12/05/2017

Ανακοίνωση του Τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της Ευαγγελίας Βλάμη: Έφυγες, αλλά η ζωή σου μας συντροφεύει

Έφυγε η Ευαγγελία Βλάμη: ατίθαση, αγωνίστρια, ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικού κινήματος. Έφυγε η Ευαγγελία... μια μικρή βόμβα ως είδηση, ίσως για λίγους και λίγες, για αυτούς και αυτές που είχαν τη τύχη να τη γνωρίσουν, να μάθουν από τη ζωή και τις πράξεις της.

Η Ευαγγελία, η γυναίκα που έγραψε ιστορία. Η πρώτη που είχε τη δύναμη, το κουράγιο, να κάνει πράξη μια “παράνομη”, μια επαναστατική στην ουσία πράξη, να πραγματοποιήσει ένα όνειρο χιλιάδων ανθρώπων, τον πολιτικό γάμο και για ομόφυλα ζευγάρια, διεκδικώντας το αυτονόητο, την ισονομία, την ισοτιμία, την αξιοπρέπεια στη ζωή για όλες και όλους.

Και ήταν η Ευαγγελία η πρώτη. Όχι μόνο αυτή που πρώτη κόντρα στο ρεύμα και στους νόμους έκανε την αποφασιστική κίνηση, αλλά ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε, που οραματίστηκε, που οργάνωσε, που κινητοποίησε την κίνηση των πολιτικών γάμων στην Τήλο το 2008. Ναι, κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε ομοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, αθόρυβη και θορυβώδης μαζί, υπερήφανη και θαρραλέα, ακραία όπως αρμόζει σε ανθρώπους που σκέπτονται πέρα της εποχής τους.

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ την αποχαιρετά ευλαβικά. Αλλά δεν αποχαιρετά την... “παρανομία” και το θάρρος της. Η μεγαλύτερη τιμή στο πρόσωπό της, δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης νομιμοποίηση της δικής της κίνησης, του πολιτικού γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Θα σε θυμόμαστε για πάντα Ευαγγελία και εσένα και εκείνη την ημέρα, που πρώτη έκανες το αποφασιστικό βήμα, για την υλοποίηση του ονείρου.