ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/12/2016

Α. Γκαρά: Αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει το αριστερό, ταξικό, και κοινωνικό πρόσημο



Τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017

Με την τοποθέτησή της στη Βουλή η Α. Γκαρά υπογράμμισε το θετικό πρόσημο του Προϋπολογισμου του 2017 και σημείωσε με συγκρατημένη αισιδοξία τα δείγματα ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στην οικονομία. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

  • Τις αυξημένες δαπάνες για την κοινωνική προστασία, τη δημόσια υγεία και την παιδεία, καθώς προβλέπεται 300 εκ. ευρώ να διανεμηθούν στους τομείς αυτούς.
  • Τη δημιουρία 254 Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους, όπου ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα άμεσα και αδιαμεσολάβητα να εξυπηρετηθεί και να ενημερωθεί για όλα τα κοινωνικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα.
  • Την ουσιαστική συνδρομή του κοινωνικού κράτους στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων με τη δαπάνη 100 εκ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για αυτόν τον σκοπό.

Στη συνέχεια, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσον αφορά τη δημιουργία ενός κράτους πρόνοιας για τους Έλληνες που περιήλθαν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, κυρίως εξ`αιτίας των λανθασμένων πολιτικών επιλογών, τους καταλόγισε ευθύνες για το δυσθεώρητο χρέος , την αύξηση της ανεργείας, τη φτωχοποίηση του λαού και τους κάλεσε να επικεντρωθούν στην παραγωγική κριτική από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Τέλος, η κα. Γκαρά κάλεσε τους συναδέλφους να συμβάλλουν εποικοδομιτικά ώστε να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή τη χώρα και κυρίως για τις επόμενες γενιές που το δικαιούνται.

 

Ομιλία

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ

 Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.

Κύριοι συνάδελφοι, είχα σκοπό να μιλήσω για τον προϋπολογισμό  και να μιλήσουμε για νούμερα και στοιχεία για μία συνολική  πολιτική όπως σχεδιάζεται. Γιατί ένας προϋπολογισμός  πάντα δείχνει την προοπτική δράσεων  της επόμενης χρονιάς,  κάνοντας και έναν απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Είχα λοιπόν σκοπό να μιλήσω για αυτό.

 Όμως ακούγοντας και παρακολουθώντας τη συζήτηση όλες αυτές τις μέρες  στη Βουλή έχω πάθει μία σύγχυση.  Νομίζω πως έχω προσγειωθεί σε μία άλλη χώρα από αυτήν που εγώ  γνώριζα. Σε μία άλλη Ελλάδα. Κάπου αλλού. Σε μία χώρα  τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνανε χιλιάδες απολύσεις. Σε μία χώρα που δεν έχει στρατιές ανέργων. Σε μία χώρα που δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις. Σε μία χώρα που δεν είχε golden boys. Σε  μία χώρα που δεν επωφελούνταν μόνο οι φίλοι και οι γνωστοί. Σε μία χώρα που δεν θριάμβευε η λαμογιά. Σε μία χώρα που δεν τελείωναν ποτέ τα δημόσια έργα  γιατί ποτέ δεν έφταναν οι μίζες. Σε μία χώρα που ζούσε σε ευημερία και παράδεισο. Σε μία χώρα που είχε ξεχασμένη τη Θράκη από τις κυβερνήσεις. Σε μία χώρα που δεν έκλεισε κανένα εργοστάσιο. Σε  μία χώρα που δεν κλείσανε μαγαζιά,  δεν κλείσαμε επιχειρήσεις. Σε μία χώρα που  δεν μετανάστευσαν οι νέοι. Σε μία χώρα  που οι επιχειρήσεις δεν πήγαν στη Βουλγαρία. Σε μία χώρα που δεν έχουμε τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να χαιρετίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις που πήγαν στη Βουλγαρία. Σε μία τέτοια παραδεισένια χώρα  λοιπόν. Δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που προανέφερα.

Αυτά έχω ακούσει όλες αυτές τις μέρες από το στόμα  των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Και αναρωτιέμαι, δεν κυβέρνησαν ποτέ  Νέα δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη χώρα;;

Έχουμε ένα δυσθεώρητο χρέος. Πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος;  Έχουμε υπό ανάπτυξη.  Πώς δημιουργήθηκε αυτό; Έχουμε αποεπένδυση  όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε ανέργους, έχουμε απολύσεις, έχουμε περικοπές συντάξεων,  έχουμε φτωχοποίηση του λαού. Πώς έγιναν όλα αυτά; Έτσι ξαφνικά; Σε μία άλλη χώρα; 

Δεν ευθύνεται κανένας από αυτούς που κυβέρνησαν; Κανένας;  Κανένας και καμία;

Και έρχεστε, κυρίες και κύριοι, εσείς για να κουνήσετε το δάχτυλο σε εμάς,  που πήραμε όλη αυτή την κατάσταση,  όλη αυτή την κατάσταση  που περιέγραψα  και μία κατάσταση, για να μην ξεχνιόμαστε,  που κάποιοι πλούτισαν. Και αν κοιτάξουμε γύρω  κάποιοι πλούτισαν οι πατεράδες τους, πλούτισαν οι ίδιοι, έχουν κρατήσει στην άκρη και για τα παιδιά τους, και όχι μόνο κράτησαν,  έχουν κρατήσει και τις καρέκλες. Γι` αυτό τώρα τρελαίνονται  και συγχύζονται.

Λοιπόν,  νομίζω πως πρέπει να  είμαστε  προσγειωμένοι και σεμνοί. Ο προηγούμενος συνάδελφος που κατήλθε από το βήμα, μας ζήτησε να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε αρκετά προσγειωμένοι και σεμνοί  και λέμε ότι προσπαθούμε  να μαζέψουμε τα δικά σας συντρίμμια.

Εσείς αλήθεια για όλα αυτά που έχετε κάνει  πόσες φορές πρέπει να ζητήσετε συγνώμη  από αυτό το λαό; Γιατί  πιστεύω ότι  εδώ μέσα  το θράσος περιττεύει. Δεχόμαστε  την κριτική  την παραγωγική και σκληρή κριτική, και την προοδευτική κριτική  από την αντιπολίτευση. Δεχόμαστε τη σκληρή κριτική. Όμως το θράσος εδώ μέσα περισσεύει. Και κάποιες συνάδελφοι και κάποιες συναδέλφισσες  θα έπρεπε να είναι λίγο πιο μαζεμένοι  σε αυτά που λένε.

Δύο λόγια για την αξιωματική αντιπολίτευση  αλλά και για τους συναδέλφους από τη Δημοκρατική συμπαράταξη. Προσπαθείτε και έχετε σαν όπλο να πλήξετε αυτή την κυβέρνηση αλλά και εμάς τους ίδιους  τους βουλευτές της συμπολίτευσης προσπαθώντας  να χαλάσετε τη δική μας εικόνα. Χέρι-χέρι με τα συστημικά ΜΜΕ,  τα οποία σας στηρίζουνε για οποιαδήποτε  επιτυχία και για τα success story που έχετε κάνει αλλά και  αλλά και για τα success story, που υλοποιείτε αυτές τις μέρες, πλήττοντας τη δικιά μας εικόνα.

Λοιπόν, μιλούσατε για αριστερή παρένθεση, δεν σας βγήκε. Μας λέγατε ψεύτες, δε σας βγαίνει γιατί εμείς πολύ ειλικρινά, όταν  αποτύχαμε  σε αυτά και δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε και   να υλοποιήσουμε,  αυτά που είχαμε δεσμευτεί, ξαναπευθυνθήκαμε στον ελληνικό  λαό,  με νέο πρόγραμμα  και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Και ο λαός μας έδωσε αυτήν την ευκαιρία. Δεν νομίζω να λέμε κανένα ψέμα.

Αντίθετα με εσάς, που κάνουν παρέλαση  τα Ζάππεια. Παρέλαση τα Ζάππεια, αλλά σε μνημόνια καταλήξατε. Μιλάτε για το ηθικό πλεονέκτημα μας.  Οτι χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα.  Δεν ξέρω κανέναν  από μας να κλέβει. Αντιθέτως  εσείς είστε σε λίστες,  εισαγγελείς μπαινοβγαίνουν στα γραφεία σας,  έχετε σκάνδαλα καταγεγραμμένα,  αν όχι οι ίδιοι, οι συνεργάτες σας. Μάλλον εσείς δεν είχατε ποτέ ηθική.

Μιλούσατε για κόφτη,  ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης. Απέτυχε και αυτό, δεν εφαρμόστηκε ο κόφτης. Τώρα λέτε, ότι ψηφίσαμε τέταρτο μνημόνιο. Έχετε παραλογιστεί εντελώς. Κάποιοι λένε πως ΘΑ ψηφίσουμε, κάποιοι έχετε πιστέψει  οτι ψηφίσαμε τέταρτο μνημόνιο.  Πάει κι αυτό το επιχείρημα.

Τώρα έχετε καινούργια αφήγημα.  Είμαστε στο 2014. Όλα αυτά που προανέφερα:  απολύσεις, φτώχεια,  μισθούς, στρατιές ανέργων, νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό, χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν  δεν υπήρχαν το 2014. Παράδεισος! Πάει  και αυτό το αφήγημα.

Λοιπόν,  για να συντομεύω. Πολύ  χαρακτηριστικά. εμείς  το Σεπτέμβριο του 2015  πριν τις εκλογές  παρουσιάσαμε  έναν οδικό χάρτη  και αυτόν υπηρετούμε.  Έχουμε πει ότι έχουμε μία συμφωνία,  δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτήν τη συμφωνία. Ούτε βήμα πίσω. Την υλοποιούμε με βάση τις δεσμεύσεις μας. Είχαμε πει ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2016  ξεκινάει η ανάκαμψη  και αυτό αποτυπώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Αλήθεια, μιλήσατε για τους αγρότες. Η πρότασή σας  για τους αγρότες στο φορολογικό ήταν η δέσμευση  κατασχέσεων. Κλείσατε τα εργοστάσια ζάχαρης  αφήνοντας σε αδιέξοδο  χιλιάδες αγρότες. Κλείσατε την Αγροτική Τράπεζα  δημεύοντας περιουσία αγροτών. Φορολογούσατε τις αποζημιώσεις. Τη ζημιά των αγροτών τη φορολογούσατε. Έχουνε σταματήσει όλα  τα δημόσια έργα,  επειδή, ξαναλέω, δεν φτάνανε οι μίζες.

 Τι κάνατε για τους επαγγελματίες; Εσείς που τρελαίνεστε και κλαίτε για το "επιχειρείν" και τους επαγγελματίες. Τους διασύρατε και τους τρέχατε στα κρατητήρια  για οφειλές 5 χιλιάδων ευρώ. Τα έχουμε ξεχάσει όλα αυτά;

Εμείς, λοιπόν, σε αυτόν τον οδικό χάρτη  που αποτυπώνονται τα πρώτα αποτελέσματα  σε αυτόν τον προϋπολογισμό  πετυχαίνουμε. Τον ακολουθούμε. Πρώτον, είναι αυτό  που έχουμε πετύχει  με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δεύτερον, είναι οι δείκτες  ανάκαμψης. Εμείς είμαστε σεμνοί  δεν έχουμε success story  και δεν πανηγυρίζουμε για ανάπτυξη.

Αυτό που λέμε  είναι ότι η οικονομία μας  δείχνει μικρά  δείγματα ανάκαμψης. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές.  Το εμπορικό ισοζύγιο  αρχίζει να αντιστρέφεται,  έχουμε αύξηση των εξαγωγών,  έχουμε αύξηση στο εμπόριο, έχουμε αύξηση του τουρισμού, έχουμε  μείωση στην ανεργία. Αλλά  δεν πανηγυρίζουμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολη  η κατάσταση.

 Αλλά μας δείχνει ότι απελευθερώνονται  δυνάμεις στην οικονομία. Μας δείχνει ότι υπάρχει δυναμική, που με σωστή δουλειά και σωστή αξιοποίηση  μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά. Να τελειώσει η επιτροπεία και το πρόγραμμα των 2018. Να είμαστε ελεύθερη χώρα, σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

Ένα σημείο ακόμη, κύριε πρόεδρε, και συγνώμη για το χρόνο. Αυτός ο προϋπολογισμός  αποτυπώνει αριστερό, ταξικό  και κοινωνικό  πρόσημο  γιατί έχει αυξημένες δαπάνες  για την κοινωνική πρόνοια,  για τη δημόσια υγεία  και για την παιδεία,  κάτι το οποίο όμως σας ενοχλεί γιατί χαλάει η πελατεία σας.

Τα κέντρα κοινότητας  που δημιουργεί  στο Υπουργείο η κυρία Φωτίου είναι πολύ σημαντική θέση  μεταρρύθμιση,  γιατί  με αξιοπρέπεια  και αδιαμεσολάβητα ο πολίτης  θα μπορεί να εξυπηρετείται  χωρίς να χρειάζεται να παρακαλάει οποιονδήποτε Βουλευτή ή οποιονδήποτε παράγοντα  διοικητικό ή δεν ξέρω τι.

Τελειώνω με μία φράση  αυτός ο προϋπολογισμός  εκτός από μία δυναμική της οικονομίας  που μας δείχνει, με προστασία των  αδύναμων  και των χαμηλότερων  στρωμάτων  αυτής της κοινωνίας, γιατί  αυτό είναι το χρέος μας  να ξεκινήσουμε από κει, να θυμίσουμε, ότι το κράτος  θα πληρώσει τα στεγαστικά δάνεια  για αυτούς που αδυνατούν να τα πληρώσουν. Έχει και μία άλλη καινοτομία. Δεν έχουν προϋπολογιστεί  οι μίζες, που προϋπολογίζατε εσείς.  Λοιπόν, ας συμβάλλουμε  για τελευταία φορά όλοι  στο να γυρίσουμε σελίδα  σε αυτή τη χώρα. Ας συμβάλλουμε στο να πάμε μπροστά. Όχι για μας, αλλά   για τις γενιές που έρχονται.

Ευχαριστώ πολύ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ