ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2015

Αλ. Τσίπρας στο debate: Την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση για το συμφέρον του ελληνικού λαού (vid)

 Αλ. Τσίπρας στο debate: Την κρίσιμη στιγμή πήραμε την απόφαση για το συμφέρον του ελληνικού λαού (vid)



Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση μας έδωσε τη μάχη στην Ευρώπη με ασύμμετρες δυνάμεις. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της σημερινής διακαναλικής τηλεοπτικής τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: σε αυτή τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.

Αλ. Τσίπρας: Όχι στην παράδοση της εκπαίδευσης στην αγορά

Η παιδεία απαιτεί συναινέσεις αλλά και μεγάλες τομές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τρίτης ενότητας (Παιδεία, Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

«Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η παιδεία, η γνώση, το έμψυχο δυναμικό. Έχουμε αιμορραγία μυαλών, τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, να αλλάξουμε το πλαίσιο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να μην φεύγουν στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ερώτηση της Μ. Χούκλη για την αύξηση της συνεργασίας των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

«Άλλο η σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την επιχειρηματική διαδικασία και άλλο η παράδοσή της στην αγορά. Συμφωνούμε να μπουν κανόνες στην παιδεία», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτηθείς για τον «νόμο Μπαλτά», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στα θέματα της παιδείας χρειάζεται διάλογος, δεν μπορείς να απομονώσεις τους καλούς μαθητές. Αλλαγές με διάλογο χωρίς προκαταλήψεις. Η παιδεία απαιτεί συναινέσεις αλλά και μεγάλες τομές».

Αλ.Τσίπρας: Φτάνει με την υποκρισία στο προσφυγικό

"Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ως πολιτική τις επιχειρήσεις-σκούπα", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του debate στην ενότητα για το προσφυγικό.
"Τα άλλα κόμματα μας κατηγορούσαν ότι ανοίξαμε τα σύνορα, φτάνει η υποκρισία όταν πνίγονται 3χρονα παιδιά στο Αιγαίο", συνεχίζει.

"Από την αρχή η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μας κατηγορούσαν ότι καλούσαμε τους πρόσφυγες. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά όταν η θάλασσα ξεβράζει νεκρά παιδιά. Και αναφέρομαι και στην κεντροαριστερά. Χρειάζεται ευθύνη για το ζήτημα. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν και εγώ με τον κ. Ρέντσι, φέραμε το θέμα στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. είχε πολιτική απραξίας, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους, να φτιάξουμε κέντρα υποδοχής. Δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό αυτό το πρόβλημα".

Ερωτηθείς γιατί η απελθούσα κυβέρνηση δεν έφτιαξε διαχειριστικό φορέα για να λάβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τόνισε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση κινείται στα βήματα της κυβέρνησής μας. Ο κ. Μουζάλας ακολουθεί ακριβώς τα βήματα της προκατόχου του και υλοποιεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης μας. Είναι υποκρισία να προσπαθείτε να φορτώσετε στην κυβέρνηση μας όλα τα προβλήματα, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. μας παρέδωσε το απόλυτο μηδέν. Δεν σηκώνει λαϊκισμούς το ζήτημα».

Αλ. Τσίπρας: Ποτέ δεν πήγα στη Ρωσία για να ζητήσω χρήματα

Ως πράξη ευθύνης χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, κατά την σύντομη τοποθέτησή του στη τέταρτη ενότητα (Εξωτερική πολιτική – Άμυνα) της τηλεμαχίας.

«Ποτέ δεν πήγα να ζητήσω χρήματα. Μία χώρα που είναι υπερχρεωμένη 340 δισ. χρέος δεν μπορεί να ζητά κάλυψη από εταίρους που βρίσκονται εκτός πλαισίου Ευρωζώνης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ερώτηση της Σ. Κοσιώνη γιατί άφησε να «πλανάται η σύγχυση περί εναλλακτικής πρότασης από τη Ρωσία».

«Πήγαμε στη Ρωσία για να ενισχύσω τις εμπορικές σχέσεις. Όπως πήγαμε και στην Κίνα και χώρες των BRICS», σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος. «Καταφέραμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας στο τρίγωνο αστάθειας», προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν είχαμε μία κρίση τύπου Ίμια την περίοδο που βρισκόταν στη Ρωσία και έχοντας στα ταμεία του κράτους μερικά εκατομμύρια ευρώ, η χώρα θα ήταν ασφαλής, απάντησε: «Αντιμετωπίσαμε κρίσεις τις οποίες αποσοβήσαμε. Για παράδειγμα το παράνομο τουρκικό πεδίο βολής. Η χώρα απέκτησε κύρος και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα».

Αλ. Τσίπρας: Θα βάλουμε τέλος στην ασυδοσία των καναλαρχών

Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και στην ανομία μερίδας των μέσων ενημέρωσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει χωρίς αδικίες η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών και των ψηφιακών συχνοτήτων.

«Δεν μπορούν υγιείς επιχειρηματίες να μην δανείζονται και άλλοι που δεν τηρούν τους κανόνες να δανείζονται. Πήραμε το κόστος, είχαμε το θάρρος να αψηφήσουμε τον πόλεμο από μερίδα μέσων γιατί ζητήσαμε να πληρώσουν τα χρωστούμενα και να πάμε σε μία ανοιχτή δημοπράτηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του Μ.Γιομπαζολιά για το πώς θα διασφαλιστεί ότι τα κανάλια δεν θα περάσουν σε ξένα χέρια.

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την «έκρηξη» της Όλγας Τρέμη η οποία διέκοψε τον Αλ. Τσίπρα σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί το κανάλι της. «Έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε, κ. Τρέμη», απάντησε ο τέως πρωθυπουργός ο οποίος ανέφερε ότι «δε θα εκδικηθούμε κανέναν», αλλά αντιθέτως, «θα βάλουμε μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του που το ντιμπέιτ διεξάγεται στην ΕΡΤ, που έκλεισε από τη Ν.Δ. και άνοιξε χάρη στους εργαζόμενους, χωρίς τη λογική του παρελθόντος.

Αλ. Τσίπρας Ο λαός θα κρίνει ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πραγματικότητα. Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί τους όρους και το ύψος; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Ο κ. Μειμαράκης ανέφερε ότι χρεώσαμε τη χώρα επιπλέον 90 δισ ευρώ. Να του εξηγήσω τα 86 δισ. της χώρας που καταφέραμε δεν είναι καθαρός δανεισμός, δεν επιβαρύνει το χρέος, ανακυκλώνει τα τοκοχρεολύσια που εσείς μας φορτώσατε», ανέφερε αρχικά ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Η αναδιάρθρωση του χρέους που είπατε ότι δεν υπάρχει, είναι μία πραγματικότητα. Υπάρχει στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, υπάρχει στην έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει στις δηλώσεις του κ. Ντράγκι Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Μήνυμα Τσίπρα: Ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύσουμε με το καθεστώς της διαπλοκής

«Οι μάχες δεν τελείωσαν, είναι μπροστά μας. Να τελειώνουμε με το παλιό για να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

«Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μία τολμηρή προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Δεν δειλιάσαμε να συγκρουστούμε, να πάμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό. Καταφέραμε να ανοίξουμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητήσαμε τη γνώμη του λαού για να φέρουμε μία καλύτερη συμφωνία», ανέφερε ο Αλ Τσίπρας και συνέχισε:

«Οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Όχι μόνο και έξω αλλά και μέσα στη χώρα. Είναι ευκαιρία να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με το καθεστώς της διαφθοράς, της διαπλοκής, των σκανδάλων, της αναξιοκρατίας. Να ανοικοδομήσουμε μία Ελλάδα, να ξεμπερδεύσουμε με το παλιό, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

-Οι πιο κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Είναι στο χέρι μας, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω

-Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού

-Την περίοδο της διαπραγμάτευσης υπήρξαν και λάθη. O αγώνας συνεχίζεται για να καταφέρουμε περισσότερες από τις δεσμεύσεις μας

-O λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ο λαός θυμάται τι είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη

-Φέραμε μια επώδυνη συμφωνία με συμβιβασμούς. Αλλά πως θα μπορούσε να έρθει καλύτερη με σκληρή διεκδίκηση ή με παράδοση; Εμείς δεν παραδοθήκαμε - δώσαμε μάχη

-O ENΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθέτησε η ΝΔ ακριβώς γιατί δεν διαπραγματεύτηκε. Μόλις βελτιωθεί η οικονομία θα αντικατασταθεί

-Η παιδεία απαιτεί συναινέσεις αλλά και μεγάλες τομές. Αλλαγές με διάλογο αλλά χωρίς προκαταλήψεις

-Είμαι περήφανος που αυτό το ντιμπέιτ πραγματοποιείται στην ανοικτή ΕΡΤ

-Θα προχωρήσουμε τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών και των ψηφιακών συχνοτήτων. Αδικίες δεν θα κάνουμε, θα βάλουμε τάξη

-Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πραγματικότητα. Ποιος είναι ικανότερος να διαπραγματευτεί τους όρους και το ύψος; Ας κρίνει ο ελληνικός λαός

Αλ. Τσίπρας: Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, να μη γυρίσει η χώρα πίσω

Αλ. Τσίπρας: Πραγματικότητα η αναδιάρθρωση του χρέους και θα γίνει



Αλ. Τσίπρας: Τα ΜΜΕ θα πληρώσουν τα χρωστούμενα



Αλ. Τσίπρας: Φτάνει η υποκρισία για το προσφυγικό. 



Αλ. Τσίπρας: Υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής



Αλ. Τσίπρας: Ο αγώνας συνεχίζεται θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας



Αλ. Τσίπρας: Βάλαμε το συμφέρον του ελληνικού λαού πάνω από το κομματικό



Αλ. Τσίπρας: Δεν παραδοθήκαμε δώσαμε μάχη και κάναμε τελικά ένα συμβιβασμό 



Αλ. Τσίπρας: Η παιδεία χρειάζεται συναινέσεις και μεγάλες τομές



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ