16/06/2015

Να αποκτήσουν φωνή και όψη οι αόρατοι οικιακοί εργαζόμενοι

Για τις συνθήκες εργασίας, τις αμοιβές και την προστασία των οικιακών εργαζόμενων ξεκίνησε να συζητάει η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM). Ο πρώτος γύρος ανταλλαγής απόψεων, στο πλαίσιο της σύνταξης της Έκθεσης "Γυναίκες απασχολούμενες ως οικιακές βοηθοί και ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων στην ΕΕ", ολοκληρώθηκε χθες, και θα συνεχιστεί μέχρι την υιοθέτηση της έκθεσης έως το τέλος του 2015.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση των οικιακών εργαζόμενων στις χώρες, να καταγραφούν καλές πρακτικές και προτάσεις για τα μέτρα πολιτικής που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη-μέλη και να προταθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το πλαίσιο προστασίας των γυναικών που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί ή ως προσωπικό φροντίδας εξαρτώμενων ατόμων, προκειμένου να μην μείνει αόρατη η οικιακή εργασία. Η εισηγήτρια της έκθεσης, Κωνσταντίνα Κούνεβα ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL, κατά την εισαγωγική ομιλία της τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους οικιακούς εργαζόμενους και το προσωπικό φροντίδας, ώστε να είναι ασφαλείς και να γίνονται σεβαστά τα ατομικά και συλλογικά τους δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη της Επιτροπής FEMM διατύπωσαν προτάσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν στην αναγνώριση της οικιακής εργασίας ως επαγγέλματος, στην ανάγκη οργάνωσης των οικιακών απασχολούμενων σε συνδικαλιστικές δομές, στον εμπλουτισμό του ορισμού για την οικιακή εργασία και στην ανάγκη να θεσπιστεί κανονιστικό πλαίσιο είτε με απευθείας νομοθέτηση στα κράτη-μέλη είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων για τους οικιακούς εργαζόμενους. Πολλοί ευρωβουλευτές, κυρίως γυναίκες, ζήτησαν να προβλεφθεί προστασία για τις γυναίκες οικιακές εργαζόμενές που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης, ακόμα και σεξουαλικής βίας. Προτάθηκε επίσης να  θεσπιστεί κατώτατο όριο ηλικίας για την οικιακή εργασία, αλλά και κατώτατος μισθός. Ομόθυμα επισημάνθηκε από τους Ευρωβουλευτές η υποχρέωση των κρατών-μελών να επικυρώσουν τη Σύμβασης 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τους Οικιακούς Εργαζόμενους.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οικιακών Εργαζόμενων, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε: "Υπάρχουν μεγάλα νομικά κενά στη ρύθμιση της οικιακής εργασίας. Κάποιες χώρες έχουν κάνει προσπάθειες, αλλά βρισκόμαστε μακριά από ένα ενιαίο πλαίσιο με κοινές αρχές. Συμμετείχα σήμερα σε ένα συνέδριο που αξιολόγησε τις εξελίξεις στον κλάδο της οικιακής εργασίας από το 2011, οπότε υπεγράφη η Σύμβαση 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το οικιακό προσωπικό. Οι διαπιστώσεις είναι θλιβερές. Ελάχιστα κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες, από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, περιέγραψαν καταστάσεις που μετατρέπουν την οικιακή εργασία σε σύγχρονη μορφή δουλείας. Οι πληροφορίες και οι ιδέες που ανταλλάξαμε στη διάρκεια του συνεδρίου θα φροντίσω να ενσωματωθούν στην έκθεση που θα συντάξουμε για λογαριασμό της Επιτροπής FEMM. Πρέπει να θεσπίσουμε πολιτικές και αρχές που θα επιτρέψουν στους οικιακούς εργαζόμενους να έχουν μια κανονική ζωή, στο φως."