12/10/2015

Π. Ρήγας: Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, μπορούμε να βρίσκουμε συμπτώσεις απόψεων και να έχουμε έναν κοινό τόπο

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο ρ/σ "Παραπολιτικά" και τον Σ. Κοτρώτσο

• Πως αισθάνεστε που παίρνετε ένα κόμμα, θα το πω εγώ έτσι, διακινδυνεύοντας τον όρο, δεν θα το παρεξηγήσετε, «καθαρό», εντός εισαγωγικών, από εκείνες τις συνιστώσες και από εκείνα τα βαρίδια όπως έλεγαν κάποιοι. Ένα κόμμα που λειτουργεί εντελώς κάτω από διαφορετικές συνθήκες αλλά που υπηρετεί και ένα τρίτο μνημόνιο από την άλλη.

Κύριε Κοτρώτσο, πολλές φορές λέμε αυτές τις φράσεις, αλλά επιτρέψτε μου να μην συμφωνήσω και επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, θέλω να δούμε το περιεχόμενο της λέξης. Δεν είναι βαρίδια οι διαφορετικές απόψεις, δεν είναι βαρίδια οι διαφορετικές προσεγγίσεις στις πολιτικές, αυτός είναι ο πλούτος.

• Πλούτος δεν είναι το 70% του κόμματος ή το 60% να θέλει να μείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ και το 40% να θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αυτό αντιλαμβάνεστε, αποδείχτηκε κιόλας ότι είναι βαρίδι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κατακτήσει τη διαφορετικότητα. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό και μπορούμε κάθε φορά να προσπαθούμε και να βρίσκουμε συμπτώσεις απόψεων, συνθέσεις και γενικά να έχουμε έναν κοινό τόπο. Το πρόβλημα πάντα στα κόμματα που έχουν αυτόν τον τρόπο λειτουργίας είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται. Υπάρχουν πλειοψηφίες – μειοψηφίες και κάθε φορά υπάρχει το συνέδριο που αποφασίζει τη γραμμή του κόμματος και την πολιτική κατεύθυνση που υπηρετεί κατά την πλειοψηφική πάντα άποψη την κοινωνία. Αυτό το πλαίσιο, οι όροι και οι κανόνες που χρειάζονται ώστε να υπηρετηθεί η κοινωνία οφείλουμε να το καθορίσουμε την επόμενη περίοδο. Όμως δεν είναι σωστό να υπάρχει ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Αν υπάρχει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο τότε οφείλουν να γίνονται καθαρές επιλογές. Αυτή είναι η προσέγγιση που κάνουμε εμείς πάντα και αυτό θεωρούμε ότι είναι το σωστό.

• Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλο στρατηγικό σχέδιο και αναφέρομαι ξέρετε πάρα πολύ καλά σε αυτή την ομάδα των 53 που ορισμένη θεωρούν ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως μία νέα αριστερή πλατφόρμα. Φοβάστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Οι ερωτήσεις είναι ενδιαφέρουσες αλλά δεν ξέρω πόσο πολύ απασχολούν την κοινωνία που πλήττεται αυτή τη στιγμή.

• Έχετε δίκιο αλλά θα σας πω σε τι την απασχολούν. Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση νομίζω σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Εάν αυτή είναι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η κυβέρνηση Τσίπρα το αποφάσισε ο ελληνικός λαός, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θέλουμε όλοι μας και εσείς νομίζω να μπούμε σε μία νέα περιπέτεια που το κυβερνών κόμμα θα μπει στην τροχιά μιας νέας διάσπασης, γι’ αυτό το ρωτώ. Δεν είναι πρόβλημα ούτε υπερεκτιμώ την λειτουργία των 53 ή των όποιων 53 απλώς περιγράφω έναν φόβο που μπορεί να έχουν κάποιοι ακροατές μας ότι καλός ο Τσίπρας καλή η κυβέρνηση αλλά μήπως αυτοί ξαναδιασπαστούν ψηφίζοντας μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του κόμματος έχουν πάρει μία πολύ μεγάλη και βαριά ευθύνη. Τιμάμε και υπηρετούμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μας έδωσε δύναμη, μας κράτησε όρθιους στην προσπάθεια την οποία κάναμε, τη μάχη την οποία δώσαμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με όλους αυτούς τους οποίους είχανε διαφορετικά σχέδια, που θέλανε να οδηγήσουν την χώρα στην καταστροφή και ευθύνονται για όλα όσα έχουμε μπροστά μας σήμερα και για τα οποία έχουμε αναλάβει το βαρύ φορτίο να επιλύσουμε. Σας λέω λοιπόν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Όλοι οι σύντροφοι με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, με τις διαφορετικές συμβολές τους θα συνεισφέρουν σ’ αυτό το πολιτικό πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει καθοριστεί. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε  και ν’ αλλάξουμε τα πάντα και αυτό θα κάνουμε σαν μια συμπαγής και αποφασισμένη ομάδα.

• Θα το δούμε και στη Βουλή αυτό κ. Ρήγα;

Βεβαίως.

• Θα ψηφίσουν δηλαδή όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι θα συνταχθούν;

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή όχι μόνο όλοι οι βουλευτές, αλλά και όλο το κόμμα θα συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Είμαι απολύτως σίγουρος και δεν θέλω να δημιουργείται καμία λανθασμένη εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στην προσπάθεια την οποία κάνουμε. Εχθές η απόφαση της Κ.Ε. ήταν ομόφωνη. Αυτό επιβεβαιώνει με πραγματικούς όρους το πιστεύω μου.

• Τελευταία ερώτηση που είναι και προσωπική. Ποιος είναι ο Παναγιώτης Ρήγας; Είναι καλό και θετικό ότι βλέπουμε ένα νέο πρόσωπο, έναν νέο άνθρωπο εκπαιδευτικό που σημαίνει ότι προέρχεστε μέσα από την κοινωνία, από τον χώρο των σχολείων και μιας και είστε και από τον χώρο αυτό με μία φράση 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θα τα βρείτε τα ισοδύναμα;

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που  μπορώ να μιλάω για μένα. Απλά να σας δώσω ένα στοιχείο. Είμαι στο χώρο της Αριστεράς από το 1974, ιδρυτικό στέλεχος και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και ήμουν μάχιμος στην τάξη 22 χρόνια. Αυτό λοιπόν με κάνει να πιστεύω ότι η σχέση που είχα με την κοινωνία με τους συναδέλφους μου στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και η σχέση μου με την Αριστερά και την προσπάθεια που κάνουμε τόσα χρόνια για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα μου δίνει μια δυνατότητα να μπορώ να αντιλαμβάνομαι και το τι λέει η κοινωνία. Είναι προφανές για το 23% αυτό που ζητήσανε είναι κάτι που δεν έχει εξήγηση γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το έχει παγώσει και προσπαθεί να το λύσει και να πείσει αν θέλετε όχι μόνο να βρεθούν ισοδύναμα, αλλά και να μην υπάρξει καν. Θα σας εξηγήσω γιατί. Το 23% στον ΦΠΑ δεν είναι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία αλλά είναι και στα φροντιστήρια. Στα φροντιστήρια όμως πηγαίνουν παιδιά λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν ιδιαίτερα, για να  έχουν μία καλύτερη πορεία στη ζωή τους άρα λοιπόν είναι προβληματικό αυτό και πρέπει ν’ αλλάξει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ