15/04/2016

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης Μέζεριτς: «Μας ετοιμάζουν παγωμένους χειμώνες με ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια»

«Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν παλέψουμε για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης», τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση Έκθεσης του ευρωβουλευτή Ταμάς Μέζεριτς για την καταπολέμηση της φτώχειας  υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εξόδων των νοικοκυριών. Η έκθεση αποτυπώνει αρκετά ρεαλιστικά τις νέες διαστάσεις που παίρνει το φαινόμενο της φτώχειας στην Ε.Ε. για εκατομμύρια νοικοκυριά που μπορεί να στερούνται ακόμη και την πρόσβαση σε αυτονόητα αγαθά όπως το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της ενεργειακής ένδειας, ζητεί από την Κομισιόν να διατυπώσει συγκεκριμένο ορισμό γι’ αυτό και καλεί τα κράτη μέλη να δεσμευτούν ότι στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κανένα νοικοκυριό δεν θα αποσυνδέεται από τα δίκτυα ενέργειας και ρεύματος.
Αναλυτικότερα, η έκθεση Μέζεριτς, καλεί, μεταξύ άλλων, τα κράτη- μέλη και την Κομισιόν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για τα εξής :
-την προσφορά ποιοτικής κοινωνικής στέγης
-την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και με πολιτικές ανακαίνισης των κατοικιών όπου διαβιούν ευάλωτες ομάδες
-την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί η επισφαλής εργασία
-τη διευκόλυνση των νοικοκυριών με τη χρήση πόρων από τα πολυταμειακά προγράμματα
-την παροχή  μικροπιστώσεων ή άτοκων χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της έκθεσης η Κ. Κούνεβα υπογράμμισε τη σύνδεση της ενεργειακής ένδειας με τη φτώχεια, την ανισότητα και την ανεργία, ενώ επεσήμανε ότι η πρόταση της Κομισιόν για τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που θα περίμενε κανείς να εγγυάται ολοκληρωμένα τα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική προστασία και στις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ουσιαστικά προετοιμάζει για παγωμένους χειμώνες με ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή ένδεια.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:
«Γιατί στις νότιες χώρες  με το άπλετο φως, χιλιάδες άνθρωποι, κρυώνουν μέσα στα σπίτια τους;
H ενεργειακή φτώχεια εμποδίζει τα νοικοκυριά να πληρώσουν το αέριο ή το πετρέλαιο, το ρεύμα.
Στην Ελλάδα ο κίνδυνος της φτώχειας άγγιξε το 36%.
Στην Ε.Ε. περίπου 22 εκατομμύρια νοικοκυριά υποφέρουν από το κρύο, την ώρα που πάνω από το 40 % του διαθέσιμου εισοδήματος τους  πηγαίνει για δάνεια και ενοίκια.
Η έκθεση Μέζεριτς σωστά  λέει πως η  ενεργειακή ένδεια οφείλεται στη φτώχεια, στις ανισότητες και την ανεργία.
Τίποτε δεν θα αλλάξει εάν δεν παλέψουμε για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.
Δυστυχώς, το προσχέδιο της Κομισιόν για έναν "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων" μας προετοιμάζει για ένα παγωμένο  χειμώνα, με ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια.
Ας το γνωρίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες αυτό».