ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/06/2017

Ομιλία Δ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής με θέμα «Ευρώπη-Ελλάδα: Μονόδρομος Ανάπτυξης», στο αμφιθέατρο του Δήμου Κορωπίου

Ομιλία Δ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής με θέμα «Ευρώπη-Ελλάδα: Μονόδρομος Ανάπτυξης», στο αμφιθέατρο του Δήμου Κορωπίου



Ευρώπη-Ελλάδα: Μονόδρομος Ανάπτυξης


Για πρώτη φορά υπάρχει σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Συλλογικός και εθνικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στην κανονικότητα και η έξοδος από την πολυετή επιτροπεία

Στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, 16 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του Δήμου Κορωπίου, με θέμα «Ευρώπη-Ελλάδα: Μονόδρομος Ανάπτυξης», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, στα θετικά σημεία για την ελληνική πλευρά και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τώρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή δουλειά και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Επτά θετικά σημεία για την Ελλάδα από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου 

1. Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η - για πρώτη φορά - σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

2. Απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο η αιρεσιμότητα των μέτρωνTo Eurogroup είναι έτοιμο να υιοθετήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

3. Έγιναν κατά τι ελαφρύτεροι και κλείδωσαν πλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2060, βελτιωμένοι σημαντικά σε σχέση με την τελευταία πρόταση ESM που απορρίφθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ο στόχος για την περίοδο από 2023 μέχρι και το 2060 θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

4. Επέκταση, ανάλογα με τις ανάγκες για διάστημα μέχρι και 15 χρόνια, των ωριμάνσεων των Ευρωπαϊκών δανείων αλλά και των περιόδων χάριτος.

5. Η προσθήκη της γαλλικής πρότασης που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης θα αποδειχθεί ένα ακόμη βασικό εργαλείο ελάφρυνσης του χρέους.

6. Πρόβλεψη για την αναπτυξιακή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω των διαθέσιμων διαύλων κοινοτικών πόρων.

7. Καταβολή της δόσης των 8,5 δις (6,9 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου, και  τα υπόλοιπα να κατευθύνονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου).

Οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά από  πολλά χρόνια ύφεσης και στασιμότητας, σταθεροποιείται και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε ανάπτυξη 0.4%, και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα από όλους τους διεθνούς οργανισμούς είναι θετικές.

Η  σταδιακή επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μεταφράζεται σε αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων, σταθερή μείωση της ανεργίας από το 27% σε κάτω από το 23% – στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά έπειτα από μια τρομακτική και επώδυνη επταετή μείωση του ΑΕΠ πάνω από 25% του ΑΕΠ, μείωση των εισοδημάτων, συνεχών περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, αύξηση της φτώχειας και των αποδυνάμωση των σημαντικότερων κοινωνικών δεικτών. 

Σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία αποτυπώνονται σε μεγάλο βαθμό οι θυσίες του ελληνικού λαού, η πορεία προς την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, έπειτα από έξι πολύ δύσκολα χρόνια. Για πρώτη φορά, η μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών αρχίζει να πιάνει τόπο, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να διαιωνίσουν τα ήδη βαθιά και σύνθετα δομικά προβλήματα της οικονομίας, «φορτώνοντας» την κοινωνία με νέα βάρη και χρέη, χωρίς να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει δεκαετίες πριν.

Έχοντας πάντα στον πυρήνα της σκέψης μου και της δράσης μου τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια για να απεγκλωβιστούμε από την επιτροπεία, να αποκαταστήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, και να αλλάξουμε τροχιά στην Ευρώπη, είμαι περισσότερο αισιόδοξος ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Με λάθη και μεγάλες δυσκολίες, με εμπόδια και σκληρές διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να σταματήσουμε τον κατήφορο και να αρχίσουμε να πετυχαίνουμε ορισμένες πρώτες νίκες μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολων συσχετισμών. Στην αρχή μόνοι μας, και στη συνέχεια δημιουργώντας συμμαχίες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι προσπαθούμε να «γυρίσουμε το παιχνίδι» προς όφελος της ελληνικής, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση, καλύτερο συντονισμό και στόχευση για να τελειώνουμε μια και καλή με τα μνημόνια.    

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η σταδιακή επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς δίνει θετικά μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές για να εμπιστευτούν τη χώρα μας και να επενδύσουν σε αυτή. Δημιουργεί προσδοκίες, συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την έξοδο στις αγορές, για να καταφέρει επιτέλους η ελληνική οικονομία να βγει στις αγορές, να σταθεί στα πόδια της, να ξεκινήσει να αυτο-χρηματοδοτείται και να μην εξαρτάται διαρκώς από εκβιασμούς και παραλογισμούς που συνοδεύουν την άγρια μνημονιακή επιτροπεία.

Όσο δουλεύουμε συστηματικά προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας και της βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, τόσο θα ενισχύονται και θα προχωρούν οι προσπάθειές μας για καλύτερη αναδιανομή του πλούτου, αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και ενίσχυση της κατανάλωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να προχωρήσει στη βελτίωση και αναπροσαρμογή του δημοσιονομικού μείγματος προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της φορολογίας και της βελτίωσης των επενδυτικών κινήτρων, στην αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης από τις τράπεζες, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και της διαφάνειας, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας.

Έξοδος από την επιτροπεία, παραγωγική ανασυγκρότηση, συμμαχίες

Βασικό στοιχείο για να καταφέρει η χώρα να έχει βιώσιμους και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η διαρκής προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ο σεβασμός στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που έχουν καταβάλλει ο ελληνικός λαός, η ανάγκη για πολιτική και θεσμική αλλαγή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, και η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα δυναμώνει την κοινωνική και οικονομική συνοχή.  

Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν εφαρμόστηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα και με τέτοια ένταση προγράμματα λιτότητας. Πουθενά στην Ευρώπη εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν βρεθεί στη θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας να αντιμετωπίσουν τόσα πολλά παράλληλα «μέτωπα»: την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την ενδυνάμωση και θωράκιση των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, τη διαχείριση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, την προστασία - στο μέτρου του εφικτού- των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Την ίδια στιγμή, είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανύπαρκτη, παρελκυστική, διχαστική, βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά αξιωματική αντιπολίτευση, μια παράλογη, καταστροφική και αντι-ευρωπαϊκή στάση από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε -που χθες στοEurogroup, μετά από συντονισμένες προσπάθειες κάμφθηκε σε κάποιο βαθμό- μια εντεινόμενη αστάθεια στη Τουρκία και την ευρύτερη γειτονιά μας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα και η έξοδος από την πολυετή επιτροπεία είναι για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συλλογικός και εθνικός στόχος. Η μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, αναγνωρίζει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, η Κομισιόν και η πλειοψηφία των κρατών-μελών στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση, η κοινωνία των πολιτών στην Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό μας. Οι συμμαχίες που χτίζουμε με προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη λειτουργούν υποστηρικτικά προς τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Αυτή την περίοδο, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, να γυρίσουμε σελίδα, και να μπούμε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και προοπτικής. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής και στη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, από την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι τον αγροτικό τομέα, τις υπηρεσίες, το εμπόριο, τις μεταφορές και την τεχνολογία. 

H συμβολή της ΕΕ μέσω των αναπτυξιακών κονδυλίων είναι κομβικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Η άμεση αξιοποίησή τους είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουμε να θωρακίσουμε τη δυναμική ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο, με προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που θέλουν το καλό του τόπου και μια Ευρώπη που αφουγκράζεται τις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών της. Η κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη Ευρώπη είναι μονόδρομος για εμάς, απέναντι στις διαλυτικές, λαϊκιστικές, νεοφιλελεύθερες, ξενοφοβικές δυνάμεις που μεθοδικά προωθούν τη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την ενίσχυση των εθνικισμών και την εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων ενάντια στην συλλογική βούληση και της συλλογικές διεκδικήσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ούτε το μέλλον της Ελλάδας, ούτε το μέλλον της Ευρώπης σε αυτές τις δυνάμεις που μας οδήγησαν σε αυτή τη βαθιά θεσμική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. 

Μετά τη χθεσινή συμφωνία, έχουμε μπροστά μας ένα πιο καθαρό δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, με αυξημένο το βαθμό άσκησης πολιτικής, μετά από πολύ καιρό. Πρέπει να προχωρήσουμε δυνατά και οργανωμένα για να βγάλουμε τη χώρα όρθια από την επιτροπεία - και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ