22/12/2016

Απάντηση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη για την Συρία: Ενίσχυση της ΕΕ στις προσπάθειες των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, της κατάπαυσης του πυρός και της ανθρωπιστικής βοήθειας

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του Αντιπροεδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία και την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η κα Μογκερίνι στην αναλυτική της απάντηση, σημειώνει πως η στρατηγική της ΕΕ για την ειρηνική επίλυση του Συριακού, είναι πολυεπίπεδη. Συγκεκριμένα η ΕΕ ενισχύει την ενεργή της στήριξη «χωρίς αποκλεισμούς στις εν εξελίξει προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων», ενώ ταυτόχρονα ενισχυει την στήριξή της στην Συριακή αντιπολίτευση, και ιδίως «της επιτροπής υψηλού επιπέδου για τις διαπραγματεύσεις (HNC), ως αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης κατά τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και ενθάρρυνση της HNC για να περαιτέρω επεξεργασία της αντίληψής της για μια πολιτική μετάβαση».

Μεταξύ άλλων η κα Μογκερίνι υπογραμίζει τα σχέδια ενίσχυσης της ανθρωπιστικής ομάδας εργασίας της διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας καθώς και τη στήριξη για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία.
Την ίδια στιγμή η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ υπενθυμίζει ότι στις 2 Οκτωβρίου ανακοίνωσε «επείγουσα ανθρωπιστική πρωτοβουλία για το Χαλέπι στη συνεργασία με τον ΟΗΕ για επείγουσα παροχή σωτήριας βοήθειας» καθώς και «ιατρική εκκένωση από το ανατολικό Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένης συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την εξελισσόμενη τραγωδία στην Συρία και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία πάνω από 4.8 εκατομμύρια Σύριοι πολίτες έχουν εξαναγκαστεί στην προσφυγιά, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία ζητούσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκ μέρους της ΕΕ ώστε να υπάρξει συμβολή σε πολιτικό επίπεδο για κατάπαυση του πυρός.

Πιο συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα 6.6 εκατομμύρια προσφύγων εντός Συρίας και τα 13.5 εκατομμύρια πολιτών που χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, ζητούσε πρόσθετες ενέργειες και ανάληψη πρωτοβουλιών «προκειμένου να τεθεί η πρόταση για ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έχει ξεπεράσει τα 4,8 εκατομμύρια, 6,6 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί βιαίως να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας και 13,5 εκατομμύρια χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών δεν αρκούν για να δοθεί βιώσιμη λύση στο δράμα των ανθρώπων, ενώ το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ δεν εφαρμόζεται επαρκώς, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να αυξάνεται δυσανάλογα το βάρος διαχείρισης των προσφυγικών ροών στα κράτη πρώτης εισόδου (Ελλάδα και Ιταλία).

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ερωτάται η Επιτροπή, και ιδιαίτερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας κα Μογκερίνι:

– Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει προκειμένου η ΕΕ να συμβάλει, σε πολιτικό επίπεδο, στην κατάπαυση του πυρός και στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία;

– Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να τεθεί η πρόταση για ειρηνευτική συνδιάσκεψη για τη Συρία στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κας Μογκερίνι

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 23ης Μαΐου 2016 σχετικά με την περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς επίσης και για την απειλή που συνιστά το Ισλαμικό κράτος, η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στη συνέχιση των προσπαθειών και ενίσχυση της συνεργασίας με:

- ενίσχυση της ενεργού στήριξης της ΕΕ χωρίς αποκλεισμούς στις εν εξελίξει προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΕ για τη διευκόλυνση των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, ως πλήρες μέλος της διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας και στην εξασφάλιση ότι η κοινωνία των πολιτών και οι γυναίκες συμμετέχουν στη διαδικασία.

- ενίσχυση της στήριξης στη συριακή αντιπολίτευση, και ιδίως της επιτροπής υψηλού επιπέδου για τις διαπραγματεύσεις (HNC), ως αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης κατά τις συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΕ στη Γενεύη και ενθάρρυνση της HNC για να περαιτέρω επεξεργασία της αντίληψής της για μια πολιτική μετάβαση.

- συμμετοχή των βασικών περιφερειακών συντελεστών προκειμένου να επιδιώξουν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και εκ νέου παρότρυνση όλων όσοι είναι σε θέση να ασκήσουν επιρροή στα μέρη, ιδίως του συριακού καθεστώτος, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή αυτή για την προώθηση εποικοδομητικής συμβολής στη διαδικασία.

- υποστήριξη των προσπαθειών της διεθνούς ομάδας στήριξης της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, για την αναζωογόνηση και παράταση της παύσης των εχθροπραξιών, καθώς και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός σε ευρεία κλίμακα.

- ενίσχυση της συμβολής της στην ανθρωπιστική ομάδα εργασίας της διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας, με παράλληλη συνέχιση της επιτόπιας ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη, καθώς και για την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη.

Η Συρία ήταν υψηλά στην ημερήσια διάταξη της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με σειρά από συναντήσεις στο περιθώριο της Συνέλευσης, που είχαν ως στόχο την επίτευξη προόδου σε θέματα παύσης των εχθροπραξιών, επανέναρξης των πολιτικών συνομιλιών, ανθρωπιστικής βοήθειας, σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης, στις οποίες η ΕΕ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο.

Έκτοτε, η ΕΕ ανακοίνωσε, στις 2 Οκτωβρίου 2016, επείγουσα ανθρωπιστική πρωτοβουλία για το Χαλέπι στη συνεργασία με τον ΟΗΕ για επείγουσα παροχή σωτήριας βοήθειας και ιατρικής εκκένωσης από το ανατολικό Χαλέπι, συμπεριλαμβανομένης συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κα Mogherini - σε πλήρη συντονισμό με τα ΗΕ - ενέτεινε την προσέγγισή της με βασικούς συντελεστές προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την επανέναρξη μιας ανοιχτής πολιτικής διαδικασίας υπό συριακή ηγεσία και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.