15/05/2017

Κ. Κούνεβα: Οι άνεργοι χρειάζονται δαπάνες για την απασχόληση, όχι βιαστικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση προφορικής ερώτησης της Επιτροπής Απασχόλησης προς την Κομισιόν

«Ν’ αλλάξουμε προτεραιότητες, χρειάζονται γενναίες δαπάνες για την απασχόληση, αντί για βιαστικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων», τόνισε απόψε (15/5) η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL επεσήμανε ότι την ώρα που η Κομισιόν προωθεί μια ακόμη αναθεώρηση στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) για τη δια βίου μάθηση, εκατομμύρια νέοι με πολύ καλά επιστημονικά εφόδια μένουν για χρόνια άνεργοι και τα προσόντα τους αχρηστεύονται.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε με αφορμή προφορική ερώτηση που κατέθεσε εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης ο πρόεδρός της Τόμας Χέντελ, στην οποία ερωτάται η Κομισιόν γιατί προωθείται μια νέα αναθεώρηση του ΕΠΕΠ τη στιγμή που το ισχύον από το 2008 δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί (το κείμενο της προφορικής ερώτησης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=OQ&reference=O-2017-000038&language=EL).

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

«Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων Δια βίου Μάθησης. Επτά λέξεις , που καλύπτουν το έλλειμμα των πολιτικών για την πραγματική απασχόληση. Τις παρουσιάζουμε ως πανάκεια για την ανεργία γιατί ξεχάσαμε την πλήρη απασχόληση. Τις κάνουμε σημαία των πολιτικών μας. Λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα εργασίας στην Ευρώπη; Εκατομμύρια νέοι, αλλά και έμπειροι εργαζόμενοι, με πολύ καλά επιστημονικά κι επαγγελματικά προσόντα, μένουν για χρόνια άνεργοι και τα προσόντα τους αχρηστεύονται. Προτείνω να αλλάξουμε προτεραιότητες. Πρωτίστως , γενναίες,  δαπάνες για την απασχόληση! Γιατί αλλιώς η βιαστική αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων μπορεί να λειτουργήσει σαν μηχανισμός αύξησης των ανέργων».