04/08/2017

Η Κ. Κούνεβα στις καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων: Πετύχατε το πιο αποτελεσματικό «καθάρισμα» - Καθαρίσατε το εργολαβικό απόστημα

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου  από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων των καθαριστριών απευθείας με το νοσηλευτικό ίδρυμα:
•    Ένας χρόνος Νοσοκομείο καθαρό, χωρίς εργολάβους
•    Ένας χρόνος δουλειάς με αξιοπρέπεια
Σε μια συγκινητική εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Τρικάλων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκδίωξη του εργολάβου καθαριότητας, παραβρέθηκε την Τετάρτη 2/8 η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, προσκεκλημένη από το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δημ. Παρθένη.
 «Πρωταγωνίστριες» της βραδιάς, οι 40 καθαρίστριες,  που ανήκαν στο εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας και  με τους πολύχρονους αγώνες τους, με τη συμπαράσταση των αλληλέγγυων και της Διοίκησης,  πέτυχαν να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση του εργολάβου,  την απλήρωτη και χωρίς δικαιώματα εργασία και  με ατομικές συμβάσεις εργασίας απευθείας με το Νοσοκομείο, εξασφάλισαν δουλειά με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβές.
Στην ομιλία της η Κων/να Κούνεβα, αναφέρθηκε και στην εξοικονόμηση πόρων που εξασφαλίστηκε από την εκδίωξη του εργολάβου - 200.000 € μόνο από την καθαριότητα - πέρα από την τήρηση της εργασιακής νομιμότητας και είναι τόσο αναγκαίοι για τις υποδομές και τη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Στη συνέχεια η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με το πρόβλημα των εργολάβων, που δημιούργησαν και γιγάντωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι διαπλεκόμενες διοικήσεις «δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Περίπου το 50% των δημόσιων Νοσοκομείων έχει εφαρμόσει τις ατομικές συμβάσεις.  Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά, με πολλά εμπόδια στην προσπάθεια αυτή. Έχουμε από τη μια τα οργανωμένα συμφέροντα που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα κέρδη και τα προνόμιά τους και από την άλλη ένα νομικό και διοικητικό χάος:
τους συνταγματικούς περιορισμούς (για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου)
τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις
τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των ενταλμάτων για την πληρωμή σας ή τη μη έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και
ένα πλήθος δικαστικών αποφάσεων, που πότε παγώνουν τις διαδικασίες, πότε κρίνουν αντισυνταγματικούς τους νόμους, πότε παρατείνουν τις ληγμένες συμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης «ενός ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου που να μην επιτρέπει νομικές τρικλοποδιές από τους εργολάβους. Και να επιτρέπει στις διοικήσεις των νοσοκομείων  και των  άλλων δημόσιων οργανισμών, αυτές οι τόσο απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η  φύλαξη που είναι πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλου του δημόσιου τομέα, να  παρέχονται από εργαζόμενους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι δίπλα σας, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα προσφέρει η δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης, εκ μέρους των καθαριστριών κ. Μαρία Τσέτσιλα, καθώς και ο γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων κ. Στέργιος Παπαθεοδώρου.
Η Κ.Κούνεβα συναντήθηκε επίσης με μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων στο οποίο έχουν εγγραφεί πλέον ως μέλη και οι  συμβασιούχες καθαρίστριες, καθώς και με το σύνολο των καθαριστριών, τις οποίες προέτρεψε να διεκδικήσουν την αναγνώριση και πιστοποίηση του επαγγέλματός τους και τις ενθάρρυνε για τη δημιουργία συνεταιρισμών αξιοποιώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, μεζέδες  και εγκάρδια «πηγαδάκια»   των καθαριστριών με την Κ. Κούνεβα.