21/10/2016

Βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη 2016: Μήνυμα στήριξης προς τους Έλληνες για την αλληλεγγύη που δείχνουν στους πρόσφυγες, παρά την οικονομική κρίση, από την Αντιπρόεδρο του ΕΚ και Πρόεδρο της Επιτροπής, Σιλβί Γκιγιώμ

Στους τρεις Έλληνες βραβευθέντες και η «Κίνηση Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η επίσημη απονομή του «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη». Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το έτος 2016. Ο Δημ Παπαδημούλης, λόγω της κρισιμότητας του προσφυγικού ζητήματος για τη χώρα μας και την ανάγκη ανάδειξης και επιβράβευσης των ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιούνται θετικά στην ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, πρότεινε φέτος να δοθούν από την Επιτροπή 3 αντί για 2 βραβεία στην Ελλάδα. Η πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιλογής των Βραβείων.

Έτσι, μεταξύ των 50 βραβευθέντων με τη διάκριση «Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη» βραβεύθηκαν ομόφωνα εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου:

- Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» -πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη,

- Η MKO «Θετική Φωνή» - πρόταση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μιλτιάδη Κύρκου

- Ο φούρναρης από την Κω Διονύσιος Αρβανιτάκης - πρόταση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Στην σχετική εκδήλωση, η Σιλβί Γκιγιώμ, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη, απηύθυνε μήνυμα στήριξης για την υπέρμετρη αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, παρά την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα η κα Γκιγιώμ είπε:

«Σήμερα θα μας λείψει ένα βραβευμένος: Αναφέρομαι σε έναν Έλληνα επιτυχόντα, το Διονύσιο Αρβανιτάκη, αρτοποιό στην Κω, ο οποίος μοιράζει το ψωμί του σε πεινασμένες και κουρασμένες ψυχές. Αυτός είναι και ο ίδιος ένας μετανάστης, η οικογένειά του είχε επιλέξει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όταν ήταν 16, αντιμετωπίζοντας δύσκολες στιγμές. Θέλω να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτόν, στην ταπεινότητα και τη γενναιοδωρία του, παρά την οικονομική κρίση που η Ελλάδα και οι πολίτες της υποφέρουν.

Θα ήθελα επίσης να αποδώσω φόρο τιμής σε αυτόν, γιατί πραγματικά ενσαρκώνει την Ευρώπη στην οποία θέλω να ζώ, σε μια ήπειρο όπου σχεδόν ο καθένας έχει υπάρξει πρόσφυγας και δεν μπορεί απλά να γυρίζει την πλάτη του σε ό, τι συμβαίνει στις πόρτες μας. Πράγματι, παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσμενείς επιδράσεις της, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και την πρόκληση του Brexit τώρα μπροστά μας, οι ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εκεί για να υπερασπιστούν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε δικαιώματα, δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ο Ευστράτιος Πάλλης, Πρόεδρος της Συνύπαρξης και πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών. Για το έτος 2016, απονεμήθηκαν συνολικά 50 βραβεία σε φορείς και πολίτες από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.