ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/05/2016

Ν. Ηγουμενίδης: Η συμμαχία μας με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις προϋπόθεση για τον σταθερό βηματισμό μας προς το αύριο

Ν. Ηγουμενίδης: Η συμμαχία μας με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις προϋπόθεση για τον σταθερό βηματισμό μας προς το αύριο



Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Aσφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο

Ως κόρη οφθαλμού θα διαφυλαχθεί η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, υποστήριξε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης στη χθεσινή τοποθέτηση του (7.5.2016) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε το βράδυ, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη «καταστροφολογική προπαγάνδα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ενδεικτικά ορισμένα μόνο από τα σημεία του παράλληλου προγράμματος που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή.

 «Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταργήθηκε το 5ευρω της εισαγωγής στα νοσοκομεία. Ποιοι το θέσπισαν;», αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής. «Άρχισε ο έλεγχος στις λίστες των ληστών του ιδρώτα του λαού μας. Ποιοι τις κρατούσαν στα συρτάρια τους αναξιοποίητες; Αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν για παραμυθάδες», συνέχισε απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Αντιμετωπίσαμε ουσιαστικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Ποια στρατηγική δημιούργησε τις στρατιές των ανασφάλιστων;», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν πανηγυρίζει, «γιατί ήταν τόσο ρημαγμένο το τοπίο που αφήσατε πίσω σας, που πραγματικά ελάχιστα έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα του λαού μας.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τις ουσιαστικές διαφορές και «τη ριζικά διαφορετική λογική», ανάμεσα στη σημερινή Κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ευτυχώς για τους εργαζόμενους της πατρίδας, δυστυχώς για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, δε πιστεύουμε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στις πελατειακές σχέσεις, σε καθεστώτα διαπλοκής», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στα προγράμματα λιτότητας. «Έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να φέρουν ευημερία και ανάπτυξη. Ότι στραγγαλίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εξήγησε επιπλέον τους στόχους της καταστροφολογικής προπαγάνδας της ΝΔ: «Στοχεύει ενάντια στη κοινωνική συμμαχία, ενάντια στην αγωνιστική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Πρόκειται για συμμαχία που οικοδομήσαμε στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τη μάχη από την αντιπολίτευση, που σφραγίσαμε στις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες του ’15».

Σχετικά με τα «δύσκολα», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι: «Αναγνωρίζουμε ότι απέναντι στα δύσκολα μέτρα που φέρνουμε η πλειοψηφία της κοινωνίας στέκεται με αγωνία, με ανησυχία, με ενδιαφέρον, με κριτική διάθεση και σκέψη. Γνωρίζουμε, όμως, εξίσου το ίδιο, ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας μας στηρίζει σε αυτό το δύσκολο δρόμο».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «η συμμαχία μας με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις είναι η πηγή της δύναμής μας, είναι η προϋπόθεση για τον σταθερό βηματισμό μας προς το αύριο, είναι η εγγύηση ότι με επιτυχία θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα Ελλάδα».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας από τα πρακτικά της Βουλής:

Κυρία και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από τον Αύγουστο, που ανοίξαμε το θέμα του ασφαλιστικού, μέχρι σήμερα και τι δεν έχουμε ακούσει. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει την κοινωνία», «Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει την πατρίδα στα βράχια, είναι ανίκανος να κυβερνήσει, είναι αφερέγγυος να διαπραγματευτεί, βλάπτει σοβαρά τη χώρα, όσο πιο νωρίς φύγει τόσο καλύτερα», «Να φύγετε και να μην ξανάρθετε». Αποκρυσταλλωμένα και μαζεμένα απ’ όλο αυτό το οκτάμηνο ακούστηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση. Και όπως είπε και ένας συνάδελφος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «έχετε πια και ένα παρελθόν καταστροφικής διακυβέρνησης».

Θα προσπαθήσω να παρακάμψω την ομίχλη που σηκώνει η καταστροφολογική προπαγάνδα σας και να συζητήσω για το τι έγινε στο διάστημα αυτής της «καταστροφικής διακυβέρνησης», όπως την χαρακτηρίζετε εσείς.

Καταργήθηκε το πεντάευρω της εισαγωγής στα νοσοκομεία. Ποιοι το θέσπισαν; Αυτοί που μας κατηγορούν σήμερα ότι είμαστε ανίκανοι να κυβερνήσουμε. Άρχισε ο έλεγχος στις λίστες των ληστών του ιδρώτα του λαού μας. Ποιοι τις κρατούσαν στα συρτάρια τους αναξιοποίητες; Αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν για παραμυθάδες. Αντιμετωπίσαμε ουσιαστικά το πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Η πολιτική ποιων οδήγησε στις στρατιές των ανασφάλιστων; Αυτών που σήμερα μας κατηγορούν ως επικίνδυνους για τη χώρα.

Σε λίγες ημέρες μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος για την αδειοδότηση των ΜΜΕ. Εδώ δεν θα σας κάνω την ερώτηση ποιοι έχουν επαφές με αυτό το καθεστώς της διαπλοκής. Η ερώτηση είναι άλλη. Αντιλαμβάνεστε αυτό που και οι πέτρες ξέρουν σ’ αυτόν τον τόπο για τους δεσμούς σας και τις σχέσεις με το σύστημα της διαπλοκής ή εξακολουθείτε να ζείτε στην εικονική σας πραγματικότητα;

Τέλος πάντων, θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά παραδείγματα από τα κομμάτια του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, που αυτή η Κυβέρνηση των «άχρηστων», όπως τη χαρακτηρίζετε, «των επικίνδυνων, των καταστροφέων της χώρας» θεσμοθέτησε σ’ αυτό το μικρό διάστημα του επταμήνου που πέρασε. Μικρά πράγματα για τα οποία δεν πανηγυρίζουμε. Και δεν πανηγυρίζουμε, πρώτα απ’ όλα και κυρίως, γιατί ήταν τόσο ρημαγμένο το τοπίο που αφήσατε πίσω σας, που πραγματικά ελάχιστα έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα του λαού μας.

Ο λόγος, όμως, που τα αναφέρω είναι γιατί δίνουν ένα άλλο μήνυμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, το καθεστώς της κλοπής του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας. Αυτοί, ναι, κινδυνεύουν, εκτός και εάν είσαστε τόσο πολύ δεμένοι με αυτό το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής, που θεωρείτε πατρίδα σας αυτό ακριβώς το πράγμα. Εάν είναι έτσι, όσο και αν σκούζετε να φύγουμε και να μην ξανάρθουμε, με τη θέληση του λαού μας είμαστε εδώ και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να τσακίσουμε ό,τι πιο σάπιο έχει να επιδείξει η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήρθε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Δεν θα σταθώ σε επιμέρους πλευρές που είπαν διάφοροι.

Κυριάκος Μητσοτάκης, 24-4-2016, στο συνέδριο του κόμματος: «Τίποτα δεν θα κάναμε το ίδιο, τίποτα δεν θα κάνουμε το ίδιο. Έχουμε διαφορετική λογική και άλλη πρόταση για το ασφαλιστικό. Έχουμε διαφορετική λογική και άλλη πρόταση για τη φορολογία». Το συνυπογράφω και με τα δυο μου χέρια. Συμφωνώ απολύτως με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε εντελώς διαφορετική λογική, ξεκινάμε από εντελώς διαφορετική βάση, πορευόμαστε σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση.

Επιτρέψτε μου, για να ενισχύσω ακριβώς τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να κάνω μία μικρή ανάγνωση δύο παραδειγμάτων από την ελληνική κοινωνία, προσθέτοντας μόνο δύο λέξεις, το «ευτυχώς» και το «δυστυχώς».

Ευτυχώς για τους φτωχούς και τους αδύναμους, δυστυχώς για τις βδέλλες της ελληνικής κοινωνίας, ναι, εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στα προγράμματα της λιτότητας.

Ευτυχώς για τους εργαζόμενους της πατρίδας, δυστυχώς για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, ναι, εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δεν πιστεύουμε στις πελατειακές σχέσεις, δεν πιστεύουμε στα καθεστώτα της διαπλοκής.

Ευτυχώς για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, δυστυχώς για τα κοράκια που επιτίθενται στην ελληνική κοινωνία, ναι, εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουμε στη λογική των αριθμών που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας. Ευτυχώς για την πατρίδα μας έχουμε ριζικά διαφορετική λογική.

Άσφαιρα, λοιπόν, τα πυρά της καταστροφολογικής σας προπαγάνδας. Πέρα από το ότι δεν μας βρίσκουν, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε καν τη γύμνια της πολιτικής σας. Ανεξάρτητα από το τι θέλατε, κύριε Δένδια, να απαντήσετε, η ζωή βάζει κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε και σ’ αυτή την Αίθουσα.

Θέλετε επιτυχία της διαπραγμάτευσης; Θέλετε να επιτύχουμε μείωση του χρέους; Θέλετε βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα; Και απευθυνόμαστε σε εσάς, γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρός σας αρνήθηκε να υπογράψει στη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών ακόμα και αυτό το πολύ απλό, να ζητήσουμε από τους θεσμούς να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, που μαζί με τους πολιτικούς Αρχηγούς που συντάσσονται πίσω σας είσαστε οι μόνοι που μιλήσατε για την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια.

Γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στα δύσκολα μέτρα που φέρνουμε η πλειοψηφία της κοινωνίας στέκεται με αγωνία, με ανησυχία -εάν θέλετε- για το αύριο, με ένα ενδιαφέρον και γιατί όχι και με μία κριτική διάθεση και σκέψη. Γνωρίζουμε, όμως, εξίσου το ίδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας μας στηρίζει σε αυτό το δύσκολο δρόμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι πιστεύω πως αυτή η απαξίωση και η αποδόμηση της πολιτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτός των άλλων στοχεύει και στην κοινωνική συμμαχία, στην αγωνιστική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις. Πρόκειται για μια συμμαχία που οικοδομήσαμε στα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε την πολιτική μάχη από τη θέση της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία που σφραγίσαμε στις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες του 2015.

Λοιδορήστε μας, λοιπόν, τώρα που σας παίρνει. Αποδοκιμάστε μας και απαξιώστε μας τώρα που προλαβαίνετε, γιατί ο τροχός θα γυρίσει. Ακόμα κι όταν ο αντιπολιτευτικός σας λόγος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, όλων εσάς που μας κουνάτε το δάχτυλο, στηρίζεται σε υπαρκτές, ενδεχομένως, καθυστερήσεις μας, αυτή την κοινωνική συμμαχία θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και θα την δυναμώσουμε παραπέρα.

Γιατί η συμμαχία μας με τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις είναι η πηγή της δύναμής μας, είναι η προϋπόθεση για τον σταθερό βηματισμό μας προς το αύριο, είναι η εγγύηση ότι με επιτυχία θα ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ