08/06/2016

Δημ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του ΕΚ: Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται ετησίως εντός ΕΕ από γιγαντιαία φοροδιαφυγή

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα φοροαποφυγής που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Mοσκοβισί και στο πλαίσιο Συζήτησης σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς κ. Μοσκοβισί, ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται ετησίως από αυτή τη γιγαντιαία φορολογική απάτη. Χάνεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και πρέπει να επιστρέψει για να στηρίξει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Πρόκειται για ένα προκλητικό έλλειμμα Δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού, που αποκάλυψαν τα Panama papers, υπέρ των πολυεθνικών και σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κρατών.

Η θέση της πολιτικής μου ομάδας είναι ότι τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται εκεί που παράγονται, να υπάρξει επιτέλους μητρώο, φορολογική εναρμόνιση, μαύρη λίστα για τους φορολογικούς απατεώνες, αρνητική δημοσιότητα και αυστηρές ποινές.

Και πρέπει να υπάρξει περισσότερη και αποτελεσματικότερη και ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της κραυγαλέας αδικίας και απάτης. Η Κομισιόν έκανε ένα μικρό, καθυστερημένο, θετικό βήμα. Oρισμένα κράτη μέλη προσπαθούν στο Συμβούλιο αυτό να το περιορίσουν - το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ασκήσει αντίρροπη πίεση για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και μέσα στην Ευρώπη».