ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/12/2016

Μ. Μπαλαούρας: Ο Προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης



Συνάδελφοι, ακούγοντας την Αντιπολίτευση μιάμιση μέρα τώρα, μου ήρθαν στον νου οι στίχοι του Μανώλη Αναγνωστάκη ωσάν τα θύματά σας – Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ - να φωνάζουν με τους στίχους αυτούς του Αναγνωστάκη. Ακούστε τους:

«Δὲ χάσαμε μόνο τὸν τιποτένιο μισθό μας

Τὰ πιὸ ἀκριβὰ ἐνθύμια ποὺ μέσα στὴν κάσα κρύβαμε

Στὸ τέλος τὸ ἴδιο τὸ σπίτι μας μὲ ὅλα τὰ ὑπάρχοντα.

Μήπως πέρασαν χρόνια; σαπίσαν τὰ φύλλα τοῦ ἡμεροδείχτη

Δὲ βγάλαμε ποτὲ καλὸ χαρτί, χάναμε· χάναμε ὁλοένα

Δῶστε μας πίσω τὰ χρόνια μας δῶστε μας πίσω τὰ χαρτιά μας.»

Γιατί, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης που ονομάτισα, αφήσατε πίσω σας μια χώρα λεηλατημένη σε ερείπια. Από πού να αρχίσεις την ανοικοδόμηση και μάλιστα σε ένα εχθρικό περίγυρο που φωνάζετε; Από αυτό το κράτος το πελατειακό χωρίς δομές, με μια τεράστια γραφειοκρατία, χωρίς ποιότητα υπηρεσιών, κράτος-λάφυρο, κρατικοδίαιτο στους ημέτερους;

Μιλάτε εσείς για πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, του λαθρεμπορίου; Δεν τα ανεχτήκατε απλώς, αλλά μαζί τα στήσατε. Με ποιες δομές; Με ποιο προσωπικό; Τι αφήσατε πίσω σας, προκειμένου εμείς να υλοποιήσουμε την πολιτική μας;

Και από πάνω, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική, κάνετε μικροπολιτική σε αγαστή συνεννόηση με τα αγαπημένα σας ΜΜΕ, εάν ο Τσίπρας πήγε στην Πάρο με τους πενήντα τρεις –ενώ πήγε με έξι-, εάν ο Τσίπρας, όπως είπε άγνωστος δήθεν πιλότος, ξόδεψε 300.000 ευρώ, ενώ ήταν μόνο 23.000 ευρώ, για να αποτίσει φόρο τιμής εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων –το υπογραμμίζω αυτό- στους ανθρώπους που ενέπνευσαν και εμπνέουν εκατομμύρια καταφρονημένους ανθρώπους για να αποκτήσουν την χαμένη περηφάνειά τους.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τον είχαν εξουσιοδοτήσει;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ναι, κυρία Βούλτεψη, τη χαμένη περηφάνειά τους. Να αισθανθούν άνθρωποι στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, στην Ευρώπη ακόμα.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ας ελευθερώσει μερικούς κρατούμενους ακόμα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Αφήστε αυτήν την προπαγάνδα, αυτήν τη σκιά.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ποια προπαγάνδα; Στη φυλακή είναι.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ο προϋπολογισμός του 2017 καταρτίστηκε με σειρά κοινωνικά χαρακτηριστικά, με ξεκάθαρη στόχευση για την προστασία των φτωχότερων στρωμάτων του ελληνικού λαού και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

 

H Βραχυχρόνια απομείωση του χρέους

Όμως, προχθές την επιτυχία της χώρας μας για την απομείωση του χρέους σε πρώτο –υπογραμμίζω– βραχυχρόνιο επίπεδο τη σχολιάσατε αρνητικά.

Αποφασίστηκε η απομείωση του χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ και η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά ύψους 1,5% που προστατεύει την ελληνική οικονομία, σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

Δηλώνουμε, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είμαστε σ’ αυτή την αβεβαιότητα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Εμμένουμε σταθερά στη θέση μας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Προηγουμένως ρώτησα τον κ. Βρούτση, τον καθ’ ύλην υπεύθυνο της Νέας Δημοκρατίας, και σαν Υπουργό και σαν σκιώδη σήμερα. Με τη σκιά θα μείνει, βέβαια, αλλά δεν πειράζει. Όσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη, προσπάθησε να τον διορθώσει ο κ. Κακλαμάνης. Και ξέρουμε τη γνωστή συζήτηση που έκανε ο κ. Κακλαμάνης δημοσίως, ότι ο κ. Μητσοτάκης πήρε τη γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία για την προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά μετά υπαναχώρησε στα πιο αδιάλλακτα στοιχεία του κόμματός του. Αυτή είναι η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και με την παρούσα ηγεσία.

Η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστεί. Στόχος της συζήτησης αυτής είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος. Και αντί να έχετε το θάρρος να καλοδεχθείτε τη σημαντική αυτή εξέλιξη, αντίθετα έχετε το θράσος να την αντιπαραβάλετε με το περιβόητο PSI. Χθες όλοι οι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μιλούσατε για το PSI που έδωσε -όλος ο κόσμος το ξέρει και το κατηγορεί- ένα τελειωτικό σπρώξιμο στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Δεκαεννιά δισεκατομμύρια κόστισε το PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. Κατέστρεψε τους μικροομολογιούχους που είχαν βάλει ό,τι επενδύσεις είχαν στο δήθεν ισχυρό κράτος -όχι ισχυρό απλώς, αλλά τίμιο- για να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και βύθισε τις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας τις ξένες. Αυτό ήταν το PSI σας. Μιλήσατε -και μάλιστα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- για το χρέος. Θα βάλω αυτό το ζήτημα και θα φωνάξω τον κ. Βενιζέλο κι άλλους για να μιλήσουν για το PSI. Μιλάτε για πρωτογενή πλεονάσματα εσείς που δεσμευθήκατε για χρόνια σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5%, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία εξοικονομούνται 20 δισεκατομμύρια.

Συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης. Πηγάζει από το τρίτο μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το καλοκαίρι του 2015 και που με μεγάλη της χαρά και μεγάλη της ανυπομονησία συνυπόγραψε και η Νέα Δημοκρατία.

Λέτε για τον Στουρνάρα. Δεν το λέει η Τράπεζα της Ελλάδας. Να το ξεκαθαρίσουμε. Το λέει ο Γιάννης ο Στουρνάρας, που όλοι ξέρουμε πολύ καλά το πρόσφατο παρελθόν του. Ποτέ η Τράπεζα της Ελλάδας δεν είπε ότι κόστισε η διαπραγμάτευση 86 δισεκατομμύρια. Και παρ’ όλα αυτά, λαμβάνουμε ακριβώς τα μισά μέτρα απ’ όσα θα λάμβαναν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αν είχαν μείνει στην κυβέρνηση. Θα θέλαμε, προφανώς κι άλλα κονδύλια, όπως για τον πολιτισμό.

Επιδιώκουμε να πιάσουμε τους συμφωνηθέντες στόχους για να έρθουμε πιο κοντά στην κανονικότητα, ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης επιτροπείας. Δεν θα πω πολλά νούμερα.

Προϋπολογισμός με τη ματιά προς αδύναμους

Σημείο πρώτο: σε ό,τι αφορά τα νούμερα της ανάπτυξης και των επενδύσεων που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, κόντρα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ναι, είναι αλήθεια ότι το 2,7% της ανάπτυξης και το 9,1% των επενδύσεων είναι φιλόδοξα νούμερα, αλλά είναι ρεαλιστικά.

Αντισταθμίζουμε την υφεσιακή δυναμική του Προϋπολογισμού – και με το παραπάνω – με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάπου 7 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 4% του ΑΕΠ. Τα  χρήματα πέφτουν στην οικονομία και είναι υπερδιπλάσια των 2,6 δισ. ευρώ που αποσύρονται με βάση τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του τρίτου μνημονίου για το 2017.

-Έχουμε κι άλλα αναπτυξιακά εργαλεία: το νέο αναπτυξιακό νόμο, με διαφορετική δομή, που δίνει λιγότερα σε περισσότερους, τα έργα του ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ για μεγάλα έργα, με τις απλοποιημένες αδειοδοτικές διαδικασίες. Όλα αυτά τα εργαλεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν ισχυρό θετικό πρόσημο στην οικονομία. Με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε και το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης, την ένταξη αργότερα της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ότι θα φανεί δηλαδή προς όλες τις κατευθύνσεις (πολιτικά – οικονομικά - ψυχολογικά) ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα εξομαλύνεται. Πολλά σχέδια - με συγκριτικό πλεονέκτημα την εξειδίκευση των νέων με τα προχωρημένα προσόντα τους - που είχαν παγώσει για πολύ καιρό θα ξεμπλοκάρουν μαζικά και η οικονομία θα κινηθεί έντονα ανοδικά, λόγω της μεγάλης συμπίεσης που είχε υποστεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα, με βάση τη θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου.  

Σημείο δεύτερο: Μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε είναι βαρύς, γιατί αυξάνουμε τα έσοδα, με φόρους κατά 2,5 δισ. ευρώ. Το κάνουμε για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιδιώκουμε την προστασία των αδύναμων οικονομικά, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Γι αυτό το λόγο προβλέπουμε:

- Στη θέση των διαφόρων επιμέρους μέτρων του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες έσχατης φτώχειας, που εφαρμόσαμε για πρώτη φορά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ, και επεκτείναμε ως τα τέλη του 2016, με ένα κονδύλι 272 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνουμε από το 2017 το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτηθεί το 2017 με 760 εκατ. ευρώ και θα παρασχεθεί σε νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ, δηλαδή σε 250 χιλιάδες οικογένειες.

- Αύξηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού κατά 300 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, για την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Προστασία.

- Πρωτοφανές: Πρόβλεψη για ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για να καλύψει τις δόσεις των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών με κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας (25%).

- Έχουμε, τέλος, αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2016.

Πολλά ακόμα έχουμε να κάνουμε

Όλα αυτά είναι η απάντηση σε όσους απαξιώνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Αριστεράς. Είδε κανείς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά τα προηγούμενα χρόνια να παίρνουν ανάλογα μέτρα για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων; Πιστεύει κανείς ότι θα το κάνανε τώρα αν κυβερνούσαν;

Οι φόροι πράγματι είναι βαρείς, και οι άμεσοι και οι έμμεσοι. Θέλουμε να τους μειώσουμε προοδευτικά. Ο Τσακαλώτος πρότεινε στους πιστωτές να δεχθούν τη μείωση του στόχου για το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% και αυτό το 1% να πάει στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πρόταση αυτή εκφράζει τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των σημερινών υψηλών φόρων που πράγματι επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα. Η διαφορά μας με τον κ. Μητσοτάκη, την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι εμείς δεν βάζουμε τη μείωση των φόρων πάνω από την προστασία αυτών που έχουν πληγεί σκληρότερα από την κρίση, πάνω από το κράτος πρόνοιας.

Σε πολλά πράγματα οφείλω να πω -και το έχουν πει και κεντρικά μας στελέχη- ότι αργούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με γοργότερους ρυθμούς, για τη διαφθορά, για το στήσιμο του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα θέλαμε. Όμως, ό,τι και να πείτε, ό,τι και να κάνετε, μαζί με τις ελίτ και τα κανάλια δεν θα μπορέσετε να μας βάλετε στο κάδρο σας, στο κάδρο της λαμογιάς, της λεηλασίας, της διαφθοράς, της ανεντιμότητας, της ανομίας. Θα προχωρήσουμε για να δώσουμε πάλι την ελπίδα στον χειμαζόμενο λαό μας.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ