23/05/2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την νίκη στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν. Η ανάδειξη ενός Πράσινου για πρώτη φορά στο ύπατο αξίωμα της Αυστριακής Δημοκρατίας και μάλιστα σε βάρος ενός υποψήφιου της ακροδεξιάς, συνιστά νίκη για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της Αυστρίας. Ωστόσο, τα πολύ υψηλά ποσοστά του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, αλλά και οι ανησυχητικές επιδόσεις των ακροδεξιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι καιρός να σημάνουν κόκκινο συναγερμό για όλη την Ευρώπη. Η ξενόφοβη ρατσιστική άκρα δεξιά είναι προ των πυλών της εξουσίας, αν δεν τις έχει ήδη διαβεί. Μόνο η συστράτευση και η ενεργοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια μεγάλη συμμαχία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, μπορεί να αναχαιτίσει τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στον αυταρχισμό, την ξενοφοβία και την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.