ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/01/2017

Επίσκεψη στην Κέρκυρα του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού

Επίσκεψη στην Κέρκυρα του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού



Στην Κέρκυρα βρέθηκε το τριήμερο  27-29/1 ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πολιτικής εξόρμησης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο νομό, ο Ν. Σαντορινιός σημείωνε με έμφαση σε κάθε ευκαιρία ότι, από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο, η Κέρκυρα θεωρείται πια ισότιμος “κρίκος” στην “αλυσίδα” εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής.

Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος διαρκώς από τους βουλευτές Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδη και με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, τον ΟΛΚΕ, το τουριστικό καταφύγιο Μπενιτσών, το λιμάνι Λευκίμμης και τους Παξούς. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, με αντιπεριφερειάρχες και με μέλη του Π.Σ., επίσης με τον δήμαρχο, με μέλη του Δ.Σ. και με τους αντιδημάρχους των Διαπόντιων Νησιών, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς. Το μεσημέρι του Σαββάτου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ήταν ομιλητής σε πολιτική συγκέντρωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Βασικός στόχος της πανελλαδικής καμπάνιας κυβερνητικών στελεχών είναι να παρουσιαστεί ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου της διετίας με τρόπο συνολικό και ενοποιημένο, έχοντας άμεση και αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες. Τα κυβερνητικά στελέχη διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι διαχειριστές μνημονίων· η κυβέρνηση, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στηρίζει τους αδυνάμους, αντιμετωπίζει τη διαπλοκή και σχεδιάζει δημοκρατικές θεσμικές τομές, αναγκαίες για τη χώρα και την κοινωνία.

Το χρονικό των επισκέψεων και συναντήσεων

Ο Ν. Σαντορινιός, αμέσως μετά την άφιξη του στην Κέρκυρα το απόγευμα της Παρασκευής, παρευρέθη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο

Το πρωί του Σαββάτου, ο υφυπουργός Ν. Σαντορινιός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου ο διοικητής Φ. Κακαβίτσας τον ενημέρωσε για τα προβλήματα του ιδρύματος, όπως αντίστοιχα και οι εκπρόσωποι της ΕΓΕΣΥΚ αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε στο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του στο ΓΝΚ (εξορθολογισμός δαπανών, διαρκής πίεση για την κάλυψη των ελλείψεων κλπ), παρότι τα προβλήματα παραμένουν ακόμη πολλά, με κυρίαρχο την υποστελέχωση.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσλήψεις σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό, τις οποίες ο κ. Κακαβίτσας χαρακτήρισε «τονωτική ένεση» για το Νοσοκομείο, ενώ ο Ν. Σαντορινιός κατανόησε το αίτημα για άμεση πρόσληψη νεφρολόγου, αλλά και νεογνολόγου (υπάρχει ο εξοπλισμός για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών, χωρίς όμως ειδικευμένο γιατρό).

Επισημάνθηκαν η “μετανάστευση” ασθενών εξαιτίας των ελλείψεων του ΓΝΚ σε προσωπικό, η αναγκαιότητα απόκτησης σύγχρονου αξονικού τομογράφου, η ανεπάρκεια ιατρικού προσωπικού και στα μικρά νησιά του νομού, οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ενώ ζητήθηκαν κίνητρα ώστε νέοι γιατροί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της ΠΙΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε αεροδιακομιδή ασθενούς κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να καλυφθούν θέσεις επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, ζητήθηκε η δρομολόγηση ελικοπτέρου από τα Γιάννενα που θα καλύπτει τα Ιόνια Νησιά, ενώ ο διοικητής του ΓΝΚ ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι εντός Μαρτίου αναμένεται να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο, όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της λιμενικής Αρχής που τον ενημέρωσαν για την επάρκεια σε προσωπικό και σε επιχειρησιακά μέσα. Ο προβληματισμός επικεντρώθηκε στη στέρηση άδειας λειτουργίας των τουριστικών καταφυγίων Μπενιτσών και Αλύπας, ενώ ο Δήμος καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον Κανονισμό λειτουργίας που θα επιτρέψει την παραμονή στην κατοχή του -με δυνατότητα εκμετάλλευσης- των παραχωρηθέντων απ’ το Υπουργείο Τουρισμού καταφυγίων.

Στον Ο.Λ.ΚΕ.

Ακολούθησε επίσκεψη του Ν. Σαντορινιού στον Ο.Λ.ΚΕ., όπου ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Σπ. Στεφανίδης μίλησε εκτενώς για την προσπάθεια να μπει τάξη στα οικονομικά του Οργανισμού και να σταματήσει η μονοπωλιακή δράση πρακτόρων και εταιρειών, ενώ επισημάνθηκε και η αυξητική τάση της κρουαζιέρας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα των υδατοδρομίων, με τον κ. Στεφανίδη να επισημαίνει στον υφυπουργό την ετοιμότητα του Οργανισμού Λιμένος να υποδεχτεί τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά και στο θέμα των “ορφανών” λιμανιών που βρίσκονται υπό την προστασία του Ο.Λ.ΚΕ.

Εκτενώς συζητήθηκε και η δυνατότητα αποπεράτωσης του έργου του τουριστικού καταφυγίου στο “Καφέ Γυαλί”, όπου αναζητείται η βέλτιστη δυνατή λύση χρηματοδότησης, καθώς θεωρείται μία υποδομή που θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία.

Συνέντευξη Τύπου

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ν. Σαντορινιός είχε την ευκαιρία να μιλήσει στα ΜΜΕ τόσο για την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όσο και της κυβέρνησης και να ξεκαθαρίσει ότι, στην αντίληψη της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου, τα Ιόνια -που δικαίως αισθάνονταν απομονωμένα έως τώρα- βρίσκονται πλέον σε ισότιμη θέση με τα νησιά του Αιγαίου. Βασική επιδίωξη του Υπουργείου είναι το μειονέκτημα της νησιωτικότητας να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και σε μοχλό ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι ενδεχομένως και εντός Φεβρουαρίου να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο, που ο ίδιος έχει συζητήσει ήδη με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, το οποίο θα καθορίζει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των υδατοδρομίων. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στο Υπουργείο έχει συσταθεί επιτροπή για την εντός τριμήνου τροποποίηση του Ν.2932/2001 σχετικά με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και το cabotage. Τέλος, με αφορμή ερώτηση σχετικά με την έλλειψη σκάφους στον λιμενικό σταθμό Οθωνών, ο κ. Σαντορινίος ενημέρωσε ότι το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για την αύξηση του επιχειρησιακού σκέλους, όπου απαιτείται. Είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συγχαρεί δημοσίως τον Σημαιοφόρο και Κυβερνήτη Πλωτών του Λιμενικού Σώματος Κέρκυρας Νικόλαο Κυπριώτη για την πρωτοβουλία του να ανακατασκευάσει το Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. 136 σε συνεργασία με το πλήρωμα του, καθιστώντας το επιχειρησιακό ξανά (το σκάφος είχε καεί).

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη και μέλη του Π.Σ.

Ακολούθησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, όπου συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας Ν. Πανδή, ο αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας & Βιοτεχνίας Δ. Τσούκας, ο πρόεδρος του Π.Σ. Χρ. Μωραΐτης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπ. Βλαχόπουλος και Κ. Γκούσης.

Ο Ν. Σαντορινιός έδειξε από την αρχή τη διάθεσή του να συνεργαστεί στενά με την περιφερειακή Αρχή για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας. Το κυρίαρχο πρόβλημα που του μετέφερε ο κ. Γαλιατσάτος είναι η αδυναμία επικοινωνίας ανάμεσα στα ιόνια νησιά στο σύνολό τους, επίσης η αναγκαιότητα βελτίωσης των πορθμειακών γραμμών και η ενίσχυση των άγονων γραμμών, ενώ σημείωσε τη μελλοντική συμβολή των υδατοδρομίων.

Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς

Το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στο εργατικό Κέντρο με παραγωγικούς φορείς της Κέρκυρας, οι οποίοι του έθεσαν διάφορα ζητήματα, ζητώντας τη στήριξή του. Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του τοπικού Τμήματος του ΤΕΕ, του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΟΕΒΕΚ, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ιονίων Νήσων, του Σωματείου Υπαλλήλων ΥΠΑ, της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων, του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Παλαιοκαστρίτσας και της Ομάδας Περιβάλλοντος Διαπόντιων Νησιών.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Σαντορινιός δεσμεύτηκε να εξετάσει αν ωφελεί την Κέρκυρα να μετατραπεί η πορθμειακή γραμμή της σε ακτοπλοϊκή, καθώς του ετέθη ζήτημα αργής εξυπηρέτησης της γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα με ταυτόχρονα υψηλό κόστος. Εξέφρασε την άποψη ότι η Κέρκυρα διαθέτει όλα τα προσόντα ώστε να αναπτύξει εναλλακτικής μορφές τουρισμού και ξεκαθάρισε ότι το λιμάνι της θα περάσει στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση, φεύγοντας απ’ το ΤΑΙΠΕΔ, διασκεδάζοντας τους φόβους περί εκχώρησής του σε ιδιώτες.

Επιπλέον, ο βουλευτής Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι αναμένεται ενίσχυση του υποστελεχωμένου Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με προσωπικό, σημείωσε την ανάγκη η πόλη της Κέρκυρας να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την κρουαζιέρα, εκτίμησε ότι οι μαρίνες πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ, σε σχέση με την παραχώρηση του Αεροδρομίου στη Fraport, τόνισε με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς πρέπει να γίνουν μέρος της κατάστασης, δηλαδή να ασκούν έλεγχο ώστε να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να μη μένουν στον καταγγελτικό λόγο.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Φ. Βάκη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου της μαρίνας στη Σπηλιά, σημείωσε ότι η Κέρκυρα δύναται να ενταχθεί στο Ειδικό Χωροταξικό ώστε να μην αποψιλώνεται από υπηρεσίες, ενώ παρατήρησε ότι η ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στον έλεγχο των εργοδοτών, κυρίως στα ξενοδοχεία όπου παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, αλλά και της καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση

Η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου φιλοξένησε, στη συνέχεια, την πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Χαιρέτησαν, επίσης, ο νεοεκλεγείς συντονιστής της Ν.Ε. Γ. Κρητικός και οι βουλευτές Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη και Κ. Παυλίδης.

Στην ομιλία του, ο Ν. Σαντορινιός σημείωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νησιωτικός τόπος, τις δυσκολίες μέσα στις οποίες καλείται ο μόνιμος κάτοικος να ζήσει, αλλά και την αδιαφορία που υπήρξε απέναντι στα νησιά, μέχρι τώρα, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. «Αυτή την κατάσταση επιχειρεί να ανατρέψει η παρούσα κυβέρνηση, αφενός δίνοντας λύση σε χρόνια προβλήματα και αφετέρου αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας δυνατότητες αναξιοποίητες μέχρι τώρα, έτσι ώστε η νησιωτικότητα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και ευκαιρία ανάπτυξης», σημείωσε και αναφέρθηκε εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τα νησιά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί το άρθρο 101 του Συντάγματος και τις επιταγές των Ευρωπαϊκών Συμφωνιών που προστάζουν την ψήφιση πολιτικών υπέρ των νησιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, προσπάθησε να φέρει διαθρωτικές αλλαγές και σε άλλα πεδία, για τη στήριξη των πιο αδύναμων, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και της διοίκησης, και την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, αναφερόμενος εκτενώς σε κάθε τομέα χωριστά.

Μάλιστα, ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ έχει δώσει πνοή και ορίζοντα σε μια χώρα που ζούσε γονατισμένη. Γι’ αυτό και τα όνειρα κάποιων για αριστερή παρένθεση ή για πρόωρες εκλογές θα μείνουν απατηλά. Εκλογές το 2019 με πολιτικές ανατροπής και κοινωνικές αλλαγές».

Επίσκεψη σε Μπενίτσες, Λευκίμμη και Παξούς

Εκτός πόλης Κέρκυρας, από τις Μπενίτσες και τη Λευκίμμη μέχρι τους Παξούς, περιηγήθηκε την Κυριακή (29/1) ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ενημερώθηκε επιτόπου για ζητήματα που απασχολούν τα λιμάνια. Όπως τόνισε, προτεραιότητά του είναι να βελτιωθεί συγκοινωνιακά η ακτοπλοϊκή γραμμή των Παξών, ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Συνάντηση με τον δήμαρχο και με τους αντιδημάρχους των Διαποντίων

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, συναντήθηκε στο San Giacomo με τον δήμαρχο της Κέρκυρας Κ. Νικολούζο και με τους αντιδημάρχους των Διαπόντιων Νησιών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα αρμοδιότητας του ΥΝΝΠ που αντιμετωπίζει συνολικά ο νομός και, όπως δήλωσε ο δήμαρχος «Καταλήξαμε σε ορισμένες δεσμεύσεις όσον αφορά τον χρόνο επεξεργασίας από κοινού αρκετών ζητημάτων. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για μία πιο στενή συνεργασία».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ