας των καταναλωτών.
Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά, οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες, μέσα από μια σύγχρονη χώρα με αξιοκρατία και δικαιοσύνη, χωρίς σκάνδαλα και διασπάθιση δημόσιων και κοινοτικών πόρων.
Ιδιωτικό χρέος: «Δεν αποδεχόμαστε τη διαφθορά ως φυσικό φαινόμενο»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά με αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις ευθύνες της κυβέρνησης και τη διαχείριση των εγγυήσεων του προγράμματος «Ηρακλής».
Ο Χρήστος Γιαννούλης άσκησε κριτική στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, επισημαίνοντας ότι δανειολήπτες οδηγούνται σε απόγνωση, ενώ εταιρείες που διαχειρίζονται ιδιωτικό χρέος καταγράφουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να δίνει επαρκείς απαντήσεις για την προστασία των πολιτών και την απόδοση ευθυνών.
«Εμείς δεν αποδεχόμαστε τη διαφθορά ως φυσικό φαινόμενο», τόνισε, επιμένοντας στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης και πολιτικής λογοδοσίας.
Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι να περιορίζεται σε αριθμητικούς δείκτες και στατιστικές αποτυπώσεις.
«Να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα τον υλοποιήσει με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, για να αφορά ανθρώπους και όχι αριθμούς», ανέφερε, εκφράζοντας την πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη αλλαγής πορείας στη διακυβέρνηση της χώρας.




