ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/12/2016

Ν. Ηγουμενίδης: Αξιοποιούμε κάθε περιθώριο εφαρμογής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο - Είμαστε σε κοινή πορεία με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις



Τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2017

Στις ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και στα συνειδητά ψέματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, καταθέτοντας μια σειρά από έγγραφα που πιστοποιούν τη σκόπιμη παραπλάνηση από πλευράς ΝΔ στα ζητήματα της οικονομίας και της πολιτικής.

Πρώτον, ο Νίκος Ηγουμενίδης, αντικρούοντας το επιχείρημα του βασικού εισηγητή της ΝΔ ότι υπάρχει μείωση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, κατέθεσε τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρονται στο ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ: «Γύρω στα 750 εκατομμύρια έχουμε μαζέψει μόνο από τα καπνικά. Από τα 50 εκατομμύρια του 2014, πήγαμε στα 150 εκατομμύρια το 2015 και στα 280 εκατομμύρια το 2016, δηλαδή υπήρξε σχεδόν πενταπλασιασμός. Και αυτό χωρίς να προσθέτω τα στοιχεία από τη Λίστα Λαγκάρντ και όλα τα υπόλοιπα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πορείας των καταθέσεων, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δεν αναφέρεται στην περίοδο 2010 μέχρι 2014, πριν αναλάβει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη μείωση στις καταθέσεις, η οποία ανήλθε στα 70 δισεκατομμύρια. Αναφερόμενος στην επιλεκτική ανάγνωση των στοιχείων από τη ΝΔ, ο Νίκος Ηγουμενίδης είπε: «Μνήμη χρυσόψαρου! Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας δεν το θυμάται. Και όχι μόνο μνήμη, αλλά και συμπεριφορά χρυσόψαρου! Τι λένε τα ψαράκια; Τίποτα. Δεν μιλάνε. Δεν μιλάει γι’ αυτά τα 70 δισεκατομμύρια, που στην ούγια γράφουν «Σαμαράς – Βενιζέλος».

 Επιπλέον για τις καταθέσεις, όσον αφορά στην επιλεκτική μνήμη και στη συνειδητή εξαπάτηση του λαού, τόνισε ότι: «Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, έναν χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 6 δισεκατομμύρια, μικρή, αλλά σταθερή ανοδική πορεία σ’ αυτόν τον χρόνο» και κατέθεσε στα πρακτικά από φίλα προσκείμενο μέσο παλαιότερη δήλωση του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας όπου σημειωνόταν: «Σιγά μην αφήσω τα λεφτά μου να τα φάει ο ΣΥΡΙΖΑ, να χαθούν στην τράπεζα από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τρίτον, κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής δημοσίευμα από φίλα προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία μέσο, στο οποίο σημειώνεται ότι «στο τρίτο τρίμηνο του 2016 –όχι εκτιμήσεις, τι θα γίνει, τι έγινε- το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% λόγω της καλής πορείας του τουρισμού και της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ελπίζω οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να μην το αμφισβητούν».

Σχετικά με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup επεσήμανε «τα σταθερά και χαμηλά επιτόκια, την απομείωση του χρέους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, στα 45 δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα».

«Δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτές τις αποφάσεις. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη αξία σχετικά με αυτές είναι το γεγονός ότι επιτέλους το θέμα του χρέους μπαίνει στο επίσημο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτέλους ο αγώνας του λαού μας για στοιχειώδη αξιοπρέπεια διαβίωσης αποκτά χειροπιαστά δείγματα. Εννοείται πως οι στόχοι μας είναι για πολλά περισσότερα και όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».

Τέταρτον, πολύ χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ρώτησε: «Τι θα αλλάξετε σε σχέση με την πολιτική Σαμαρά; Πού διαφωνείτε και τι θα αντικαταστήσετε από τις πολιτικές επιλογές του Βενιζέλου; Τι θα αλλάξετε απ’ όσα έκανε ο Καραμανλής;», ενώ εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το δρόμο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, «όχι απλά γιατί είμαστε αντίθετοι με νέες απολύσεις και νέες περικοπές μισθών, αλλά γιατί αν το θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άποψη «λιγότεροι φόροι και λιγότερο κράτος», που η πιο τραβηγμένη κι η πιο ακραία έκφρασή της είναι «καθόλου φόροι και καθόλου κράτος», είναι άποψη που τελικά καταλήγει σε ‘καθόλου κοινωνικό κράτος’».

Κλείνοντας την ομιλία του στον Προϋπολογισμό σημείωσε: «Εμείς με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις θα προχωρήσουμε. Μέσα σ’ αυτόν το ασφυκτικό κλοιό της δημοσιονομικής σταθερότητας πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα εφαρμόσουμε πολιτική με κοινωνικό αποτύπωμα. Με τη μαχόμενη κοινωνία τελικά θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα Ελλάδα».

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης από τα Πρακτικά της Βουλής

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό. Πρόκειται για μια συζήτηση και αποφάσεις που στον έναν ή στον άλλον βαθμό σχετίζονται με τις γενικότερες εξελίξεις τόσο στην πατρίδα μας όσο και στην Ευρώπη. Και όλοι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι ζουν αυτήν εδώ τη συζήτηση, όλοι αυτοί που βιάστηκαν δύο χρόνια τώρα να κλείσουν την αριστερή παρένθεση στην ελληνική ιστορία, έρχονται και φωνάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία. Και ό,τι έμεινε όρθιο από τον χαλασμό, το φορολογεί αδυσώπητα. Σε αυτά τα δύο θέματα θα σταθώ στην τοποθέτησή μου.
Με την εμπειρία του μπροστά ο κ. Τραγάκης μίλησε για προϋπολογισμό αντανάκλαση της πλήρους και οριστικής αποτυχίας της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αρκετοί ομιλητές από τη Νέα Δημοκρατία μίλησαν για καταστροφή της οικονομίας. Ο κ. Χατζηδάκης ως βασικός εισηγητής είπε για σαράντα δισεκατομμύρια λιγότερα στις τράπεζες την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που στην  ούγια γράφει Τσίπρας-Καμμένος. Φαίνεται το έχει μελετήσει το θέμα. Άρα, είναι συνειδητά η μισή αλήθεια, δηλαδή, συνειδητά ψέματα.
Πρώτον, ποια ήταν η γραμμή των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τις τραπεζικές καταθέσεις; Καταθέτω στα Πρακτικά από φίλα προσκείμενο μέσο τη δήλωση του σημερινού αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, «Σιγά μην αφήσω τα λεφτά μου να τα φάει ο ΣΥΡΙΖΑ, να χαθούν στην τράπεζα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπάρχουν δηλώσεις και άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έφτασαν τον σημερινό Πρόεδρο να δηλώνει, «Ρε παιδιά ας μην το λέμε δημόσια».
(Στο σημείο αυτό  ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερον, σχετικά με το ίδιο θέμα, σημειώνω ότι την περίοδο 2010 μέχρι 2014, πριν αναλάβει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση στις καταθέσεις ήταν 70 δισεκατομμύρια. Μνήμη χρυσόψαρου! Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας δεν το θυμάται. Και όχι μόνο μνήμη, αλλά και συμπεριφορά χρυσόψαρου! Τι λένε τα ψαράκια; Τίποτα. Δεν μιλάνε. Δεν μιλάει γι’ αυτά τα 70 δισεκατομμύρια, που στην ούγια γράφουν «Σαμαράς – Βενιζέλος».
Και το τρίτο και το σοβαρότερο όσον αφορά την επιλεκτική μνήμη και άρα τη συνειδητή εξαπάτηση του λαού μας, είναι το εξής: Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, έναν χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 6 δισεκατομμύρια, μικρή, αλλά σταθερή ανοδική πορεία σ’ αυτόν τον χρόνο.
Μας ξέφυγε, θα μας πουν. Εντάξει, δεν τα μελετήσαμε καλά τα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία. Να, είπε πάλι ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, φέτος λιγότερα 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις που γίνονταν στις αρχές του 2015 για το 2016. Αυτό σημαίνει –έκοψε και «κουστουμάκι» για τα ελληνικά νοικοκυριά- 5.000 ευρώ χαμένα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Καταθέτω στα Πρακτικά δημοσίευμα από φίλα προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία μέσο, που σημειώνει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2016 –όχι εκτιμήσεις, τι θα γίνει, τι έγινε- το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% λόγω της καλής πορείας του τουρισμού και της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ελπίζω οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να μην το αμφισβητούν.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επίσης, δεν μπορεί να ξεκοπεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις εξελίξεις στο Eurogroup. Επισημαίνω από όλες αυτές τις εξελίξεις τα σταθερά και χαμηλά επιτόκια, την απομείωση του χρέους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, στα 45 δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου και ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα.
Δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτές τις αποφάσεις. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη αξία σχετικά με αυτές είναι το γεγονός ότι επιτέλους το θέμα του χρέους μπαίνει στο επίσημο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτέλους ο αγώνας του λαού μας για στοιχειώδη αξιοπρέπεια διαβίωσης αποκτά χειροπιαστά δείγματα. Εννοείται πως οι στόχοι μας είναι για πολλά περισσότερα και όχι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε απλά και να σημειώνουμε το θετικό των τελευταίων αποφάσεων, αλλά μέχρι εκεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αποφάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της σταθερής και συνεχούς προσπάθειας της Κυβέρνησής μας, αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως είναι αποτέλεσμα των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί ο λαός μας.
Οι αποφάσεις αυτές παράλληλα είναι ένα χαστούκι σε όλες αυτές τις απόψεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι το χρέος δεν χρειάζεται ρύθμιση, απόψεις, δηλαδή, των οποίων κύριοι εκφραστές ήταν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)
Παρακαλώ για την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε.
Πέρα από το θέμα της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας, ένα δεύτερο ερώτημα που απασχολεί τον προϋπολογισμό είναι το εξής: Τα λεφτά θα τα πάρουμε από αύξηση των εσόδων του κράτους, δηλαδή από τη φορολογία, ή από μείωση των εξόδων, δηλαδή από απολύσεις και μείωση μισθών και συντάξεων;
Σε σχέση με αυτό το ερώτημα να πω ότι, κακά τα ψέματα, και οι δύο δρόμοι και οι δύο πλευρές του ερωτήματος κατά τη γνώμη μου είναι υφεσιακοί. Εμείς επιλέξαμε τον δρόμο της αύξησης των εσόδων, τον δρόμο δηλαδή της φορολογίας και μάλιστα με διάχυση σε όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές ομάδες, έτσι ώστε να μειώσουμε το βάρος ανά κοινωνική ομάδα. Απορρίψαμε τον δρόμο της μείωσης των εξόδων, δηλαδή τον δρόμο των απολύσεων και της μείωσης των μισθών.
Φορολογία, λέει η Νέα Δημοκρατία, φορομπηχτική πολιτική και μάλιστα δεν την κάνετε και καλά. Το είπαν με διαφορετικές εκφράσεις. Το επανέλαβε και επανήλθε σε αυτό και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Για «γαργάρα» μίλησε ο κ. Ψαριανός από το Ποτάμι κ.λπ.

Το είπε και ο κ. Χατζηδάκης, ο βασικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής 18 εκατομμύρια,14 εκατομμύρια και 2,5 εκατομμύρια για τις χρονιές 2014, 2015 και 2016 στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Πάλι συνειδητά η μισή αλήθεια, δηλαδή συνειδητά ψέματα.
Το πρώτο είναι ότι έχει δίκιο στα στοιχεία που παρουσίασε για τα καύσιμα, που οφείλεται σε αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Όμως, από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, που ένα κομμάτι τους θα καταθέσω –αρμόδιος βέβαια είναι ο Υπουργός και είναι εδώ- φαίνεται ότι γύρω στα 750 εκατομμύρια έχουμε μαζέψει από τα καπνικά. Από τα 50 εκατομμύρια του 2014, πήγαμε στα 150 εκατομμύρια το 2015 και στα 280 εκατομμύρια το 2016 δηλαδή υπήρξε σχεδόν πενταπλασιασμός. Και αυτό χωρίς να προσθέτω τα στοιχεία από τη Λίστα Λαγκάρντ και όλα τα υπόλοιπα.
Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Ηγουμενίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Απορρίψαμε το δρόμο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, όχι απλά γιατί είμαστε αντίθετοι με νέες απολύσεις και νέες περικοπές μισθών, αλλά γιατί αν το θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η άποψη «λιγότεροι φόροι και λιγότερο κράτος», που η πιο τραβηγμένη κι η πιο ακραία έκφρασή της είναι «καθόλου φόροι και καθόλου κράτος», είναι άποψη που τελικά καταλήγει «καθόλου κοινωνικό κράτος».
Οι λιγότεροι φόροι καταλήγουν λιγότερο σε κοινωνικό κράτος. Σημαίνει καθόλου ή λιγότερο δημόσιο σχολείο, δημόσια παιδεία, καθόλου ή λιγότερο δημόσιο σύστημα υγείας και δημόσια νοσοκομεία, καθόλου ή λιγότερο κράτος πρόνοιας. Όλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όλα από τις τσέπες των εργαζομένων.
Εδώ είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό προσπαθεί σκόπιμα και επιτυχημένα ίσως έως ένα βαθμό να κρύψει πίσω από το αίτημα για λιγότερη φορολογία και πίσω από τα ταξίδια- επιβραβεύσεις του Αρχηγού της στη φυγή των κεφαλαίων και των επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.
Ωστόσο, κουνάνε το δάκτυλο αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά είχαν φορτώσει στον ελληνικό λαό, πέρα από αυτά που ζούμε, παραπάνω 20 δισεκατομμύρια που πήραμε πίσω με τη διαπραγμάτευση, που ακόμα και αυτή την χαρακτηρίζουν εικονική.
Πέρα από τις διαφορές Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ ένα είναι το κυριότερο, το οποίο γνωρίζει ο λαός μας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή η χώρα δεν χάλασε τα τελευταία δύο χρόνια. Η σημερινή κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα πορείας δεκαετιών, μιας πορείας που βαραίνει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.  
Το ερώτημα λοιπόν, πέραν από τη συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την εικονική αντιπολίτευση σε μια εικονική κυβέρνηση, όπως θα θέλατε να είναι, πέραν από τη συνειδητή πολιτική επιλογή των πολιτικών σας υπαλλήλων, που ουσιαστικά υπονομεύουν κάθε προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε πολιτική με αριστερό πρόσημο, όπως για παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό ο κ. Στουρνάρας, η παράταξή σας, που έφερε τη χώρα στα βράχια, πρέπει να απαντήσει στα εξής.
Τι θα αλλάξετε σε σχέση με την πολιτική Σαμαρά; Πού διαφωνείτε και τι θα αντικαταστήσετε από τις πολιτικές επιλογές του Βενιζέλου; Τι θα αλλάξετε απ’ όσα έκανε ο Καραμανλής;
Εν πάση περιπτώσει, εμείς με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις θα προχωρήσουμε. Μέσα σ’ αυτόν το ασφυκτικό κλοιό της δημοσιονομικής σταθερότητας πιστεύουμε ότι μπορούμε και θα εφαρμόσουμε πολιτική με κοινωνικό αποτύπωμα. Με τη μαχόμενη κοινωνία τελικά θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα Ελλάδα.
Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ