ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/02/2017

Φ. Βάκη: Εμείς εκπροσωπούμε όσους δεν φώτισαν οι προβολείς της Ιστορίας

Φ. Βάκη: Εμείς εκπροσωπούμε όσους δεν φώτισαν οι προβολείς της Ιστορίας



Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

 

Το κείμενο της ομιλίας:

Προτού εισέλθω στην ουσία του νομοσχεδίου θα ήθελα να αναφερθώ στον τρόπο και τη μέθοδο νομοθέτησης που ακολουθήθηκε στο παρόν σχέδιο νόμου. Το σημερινό νομοσχέδιο συνιστά απτό τεκμήριο δέσμευσης για περιορισμό της κατάθεσης ασχέτων τροπολογιών σε διάφορα νομοσχέδια, στόχο τον οποίο είχε επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Βουλής και πολλοί συνάδελφοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο, εκτός από την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου σε ό, τι αφορά τη λειτουργία των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνει επείγουσες διατάξεις πολλών και διαφορετικών υπουργείων, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και για την επίλυση εκκρεμοτήτων της δημόσιας διοίκησης.

Όπως λοιπόν είχε δεσμευτεί και το Προεδρείο της Βουλής, ένας τέτοιος τρόπος νομοθέτησης μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της ανάγκης κατάθεσης υπουργικών τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα οι διατάξεις να αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς επεξεργασίας στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Και επειδή ορισμένοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης έσπευσαν να καυτηριάσουν τη συγκεκριμένη νομοθετική μέθοδο, θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί ότι το παρόν νομοσχέδιο σέβεται απόλυτα τις αρχές της ορθής νομοθέτησης και έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει τη δυνατότητα και στους βουλευτές αλλά και στους πολίτες να το προσεγγίσουν και να το κατανοήσουν.

Σε σχέση τώρα με το περιεχόμενο του νομοσχέδιου, ακούσαμε κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πελατειακές εξυπηρετήσεις και για προσλήψεις επειδή με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχέδιου επιλύεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις δαπάνες μισθοδοσίας των καθαριστριών του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ήταν χρήσιμο στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια από την οριστική απομάκρυνση των εργολάβων καθαριότητας από την καθαριότητα των κτιρίων.

Είναι σαφές ότι αυτό που ενοχλεί ορισμένους συναδέλφους είναι ότι το πάρτι των εργολάβων τελείωσε και μαζί με αυτό τελείωσε και η μανία τους για απολύσεις των πιο αδύναμων, εκείνων που είχαν συνηθίσει να τους καθαρίζουν τα γραφεία, χωρίς φωνή και χωρίς δικαιώματα.

Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη να επιμείνει και να στηρίξει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Με τις συμβάσεις έργου με τους ίδιους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα εξοικονομήθηκαν σημαντικά ποσά από προμήθειες και εργολαβίες, ενώ τίμιοι άνθρωποι, εργαζόμενοι σκληρά, κατάφεραν να βγουν από τη γαλέρα των εργολάβων και να δουλέψουν με ανθρώπινους όρους. Όσο όμως κι αν ενοχλεί αυτό την Νέα Δημοκρατία, η οποία άλλωστε απέλυσε με ευχαρίστηση εκατοντάδες καθαρίστριες, καλά θα κάνει να το συνηθίσει και να απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση της στο θέμα αυτό. Διότι, εσείς συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας βαφτίζετε «ρουσφέτια» το ιερό δικαίωμα ταπεινών και καταφρονεμένων ανθρώπων για αξιοπρέπεια και για εργασία, το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή όσων κάνατε τον βίο αβίωτο και τους ρίξατε στον σκουπιδοτενεκέ της κοινωνίας και της ιστορίας

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και η τροπολογία για την εκτέλεση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το δημόσιο και τους ΟΤΑ σε σχέση με τις προσλήψεις υπαλλήλων, οι οποίοι ενώ είχαν δικαιωθεί δεν προσλαμβάνονταν λόγω της μη έκδοσης από τη διοίκησης της σχετικής απόφασης κατανομής.

Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου ρυθμίζονται επίσης ζητήματα που αφορούν ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι οι υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα για τα ζητήματα ιθαγένειας, τα θέματα της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ζητήματα που αφορούν το προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, θέματα που αφορούν την Υπηρεσία Ασύλου και άλλα σημαντικά ζητήματα για κομβικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Με το άρθρο 32, επίσης, ρυθμίζονται σημαντικά θέματα των υποθηκοφυλακείων, με τη δυνατότητα μετατροπής άμισθων υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια των υπηρεσιών υποθηκοφυλακείου προς τους πολίτες, σε περιπτώσεις αποχωρήσεων υποθηκοφυλάκων. Η εμμισθοποίηση διασφαλίζει και τους εργαζόμενους στα υποθηκοφυλακεία, αλλά και έσοδα προς το δημόσιο ταμείο, ενώ μειώνει την ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να μετακινηθούν σε μακρινές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις υποθέσεις τους. Σημαντικό, επίσης, και το άρθρο 36, με το οποίο εξουσιοδοτούνται οι συναρμόδιοι υπουργοί να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ανακήρυξης ρητής ημερομηνίας ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Εξίσου σημαντική και ουσιαστική η ανακούφιση που δίδεται στους πολίτες της Λέσβου και ιδιαίτερα σε εκείνους της περιοχής της Μόριας, που παρέχεται και από την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζονται οι παράμετροι για την αποζημίωση των κατοίκων, των οποίων οι περιούσιες υπέστησαν ζημιές, σε συνέχεια της έντασης της προσφυγικής κρίσης. Σημαντικές, τέλος, είναι και οι τροπολογίες που ρυθμίζουν τα θέματα της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των αμοιβών των μελών του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης. 

Επιτρέψτε μου να κλείσω με κάποια σχόλια περί διαπραγμάτευσης. Δεν σκόπευα να αναφερθώ σε θέματα επικαιρότητας, αλλά ακούστηκαν πάρα πολλά και οφείλουμε να απαντήσουμε. Ακούσαμε αρκετούς συναδέλφους να αναφέρονται και σήμερα στις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Ακούσαμε από την πλευρά και της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τις γνωστές τερατολογίες περί υποχώρησης της ελληνικής πλευράς, περί δυσβάσταχτων μέτρων. Και ειλικρινά απορεί κανείς με τον τρόπο που επιμένουν ορισμένες πλευρές της αντιπολίτευσης να ερμηνεύουν τις εξελίξεις. Θα ήθελα λοιπόν κι εγώ από την πλευρά μου να ρωτήσω τους αξιότιμους συναδέλφους: Έχετε ένα παράδειγμα διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην οποία η τότε διαπραγματευτική ομάδα να κέρδισε το παραμικρό από τους δανειστές; Έχετε να παρουσιάσετε ένα διαπραγματευτικό αποτέλεσμα δικής σας προσπάθειας, με το οποίο να φέρατε πίσω έστω και ένα ευρώ αντισταθμιστικό όφελος; Η απάντηση είναι βέβαια όχι. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εσείς πηγαίνατε στις διαπραγματεύσεις με τη λογική του υπαλλήλου. Το ίδιο κάνετε και τώρα. Πάτε στη Γερμανία και δεσμεύεστε να κάνετε ό, τι ζητάνε οι ακραίοι των Χριστιανοδημοκρατών και ο Σόιμπλε. Και τι κερδίζετε; Την πλήρη απαξία της απέναντι πλευράς η οποία δεν θέλει ούτε να φωτογραφηθεί με τον αρχηγό σας. Αυτά δεν σας προβληματίζουν; Δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι όσο πιο δουλικοί παρουσιάζεστε στο εξωτερικό τόσο πιο ακραίες απαιτήσεις θα σας φορτώνουν οι δανειστές; Δεν θυμάστε τι σας είχαν βάλει να κάνετε μέχρι να πέσετε το 2015; Προφανώς τα θυμάστε. Αλλά πάλι θέλετε να κάνετε τα ίδια και αναπαράγετε την ίδια ρητορική περί καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση.

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε τι κέρδισε η ελληνική πλευρά από τη σκληρή προσπάθεια όλου του προηγούμενου διαστήματος. Το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας από εδώ και πέρα δεν είναι άλλο από το τέλος της επιπρόσθετης λιτότητας μεσοπρόθεσμα. Δηλαδή, το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής από σήμερα και στο εξής θα πρέπει να είναι μηδενικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιπλέον δόση λιτότητας ούτε για το 2017 ούτε για το 2018, ούτε για την περίοδο μετά τη έξοδο από το μνημόνιο. Η κατάκτηση του μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος οποιασδήποτε μεταρρύθμισης συμφωνηθεί, αποτελεί μια μεγάλη ρωγμή στον τοίχο της λιτότητας και είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση γυρνάει με αυτή την δέσμευση μετά από συνεδρίαση του Eurogroup.

Γνωρίζουμε ότι εσείς, μαζί με ακραίους κύκλους των δανειστών, παρακαλάτε για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Συντάσσεστε και εσείς με τα πολιτικά συμφέροντα του ΔΝΤ και των συντηρητικών της Γερμανίας. Μόνο που αυτοί με τους οποίους σήμερα επιδιώκετε να συμμαχήσετε μάλλον δεν σας θεωρούν αξιόπιστους και αυτό σας το λένε κατάματα, όταν πάτε να τους επισκεφτείτε και να τους παρουσιάσετε τις συμφωνίες αλήθειας σας.

Όμως η κυβέρνηση δεν κέρδισε μόνο την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητα, κέρδισε και δύο άλλα πολύ σημαντικά μέτρα, τα οποία δεν φαίνεται να σας άρεσαν. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα ενεργητικής παρέμβασης 3 δισεκατομμυρίων για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με τα χρήματα που απαιτούνται να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων. Το δεύτερο είναι η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακόμα και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Την απόκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά, την οποία εσείς δεχτήκατε και φέρατε στη χώρα, εμείς σήμερα τη διορθώνουμε και επαναφέρουμε την ελληνική αγορά εργασίας στην κανονικότητα.

Η πρόσφατη συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να εισέλθει στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν από καλύτερες θέσεις. Η επιτυχία αυτή δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας για τη βελτίωση των όρων της ελληνικής οικονομίας και δεν συνεπάγεται την αποδοχή οποιωνδήποτε ακραίων όρων κι αν εμφανιστούν στην πορεία. Όσο κι αν παρακαλάτε κάποιοι από εσάς να επιβληθούν οι θέσεις του ΔΝΤ για φόρους στους φτωχούς και φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους, να είστε σίγουροι ότι για μια ακόμη θα παρακολουθήσετε αμήχανοι, όπως κάνετε και σήμερα, τη θετική έκβαση και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Εμείς θα παλέψουμε και πάλι για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολλών, για να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση στους αδύναμους και με αυτή την πυξίδα θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην κοινωνία απέναντι στα ακραία οικονομικά συμφέροντα που εσείς με προθυμία υπηρετείτε.

Επειδή σε αυτή την αίθουσα προηγουμένως ακούστηκαν εξαιρετικά αήθη σχόλια για καρέκλες, για κυνισμό, για καιροσκοπισμό, ότι είμαστε εδώ για τις καρέκλες μας, σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, έκανε μία δήλωση την οποία παραθέτω: «Η ελληνική ελίτ λεηλάτησε την Ελλάδα κι εμείς κοιτούσαμε». Ξέρετε δεν ήμασταν εμείς αυτή η ελίτ ούτε ήμασταν εμείς αυτοί που κυβερνούσαν και σε αυτή εδώ την αίθουσα ο καθένας και η καθεμία έχει τη διαδρομή ζωής του, το βιογραφικό του σημείωμα, το πόθεν έσχες του. Ούτε μίζες πήραμε ούτε off shore δημιουργήσαμε.

Και επειδή διανθίστηκε σήμερα ο νομικός και απρόσωπος λόγος των νομικών διατάξεων με ποίηση και λογοτεχνία, επιτρέψτε μου και εμένα. Ο Μπρεχτ στην Όπερα της Πεντάρας λέει το εξής: «Γιατί άλλοι είναι στο σκοτάδι και άλλοι στο φως και βλέπεις εκείνους που είναι στο φως μα δεν βλέπεις εκείνους που είναι στο σκοτάδι». Και εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτούς εκπροσωπούμε, τους αόρατους, αυτούς που δεν τους φωτίζουν οι προβολείς της Ιστορίας και γι’ αυτούς αγωνιστήκαμε, αγωνιζόμαστε και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε. Επειδή κλήθηκε η Αριστερά να ασκήσει διακυβέρνηση σε ζοφερούς καιρούς, στις τρικυμίες της Ιστορίας, δεν θα συνθηκολογήσουμε με την ελπίδα. Θα εξακολουθούμε να ελπίζουμε για χάριν αυτών των απελπισμένων.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ