02/02/2016

Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ε.Κ.: Να μπει τάξη στη ζούγκλα της αρρύθμιστης εργασίας- Δεν συμβιβαζόμαστε, απλώς τώρα ξεκινάμε

Υπερψηφίστηκε η Πλατφόρμα για την Αδήλωτη Εργασία – Διευρυμένος ο ορισμός, για να αντιμετωπιστούν οι νέες μορφές αυθαιρεσίας εις βάρος των εργαζομένων

Ένα βήμα πιο μπροστά στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας έκανε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας την έκθεση περί  «δημιουργίας Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας  προς αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας».   Με τη συγκεκριμένη Πλατφόρμα βελτιώνονται τα μέσα και δημιουργούνται νέα εργαλεία για την καταγραφή και αντιμετώπιση ενός φαινομένου που στερεί τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, και αποστερεί τα δημόσια Ταμεία και τους ασφαλιστικούς φορείς από πολύτιμους πόρους.
Η έκθεση επικυρώνει κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των κρατών της ΕΕ δηλαδή, για δράση σε έναν τομέα που έως τώρα αντιμετωπιζόταν στενά, μόνο ως η «νόμιμη εργασία που απλώς δεν έχει δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές». Η αδήλωτη (ή μαύρη) εργασία όμως συναντάται πλέον σε πάρα πολλές μορφές παραβατικότητας, όπως η ψευδής αυτοαπασχόληση, η μερικώς δηλωμένη εργασία (ως προς το ωράριο και την αμοιβή του εργαζομένου), η μη απόδοση εισφορών κλπ. Η Πλατφόρμα θα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει την αδήλωτη εργασία σε όλες της τις μορφές και σε όλες της τις εκφάνσεις, ανάλογα με τις εθνικές και τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, κι αυτό επετεύχθη χάρη σε πρόταση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα, η οποία είχε και την ευθύνη παρακολούθησης της έκθεσης (σκιώδης εισηγήτρια) από την πλευρά της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL). Ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν,  έγινε δεκτή η πρόταση της  για αποκατάσταση του πραγματικού περιεχομένου που υποκρύπτει η έννοια της αδήλωτης εργασίας.
Η υπό συγκρότηση Πλατφόρμα, της οποίας τη λειτουργία θα διασφαλίζει και θα παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα  αποτελείται από εκπροσώπους από τους εθνικά αρμόδιους φορείς στο υψηλότερο επίπεδο (π.χ. από την Ελλάδα, τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας), από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζόμενους, ιδιαίτερα από τους τομείς που έχουν οξυμένο πρόβλημα) και από αρμόδιους για την απασχόληση ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ILO. Ενίσχυση συνεργασίας, ανταλλαγή καλών πρακτικών, ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διασυνοριακή καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, παρακολούθηση της προόδου των εθνικών δράσεων  περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της Πλατφόρμας.
Η Πλατφόρμα είναι υποχρεωμένη να  συντάσσει εκθέσεις για τη δραστηριότητα και τα ευρήματά της και να ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα δύο συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών. Οι θεσμοί της ΕΕ θα μπορούν στη συνέχεια να αναλάβουν δράση, ανάλογα με τα ευρήματα.
Η έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης, που υπερψηφίστηκε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία από την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, συντάχθηκε από τον σοσιαλιστή Βούλγαρο ευρωβουλευτή, Γκεόργκι Πιρίνσκι. Η Κ. Κούνεβα και η GUE/NGL υπερψήφισαν την έκθεση, χωρίς ωστόσο να παραιτούνται από την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικότερων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να εντοπιστεί και να  μειωθεί η  αδήλωτη  εργασία. Η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα με φόντο την κρίση, τις πολιτικές λιτότητας, την ευρεία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την υψηλή ανεργία, που οδηγούν σε αναζήτηση εργασίας με κάθε τίμημα, χωρίς κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα και με κόστος τεράστιο για την υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων και τα συνταξιοδοτικά συστήματα.
Ακολουθεί η ομιλία της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο:
«Η επισφαλής εργασία χειροτέρεψε πολύ την περίοδο της οικονομικής κρίσης.  Aνεύθυνοι εργοδότες εκβιάζουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν και ο φόβος της ανεργίας σπρώχνει εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες παράνομες.
Η Πλατφόρμα για την καταπολέμηση της Αδήλωτης Εργασίας θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη στη ζούγκλα της αρρύθμιστης εργασίας.
Καταρχάς είναι σημαντική η επέκταση του ρόλου της Πλατφόρμας.  Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όριζε ως αδήλωτη εργασία "κάθε νόμιμη εργασία που δεν δηλωνόταν στις επίσημες κρατικές αρχές". Η αδήλωτη εργασία όμως παίρνει πλέον πάρα πολλές μορφές:
-    απασχόληση που δηλώνεται ως πεντάωρο αλλά στην πραγματικότητα είναι οχτάωρο
-    υπερωρίες που γίνονται αλλά ουδέποτε πληρώνονται
-    ψευδής αυτοαπασχόληση
-    κλοπή των εισφορών
-    μέχρι  και το ακραίο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας.

Η Πλατφόρμα είναι πλέον υποχρεωμένη να τα δει όλα αυτά.
Τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εργοδότες και εργαζόμενοι, μαζί με τους οργανισμούς που ασχολούνται με την απασχόληση θα κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι για να κατανοήσουν την κατάσταση της αδήλωτης εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα που επικρατεί η εσωστρέφεια και επανέρχεται ο εθνικισμός, είναι κρίσιμο να ακούμε και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Επιπλέον θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κοινές δράσεις για την καταπολέμηση της διασυνοριακής αδήλωτης εργασίας.
Είναι αυτά αρκετά;
Εμείς θέλαμε αυστηρές  υποχρεωτικές δράσεις  που να επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπάμαι επιπλέον που δεν συμπεριλήφθηκε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων ως παρατηρητής στις εργασίες της Πλατφόρμας. Πιστεύουμε πως οι γυναικείοι φορείς θα εισακούονται κάθε φορά που θα έχουν να συνεισφέρουν με την εμπειρία και τις προτάσεις τους.
Δε συμβιβαζόμαστε, απλώς τώρα ξεκινάμε...
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εισηγητή μας τον Georgi  Pirinski. Ήταν υπόδειγμα διαπραγματευτή. Θέλω να επαινέσω και τη Λουξεμβουργιανή Προεδρία και να πω πως όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στον ίδιο σκοπό και δουλεύουν με αποφασιστικότητα, μπορεί να μην καταφέρνουν όλα όσα θα ήθελαν αλλά σίγουρα δυσκολεύουν το δρόμο των παραβατών.
Καλή δύναμη σε όλους και δε σταματάμε εδώ».