01/07/2016

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταγγελόμενο ξυλοδαρμό ανηλίκων προσφύγων στη Λέσβο

Σύμφωνα με καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου τη νύχτα της 24ης Ιουνίου κακοποιήθηκαν 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούμενοι στη Μόρια της Λέσβου.
Ειδικότερα, οι «Γιατροί του Κόσμου» αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα προσήλθαν στο ιατρείο του Κέντρου της Μόριας 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πακιστανικής καταγωγής, συνοδευόμενοι από το διοικητή του Κέντρου, ο οποίος ζήτησε την ιατρική τους εξέταση για την εύρεση τυχόν ενδείξεων σωματικής κακοποίησης. Οι ενήλικοι εξετάστηκαν από τη γιατρό και την ψυχολόγο των «Γιατρών του Κόσμου».

Κατά την κλινική εξέταση τους από την ιατρό του κλιμακίου, ήταν προφανές ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ και σωματικής/ψυχολογικής κατάπτωσης. Κάποιοι από αυτούς έφεραν εκδορές στους καρπούς λόγω των χειροπεδών ενώ άλλοι σε άλλα σημεία τους σώματος. Κάποιοι, ανέφεραν πόνους στο κεφάλι λόγω χτυπημάτων στα σημεία αυτά ενώ ένας από αυτούς παρουσίαζε ρινορραγία.

Οι ανήλικοι υποστηρίζουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Μυτιλήνης , όπου μεταφέρθηκαν με χειροπέδες, χωρίς νομική συνδρομή και διερμηνέα, μετά από επεισόδιο που συνέβη στη Μόρια και στο οποίο υπήρξε εμπλοκή αστυνομικού.

Το Tμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη βία που σύμφωνα με τις μαρτυρίες ασκήθηκε  σε ασυνόδευτα ανήλικα και ζητάει να αποδοθούν ευθύνες, καθώς και  να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία των υπευθύνων πρέπει να σταματήσουν. Η λογοδοσία και η τιμωρία των ενόχων αποτελούν άμεση προτεραιότητα, όπως και ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο σεβασμός των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η σύσταση ενός ανεξάρτητου οργάνου διερεύνησης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας αποτελεί βήμα που πρέπει να προχωρήσει αμέσως.

Επιπλέον είναι επιτακτική η υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ασφαλείς και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα που είναι απαράδεκτο να κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης.

Εκφράζουμε, επίσης, την έντονη ανησυχία μας για τις διαφαινόμενες συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλεισμού ανθρώπων στα κέντρα ταυτοποίησης στα πλαίσια της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, την έλλειψη ενημέρωσης των προσφύγων, την εξατομικευμένη δυνατότητα πρόσβασης τους στο άσυλο, την έλλειψη δικηγόρων/νομικής συνδρομής, διερμηνέων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα κέντρα κράτησης, την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση και την πιστή τήρηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας χωρίς συμψηφισμούς και υπαναχωρήσεις.