ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/11/2015

ΣΥΡΙΖΑ και αγρότες να ενώσουμε την αγωνιστική μας ενότητα - Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τον αγροτικό κόσμο και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα



 

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης (5.11.2015) στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα αναφέρθηκε στο θέμα της αναπροσαρμογής του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και κατ’ επέκταση στη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα.

Αφού υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Πολυνομοσχεδίου για το αγροτικό πετρέλαιο αποσαφηνίζει μια διάταξη που έχει ήδη ψηφιστεί με το τρίτο Μνημόνιο,  αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει κληρονομήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στα μέτρα που λαμβάνει για τα αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Κληρονομήσαμε την τελεσίδικη απόφαση των δανειστών μας να επιστρέψουμε πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισεκατομμύρια, σαν αποτέλεσμα της κάκιστης διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από την δεκαετία του ’90. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Επιδιώκουμε να μετριαστούν σημαντικά τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί, να αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου και σίγουρα να μην πληρώσουν γι’ αυτά οι αγρότες, οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται γι’ αυτήν τη διαχείριση».

Ο βουλευτής Ηρακλείου μετέφερε τις προτάσεις από τις συζητήσεις με τους αγρότες, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεταξύ αυτών, το κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών αλλά και των παραγόμενων προϊόντων, που είναι δυσανάλογα υπέρογκο στη νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, αλλά και το θέμα των αλλοδαπών εργατών, οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν νόμιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απώλεια εσόδων και για το κράτος συνολικά.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα που θα στοχεύει στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής, στη συγκράτηση και στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η θέση μας είναι να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο βασικός άξονας, τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια και στους αγρότες, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα». Και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια «ώστε να παραμείνει ζωντανός ο κύριος βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, η γεωργία και το στήριγμά της, ο αγροτικός κόσμος» και πως η προϋπόθεση για την επιτυχία είναι «ΣΥΡΙΖΑ και αγρότες να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας ενότητα».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=VXJ3HlnncCs&feature=youtu.be

 

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΘ΄

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά στον πρωτογενή τομέα και κατ’ επέκταση στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες της χώρας μας, που αναφέρεται στο άρθρο 51 και την γνωστή ιστορία με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης -τη γνωστή ιστορία με το diesel- μια διάταξη που αναφερόταν -δεν είναι έκπληξη, ούτε είδηση- από τον Αύγουστο του 2015 στο τρίτο Μνημόνιο.

Πρόκειται για μια διάταξη που εκτιμά ότι η εφαρμογή της θα βοηθήσει τα δημόσια ταμεία με ένα ποσό λίγο λιγότερο από τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θεσμοθετείται κάτι καινούριο. Δεν φέρνει κάτι καινούριο αυτή η διάταξη, απλώς αποσαφηνίζει και διευκρινίζει. Με αφορμή, όμως, αυτό το άρθρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ουσιαστικά ξεκίνησε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα και σε αυτήν θα ήθελα να αναφερθώ για λίγο.

«Σήμερα ξημέρωσε ο ολοκληρωτικός αφανισμός της πρωτογενούς παραγωγής και η απόλυτη εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου». Αυτά δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο συντοπίτης μου Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και στέκομαι σε αυτήν την τοποθέτηση, γιατί ακριβώς με μικρές διαφοροποιήσεις πίσω από αυτήν στοιχίζεται η Αντιπολίτευση και η οποία τοποθέτηση, αν το θέλετε, δείχνει ότι έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου, έχει χαθεί η ακριβολογία, έχει χαθεί η ειλικρινής στάση απέναντι στις πιο ελπιδοφόρες και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σταθώ για λίγο στο τι κληρονομήσαμε και πώς το αντιμετωπίζουμε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κληρονομήσαμε τη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και της αγροτικής πίστης, ένα έργο που φέρει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα της προηγούμενης Κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Με ποιο τρόπο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε; Με την τράπεζα ειδικού σκοπού. Έχει μιλήσει γι’ αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν θα ήθελα να σταθώ περισσότερο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κληρονομήσαμε την τελεσίδικη απόφαση των δανειστών μας να επιστρέψουμε πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισεκατομμύρια, σαν αποτέλεσμα της κάκιστης διαχείρισης των κοινοτικών πόρων από την δεκαετία του ‘90. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Επιδιώκουμε να μετριαστούν σημαντικά τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί, να αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου και σίγουρα να μην πληρώσουν γι’ αυτά οι αγρότες, οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται γι’ αυτήν τη διαχείριση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κληρονομήσαμε έναν νόμο του 2013 που κατατάσσει τους αγρότες στους επιχειρηματίες και τους φορολογεί με 13% από το πρώτο ευρώ, φορολογεί τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις. Πώς το αντιμετωπίζουμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τη φορολόγηση για το σύνολο των αγροτικών αποζημιώσεων. Δεύτερον, στοχεύουμε, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στην άμεση και έγκαιρη καταβολή και εξόφληση όλων των ενισχύσεων και των χρωστούμενων από το 2012 μέχρι και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ το 2014. Παλεύουμε για την ανακούφιση της ευρύτερης πλειοψηφίας των αγροτών και εκεί στοχεύει η θέση μας για αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ευρώ στις επιδοτήσεις. Δεν αναφέρεται σε έναν μικρό αριθμό αγροτών, αναφέρεται στο 93% των αγροτών που οι επιδοτήσεις τους είναι κάτω από 12 χιλιάδες ευρώ, και το αντιμετωπίζουμε με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ.

Βρισκόμενοι σε ζωντανή σύνδεση και σε διάλογο με τους αγρότες, θα ήθελα εδώ κύριε Υπουργέ, να μεταφέρω και μερικές από τις παραμέτρους από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει μαζί τους. Πρώτον, να λάβουμε υπόψη μας το κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών αλλά και των παραγόμενων προϊόντων, που είναι δυσανάλογα υπέρογκο στη νησιωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας. Να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ελληνικές αγροτικές οικογένειες, πέρα από τα έξοδα και τις δαπάνες που έχουν για την καλλιέργεια, έχουν μέσα στα έξοδα της οικογένειας και ενδεχόμενα έξοδα φοίτησης μελών της οικογένειας σε αστικά κέντρα. Να δούμε το θέμα των αλλοδαπών εργατών, οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν νόμιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απώλεια εσόδων και για το κράτος συνολικά.

Πρέπει να δούμε μια σειρά μέτρα και προτάσεις για την ανασυγκρότηση και τον εξορθολογισμό του αγροτικού τομέα, των οποίων η κεντρική ιδέα είναι να επιδοτείται στο σύνολό της η παραγωγή και όχι η εκμεταλλεύσιμη έκταση. Τέλος, ζητούμε να δούμε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ όχι στις επιδοτήσεις, αλλά στο σύνολο των αγροτικών εισοδημάτων.

Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τα κακά που κληρονομήσαμε και τα κακά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε, καθώς και τα μέτρα που εμείς παίρνουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, για να θεραπεύσουμε τις πληγές που ανοίγουν στην ελληνική κοινωνία. Αυτά είναι τα μέτρα που επιβεβαιώνουν, αν θέλετε, τη χρησιμότητα της Αριστεράς από τη θέση της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας.

Ωστόσο, δεν μένουμε μόνο σ’ αυτά. Ακριβώς επειδή δουλεύουμε σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, είναι απαραίτητο και το σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα όπως το συζητάμε ως ΣΥΡΙΖΑ, που θα στοχεύει στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής, στη συγκράτηση και στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αν θέλετε, είναι η δίκαιη κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, η απλοποίηση και η μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας όλων των διαδικασιών για αδειοδοτήσεις πάσης φύσεως, η επανατοποθέτηση της εργατικής ιδέας σε νέα υγιή βάση και άλλα μέτρα. Δεν έχω τον χρόνο να σταθώ σ’ όλα αυτά.

Θα σταθώ μόνο στο φορολογικό. Η θέση μας είναι να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο βασικός άξονας, τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια και στους αγρότες, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα. Φορολογική δικαιοσύνη, κύριοι, σημαίνει ότι φορολογείται το εισόδημα και όχι το επάγγελμα. Το εισόδημα των πέντε, των δέκα ή των είκοσι χιλιάδων ευρώ φορολογείται με τον ίδιο τρόπο για τον αγρότη, για τον εργάτη, για τον επαγγελματία, ανεξάρτητα από το είδος του επαγγέλματος που κάνει.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι ούτε γυρνάμε την πλάτη ούτε έχουμε λόγο να κρύψουμε την αλήθεια από τους αγρότες. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να παραμείνει ζωντανός ο κύριος βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, η γεωργία και το στήριγμά της, ο αγροτικός κόσμος.

Για να το πετύχουμε αυτό, απαιτείται ο διαρκής αγώνας της κοινωνίας και μέσα από τη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης χρειάζεται αυτοί οι δεσμοί αγώνα να ενισχυθούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αγροτών, γιατί αυτή κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι και η προϋπόθεση για την επιτυχία μας, ΣΥΡΙΖΑ και αγρότες να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας ενότητα.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ