15/12/2015

Ρ. Σβίγκου: Στήριγμά μας ο ελληνικός λαός απέναντι στις πιέσεις και τους εκβιασμούς

Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Hellenic Mail

1. Δημιουργείται μια εικόνα πιέσεων προς τη χώρα μας η οποία φαίνεται ότι εκδηλώνεται με δημοσιεύματα του ξένου τύπου αλλά και "πληροφοριών" που διαρρέουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πχ. συνθήκη Σένγκεν, πορεία οικονομικού προγράμματος , προσφυγικό κ.τ.λ. Σε τι συνίσταται αυτή η πίεση και πώς η Κυβέρνηση σκοπεύει να την αναχαιτίσει ;
Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, διαπραγματεύεται πραγματικά, προασπίζοντας τα συμφέροντα της κοινωνίας. Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης, αυτό το γνωρίζουμε καλά από το πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησης. Επανέρχονται στις κρίσιμες φάσεις της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, με μια σειρά ανοιχτά ζητήματα να βρίσκονται στο τραπέζι.
Πίσω όμως από τα διάφορα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις, κρύβεται μια σκληρή σύγκρουση που θα επηρεάσει το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Σύγκρουση μεταξύ των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων και των δυνάμεων που αντιμάχονται τη λιτότητα.  Στο προσφυγικό, το κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα αυτήν την εποχή, παραμένουμε σταθεροί στις αξίες και τις αρχές μας, αυτές μιας δημοκρατικής, αντιεθνικιστικής, αλληλέγγυας Ευρώπης, απέναντι στην Ευρώπη της ύψωσης φραχτών και της ξενοφοβίας. Όπως επίσης και στο ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας, εμείς επιμένουμε στην επιλογή λύσεων που δεν συνεχίζουν την ισοπεδωτική λογική των προηγούμενων χρόνων. Υπερασπιζόμαστε αυτές μας τις θέσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ευρύτερες συμμαχίες σε επίπεδο Ευρώπης.  Στήριγμα στις προσπάθειες μας ήταν και παραμένει ο ελληνικός λαός.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι λυπηρή και κατώτερη  των περιστάσεων η στάση της αντιπολίτευσης στη χώρα μας αυτήν αυτήν την περίοδο. Περιορίζεται στη φτηνή δημαγωγία και τον λαϊκισμό και αντί να αποδοκιμάζει και η ίδια τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, προσπαθεί να τα αξιοποιήσει για μικροπολιτικούς σκοπούς...

2.Η Ελλάδα και οι συμμαχίες που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν άλλο άξονα και έναν άλλο πόλο αντιλιτότητας η οποία θα βάλει τις βάσεις για ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο ;
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σιγά σιγά τον δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στην Ευρώπη. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό. Και, αν σκεφτεί κανείς ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η ακραία λιτότητα οδηγούν συχνά σε φαινομενικά αντιπολιτικές επιλογές, με ακροδεξιό πρόσημο, και σε μια τάση προς εθνική περιχαράκωση, όπως πρόσφατα στη Γαλλία, με την Λεπέν, θα πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν και να υλοποιηθούν οι αξίες που γέννησε η Ευρώπη,  περνά μέσα από την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοκρατικών δικαιωμάτων . Γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.

3.Το ζήτημα της κυβερνητικής συνοχής έκλεισε ο Πρωθυπουργός όταν είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με τους 153 . Ωστόσο μεγάλες δοκιμασίες είναι μπροστά όπως το ασφαλιστικό. Άραγε αυτές οι δοκιμασίες ελλοχεύουν κινδύνους για την κυβερνητική σταθερότητά και πώς εκλαμβάνετε τη συζήτηση περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ;
Η κυβέρνηση είναι ασφαλής όσο χαίρει της λαϊκής αποδοχής. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες, αλλά κι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που αγωνίζεται για τα συμφέροντά του, και διεκδικεί. Πολλές φορές, στο παρελθόν, παντοδύναμες κοινοβουλευτικά κυβερνήσεις κατέρρευσαν κάτω από το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, οπότε είναι πολύ περιοριστική η άποψη ότι στις δημοκρατίες μετράει μόνο ο αριθμός των μελών μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Όσο για το άλλο ζήτημα, εμείς, αυτό που πάντοτε επιδιώκαμε, είναι   ο διάλογος σε ζητήματα που θα κρίνουν την κατεύθυνση της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, όπως το ασφαλιστικό.  Να θυμίσω ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις αρνήθηκαν να συνταχτούν σε μια εθνική γραμμή υπεράσπισης των συντάξεων. Άλλο όμως αυτό, κι άλλο η συγκυβέρνηση, και μάλιστα με δυνάμεις που, μέχρι πρότινος έλεγαν «ναι σε όλα» στο εξωτερικό, που επικροτούν κάθε νεοφιλελεύθερο μέτρο και αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.

4. Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει πως το "όραμα" δεν είναι απλώς η διαχείριση του μνημονίου με έναν καλύτερο τρόπο αλλά η δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας , με σύγχρονη διοίκηση, με μοντέρνο κράτος και αποτελεσματική παιδεία. Πώς και πότε θα φτάσουμε σε αυτή την Ελλάδα και εάν μέχρι τότε, η κοινωνία θα είναι ακόμα όρθια.
Οι αναγκαίες, ριζικές αλλαγές στο κράτος, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της κοινωνικής του διάστασης. Τα πρώτα βήματα έχουν αρχίσει και γίνονται. Ψηφίστηκε ο νόμος για τα ΜΜΕ. Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αρχίζει ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης. Υπάρχουν, βέβαια, και ζητήματα που δεν επιλύονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς να εξαλείψεις, για παράδειγμα, το φαινόμενο της κομματοκρατούμενης δημόσιας διοίκησης με ένα νόμο. Οι δομικές αλλαγές, οι ουσιαστικές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που δεν αποτελούν μόνο εξαγγελίες ή επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, θέλουν χρόνο. Αλλά, κυρίως, θέλουν αποφασιστικότητα για να συγκρουστεί κανείς με συμφέροντα και παθογένειες δεκαετιών. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά, ότι την έχει.