22/12/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Υποστελέχωση του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

To θεραπευτικό πρόγραμμα KΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με έδρα την Αθήνα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κρατούμενους και αποφυλακισμένους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων "Άγιος Παύλος", στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού για άνδρες και στο κατάστημα κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Επίσης, στις εν λόγω φυλακές έχει δημιουργήσει τρεις Θεραπευτικές Κοινότητες για κρατούμενους, ενώ η συνέχεια της θεραπείας μετά την αποφυλάκιση εξασφαλίζεται στη Θεραπευτική Κοινότητα του προγράμματος στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης στην Αθήνα. Όλες οι υπηρεσίες του προγράμματος (προετοιμασία και κινητοποίηση για θεραπεία, κυρία φάση θεραπείας, κοινωνική επανένταξη, μεταθεραπευτική παρακολούθηση) παρέχονται σε εξωτερική ημερήσια βάση με δυνατότητα φιλοξενίας στον ξενώνα του Κέντρου όσων δεν διαθέτουν στέγη ή προέρχονται από περιοχές εκτός Αττικής.
Ωστόσο, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που ταλανίζουν όλες τις αντίστοιχες δομές τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εκπλήρωση των απαιτητικών καθηκόντων τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, στην κοινότητα των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, μόλις 3 άτομα φροντίζουν για τη θεραπεία 20 κρατουμένων και για την κινητοποίηση για θεραπεία άλλων 75, ενώ ένας θεραπευτής εξ αυτών επισκέπτεται (δυστυχώς μόνο μία φορά την εβδομάδα) 20 κρατούμενους οροθετικούς στο νοσοκομείο των φυλακών. Αντίστοιχα στη Θήβα, μόλις μία θεραπεύτρια φροντίζει 12 κρατούμενες στην κοινότητα και 25 στην κινητοποίηση (ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια το προσωπικό της μονάδας ήταν 3 εργαζόμενοι συν 2 εθελοντές, οι οποίοι μπορούσαν να αναλάβουν πολύ περισσότερες κρατούμενες).
Επιπλέον, οι εν λόγω θεραπευτές και θεραπεύτριες εργάζονται το λιγότερο 8ωρο χωρίς κανένα επίδομα –τη στιγμή που το αντίστοιχο προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές δουλεύει (και σωστά) 6ωρο και με ειδικό επίδομα ειδικών συνθηκών- και με συνεχή παρουσία στις φυλακές από 5 έως 13 χρόνια –τη στιγμή που η διεθνής εμπειρία επιβάλλει η συνεχής υπηρεσία εργαζομένων σε προγράμματα εντός φυλακών να μην υπερβαίνει τα 2 χρόνια!
Επειδή η υποστελέχωση του προγράμματος οδηγεί τους εργαζόμενους σε σωματική και ψυχική εξάντληση,
Επειδή η υποστελέχωση μειώνει τον αριθμό των κρατουμένων που μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις του προγράμματος,
Επειδή έχουν να γίνουν προσλήψεις στο ΚΕΘΕΑ από το 2006,
Επειδή το πεδίο παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ είναι απολύτως κρίσιμο για την κοινωνική επανένταξη της “διπλά” ευαίσθητης ομάδας των κρατούμενων και αποφυλακισθέντων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών,
Επειδή η απεξάρτηση και η θεραπεία λειτουργούν προς όφελος τόσο των θεραπευόμενων όσο και προς όφελος της κοινωνίας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες υποτροπής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθούν επιτέλους τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ συνολικά με νέο προσωπικό;
2)    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για μια μελετημένη ανακατανομή του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και να τηρηθούν οι διεθνείς καλές πρακτικές σε αυτό το πολύ κρίσιμο πεδίο παρέμβασης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κατριβάνου Βασιλική