ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/11/2016

Α. Τριανταφυλλίδης: Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού



 

«Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Χρήζουν της ίδιας προστασίας, μέριμνας και φροντίδας από την πολιτεία. Δυστυχώς, πρέπει να κλείσουμε πληγές και ανεπάρκειες δεκαετιών» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με αφορμή την έντονη δυσοσμία στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και το «ύποπτο» νέφος στον Δήμο Παύλου Μελά.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη δυτική Θεσσαλονίκη και την απάντηση που πήρε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

«Είπα στον υπουργό πως δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να κόψουμε δρόμο. Εδώ και μήνες έχουμε το θέμα με τη δυσοσμία στο Κορδελιό, εκεί όπου δεν μπορούμε να βρούμε την πηγή» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, πως την 1η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να εξεταστούν από κοντά τα προβλήματα.

 «Ο υπουργός δέχτηκε την 1η Δεκεμβρίου να περπατήσουμε μαζί στις γειτονιές του Κορδελιού. Ο κ. Τσιρώνης, οι βουλευτές, η περιφέρεια και οι δήμοι. Μπορεί να μην είμαστε στην ίδια ιδεολογική και πολιτική αφετηρία με τους δημάρχους και την περιφέρεια. Αυτό που μας ενώνει, όμως, είναι το κοινό πρόβλημα και η αγάπη μας για τη Θεσσαλονίκη» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

 

Το σύνολο των πρακτικών της επίκαιρης ερώτησης για τη Δυτική Θεσσαλονίκης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε -ήδη πριν από δύο ημέρες έγινε και σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο σας, υπό την Προεδρία σας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τόσο της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των παρατάξεων- το έντονο πρόβλημα με τη δυσοσμία στη συγκεκριμένη περιοχή, την περιοχή, δηλαδή, του Κορδελιού και βέβαια το συμβάν το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου στην άλλη πλευρά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ευκαρπίας, όπου ακούστηκε ένας έντονος θόρυβος και εμφανίστηκε ένα νέφος από σκόνη πάνω από την περιοχή αυτή προερχόμενο από τον χώρο του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ».

Τα δύο αυτά περιβαλλοντικά επεισόδια καθιστούν σαφές, κύριε Υπουργέ, ότι οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι εργατογειτονιές και τώρα «ανεργογειτονιές» του Κορδελιού και του Ευόσμου, των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης, της Σταυρούπολης, της Πολίχνης, των Μετεώρων, της Ευκαρπίας, της Νεάπολης και των Συκεών δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είναι σαφές ότι πρέπει να κλείσουμε πληγές και ανεπάρκειες δεκαετιών,, ανεπάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, εξοπλισμό μετρήσεων. Δεν έχουμε, όμως, χρόνο. Πρέπει να κόψουμε δρόμο. Εδώ και μήνες υπάρχει η συγκεκριμένη έντονη, αφόρητη δυσοσμία. Είναι αδύνατη η παραμονή ακόμα και μέσα στο σπίτι τους. Είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες στην Αστυνομική Αρχή και στις αρμόδιες Αρχές. Τσούζουν τα μάτια των ανθρώπων και δεν μπορούν να παραμείνουν ούτε μέσα στον χώρο του σπιτιού τους. Υπάρχουν καταγγελίες που έχουν κινητοποιήσει τη Δικαιοσύνη και υπάρχει παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι σαφές ότι η Πολιτεία κάτι πρέπει να πράξει. Όχι, βέβαια, η Πολιτεία γενικά και αόριστα. Είναι σαφές ότι από το 1999 η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ελέγχου της μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είναι ευθύνη της Περιφερειακής Διοίκησης και στη συνέχεια Αυτοδιοίκησης.

Όμως, πρέπει να συνδράμουμε, κύριε Υπουργέ, και ένας μόνιμος, αποδεκτός, σταθερός, αλλά και κινούμενος, μηχανισμός μέτρησης σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη -και όχι ευκαιρίας δοθείσης- να μπορέσει να πει σε αυτόν τον κόσμο, στο Κορδελιό, ότι έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, προέρχεται από εκεί. Δεν έχουμε βρει καν την πηγή από πού προέρχεται. Άλλοι -τα διυλιστήρια- λένε ότι είναι από την ΕΚΟ. Τα διυλιστήρια λένε από την πλευρά τους «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε, να χρηματοδοτήσουμε και την αγορά ενός κινητού μηχανισμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Είναι μερκαπτάνες; Είναι με υδρόθειο; Μετράμε υδρόθειο; Ανακαλύψαμε στη σύσκεψη αυτή, κύριε Υπουργέ, κύριε Τσιρώνη, ότι ο μόνος σταθμός μέτρησης που βρίσκεται στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο του Κορδελιού -σταθερός όχι μετακινούμενος- δεν μπορεί να μετρήσει ούτε υδρόθειο, ούτε μερκαπτάνες που ενδεχομένως να ευθύνονται για αυτήν την έντονη δυσοσμία.

Από την άλλη…

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ακριβώς. Στη δευτερολογία θα αναφέρω ειδικότερα και περισσότερα για το θέμα του ΤΙΤΑΝΑ και της Ευκαρπίας, που είναι ένα ζήτημα-πρόβλημα, μια ανοιχτή πληγή δεκαετιών.

Ευχαριστώ.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Τσιρώνη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συμμερίζομαι ολόψυχα την αγωνία και του συναδέλφου και των κατοίκων. Πραγματικά, νομίζω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες. Δυστυχώς, η μυρωδιά στο Κορδελιό δεν είναι καινούρια ιστορία. Το ξέρετε και το ξέρουμε. Δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη λογική που επικρατούσε επί δεκαετίες των πολιτών β’ κατηγορίας.

Επειδή σε λίγες ώρες θα μπει ξανά σε αυτήν την αίθουσα το «δευτερεύον» κατά πολλούς θέμα ενημέρωσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θέλω να πω σε αυτήν την Αίθουσα -και το έχω πει πολλές φορές-, ότι «πολυφωνία» δεν σημαίνει πολλά μέσα ενημέρωσης. «Πολυφωνία» σημαίνει να μαθαίνουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει στο Κορδελιό. Και δυστυχώς, τόσα χρόνια υπήρχε απόλυτη σιωπή και για το Κορδελιό και για τον Ασπρόπυργο και για το τι συνέβαινε σε όλες αυτές τις γειτονιές ή τι συνέβαινε στον Ασωπό. Δυστυχώς, ήταν μια συνομωσία σιωπής, μια σιωπή ένοχη, μια σιωπή που εκπορευόταν από οικονομικά συμφέροντα που σίγουρα δεν ωφέλησαν τη χώρα μας, αλλά την έριξαν στα βράχια. Άρα, εδώ πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα λύσουμε γρήγορα το πρόβλημα.

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω το εξής: Και απέναντι στη σιωπή και απέναντι στους πολίτες β’ κατηγορίας -που εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν- εμείς είμαστε ασυμβίβαστοι. Δεν θέλουμε να υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας, ούτε όμως θέλουμε να μην υπάρχει στην Ελλάδα βιομηχανία. Διότι, δυστυχώς, σε αυτές τις περιοχές όλες οι βιομηχανίες έφυγαν ή έκλεισαν τις προηγούμενες χρονιές -δεν έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο- και έχει μείνει μονάχα ο ΤΙΤΑΝΑΣ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε την αιτία.

Πραγματικά -και χαίρομαι που το είπατε- η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ χρηματοδοτεί μια φορητή μονάδα. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια φορητή μονάδα.

Θα μιλήσω τώρα για τη σταθερή μονάδα, η οποία υπάρχει στο Κορδελιό. Η σταθερή μονάδα μετράει αυτά που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετράει τα αιωρούμενα σωματίδια μέχρι δέκα μικρά, μετράει φυσικά τα οξείδια του αζώτου και τα οξείδια του θείου, μετράει και πτητικούς υδρογονάνθρακες, όπως είναι το βενζόλιο και άλλα πτητικά, όπως είναι τα τολουόλια, ξυλόλια. Μετράει, δηλαδή, τους πολύ επικίνδυνους υδρογονάνθρακες. Αυτό επιτάσσει η οδηγία, αυτό κάνουν όλες οι μονάδες μας. Δεν είναι κάτι καινούριο.

Λέμε, λοιπόν, σήμερα ότι βρίσκουμε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε, ειδικά σε αυτήν τη μονάδα -γιατί τα προηγούμενα που ανέφερα δεν μυρίζουν, είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, αλλά δυστυχώς δεν μυρίζουν, δεν γίνονται αντιληπτά στη μύτη-, και να μετρήσουμε τα αναγωγικά παράγοντα του θείου, όπως είναι το υδρόθειο και οι μερκαπτάνες. Είναι μια δαπάνη που θα την κάνουμε. Και έχουμε βρει τους πόρους. Όμως, φοβάμαι ότι δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκεί η φορητή μονάδα ούτε αρκεί να εμπλουτιστεί ο σταθμός.

Είμαστε σε συζήτηση με την περιφέρεια -γιατί πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η περιφέρεια είναι εκείνη που λειτουργεί αυτούς τους σταθμούς, παρότι ανήκουν στο Υπουργείο-, να γίνει ένα πρόγραμμα με το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης -το συζητήσαμε κι αυτό στη σύσκεψη-, ώστε να μπορέσουμε με οργανωμένες πια μετρήσεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα -και όχι απλώς μέτρηση σε ένα σημείο που υπάρχει ένας σταθμός-, με κάναβο όπως λένε οι επιστήμονες, με συγκεκριμένες μετρήσεις, μπορέσουμε να βρούμε την αιτία της ρύπανσης.

Δεν εφησυχάζουμε, λοιπόν. Θα το κάνουμε αυτό.

Εκείνο που είναι σημαντικό -το οποίο είναι μια ποιοτική διαφορά της δημοκρατίας- είναι το εξής: Το θέμα δεν είναι αν είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας ή του Υπουργείου ή του δήμου ή των ΕΛΠΕ ή των ιδιωτών. Το θέμα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις -αυτό σημαίνει δημοκρατία- να συνεργαστούμε με την περιφέρεια, με τους δήμους και με τις εταιρείες, ώστε να βρεθεί η αιτία του κακού και να θεραπευτεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τώρα που μιλάμε και σίγουρα μας παρακολουθούν -και συμμερίζομαι αυτό που είπε ο αγαπητός Πρόεδρος, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, το «επιτόπου»-, θυμάμαι πως όταν ήμουν νεαρός φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχα πάει στο Palais des Sports και είχα ακούσει μια ομιλία του Λεωνίδα Κίρκου, που έλεγε τότε ότι το πρόβλημα στην Αθήνα ήταν ο ΟΑΣΑΠ, τα λεωφορεία.

 

 

Και προέτρεπε τον τότε Υπουργό: «Κύριε Υπουργέ, εγκαταλείψτε το υπηρεσιακό σας αυτοκίνητο, περιμένετε στη στάση να ποδοπατηθείτε, μπείτε σ’ ένα λεωφορείο να σας σκουντήξουν και να τους σκουντήξετε και η οργή και η αγανάκτηση που θα νιώσετε από τη συμμετοχή σας στο πρόβλημα, θα μετατραπεί σε πολιτική δύναμη και δυναμική που θα δώσει λύση στο πρόβλημα».

            Δεν θέλω να ασπαστώ, αγαπητέ Υπουργέ, κύριε Τσιρώνη, έναν ιδιότυπο οικολογικό λαϊκισμό, αλλά αυτός που βιώνει το πρόβλημα είναι σαφές ότι πρέπει να έχει την αίσθηση ότι η πολιτεία που καλείται να το θεραπεύσει, έχει γνώση και έχει βιώσει το συγκεκριμένο θέμα.

            Γι’ αυτό να υπομνήσω -για να γραφεί στα Πρακτικά και για να μας ακούν οι κάτοικοι του Κορδελιού- ότι υποσχεθήκατε και δεσμευθήκατε ότι την 1η Δεκεμβρίου θα είστε εκεί. Θα περπατήσουμε μαζί τις γειτονιές του Κορδελιού, θα πάμε και στην ΕΚΟ αφού λέει, «εγώ δεν έχω το πρόβλημα, ανοίγω τις δεξαμενές, μετρήστε ό,τι θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε αφού δεν έχουν κανένα πρόβλημα», για να βρούμε επιτέλους την πηγή του κακού.

            Έρχομαι τώρα στο άλλο θέμα με τον ΤΙΤΑΝΑ. Καλά κάνατε και μιλήσατε για την ανάπτυξη, γιατί η Κυβέρνησή μας δίνει πραγματικά λυσσαλέο αγώνα για να δημιουργήσει έστω και μία θέση εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν πρέπει να είναι σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Βλέπω τις κινητοποιήσεις και τις συλλογικότητες των πολιτών της Ευκαρπίας, βλέπω ότι οι πολίτες και ο Δήμος Παύλου Μελά έχουν κάνει διαμαρτυρίες και αγώνες, έχουν βγάλει ψηφίσματα, έχουν στείλει αιτήσεις θεραπείας και προσφυγές. Ωστόσο, όμως, δεν έχουν δει αποτέλεσμα. Εδώ και δεκαετίες κάνουν συνεχώς παράπονα για έντονη ηχορύπανση -μιλώ για την Ευκαρπία, Δήμος Παύλου Μελά-  και για διαρροές σκόνης κυρίως τα βράδια σε προχωρημένη ώρα. Για όσους δεν ξέρουν, θα πω ότι τα νταμάρια στη συγκεκριμένη περιοχή –μιλώ για τον ΤΙΤΑΝΑ που παράγει τσιμέντο- έχουν πλέον κορεστεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

            Καταθέτω στα Πρακτικά τις δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή των όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον ΤΙΤΑΝΑ στις αρχές του 2014. Ομόφωνα έχουν προσφύγει. Κύριε Υπουργέ, ομόφωνα ο Δήμος, δηλαδή όλες οι παρατάξεις, έχουν ζητήσει αίτηση θεραπείας, να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση. Βέβαια, τι έλεγε η απόφαση; Να μπορεί να κάνει καύση απορριμμάτων το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

            (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

 

            Κύριε Πρόεδρε, μιλάμε για καθημερινά προβλήματα, δεν μιλάμε για προβλήματα του γραφείου. Μιλάμε για καθημερινά, βιωμένα προβλήματα, για νέα ζευγάρια που έχουν και μωρά παιδιά και τρέμει το φυλλοκάρδι τους τι ήταν αυτό που έσκασε το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου και το έβγαλε το «Avaton press», ένα συγκεκριμένο blog στην περιοχή, το οποίο έβγαλε φωτογραφίες με νέφος πάνω από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Τι είναι αυτό; Επηρεάζει την υγεία;

            Εδώ θα ήθελα να βάλω και μια άλλη παράμετρο και να σας παρακαλέσω θερμά με τον συναρμόδιο συνάδελφό σας Υπουργό Υγείας να γίνει μια επιδημιολογική μελέτη για την επιβάρυνση που έχει υποστεί ο πληθυσμός, που έχουν υποστεί οι πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης από την χρόνια έκθεση στα συγκεκριμένα αιωρούμενα σωματίδια. Αίτηση θεραπείας, λοιπόν.

Εδώ τίθεται σαφές το ερώτημα: Τι θα κάνουμε με την αίτηση θεραπείας. Γιατί το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι που να είναι ευνοϊκό προς στο περιβάλλον όπως είναι το φυσικό αέριο, το αέριο –πώς αλλιώς να το ονομάσω;- και να μη γίνεται καύση απορριμμάτων που δημιουργεί μείζονα προβλήματα για το περιβάλλον;

            Σας ευχαριστώ.

            ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Βουλευτά, που θίξατε τόσα πολλά μαζεμένα ζητήματα. Θα προσπαθήσω να τα απαντήσω πολύ κωδικοποιημένα και συνοπτικά.

            Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα η βιομηχανία έχει κακή συνύπαρξη με τους πολίτες. Να θυμίσω ότι αυτό γινόταν –το είπα και πριν- πρώτον, επειδή υπήρξε μία ασυδοσία, μία κακή κουλτούρα ότι δεν πειράζει να ρυπαίνουμε, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγεί σε οικονομική ανάκαμψη.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι χώρες οι οποίες έχουν τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια και στις οποίες πράγματι οι βιομηχανίες ούτε σκάνε, ούτε σκόνη βγάζουν και τηρούν όλους τους απαράβατους όρους, είναι εκείνες οι οποίες έχουν και τις καλύτερες οικονομίες, είναι εκείνες που είναι πιο ελκυστικές για τις βιομηχανίες. Παραδόξως, δηλαδή, εκεί που οι βιομηχανίες προτιμούν να πηγαίνουν είναι εκεί που όντως υπάρχουν καλοί κανόνες, γιατί να ξέρετε ότι οι κακοί κανόνες δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει μόνο δεκατέσσερις επιθεωρητές περιβάλλοντος -μάλιστα προσφάτως νομίζω ότι έγιναν και δεκατρείς- και από αυτούς μόνο τέσσερις, όχι στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στον βόρειο τομέα. Δηλαδή, από Ελασσόνα και πάνω, από Κέρκυρα μέχρι Θάσο και μέχρι Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι τέσσερις οι άνθρωποι που παρακολουθούν και θα πρέπει να πάνε να κάνουν αυτές τις μετρήσεις, να κάνουν εκθέσεις συμμόρφωσης και εκθέσεις παράβασης. Είναι μια τραγική κατάσταση που την βρήκαμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε.

Είναι αυτονόητο ότι θα περπατήσουμε μαζί, γιατί ξέρω ότι έχω προγραμματισμένο ταξίδι και έχουμε δεσμευτεί ότι θα περπατήσουμε μαζί στο Κορδελιό, στον Παύλο Μελά, σε όλες τις γειτονιές και σε όλους τους Δήμους εκεί πέρα γύρω.

Τώρα όσον αφορά τον ΤΙΤΑΝΑ, είναι προφανές ότι το ιδανικό θα ήταν σε ένα βάθος χρόνο που να μην βλάπτει την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις να απομακρυνθούν από τα αστικά κέντρα. Είναι φανερό ότι έτσι πρέπει να γίνει. Το ξέρουν και οι ίδιοι. Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός προγραμματισμός, ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα που να μην βρισκόμαστε πάντα σε αυτό το πράγμα και νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στις επιβαρυμένες γειτονιές της Αττικής. Δεν έχουν θέση τόσο μεγάλες βιομηχανίες μέσα στον αστικό ιστό. Απλώς πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος.

Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε κάποια πράγματα όσον αφορά το τι καίει μια τέτοια εταιρεία. Σήμερα, οι τσιμεντοβιομηχανίες στην Ελλάδα καίνε «πετ κοκ». Το «πετ κοκ» είναι ένα είδος κάρβουνου που προέρχεται από τα τελικά κατάλοιπα του πετρελαίου, δηλαδή ό,τι χειρότερο. Είναι επίσης προφανές ότι θα ήταν προτιμότερο να καίει φυσικό αέριο.

Δεν τίθεται θέμα πλέον με τις ευρωπαϊκές οδηγίες να καίγονται σκουπίδια για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Πρώτον, τα σκουπίδια έχουν πάρα πολλή υγρασία, άρα δεν είναι το κατάλληλο καύσιμο για τέτοιες βιομηχανίες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας εμείς δεν θέλουμε να καίγονται εκείνα τα υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν. Δεν πρέπει να καίγονται αυτά τα υλικά, γιατί αυτά τα υλικά είναι πολύτιμα για την οικονομία μας. Δεν κάνει να καίμε ένα πλαστικό μπουκάλι. Δεν κάνει να καίμε μια πλαστική σακούλα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω σε μισό λεπτά, κύριε Πρόεδρε.

Εκείνο το οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι τσιμεντοβιομηχανίες –το είπα και στην προηγούμενη ερώτηση- είναι το κατάλληλο RDF το οποίο έχει κάποιες προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να προκύπτει από το υπόλειμμα σκουπιδιών –αλλά όχι τα σκουπίδια καθαυτά- και το οποίο ως υλικό καύσιμο είναι καλύτερο από το φυσικό αέριο γιατί έχει μηδενικό ισοζύγιο στο διοξείδιο του άνθρακα, δηλαδή στο κλίμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, εδώ τώρα δεν κάνουμε επιστημονική διάλεξη. Καταρχήν σας ερώτησε να απαντήσετε εάν την 1η Δεκεμβρίου θα πάτε στη Θεσσαλονίκη. Εάν αυτό το απαντήσετε, τα υπόλοιπα θα τα πείτε απάνω, γιατί πρέπει να κλείσετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή επιστημονική γνώση για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και υπάρχει και η πολιτική βούληση που δεν υπήρχε πριν.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ε, πείτε να χαρεί και ο φίλος μου ο Αλέξανδρος εάν θα πάτε Θεσσαλονίκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Έχουμε ήδη προγραμματίσει το ταξίδι.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ