03/12/2015

Ερώτηση της Κωνσταντίνας Κούνεβα προς την Κομισιόν για την ανεργία

Εξαντλούνται οι κοινοτικοί πόροι για την ανεργία από το 2017 - Πώς θα χρηματοδοτηθεί η απασχόληση μέχρι το 2020;

Την τρομακτική ανεπάρκεια των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται για την απασχόληση, αλλά και τις συνέπειες της «εμπροσθοβαρούς» εξάντλησης των πενιχρών διαθέσιμων πόρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα με ερώτησή της προς την Κομισιόν. Όπως αναφέρει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές του 2017 όλα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (1,4 δις.) που προορίζονται για την ενίσχυση της απασχόλησης θα έχουν δεσμευτεί σε αντίστοιχα προγράμματα, με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η τετραετία 2017-2020 να μένει χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η Κ. Κούνεβα καλεί την Κομισιόν να απαντήσει πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό κι αν υπάρχει πρόβλεψη πρόσθετων πόρων κατά την επικαιροποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού το 2016, τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμένει υπερδιπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ολόκληρη η ερώτηση της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

«Εξάντληση κονδυλίων για την απασχόληση μετά το 2017

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (Φθινόπωρο 2015), τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει σε πρωτοφανή επίπεδα, 25,8% το 2016 με μικρή υποχώρηση στο 24,4% το 2017.

Παρά τα ειδικά μέτρα που έλαβε η Ε.Ε., με στήριξη του EK (Ψήφισμα P8_TA(2015)0332), οι πόροι χρηματοδότησης δράσεων επανένταξης ανέργων εξαντλούνται στις αρχές του 2017. Από το 1,4 δισ. ευρώ του επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί και σχεδιαστεί έργα προϋπολογισμού 950 εκατ. ευρώ και απομένουν 450 εκατ. για το υπόλοιπο της περιόδου 2014-2020.

Σύμφωνα με το ελληνικό Υπ. Εργασίας μέσα στο 2016 θα έχουν προκηρυχθεί και τα τελευταία προγράμματα που αντιστοιχούν στους εναπομείναντες πόρους του ΕΚΤ, με αποτέλεσμα σχεδόν για όλη την υπόλοιπη τετραετία 2017-2020 να μην υπάρχουν καθόλου πόροι.

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Μπορεί να καλυφθεί αυτό το κενό χρηματοδότησης ενώ η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.;

- Κατά την επικαιροποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού το 2016 θα προκύψουν πρόσθετοι πόροι για την απασχόληση;

- Πώς αξιολογεί το γεγονός ότι, στο διάστημα 2007-2013 παρά την απορρόφηση άνω του 90% των πόρων η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε (από 8,9% στο 27,5%);»