ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/02/2016

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται - Είναι σε διάλογο με την κοινωνία και αναζητά λύσεις

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται - Είναι σε διάλογο με την κοινωνία και αναζητά λύσεις



Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ALPHA (Δήμος Βερύκιος, Σπύρος Λάμπρου)

Για το σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους
Πρόκειται για αρκετά ευαίσθητα εθνικά θέματα που δεν επιδέχονται μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. νομίζω ότι δεν σέβεται αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν και συγκεκριμένη και ανέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι πρωθυπουργός, να κάνει σεβαστά από όλους τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε αντίστοιχες κινήσεις τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Για το αγροτικό

Με τους αγρότες τι γίνεται τελικά; Είσαστε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί κάποια λύση για να φύγουν από τα μπλόκα;
Πιστεύω ότι οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν και θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι η διάθεση για διάλογο είναι αληθινή, ότι είμαστε διατεθειμένοι στο τραπέζι να βάλουμε προτάσεις οι οποίες θα ελαφρύνουν τους αγρότες. Καταλαβαίνετε, όμως, από την άλλη ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να διεξάγεται δια μέσω ραδιοφώνων, δια μέσω τηλεοράσεων, με διαγγέλματα κ.ο.κ ο “διάλογος”. Πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι, να θέσουν τα πραγματικά προβλήματα αλλά και προτάσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου του ασφαλιστικού.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε δείξει και ως κόμμα, και στις εκδηλώσεις που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα και στις περιοδείες που κάνουν οι βουλευτές μας – γιατί δεν είναι κρυμμένοι σε κάποια κομματικά γραφεία στην Ελλάδα – ότι είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τις προτάσεις των αγροτών και είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε λύσεις πάνω σε αυτά.

Ωστόσο, σας ανησυχεί το γεγονός ότι στελέχη σας και βουλευτές σας προπηλακίζονται στα αγροτικά μπλόκα και μάλιστα στο σύνθημά τους είναι «αν υπογράψεις, δεν επιστρέφεις στην περιφέρειά σου»;
Αν δούμε την πλειοψηφία των περιπτώσεων και τις τελευταίες που έγιναν το Σαββατοκύριακο, θα δείτε ότι υπάρχει μια μειοψηφία αγροτών που κάνουν επεισόδια και δεν έχουν καμία σχέση με τη διάθεση για διάλογο και εξεύρεση λύσεων. Από εκεί και πέρα υπάρχει συζήτηση με τους υπόλοιπους, και με τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται κανονικά. Βρίσκονται, ακόμα και μέσα από αυτές, κοινοί τόποι και κοινά σημεία και γίνονται βήματα σε αυτό που λέμε «διάλογος με τον αγροτικό κόσμο».
Εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει αυτά τα επεισόδια να είναι καταδικαστέα από όλα τα πολιτικά κόμματα και κανένας να μην κλείνει τα μάτια για δικά του μικροπολιτικά οφέλη.
Σε καμία περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να λέμε αυτό που λέγαμε και προεκλογικά ότι, θα είμαστε πιο κοντά στον κόσμο, θα είμαστε μέσα στις τοπικές κοινωνίες, θα τους ακούμε και θα προσπαθούμε σαν κόμμα να φέρουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις για λύσεις στην κυβέρνηση.

Χάνει, όμως, η χώρα αρκετά χρήματα με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Αυτό το λένε τα επίσημα στοιχεία, και ειδικά με το κλείσιμο στα τελωνεία. Χθες, για παράδειγμα, είχαμε πάλι απίστευτες σκηνές με τον κόσμο να παίρνει τις βαλίτσες του, να τρέχουν περπατώντας πίσω στα τελωνεία του Προμαχώνα. Τι λύση θα βρούμε σε αυτό;
Γι’ αυτό τονίζω ότι είναι προς όφελος όλων των πλευρών και προς όφελος της χώρας να κάτσουν το συντομότερο δυνατόν στο τραπέζι του διαλόγου οι αγρότες με την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση δίκαιη, που θα απαντάει συνολικά στο πρόβλημα.
Οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα μόνο ως προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Είναι συνολικότερο το πρόβλημα. Εμείς έχουμε προσπαθήσει από την αρχή, από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθούν λύσεις και για τις επιδοτήσεις και για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγικής. Να κάτσουν, λοιπόν, στο τραπέζι για να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα.

Ποια είναι η κομματική οσμή, η αύρα που εσείς παίρνετε το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη;
Είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι ο κόσμος απαιτεί από εμάς…

Αυτό το ξέραμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά.. Μιλάω για το δικό σας κόσμο, δεν μιλάω για τον κόσμο γενικότερα… Για τον κομματικό κόσμο. Μένει ή φεύγει; Γιατί, για παράδειγμα, στα μπλόκα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο σε αποσύνθεση.. Διαισθάνομαι μια κόπωση, μια ανησυχία, μια διαφοροποίηση, γιατί ο κόσμος της αριστεράς έχει και πολλές απαιτήσεις, δεν είναι κουτάβια να πηγαίνουν  να ψηφίζουν μόνο..
Ο κόσμος της αριστεράς και ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και που εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και που τον εμπιστεύτηκε ξανά τον Σεπτέμβρη, μετά τον Γενάρη και μετά το δημοψήφισμα είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν το 2012 ή το 2009 ή τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός ο κόσμος λοιπόν δεν επηρεάζεται από την εικονική πραγματικότητα που πολλές φορές προσπαθούν να φτιάξουν τα τηλεοπτικά κανάλια και τα τηλεοπτικά δελτία. Δηλαδή, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν, αντιλαμβάνεται όμως επίσης και τις μάχες που δίνονται καθημερινά και στο επίπεδο της διακυβέρνησης, αλλά και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο να βρεθούν λύσεις με κοινωνικό πρόσημο, ακόμα και μέσα σ΄ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει η διαπραγμάτευση και που ορίζει η συμφωνία.
Οπότε θέλω να πω ότι υπάρχει όντως ανησυχία, η οποία όμως ανησυχία είναι αναμενόμενη με την έννοια ότι δεν πρέπει κι εμείς να ονειροβατούμε,  οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυσκολίες μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, όμως, και μέσα από μια σειρά νομοθετημάτων όπως για παράδειγμα το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία, δίνονται δείγματα μιας αριστερής πολιτικής ,μιας αριστερής πολιτικής κατεύθυνσης και μιας κατεύθυνσης που θα δίνει στα προβλήματα του απλού κόσμου.

Για τους μετακλητούς

Χθες αν δεν κάνω λάθος έγινε μια ερώτηση από 39 βουλευτές της Ν.Δ. για ευνοϊκή μεταχείριση για τα χαϊδεμένα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψαν, για την τοποθέτηση κάποιων μετακλητών, 171, λέει, υπάλληλοι έχουν τοποθετηθεί, είναι 70-80 περισσότεροι από  κάθε άλλη φορά. Σας έχουν κατηγορήσει κι εσάς ότι έχετε τοποθετήσει κάποιους δικούς σας ανθρώπους στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.. Εσείς τι απαντάτε…
Νομίζω ότι η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Δηλαδή, δημιούργησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ, σε διαφορετικές περιόδους διακυβέρνησης, ένα πελατειακό κράτος το οποίο δεν τιμά κανέναν και σίγουρα δεν τιμά ούτε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος κι αυτός το υπηρέτησε, κι αυτός ήταν και είναι μέρος του, και σίγουρα δεν τιμά κανέναν απ΄ όσους έχουν διατελέσει υπουργοί είτε της Ν.Δ., είτε του ΠΑΣΟΚ. Το ότι προσπαθεί αυτή τη στιγμή η ΝΔ να δείξει ότι “όλοι είμαστε ίδιοι”, ότι αυτά που έκανε με δόξα και τιμή η ΝΔ θα τα συνεχίσει ή τα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι καταρρίπτεται από τα πραγματικά δεδομένα, που έχουν να κάνουν και με τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και βέβαια έχει να κάνει και με τη συνολική πρόταση που έχουμε καταθέσει για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οποία προσπαθεί ακριβώς να καταπολεμήσει  αυτές τις παθογένειες του δημόσιου τομέα…

Γιατί όμως να μην το κάνει η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης αυτό, την τοποθέτηση κάποιων ανθρώπων στα υπουργεία και γιατί πρέπει να το κάνει η κυρία Σβίγκου, ο κ. Λάμπρου ή ο κ. Βερύκιος;….
Η κυρία Σβίγκου ή ο κ. Λάμπρου δεν μπορούν να διορίσουν και δεν θα διόριζαν κανέναν μετακλητό. Όπως γνωρίζετε, οι μετακλητοί υπάλληλοι αποτελούν προσωπικές επιλογές του εκάστοτε υπουργού και μένουν, υπηρετούν αυτή τη θέση για συγκεκριμένη χρονική θητεία.

Αυτά όλα εγώ τα δέχομαι..Μόνο η επιλογή του κάθε υπουργού, που λέτε ο κάθε υπουργός.. αντιμετωπίζετε τη λογική του υπουργού με τη λογική ενός αστικού κόμματος, της Ν.Δ.  και του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός δεν είναι ο υπουργός ο φωτισμένος με το φωτοστέφανο, είναι μέσα από μία επιλογή και μία διαδικασία ανοιχτή από ένα κόμμα της αριστεράς, ο οποίος δεν θα έπρεπε να έχει τη λογική και την περπατησιά των προκατόχων του υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ…
Και δεν την έχει… Κι όταν υπάρχουν υπουργοί που έχουν το ένα τρίτο ή τους μισούς μετακλητούς απ΄ ότι είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, καταλαβαίνετε ότι όταν επιλέγουν πέντε μετακλητούς αντί για δεκαπέντε που είχε η ΝΔ σε ένα πόστο, εκεί δεν χωρούν ούτε ρουσφέτια, ούτε άλλου τύπου διευθετήσεις…

Εμένα προσωπικά δεν με πειράζει, αλλά η παρεΪστικη λογική…
Αυτό το οποίο απαντάται είναι η ανάγκη για να στελεχωθεί το υπουργείο  μ΄ αυτούς τους οποίους θεωρεί το υπουργείο ότι είναι οι καλύτεροι για την θέση για την οποία επιλέγονται…

Εσείς ως κόμμα έχετε κάνει κάποια αξιολόγηση; Η Κουμουνδούρου δηλαδή έχει 200 στελέχη, δηλαδή ήταν έτοιμη η Κουμουνδούρου να τα δώσει στον κάθε υπουργό και να του πει του υπουργού, δεν θα πάρεις του φίλου σου την κόρη, θα πάρεις αυτόν που θα σου δώσουμε εμείς…
Κανένας υπουργός δεν θα έπαιρνε την κόρη ή τον γιο …

Οι δυο μας μιλάμε..
Οι τρεις μας και μας ακούνε και άλλοι και σας μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια, αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά. Αυτό που συμβαίνει είναι μια απίστευτη προσπάθεια και λάσπης και προπαγάνδας και παραπολιτικής…

Αυτά θα υπήρχαν έτσι κι αλλιώς……
Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αντιπολίτευση, να ευτελίζει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης έτσι όπως το κάνει η Ν.Δ. Θυμάμαι ότι όταν ήμασταν αντιπολίτευση, ανοίγαμε πολιτικά ζητήματα και προσπαθούσαμε να αντιπαρατεθούμε πολιτικά μέσα από τις προτάσεις και μέσα από τις ιδέες μας. Η ΝΔ επιλέγει ένα επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης που καμία σχέση δεν έχει με την κατάθεση προτάσεων και με την κατάθεση λύσεων. Ακόμα περιμένουμε, ,για παράδειγμα, να καταθέσει προτάσεις για το ασφαλιστικό. Αντί να κάνει αυτό, ψάχνει να βρει ποιος είναι ο τρίτος μπατζανάκης του δεύτερου ξαδέρφου σε κάποιο υπουργείο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ