26/04/2016

Άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη, στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Πορτογαλίας Expresso

Επενδύσεις και ανάπτυξη προτεραιότητα για την κυβέρνηση Σύριζα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση. Τα οικονομικά στοιχεία για το 2015 είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, σημάδια ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης προβάλλουν σταδιακά.

Οι προσπάθειες και τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, εν μέσω μιας τεράστιας προσφυγικής κρίσης, ενάντια στην κούφια κριτική του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου της χώρας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν και να αλλάξουν, και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα αποδεικνύεται και από την συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία και την αγορά, καθώς δίνει ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες, της τάξεως των 800 εκατομμυρίων με 1 δισεκατομμύριο ευρώ,  ποσά τα οποία μπορεί να κινητοποιήσουν την αγορά και να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά προγράμματα.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0.7% το 2015 επαληθεύουν την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με τις, για ακόμη μια φορά, λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Τα θετικά νέα από την Eurostat συνιστούν ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τις αγορές, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οποιαδήποτε συζήτηση για άμεσα, πρόσθετα μέτρα δεν εξυπηρετεί τίποτα απολύτως καθώς τέτοια μέτρα θα προσέθεταν βάρος στην κοινωνία και την οικονομία. Προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος, όλα σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αυτά τα χρόνια έχει καταστεί απαραίτητη η ανάγκη η ΕΕ να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες της και να γίνουν βήματα για ανάπτυξη και οικονομική σύγκλιση. Οι ισχυρές οικονομίες της Ένωσης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό Νότο. Να εμπιστευτούν τις τοπικές οικονομίες και το ανθρώπινο δυναμικό τους, όπως επίσης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτές διαθέτουν.

Οι επενδύσεις είναι εκείνες που θα θέσουν τα θεμέλια για σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στην περιφέρεια της ΕΕ. Η Ελλάδα βελτιώνει τους οικονομικούς και φορολογικούς της δείκτες, την ίδια στιγμή όμως αυτές οι προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να συνοδευτούν με πρωτοβουλίες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Πορτογαλίας έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες για την δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας ενάντια στην λιτότητα, προβάλλοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής διακυβέρνησης.

Το μοντέλο αυτό έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την οικονομική ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου, την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την δημιουργία των βάσεων για ένα κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου ενάντια στην καταστροφική και αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας.

Η συμμαχία αυτή είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, προκειμένου να συγκρατηθεί η συνοχή της Ευρωζώνης και να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά.

Link δημοσίευσης: http://expresso.sapo.pt/opiniao/2016-04-22-Investimento-e-crescimento-sao-as-prioridades-do-Governo-Syriza